D-Day

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1100 woorden
  • 25 juni 2004
  • 495 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
495 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

D-DAY

De betekenis van de “D” in D-day Een van de meest gestelde vragen over D-day is: Waar staat de D eigenlijk voor? Veel mensen denken het antwoord te weten: designated day, decision day, doomsday, of zelfs death day. Maar, het antwoord is niet zo simpel. Er is trouwens ook niet 1 antwoord. Eigenlijk weet niemand het zeker. Hieronder staan een paar mogelijke verklaringen: 1) In het leger zou een code gebruikt worden. Deze code zou zijn, de “H” voor “hour” en de “D” voor “day” en zou gebruikt worden bij belangrijke invasies en militaire operaties. Er werden dan plus- en mintekens gebruikt om de precieze dagen aan te geven, bijvoorbeeld: D-4 betekende 4 dagen voor de D-day, de dag van de invasie of operatie, en D+7 betekende 7 dagen na een invasie of operatie. 2) De D zou gewoon een alliteratie zijn. 3) De D zou staan voor day of decision. 4) De D zou staan voor het Franse woord disembarcation. 5) De D zou staan voor “departed day”.

De plannen Nadat luitenant-generaal Morgan in maart 1943 benoemd werd tot stafchef van de geallieerde opperbevelhebbers, begon hij aan het maken van operatie 'Overlord'. In juli van dat jaar had hij het plan af. Morgan adviseerde om drie divisies met de eerste aanvalsgolf te laten landen op de stranden en twee bij de tweede aanvalsgolf. De aanvalsdatum werd vastgesteld op 1 mei 1944. In januari 1944 waren alle opperbevelhebbers in Groot-Brittannië bijeen gekomen en begon de plannen af te maken van operatie 'Overlord'. Ze waren het over eens dat zij, om operatie 'Overlord' te winnen, het gebied van de aanval moesten vergroten, en het aantal divisies in de eerste aanvalsgolf moesten uitbreiden van drie naar vijf. Vooral Eisenhower drong er op aan, dat het gebied van de aanval, de kust ten noorden van de Vire (rivier bij het stadje St. Lô) aan de zuidoost-kant van het schiereiland Cotentin zou omvatten. Dat was nodig om een snelle verovering van de stad Cherbourg mogelijk te maken. Zijn eerste voorstel was, dat de aanval uitgevoerd moest worden met 5 landingsdivisies en 3 luchtlandingsdivisies. Onmiddellijk daarna moesten 4 divisies aan land worden gezet voor D + 3 (3 dagen na D-day). En daarna voor D + 14 nog eens 11 divisies.

De voorbereiding In november 1843 waren Roosevelt en Churchill samengekomen om plannen te maken voor een invasie in Frankrijk. In 6 maanden tijd werd operatie Overlord tot in de kleinste details voorbereid. Enorme troepenmachten kwamen bij elkaar in het zuiden van Engeland. Er waren ongeveer 10.000 vliegtuigen meer dan 4.000 landingschepen en 1500 oorlogsschepen. Opperbevelhebber van deze operatie werd Eisenhower.

De strategie Voordat de invasie kon plaatsvinden moesten ze nog een plaats vinden om aan land te gaan. Ze hadden 2 keuzes. Ze konden aan land gaan in het Nauw van Calais, dat was dichtste bij, maar werd heel zwaar verdedigd. Ze konden ook aan land gaan bij Normandië, dat was wel verder weg, maar werd minder
goed verdedigd. De Engelse hadden van de inlichtingendienst
gehoord dat de Duitsers er van overtuigd
waren dat de invasie in het Nauw van
Calais zou plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat de Duitsers dat bleven
geloven, werd Calais zwaar gebombardeerd. De invasie zou plaatsvinden op 5 juni 1944
in Normandië.

Deze“Dummytanks” zetten ze in Calais, om Hitler voor de gek te houden

De dag van de invasie (5juni 1944) Toen 5 juni ‘D-day’ naderde, voelden de Duitsers zich zelfs veilig, omdat er een grote storm woedde op het kanaal. Uiteindelijk werd de invasie 24 uur uitgesteld. In de nacht van 5 juni hield de storm plotseling op. Om 21.30 werd er door de BBC een geheime boodschap verzonden waarin het Franse verzet de opdracht
kreeg om meer spoorwegen in het land af te snijden.

6 juni 1944 23.55uur. Britse para’s landen 10 km ten noorden van Caen. De invasie was begonnen. Aan het eind van de volgende dag was een enorme vloot landingsschepen er in geslaagd 156.000 soldaten aan land te zetten. De stranden waarop ze landen waren: Utah, Omaha, Gold, Juno, Sword beach. De 2 bekendste stranden waren Utah beach en Omaha beach. Toch liep het vaarverkeer vast en er verdronken veel soldaten. Er was nog een tegenslag. De Britten slaagden er niet in om Caen in 1 dag in te nemen. Het duurde 1 maand om de stad in te nemen, de middeleeuwse stad was compleet vernietigd. Uiteindelijk was Operatie Overlord een succes. De Duitsers waren verjaagd en de Geallieerden trokken verder.

Reactie van de Duitsers De Duitsers hadden na het succes van operatie Overlord nog maar twee opties: of ze moesten zich overgeven, of ze vochten, maar waren dan bijna zeker ten dode opgeschreven. Er was veel onduidelijkheid bij de Duitsers, over wat ze moesten doen. Bevelhebber van de soldaten in Frankrijk, Von Rundstedt, moest beslissen. Toen hij tegen Hitler zei, dat hij zich met zijn leger wilde terugtrekken, werd hij meteen ontslagen. Ze moesten blijven doorvechten tot het bittere eind. Veel Duitse bevelhebbers zagen het niet meer zitten. Ze gaven zich over of pleegden zelfmoord. Eén Duitse bevelhebber, Von Staufensberg, heeft zelfs geprobeerd Hitler te vermoorden. Die aanslag mislukte en hij werd zelf doodgeschoten. Ongeveer 50.000 Duitse soldaten hadden zich al overgegeven. Operatie Overlord was voorbij. De Geallieerden waren de grote winnaars en de Duitsers de grote verliezers. Noord Frankrijk was in handen van de Geallieerden en vanuit daar werd later heel Europa bevrijd.

Slachtoffers Op de grond ging het er hard aan toe, al vielen er onder de soldaten minder slachtoffers dan in de eerste wereldoorlog tijdens een offensief. Zo vielen er op de grootste amfibische aanval uit de geschiedenis minder slachtoffers dan op de eerste slag aan de Somme in 1916 (20.000 Britse doden) en dan de slag bij Towton Field, waarbij 33.000 doden vielen (29 maart 1461). Onder de Amerikanen vielen rond de 6000 doden, terwijl het dodental van de Engelsen op 4300 lag (1300 commando's en airbornes, 1000 Canadezen).

Naarmate de slag in Normandie vorderde, liepen de aantallen slachtoffers ook op. Zo kostte de slag om Normandie de Duitsers 450.000 man waarvan 240.000 dood of gewond, en verloren de geallieerden 36.976 man.

Toch was dit een schijntje van het totale aantal slachtoffers onder de Geallieerden. Dit kan men zien aan het feit dat de vernietiging van de Duitse macht de Amerikanen in totaal 586.628 man kostte, waarvan er 135.576 vielen na 6 juni 1944. Onder de andere geallieerden (Britten, Canadezen, Fransen enz.) was het aantal mannen dat men verloor 179.666 waarvan 60.000 doden. De Russen verloren in de laatste fase van de oorlog (17 april tot 8 mei) 304.887 soldaten, dus dat zegt wel wat over het totale aantal.

Duitsland zelf verloor sinds het begin van de oorlog (1939) rond de 5 miljoen burgers en militairen, maar dat weegt niet op tegen het totale aantal slachtoffers dat zij en Japan veroorzaakten. Zo kostte de tweede wereldoorlog aan ongeveer 55 miljoen mensen het leven, waaronder 20 miljoen Russen, 15 miljoen Chinezen en 6 miljoen Joden.

REACTIES

D.

D.

De voorbereiding
In [b]november 1843[/b] waren Roosevelt en Churchill samengekomen om plannen te maken voor een invasie in Frankrijk.

Dat klopt niet en moet November 1943 zijn verwact ik . Want in 1843 levende deze person niet.

16 jaar geleden

P.

P.

goed gespeld

4 jaar geleden

T.

T.

hoi leuk werkstuk hoor!!

17 jaar geleden

..

..

erg handig hoor

10 jaar geleden

E.

E.

Nice

10 jaar geleden

M.

M.

goed netjes

7 jaar geleden

F.

F.

goede tekst

5 jaar geleden

J.

J.

In het verslag wordt niet genoemd: de Schotten, de Polen en nog meer soldaten die hebben meegevochten aan de bevrijding van Europa. De Schotten hebben ook meegedaan aan de invasie op Normandiƫ.

5 jaar geleden

D.

D.

leuk werkstuk hoor ik vond hem geweldig

5 jaar geleden

M.

M.

de invasie vond plaats op 6 juni niet 5 juni, maar veder tof werkstuk

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.