Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De fiets door de jaren heen

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 599 woorden
  • 15 februari 2006
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De fiets door de jaren heen De geschiedenis van de fiets gaat al een aantal eeuwen terug. De eerste fiets kwam in de 18e en 19e eeuw. De eerste fiets kwam er door Baron van Drais, maar daarna kwamen er nog meer mensen die een nieuwe fiets ontwikkelden. In het kort wordt de geschiedenis van de fiets verteld. Hoe die er vroeger uit zag en hoe deze er later misschien wel uit gaat zien. De fiets van vroeger De eerste fiets was de Draisine. Deze was gemaakt in 1817 door Baron von Drais. De fiets was gemaakt van hout en ijzer en had een simpele rem. Het was een soort ijzeren schepje aan een riem en als je aan de riem draaide werd het schepje tegen het wiel gedrukt. De fiets had geen trappers, dus je moest je met je voeten afzetten. De tweede fiets was de Ariel. De fiets was heel hoog door het grote voorwiel. Het achterwiel was heel klein en zat via een stang vast aan het zadel. De Engelsman James Starley maakte deze fiets. Deze fiets was nog van hout. De topsnelheid was ongeveer 40 km per uur. Remmen deed je door de andere kant op te trappen en nog steeds met de rem van Von Drais. De derde fiets was de safety. Deze fiets was gemaakt door de Fransman Meyer. Hij maakte een stalen frame en de wielen waren bijna even groot. De trappers zaten niet meer aan het voorwiel, maar zaten vast aan een aparte as onder aan het frame. De vierde fiets was de Rover en was gemaakt door John Kemp Starley. Het frame was bijna een modern frame. Hij maakte het voorste tandwiel groter en daardoor kreeg de fiets een versnelling. Het grote voorwiel was niet meer nodig. In 1988 heeft de Ierse veearts J.B. Dunlop de luchtband verbetert.
De fiets van nu Een van die fietsen is de Mountainbike. De vorm van de fiets is niet veel verandert, maar wel het materiaal. De Mountainbike heeft een aluminium frame en brede banden. Ook heeft deze fiets een breed stuur. Hij heeft frisse en felle kleuren en voor en achter kan er vering worden gemaakt. Er zitten drie tandwielen voor aan de trapas en acht achter. De ketting springt van het ene tandwiel op het andere door derailleurs. Hierdoor heb je 24 versnellingen. De andere fiets is de stadsfiets. Deze fiets heeft ook versnellingen en is gemaakt van aluminium. Hij heeft dunne banden. De rem bestaat uit een blokje dat tegen je wiel aan gaat als je terug trapt of als je je handremmen indrukt. Deze rem lijkt erg veel op de rem van Baron von Drais. De toekomstige fiets De toekomstige fiets heet “No Excuse”, want met deze fiets heb je geen smoesjes om niet te gaan fietsen, want er zitten allerlei snufjes op om het fietsen leuker te maken. Als het bijvoorbeeld regent hoef je niet met de auto te gaan, want op deze handige fiets zit een opgerolde regenjas aan het stuur. Ook als je een tas of koffertje hebt kun je gewoon gaan fietsen, want hiervoor hebben ze een beugel aan het achterframe vast gemaakt waar je makkelijk een tas of koffertje aan kan vast maken. Als je de fiets ziet lijkt het net of het uit een stuk is gemaakt . Ook hoef ej je fiets niet meer te poetsen of te smeren en heeft deze fiets voor- en achtervering. Conclusie: De fiets is door de jaren heen dus erg verandert. Van hout tot staal en aluminium. In de toekomst zal er dan ook weer vanalles met de fiets gaan gebeuren.

REACTIES

P.

P.

goede site

12 jaar geleden

M.

M.

handig voor een werkje voor school op te zoeken

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.