Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dialecten

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 301 woorden
  • 15 februari 2004
  • 91 keer beoordeeld
Cijfer 5
91 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Schrijfplan: Onderwerp: Dialecten Hoofdgedachte: Zijn er nog veel verschillende dialecten in Nederland en hoe verschillen ze van elkaar. Doel: Mensen te informeren
Publiek: Iedereen die iets meer wil; te weten komen over dialecten. Paragraaf 1: Wat is het verband tussen een dialect en een groepstaal
Paragraaf 2: Welke dialecten zijn er in Nederland en verdwijnen ze na een bepaalde tijd. Wat is het verband tussen een dialect en een groepstaal. Een dialect is een regionale taal die vaak van een standaard taal is afgeleid, je kunt ook spreken van een soort groepstaal. Een dialect wijkt vaak van een standaard taal af bij de uitspraak en de woordenschat. Dialecten worden als een soort groepstaal gezien omdat, als je een dialect spreekt je jezelf bij een groep mensen voegt die allen het zelfde dialect spreken. Welke dialecten zijn er nog te vinden in Nederland en verdwijnen ze ook na een bepaalde tijd.
SOORTEN DIALECTEN: Je kunt twee soorten dialecten vinden in Nederland stadsdialecten en streekdialecten. Een aantal streek dialecten zijn: Limburgs, Brabants, Fries, Twents en Zeeuws. Er zijn ook nog een aantal stadsdialecten te vinden in Nederland zoals: Amsterdams, Haags, Rotterdams en Utrechts. VERDWIJNEN DE DIALECTEN LANGZAMERHAND? In Nederland verdwijnen de dialecten langzamerhand dat komt omdat ouders hun kinderen op voeden met het Algemeen Beschaafd Nederlands het ABN. Doordat zo steeds minder mensen een dialect spreken zal het spreken van een dialect zo steeds verder afnemen. Een andere reden van het afnemen van dialecten is dat mensen steeds meer en vaker verhuizen, zo verleren ze hun eigen dialect of zullen het nieuwe dialect uit hun streek niet meer gaan spreken. Ik kon zelf geen geschikt persoon vinden om een interview mee te doen omdat, er niemand in de buurt woont die een dialect zo goed beheerst dat hij/zij er meer over zou kunnen vertellen.

REACTIES

H.

H.

fries is een taal, geen dialect

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.