De kuip

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1431 woorden
  • 22 januari 2002
  • 153 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
153 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Inleiding Ik doe mijn werkstuk over De Kuip. Omdat ik er zelf ben geweest en ik heb er zelf veel van gehoord en natuurlijk omdat ik een fan van Feijenoord ben. De man die ons een rondleiding heeft gegeven heet: Henk Wijnstekers. Verder heb ik de informatie van De Kuip zelf (opgebeld) en van de bieb. Historie Op een dag (ergens in 1900) dachten mensen in café De Keyzer laten we eens een voetbal club oprichten want we voetballen nu al zo lang samen en dat deden ze. Zo was Feijenoord "geboren". Toen ze de eerste wedstrijd hadden gespeeld dachten ze. We hebben een stadion nodig om te kunnen voetballen. Zo is in 1937 het stadion De Kuip officieel geopend. De Kuip was toen nog maar een klein gebouwtje dat helemaal niet bekend was. Maar in de loop der jaren werd De Kuip steeds beroemder.

In 1996 werd er een verbouwing aangedaan. Om een reden want er mochten geen staanplaatsen meer zijn want dat was te gevaarlijk. De staanplaatsen werden verboden omdat in een ander stadion de staanplaatsen bijna waren doorgezakt. Toen heeft de KNVB gezegd: "dit kan niet zo langer meer." Toen zijn niet alleen de staanplaatsen verdwenen maar er kwam ook een half overdekt op. Het hoogtepunt van De Kuip is natuurlijk dat de finale van de EURO 2000 in De Kuip werd gehouden.

Binnen In De Kuip zijn verschillende kamers: een scheidsrechter kamer, twee kleedkamers, een persconferentie kamer en een donkere kamer. De scheidsrechter zijn kamer is een klein kamertje met vijf of zes stoelen. Verder staat er nog een koelkastje met wat frisdrank. Als de wedstrijd begint drukt de scheidsrechter op een knopje achter de deur. Na drie minuten komen de spelers de spelerstunnel in. De spelerstunnel is geschilderd door iemand waar ik de naam niet meer van weet. De uit en thuis kleedkamer zijn hetzelfde. In het midden staan twee masseer bedden. Ook het bad is erg bijzonder, het is namelijk nogal groot. Nog even over de kleedkamers: er zijn veel stoeltjes waar de spelers kunnen zitten. In de thuiskamer heeft elke speler zijn eigen stoel. Boven het stoeltje zijn kapstokken.

In de kamer van de persconferentie zitten de trainers te praten over de wedstrijd. De journalisten mogen dan foto's maken en ze in de donkere kamer afdrukken. Zodat de foto's 's morgens meteen in de krant kunnen staan. Ook zijn er veel telefoon aansluitingen, want mobieltjes zijn verboden.

De spelerstunnel is een en al beroemdheid. Er hangen allemaal platen van de UEFA cup en de EURO 2000. Ook hangen er platen van de wedstrijden die Feijenoord heeft gespeeld en van logo's.

In totaal zijn er 51.177 stoeltjes in De Kuip. Er zijn verschillende soorten vakken: vak A tot en met K. De eretribune staat precies tegen over het kamertje waar ze de televisie beelden maken en over de wedstrijd praten (journalisten). Zelf heb ik op de stoel van prins Willem Alexender gezeten.

In de prijzenkamer staan veel bekers. O.a. de Europa Cup en de Kampioenschaal (feijenoord is 14 keer kampioen van Nederland geworden) en de Wereld Cup voor clubs en de UEFA Cup en de KNVB Beker (10 keer).

Ook het oude gedeelte van De Kuip bestaat nog. Want dat is zo mooi dat ze het laten staan. In de oude kleedkamers kwamen zangers zoals bijvoorbeeld: Madonna of Tina Turner. Als Madonna dan kwam werd er helemaal een tapijt neergelegd en allemaal schilderijen aan de wand gehangen in de oude kleedkamers.

Om het veld heen zit een gracht (zonder water). De gracht is ongeveer 3 á 4 meter breed. Dat is gemaakt om supporters te tegenhouden. Als de spelers komen (uit de spelerstunnel) sluiten de deuren zich precies zodat er niks kan worden tegenaan worden gegooid ook komt er een zeil overheen. Zodat ze ook niet van boven kunnen worden bekogeld. De Kuip is het enige stadion met een gracht. In de andere stadions hebben ze bijna alleen maar een hek eromheen.

Dit ben ik allemaal te weten gekomen door de rondleiding die ik samen met mijn zus en mijn moeder heb gemaakt.

Buiten Als bijvoorbeeld de wedstrijd Feijenoord - Ajax wordt gespeeld, dan worden de Feijenoord fans en de Ajax fans gescheiden. Zo'n wedstrijd heet een risico volle wedstrijd. Als de wedstrijd begint staat de ME en de politie altijd klaar om in te grijpen. Als de wedstrijd af was gelopen dan werden de gast fans een half uur vastgehouden om rellen te voorkomen.

Aan de achterkant van het stadion (wat eerst de voorkant was) aan de weg is een groot bord met stadion Feijenoord erop (zie foto). Aan de voorkant zetten ze 2 containers voor de trapjes om vandalisme te voorkomen. Anders werd er met stenen op de bewakers gegooid.

Buiten zijn veel ingangen voor de verschillende vakken, maar ook als bijvoorbeeld Madonna of Tina Turner komen optreden. Eerder moesten ze er dan de tribunes eruit halen. En dan kon de vrachtwagen er door, maar de vrachtwagens werden steeds groter en op den duur paste het niet meer. Toen moesten ze gaan sjouwen dat koste veel mensuren; dus minder geld in het laadje. Door de verbouwing in 1994 is er ook een deur die open kan en zo kan er dan een vrachtwagen binnenrijden. Maar voordat het concert kan beginnen, moet eerst alles uit de vrachtwagens en dan kan het concert beginnen. Anders duurde het meer dan 4 a 5 dagen voordat het klaar was en nu binnen 1 dag.

Het veld Ook het veld is bijzonder. In De Kuip zijn veel zitplaatsen. En met dat aantal (51.177) is het, het grootste stadion van Nederland. Eerder (zo'n 2 jaar geleden) was er nog geen grasverwarming. In 1998 is er ook grasverwarming gekomen. De leidingen lopen vertikaal het veld over (zie foto). Het heeft veel geld gekost om die vloerverwarming er in te leggen, maar Feijenoord en De Kuip moesten wel, anders konden ze een hele grote boete betalen. Dat moest van de KNVB. Ik denk dat ze dat hebben gedaan om de spelers het wat makkelijker te maken als bijvoorbeeld het regent of wanneer er ijzel is en als je dan valt ben je ijskoud. Tussen de middenstip en de en het rondje daar om heen is 9.15 meter verschil. Ook bij vrije trappen moet er ook 9.15 meter tussen zitten.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het veld Ook het veld is bijzonder. In De Kuip zijn veel zitplaatsen. En met dat aantal (51.177) is het, het grootste stadion van Nederland. Eerder (zo'n 2 jaar geleden) was er nog geen grasverwarming. In 1998 is er ook grasverwarming gekomen. De leidingen lopen vertikaal het veld over (zie foto). Het heeft veel geld gekost om die vloerverwarming er in te leggen, maar Feijenoord en De Kuip moesten wel, anders konden ze een hele grote boete betalen. Dat moest van de KNVB. Ik denk dat ze dat hebben gedaan om de spelers het wat makkelijker te maken als bijvoorbeeld het regent of wanneer er ijzel is en als je dan valt ben je ijskoud. Tussen de middenstip en de en het rondje daar om heen is 9.15 meter verschil. Ook bij vrije trappen moet er ook 9.15 meter tussen zitten.

Het veld word met kleine tractors met messen onderhouden.

De 'gids' was eens naar de wedstrijd Feyenoord - Ajax geweest. En juist op die dag was er een Ajax supporter die probeerde over de gracht te springen terwijl die man stilstond. Het lukte hem wel maar werd meteen afgevoerd, want dit mocht natuurlijk niet. Feijenoord Ik ben een groot fan van Feijenoord. En daarom ook dit werkstuk. Feijenoord is in 1907 opgericht. Als Feijenoord moet spelen is het publiek altijd heel graag aan het zingen vandaar dat feijenoord een lied heeft bedacht om te zingen;

Hand In Hand Kameraden

Refrein

Hand in Hand Kameraden
Hand in Hand, voor Feijenoord! Geen woorden, maar daden
Leven Feijenoord! (2x)

Ga je mee naar het stadion
naar de ploeg van rood en wit
je zoekt een plaatsje in de zon
waar je zo gezellig zit. Kijk ze komen op het veld. Een gejuich uit duizend keien
man je staat er van versteld
als de sterrenploeg gaat spelen
dan is het altijd wat je hoort. Het lied van feijenoord.

Ik ben ook naar F.C. Groningen - Feijenoord geweest. Het was erg leuk alleen jammer dat Feijenoord verloren heeft. De sfeer was er goed. De Feijenoord supporters werden door de politie in bussen naar het Oosterpark. Mijn vader en ik zaten op de 538 tribune rij 3 en stoel 12, 13(zie kaartje).

Wat ik ervan vind. Ik vind De Kuip een mooi gebouw met mooie kamers en veel tribune plaatsen. Ook is het oude gedeelte er nog. Het veld vind ik ook mooi, want er is grasverwarming, er zijn goede doelen, en nog veel meer. Het is wel bijzonder dat een gebouw wat al bijna 75 jaar bestaat, nog zoveel indruk kan maken. Tijdens de rondleiding die ik gemaakt heb, zijn we ook in het "museum" geweest. Hierin stonden diverse bekers en borden. Ook stond de oude bar met de tapkraan hierin, eerder stond deze in het "oude" Kuip gebouw. De bierkraan deed het alleen niet meer, het vat was leeg.

Slot. Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken. Ik wist natuurlijk al veel van De Kuip maar nu weet ik er nog meer van. Ik heb vooral op van wat ik wist gelet maar ik heb ook een paar e-mailtjes gestuurd naar De Kuip redactie en heb daar een paar vragen over de kuip gesteld. Ik heb de volgende boeken gebruikt: Het Jaarboek Feijenoord seizoen 1999/2000 en natuurlijk de folders.

REACTIES

B.

B.

wat voor cijfer had je ?

19 jaar geleden

G.

G.

ja idd hij is best wel goed

11 jaar geleden

B.

B.

dit werkstuk is echt slecht

10 jaar geleden

B.

B.

ben jij voor ajax???

6 jaar geleden

B.

B.

feyenoord!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.