Inhoudsopgave blz: 1
Inleiding blz.: 2
Taakverdeling en Activiteitenlijstje blz.: 3
Deelvraag 1 blz.: 4
Deelvraag 2 blz.: 5
Deelvraag 3 blz.: 6
Deelvraag 4 blz.: 7
Interview blz.: 8, 9
Nabespreking blz.: 10
Bronvermelding blz.: 10
Bijlage: Aanmeldingsformulier blz.: 11
Inleiding Wij hebben als onderwerp voor het thema muziek gekozen voor het conservatorium. Het leek ons leuk om te onderzoeken wat er allemaal gebeurt op het conservatorium en wat je daar allemaal kan doen en leren.
Als hoofdvraag hebben wij: Wat is het Conservatorium van Amsterdam?
Als deelvragen hebben wij: -Wanneer werd het conservatorium van Amsterdam opgericht en wat kun je er nog meer doen? -Wanneer en hoe kun je toegelaten worden op het Conservatorium van Amsterdam? -Welke opleidingen zijn er op het Conservatorium van Amsterdam? -Wat kun je worden als je een opleiding hebt gevolgd op het conservatorium?
We hebben voor deze deelvragen gekozen omdat we dachten dat we zo het beste de antwoorden op de hoofdvraag konden vinden en indelen.
Taakverdeling
Naam Wat? Datum? Af?
Annemiek Informatie zoeken op internet 8-12 x
Maaike Bellen naar conservatorium 11-12 x
Maaike Inleiding maken en typen 11-12 x
Annemiek Voorkant maken 11-12 x
Samen Interview maken mailen 18-01 x
Samen Deelvraag 1, 2, 3, 4 maken en typen 21-01 x
Annemiek Activiteitenlijstje +taakverdeling maken en typen 21-01 x
Maaike Nabespreking maken +bronvermelding 21-01 x
Samen Conclusie maken en typen 21-01 x
Samen Plaatjes plakken 25-01 x
Activiteitenlijstje
◊ Op 8 december zoekt Annemiek informatie op internet.
◊ Op 11 december belt Maaike naar het Conservatorium van Amsterdam en vraagt of ze informatie opsturen. Ook maakt ze de inleiding en typt ze hem uit
◊ Annemiek maakt op 11 december de voorkant
◊ Samen maken we op 18 januari het interview en mailen we hem naar Heleen de Kam
◊ Op 21 januari maken we samen de 4 deelvragen en de conclusie en typen ze uit, ook maakt Maaike dan de nabespreking en de bronvermelding en maakt Annemiek het activiteitenlijstje en de taakverdeling
◊ Op 25 januari kiezen we samen de plaatjes uit en plakken we ze op
1. Wanneer werd het conservatorium van Amsterdam opgericht en wat kun je er nog meer doen?
Het Conservatorium van Amsterdam (CvA) werd in 1994 opgericht. Dat gebeurde toen het Sweelinck Conservatorium Amsterdam en het Hilversums Conservatorium samengingen. Nu bevindt het Conservatorium zich op twee locaties in Amsterdam. Het hoofdgebouw aan de van Baerlenstraat en het bijgebouw dat het Zeemanshuis heet aan de Nieuwe Vaart. Beide gebouwen zijn historisch. Ook heeft het CvA drie eigen studio’s: de Dudok-studio, Studio 2 en de Ton de Leeuw-studio. De Dudok-studio is een unieke studio in Nederland. Hier kunnen studenten digitale opnamen maken en die daarna op een CD zetten, die kunnen ze dan bijvoorbeeld gebruiken als demo. In Studio 2 wordt er muziektechnologie gegeven aan de leerlingen die willen leren werken met computer-, synthesizer- en sample-apparatuur. De lessen worden gegeven door Toon Vieijra, hij zorgt er ook voor dat er geen problemen ontstaan in de drie studio’s. In de Ton de Leeuw-studio kunnen er lessen elektronische muziek gevolgd worden. Hierbij kunnen de studenten de geschiedenis van de elektronische muziek, de basis-studiotechniek en de digitale bewerkingen op de computer leren. Het CvA beschikt ook over de Sweelinck Collectie. Dat is een verzameling instrumenten die te maken hebben met de geschiedenis van de piano. Leerlingen krijgen les over de instrumenten, en ze mogen er volgens afspraak op spelen. Ook zijn er een bibliotheek en een computerlokaal in het CvA. In de bibliotheek bevind zich een uitgebreide collectie bladmuziek, boeken over muziek, tijdschriften, Cd’s en grammofoonplaten. De bibliotheek is open voor publiek maar alleen studenten en leraren mogen er dingen lenen en beluisteren. In het computerlokaal kunnen de studenten werken op computers met internet maar ook met speciale muziekprogramma’s. Er worden daar ook speciale computer cursussen gegeven. Bij het CvA horen ook 6 speciale zalen waar studenten kleine concerten en presentaties kunnen geven. Ook heeft het CvA veel contact met locaties in Amsterdam waar studenten ook op kunnen treden.
2. Wanneer en hoe kun je toegelaten worden op het Conservatorium van Amsterdam?
Om toegelaten te worden op het CvA zijn er strenge eisen waaraan je moet voldoen. Je moet een VWO, HAVO, MBO of VHBO diploma hebben. Ook kan je worden toegelaten met een bewijs van een hogere opleiding. Als je geen goed diploma hebt beslist de toelatingscommissie of je toegelaten kan worden.
De minimumleeftijd om te worden toegelaten is 15 jaar, maar als je voor het hoofdvak zang kiest 17 jaar. De maximumleeftijd is 30 jaar.
Als je ouder bent dan 30 jaar kun je toegelaten worden als contractstudent.
Een contractstudent betaalt voor de opleiding en het aantal lessen. Als contractstudent moet je wel een speciale toelatingstest doen.
Alle toelatingstesten en toelatingsexamens zijn in April, Mei en Juni. De toelatingsexamens bestaan uit twee delen:
- een praktisch deel
- een algemeen deel
In het praktische deel moeten de deelnemers een stuk van ± 20 minuten voorspelen of voorzingen.
Het algemene deel bestaat ook uit twee onderdelen. Bij het 1e onderdeel gaat het erom dat de deelnemers dingen kunnen herkennen en opschrijven. Ook moeten de deelnemers een melodie van een blad zingen en een ritme tikken en opschrijven.
Bij het 2e onderdeel gaat het vooral over de theorie. Er worden vragen gesteld over bijvoorbeeld toonladders en drieklanken.
Ook zijn er extra eisen als je kiest voor een speciale opleiding. Je moet dan extra dingen weten over de hoofdvakken van de opleiding.
De toelatingscommissie beoordeelt de deelnemers op veel verschillende punten. Een aantal hiervan zijn:
- muzikaal gehoor
- technische beheersing
- presentatie van het voorgespeelde of voorgezongen stuk
Als een deelnemer niet voldoet aan een van de eisen wordt hij/zij niet toegelaten.
De kosten van een toelatingsexamen is € 35
Interview
We hebben mevrouw de Kam geïnterviewd. Zij is decaan op het conservatorium van Amsterdam, daarom dachten we dat zij wel veel informatie kon geven over dit onderwerp. We konden haar niet telefonisch bereiken, daarom hebben we haar via e-mail dit briefje gestuurd. Zij heeft de antwoorden erachter gezet en het weer naar ons terug gemaild.
Hallo Mevrouw de Kam,
Wij zijn Annemiek en Maaike uit 3 gymnasium uit Apeldoorn en wij moeten voor
school een werkstuk over het thema muziek maken. Wij hebben daarom als
onderwerp het conservatorium gekozen. Daarom willen wij u ongeveer 20 vragen
stellen. Wij hopen dat u deze vragen zo snel en nauwkeurig mogelijk wilt
beantwoorden. U zou ons hiermee een groot plezier doen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
M.
M.
Ik wil later graag naar het conservatorium (ik zit nog in de 2e klas) en dit is een erg handig werkstuk om mijn informatie vandaan te halen. Bedankt!
10 jaar geleden
Antwoorden