Hoofdstukindeling
1. De geschiedenis van China
2. De topografie en de hoofdstad
3. De Chinese Muur
4. De natuur
5. De cultuur
6. De godsdienst en het toerisme
7. Eten en drinken en het dagelijkse leven
8. Sporten en feesten
9. De kleding en sieraden
10. De huizen en tuinen
11. En nog wat dingen
Hoofdstuk 1. De geschiedenis van China
In Noord-China woonden ze 5000 jaar geleden in dorpjes en niet in huizen maar in hutjes met rieten daken. China werd in 221 voor Christus voor het eerst verenigd onder een keizer. Het bleef een keizerrijk tot in 1912. De tot keizer gekroonde Puyi was de laatste keizer. De eerste keizer was Tj’in Hwang-ti. Keizer Tj’in Hwang-ti was een machtige en goede heerser, maar was ook doodsbang dat hij vermoord zou worden. Hij sliep elke nacht in een andere kamer en besteedde een fortuin aan het zoeken van een magische drank die hem een eeuwig leven zou geven. Ondanks zijn angst stierf hij op 49 jarige leeftijd met een natuurlijk dood. Vanaf 202 vóór Christus tot 220 ná Christus werd China geregeerd door de Han-dynastie. Het ging heel goed met de Chinese cultuur. De bevolking groeide zo hard dat veel pachtboeren zonder land kwamen te zitten en in opstand begonnen te komen. Daardoor en door aanvallen van de Mongoolse nomaden in Noorden,verzwakte de regering en stortte het rijk in. Na de Han-dynastie werd China in 3 koninkrijken gesplitst.
Hoofdstuk 2. De topografie en de hoofdstad
1. Topografie Er leven in China meer mensen dan in een ander land. De bevolking bestaat uit meer dan 1,3 miljard inwoners. Vooral het zuiden en het oosten van het land zijn zeer dicht bevolkt. Maar in het noorden en westen van het land bevind zich uitgestrekte woestijn en berggebieden waar maar weinig mensen kunnen leven. China is een heel groot land en grenst aan 14 andere landen. In het noorden liggen de besneeuwde bossen van Siberië in Rusland en in het zuiden liggen de tropische landen zoals India en Zuidoost Azië. De gele zee,de Oost-Chinese zee en de Zuid-Chinese zee maken deel uit van de Stille Oceaan.
2. De hoofdstad Beijing De hoofdstad van China is Beijing en word ook wel Peking genoemd of de verborgen stad en ligt in het noorden van het land. Er wonen hier bijna 11 miljoen mensen. Duizend wielrijders verdringen zich op de drukke kruispunten. Er zijn ook taxi’s, minibusjes, privé-auto’s, volgepakte bussen, wagens met paarden ervoor en een moderne metro. De oude stad was vroeger een doolhof van smalle steegjes. Tegenwoordig zijn veel van deze steegjes afgebroken om plaats te maken voor brede straten,hoge flats en luxe hotels. Het keizerlijke paleis ligt in het centrum van de stad.
Hoofdstuk 3. De Chinese Muur
Tegenwoordig ziet de Chinese muur er nog net zo uit als in 1783, toen lord Macartney , de eerste Britse (en westerse ambassadeur in China, er een bezoek aan bracht. Hij omschreef hem als versterkte muren ‘die over de toppen van de hoogste bergen lopen, dan weer afdalen door de diepste valleien en gebouwd zijn op bogen over rivieren’. De Muur loopt grotendeels door bergachtig gebied en de bouwers hebben zo goed mogelijk gebruik gemaakt van elke rotspunt en afgrond om de verdediging te versterken. Het meest westelijke deel loopt uit tot in de Gobi-woestijn, een gebied dat eruitziet als een zandstralend maanlandschap en dat door de soldaten meer wordt gevreesd om de bitterkoude winters en bloedhete zomers dan om afschuwelijke tegenstanders. In het oosten komt een eind aan de muur in het midden van de fabrieken en boerderijen van het dichtbevolkte moeraslanden langs de Gele Zee. De verhalen zeggen dat de muur al meer dan 2000 jaar oud is. Duizenden jaren geleden bedachten de Chinese heersers van alles om van de roofzuchtige nomaden uit het noorden af te komen. Onder andere handel, trouwen, aanvallen en veroveren. Ten einde raad besloten ze om een muur te bouwen, maar in het begin werkte dat ook niet. In de 13de eeuw trokken de nomaden langs de muur en kregen het toch voor elkaar om binnen te komen. De nieuwe muur werd in het tweede deel van de 15de eeuw gebouwd. En nu is het een van de mooiste plekken te wereld.
Hoofdstuk 4. De natuur
In het noordoosten leeft onder andere de bruine beer, het edelhert en de lynx. Een van de zeldzaamste dieren is de Chinese tijger, het grootste dier van de katachtige. Een groot deel van China is dicht bevolkt met veel mensen. Dus er zijn maar weinig dieren waar niet op wordt gejaagd. Maar in de afgelegen gebieden van China vind je nog schitterende natuur met een grote hoeveelheid planten en dieren. Maar er zijn ook problemen, omdat er veel bossen worden gekapt en daar nieuwe huizen worden aangelegd. Daardoor worden veel zeldzame dieren en planten met uitsterven bedreigd.
Hoofdstuk 5. De cultuur
1. De draak Volgens de Chinese verhalen word de draak stokoud. Het duurt 1000 jaar voordat hij op lengte is. Een draak staat als symbool voor wijsheid en macht. Daarom werd een keizer vroeger draak genoemd. De keizer zat op een drakentroon, sliep in een drakenbed en voer met een drakenboot. Om de 11 jaar is het “het jaar van de draak”, zo ook het jaar 2000. Veel Chinese ouders hopen dat hun kind word geboren in het jaar van de draak. Altijd met nieuwjaar doen de mensen iets met een draak en houden dan een optocht waar veel mensen naar komen kijken.
2. De kracht van de kruiden Kruiden kunnen mensen helpen met gezondheidsklachten. Er worden steeds meer Chinese kruiden in voedingsmiddelen gestopt. Ginseng is bijvoorbeeld zo’n kruid. Je komt het tegen in thee en energie drankjes. In de wortel van een ginseng plant zitten kruiden die de vermoeidheid verminderd en dat merk je dus ook bij een energiedrankje. Ginseng thee zorgt eigenlijk voor hetzelfde: het verminderd de vermoeidheid, kalmeert en stimuleert de werking van je hersenen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
S.
S.
ik vond het heel leuk en ook heel leuk om te lezen zelf doe ik mijn werkstuk ook over china en dingen die ik nog niet wist weet ik nu wel door jou ( mijn cijfer was een 9.6 )
18 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
je hebt wel een beetje korte zinnen
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
ja je hebt gelijk
7 jaar geleden
J.
J.
zijn ze rijk of arm?
9 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
7 jaar geleden
S.
S.
wat zijn je bronnen?
9 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
jullie zijn eng
8 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Hallo ik ben kor ik ben 14 jaar oud en ik vind dit een goed werkstuk alleen heel veel informatie ik heb ook nog een vraagje wat zijn je bronnen want ik houd namelijk mijn presentatie over Chinese kleding en ik kan echt totaal geen bronnen vinden maar ik heb nu wel een bron en dat is jou werkstuk o, ja ik wilde nog een zeggen als cijfer geef ik je een 9,3
7 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
te makkelijk
7 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Lizzy, je hebt een leuk werkstuk gemaakt!Ik maak ok een werkstuk over China en ik schiet nu eindelijk een beetje op!
5 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Hoe lang heb je erover gedaan Lizzy?
5 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Wel een beetje grappig:En anderen dingen ha ha ha
5 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ik vind dit te veel info
5 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
top ie doppie
5 jaar geleden
Antwoorden