Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Border Collies

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 442 woorden
  • 18 juni 2005
  • 66 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.6
  • 66 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Naamstelling:

De term ’collie’ werd van oudsher in Groot-Brittannië gebruikt, onder meer voor een herdershond. De toevoeging ’Border’ is van is van het begin van de twintigste eeuw en verwijst naar ’The Borders’ de grensstreek tussen Engeland en Schotland.

Erkend of niet?

Hoewel Border Collie al vanaf het einde van de negentiende eeuw geregistreerd worden, heeft het tot 1976 geduurd voordat het ras officieel erkend werd door grote kynologische organisaties. Bij kynologische organisaties leggen ze het uiterlijk en het karakter vast.
Dat het zolang heeft geduurd voordat de gewenste kenmerken voor het ras werden vastgelegd, komt omdat de Border Collie een werkhond is. Dat de werkende hond een aantrekkelijk uiterlijk had werd als bijzaak beschouwd. Werkende honden mochten daar niet erkend worden omdat de kans groot was dat de fokkers ze dan op uiterlijkheden gingen fixeren. En dat zou ten koste zijn van de werkcapaciteiten van het ras. De Border Collie is nou wel erkend want er zijn verschillende lijnen binnen het ras. Naast de werkende Border Collie is er ook sprake van een type dat vooral op een fraai uiterlijk gefokt wordt.


Uiterlijke kenmerken:

Border Collies zijn in principe vriendelijke honden, ook tegenover kinderen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat sommige zeer fanatiek spelgedrag kunnen vertonen bijv. onverwacht hoog en hard opspringen naar het gezicht. De Border Collie een atletisch gebouwde hond. Het ras is taai hardwerkend en volgzaam. Het ras behoort levendig te zijn, attent reagerend en intelligent. De Border Collie is nooit zenuwachtig of agressief. De schofthoogte van een reu is ongeveer 53 cm. De teven zijn vaak iets kleiner.

Schapen:

Border Collies zijn in eerste instantie schaapshonden, die van oudsher worden ingezet voor het hoeden en drijven van schapen. In principe kunnen ze alle dieren drijven, van eenden tot runderen. Sommige Border Collies voelen zich niet op hun gemak bij runderen terwijl anderen daar geen moeite mee hebben.

Voeding:

De voeding van een jonge hond is erg belangrijk, vooral in zijn eerste levensjaar. Dan moet hij speciaal puppyvoer krijgen.
Dit is verkrijgbaar in de vorm van een diner of gewoon droge brokken, bij het diner moet je een beetje kokend water bij doen en laten afkoelen. Pups vinden dinervoer vaak erg lekker maar droge brokken zijn beter voor de ontwikkeling en het onderhoud van de tanden. Met droge brokken heeft de pup ook meer behoefte aan water. Soms heeft de fokker pups melk en pap gegeven maar dat is dan niet meer nodig.
Verder mogen Border Collies gerust schapenvlees eten ze veranderen dan echt niet in schapenmoordenaars. Vroeger dachten de mensen dat ze dan schapenmoordenaars zouden worden. Klein gesneden vlees herkent de hond niet als een schaap.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

welk cijer heb voor dit gehad???

11 jaar geleden

B.

B.

supergoed werkstuk/spreekbeurt heeft mij goed geholpen met mijn werkstuk :)

9 jaar geleden