Algemene gegevens
Titel: Pjotr
Auteur: Jan Terlouw
Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam
ISBN: 90 6069316 7
Druk: 25e
Uitgegeven in: 1970
Aantal bladzijden:142
Genre: Thriller
Hoofdpersonages
Pjotr
Een zelfverzekerde jongen die niet gauw bang is, iemand die koste wat het kost zijn doel wil bereiken. Een doorzetter. Een moment waar je dit goed kunt merken is wanneer hij de burgemeester slaat, je moet aardog gedreven zijn om zoiets te durven. Verder was het aan het begin van het boek een nette jongen, maar dat veranderd naarmate hij verder naar Siberië reist. Hij doet dingen die hij in het begin van het boek niet gedaan zou hebben, zoals de burgemeester slaan of een huis in brand steken. Ook is het een muzikale jongen, hij vind het leuk om muziek te maken en instrumenten te bespelen die hij zelf heeft gemaakt. Hij heeft een enorm sterke band met ze vader, wat hem ook zo drijft om helemaal naar Siberië te reizen. Ze moeder is overleden toen jij nog heel jong was, dat is ook een rede dat hij zo hecht met ze vader is. Ook is hij erg slim en pland hij al ze acties goed, hij weet goed hoe hij zijn doel kan bereiken. Hij heeft ook een goed beeld van wat goed en wat slecht is.
Sergei
Sergei Andrejevitch is de vader van Pjotr. Hij is een arme boer. Hij heeft veel banen is Moskou gehad, alleen werd hij steeds ontslagen doordat hij snel driftig wordt. Zijn driftigheid is ook de oorzaak dat hij verbannen wordt naar Siberie. Verder is Sergei op veel vlakken het tegengestelde van Pjotr. Hij is groter en forser en denkt veel minder na. Er is wel één ding dat ze gemeen hebben, ze zijn alle twee erg moedig.
Bijpersonages
Shura
Shura’s volledige naam is Shura Michaelowna Patrushev. Zij is een crimineel, samen met haar man Stefan. Ze doet zich vaak voor als een klein mannetje met een snor. Ze is het al een tijdje niet eens met Stefan. Als die wordt neergeschoten. Sluit ze zich bij Pjotr aan.
Stefan
Stefan is de man van Shura. Hij heeft niet echt een grote rol in het boek maar komt toch een paar keer op een toevallige wijze aan bod.
Victor
Victor is de vriend van Sergei die hij in het strafkamp heeft ontmoet. Als ze samen de commissaris redden en in een huis mogen gaan wonen worden het echte vrienden.
Werchowjenski
De heer Werchowjenski doet heel erg zijn best om Shura te vinden, maar Pjotr brengt hem telkens op een dwaalspoor. Ook hij heeft maar een klein rolletje maar is eigenlijk best belangrijk.
Warwara Petrowna
Warwara is de oma van Shura die haar heel erg helpt om te onstappen. Als ze tegen Werchowjenski moet liegen dat ze niet weet waar Shura is, wordt ze zo zenuwachtig dat ze last van haar hart krijgt en een paar dagen later overlijdt.
Plaats en ruimte
Het verhaal speelt zich af in Rusland tijdens het bestaan van de voormalige Sovjet Unie tussen Moscou en Siberie.De reis begint in Voronej en eindigt in Irkoetsk. Het belangerijke thema van het verhaal is de grote, enge reis naar Siberie, dus locaties spelen wel een aardig grote rol in het boek. Pjotr reist door de grote steden in Rusland: Moskou,
Nizjni Novgrod, Jekaterinburg, Omsk en Tomsk. Hij reist ook nog door een paar kleine stadjes zoals Tajsjet en Nizneoedinsk. In Nizneoedinsk maakt hij bijna niks mee, hij moet alleen een lange tijd in Tajsjet blijven omdat hij ernstig ziek is. Hier een stukje waaruit dit blijkt: “Eindelijk komt de dag dat ze Tajsjet kunnen verlaten. Ze gaan nar Nizneoedinsk. Van Nizneoedinsk naar Pretrovka.” (blz. 135)
Sergei zit ook een tijd in de gevangenis in Moskou voordat hij wordt verbannen. Een belangrijke ruimte is ook het huisje van Warwara Petrowna want daar wordt Shura bijna betrapt door Werchowjenski. In het huis van de burgemeester van Jekaterinenburg gebeurt ook het één en ander. Pjotr en Sergei blijven uiteindelijk in Irkoetsk wonen.
Tijd
Het speelt zich af in de Sovjet Unie, dus tussen 1922 en 1991. Waarschijnlijk meer aan het begin, aangezien er nog nergens in he verhaal auto's te bekenen zijn en er nog Pathefoons worden verkocht. Je kan goed merken dat het verhaal zich in de voormalige Sovjet unie afspeelt door het grote verschil in arm en rijk en door de verbannin van Sergei naar Siberie. Dit was destijds een bekende straf. Het verhaal speelt zich gewoon af in Chrononlogische volgorde en is verspreid over 2 jaar.
Thema, hoofgedachte en probleem
Het hoofdthema van het boek is de band tussen Pjotr en Sergei. Hoeveel moeite Pjotr doet om bij ze vader te kunnen zijn. Een ander thema in het boek is de reis naar Siberie en alles wat hij op die weg meemaakt. De hoofdgedachte van het boek is dat eerlijkheid altijd wordt beloond. Het grootste probleem in het boek is dat Pjotr een manier zoekt om bij zijn vader te komen, hij zoekt elke keer manieren om verbannen te worden naar Siberie. Ik denk ook dat geluk bij een ongeluk een grote rol speelt: Pjotr steekt een huis in de fik, er blijkt een brandkast met gestolen spullen in te staan.
Titel
Pjotr is simpelweg de naam van de hoofdpersonage, hier valt verder niet zoveel bijzonders over te vertelen.
Realistisch
Het is een fictie verhaal, maar zekerweten realistisch. Wel zijn er een paar toevallen die iets ongeloofwaardig zin, de rotte kies die hij eruit slaat bijvoorbeel.
Samenvatting
Pjotr woont samen met zijn vader Sergei op een boerderij in een dorpje ongeveer 500 kilometer ten zuiden van Moskou. Pjotr kan goed op zijn zelfgemaakte fluiten spelen en houdt erg van muziek. Op een dag vertelt Sergei aan Pjotr dat hij 100 Roebel heeft gespaard om een pathefoon voor hem te kopen. Hij legt uit dat een pathefoon een soort kastje is waar muziek uit komt. De volgende dag gaat Pjotr te voet naar Voronej, waar hij een er een kan kopen. Eenmaal daar blijkt dat een pathefoon niet 100, maar 104 Roebel kost. Pjotr gaat teleurgesteld weer terug naar huis. Sergie vindt het erg lang duren en besluit Pjotr tegemoet te lopen. Als hij na een tijdje lopen in de verte twee schimmen ziet vechten rent hij er heen en ontdekt dat één van de twee Pjotr is. Dan begint hij op de man, die het geld van Pjotr wilde stelen, in te slaan. De volgende dag blijkt dat Sergei de dief heeft doodgeslagen. Hij wordt opgepakt en naar Moskou gebracht. Hier wordt duidelijk dat Sergei als straf 10 jaar naar Siberië wordt verbannen. Dan besluit Pjotr om naar zijn vader in Siberië te gaan zoeken.
Het eerste gedeelte gaat hij te voet naar Nizjni Novgorod. Dat duurde wat langer dan verwacht. In Nizjni Novgorod gaat hij op zoek naar een baantje om wat geld te verdienen. Hij vindt een baantje als koetsier. Na tijdje krijgt hij de opdracht om 2 mannen naar Saransk te brengen. Dat zou een dag of acht gaan duren. Onderweg komt hij er achter dat het niet 2 mannen zijn, maar een man en vrouw. Hij weet niet dat het revolutionairen zijn die gezocht worden. De echte man, Stefan, wil hem dan vermoorden, omdat hij ze anders kan aangeven bij de politie. Pjotr weet te ontsnappen, maar moet de koets achterlaten. Het laatste stuk naar Saransk moet hij dan lopen. Onderweg besluit hij om ze niet aan te geven, omdat hij één van de twee, de vrouw, zo aardig vond. Aangekomen in Saransk neemt hij de trein naar Wjatskije Poljany. Hij heeft hier nog maar een klein beetje geld over en wordt het honger lijden voor Pjotr, omdat hij nergens een baantje kan vinden.
Als iemand hem een keer op zijn fluit hoort spelen wordt hij gevraagd in een bandje om te fluiten. Hier verdient hij wat geld mee. De reis naar Siberie wordt steeds zwaarder. Dan komt hij op het idee om te zorgen dat hijzelf ook verbannen word naar Siberië. Hij besluit om zo opvallend mogelijk een oud huis een eindje buiten de stad in brand te steken. De volgende ochtend wordt hij opgepakt, maar tot zijn verbazing is iedereen blij na zijn daad. De politie vertelt hem dat iedereen blij is, omdat ze in het afgebrande huis een hele hoop gestolen sieraden uit de stad gevonden was en dat de dieven waren opgepakt. Dan krijgt hij wat geld en gaat hij naar Jekateringenburg. Hij krijgt hier een aantal baantjes, maar verdient te weinig om een treinreis richting Siberië te kunnen betalen. Ook hier probeert hij om verbannen te worden naar Siberië. Hij slaat de burgemeester voor de ogen van een groot publiek in het gezicht. Hij hoopt nu verbannen te worden. Maar helaas, hij heeft de rotte kies van de burgemeester eruit geslagen. Die is hem zeer dankbaar en nodigt hen uit om bij hem te komen eten. De volgende dag loopt Pjotr met de burgemeester over het marktplein. Plotseling komt er een man vanuit de menigte en schiet de burgemeester dood. Pjotr herkent hem direct. Het is de man wie hij vervoerd had en hem probeerde te doden. Hij wijst hem aan hij wordt meteen gedood door een aantal politiekogels. De agenten vertellen hem dat het de gezochte revolutionair Stefan was.
Toen Sergei in Moskou gevangenis zat had hij een veroordeelde helpen te ontsnappen. Sergei wist niet dat het Stefan was. En omdat hij de te dood veroordeelde revolutionair had helpen ontsnappen viel zijn straf een stuk zwaarder uit. Daarom werd hij naar Siberië verbannen. Wanneer hij met de troep andere verbannen mensen in de trein zit richting Siberië zit moeten ze na een reis van twee dagen wachten op een volgende trein omdat ze moeten overstappen. Ze overnachten in een soort grote hut. Iedereen heeft het koud en heeft honger. Sergei maakt een vuurtje en kookt daarop een stevige soep. Hij reikt zelfs de bewakers iets aan, alleen die durven niets aan te nemen. In Siberië aangekomen is het hard werken voor Sergei en zijn nieuwe vriend Victor. De commandant heeft een vervallen buitenhuisje dat opgeknapt moet worden. Hij laat het door twee gevangenen doen die hij wel vertrouwt. Hij kiest Sergei en Victor uit. Als de commandant Ivanovitch Petrov een dutje ligt te doen in het huisje tijdens het opknappen wordt hij plotseling besprongen door een beer. Sergei en Victor redden zijn leven door de beer te doden. Hier is de commandant ze natuurlijk erg dankbaar voor en als beloning moeten ze niet meer in de mijn werken, maar mogen ze in Irkoetsk werken en daar samen in een gewoon huis wonen.Onder voorwaarde dat ze zich een keer per week melden bij de commandopost.
Ondertussen is Pjotr al een hele tijd op weg. Hij legt nu vele kilometers per dag af met de weinige roebels die hij nog heeft. Op een dag komt hij bij een herberg aan en daar vraagt hij om onderdak. Zoals gewoonlijk wordt er hem naar zijn motief van deze reis gevraagd en vertelt ook deze keer het hele verhaal. Dan vraagt hij of ze iets over Sergei weten. De vrouw van de herbergier vertelt dat ze een hele tijd geleden een brief van een man had gekregen die vroeg of zijn zoon was langsgekomen. En die man heette volgens haar Sergei. Pjotr was ontzettend blij te weten dat z’n vader nog in leven was. Dan komt er een man naast hem zitten die agent is in Jekateringenburg. Hij vraagt aan hem of hij Pjotr is.Vervolgens legt hij uit dat de man die de burgemeester had vermoord ook nog een vrouw had die zich ook met die revolutionaire dingen bezig hield. En Pjotr zou die man en die vrouw, genaamd Shura, hebben vervoerd als koetsier.Tenslotte vraagt de agent aan Pjotr of hij nog weet wat ze tegen elkaar gezegd hadden. Pjotr deed net of hij het niet wist en vertelt tegen de agent Werchowjenski dat hij meer tijd nodig heeft om zich te herinneren wat de twee in de koets allemaal hadden gezegd.
De agent reist met hem mee richting Siberië. Hij betaalt ook de reis. Onder voorwaarde dat Pjotr zich alles probeert te herinneren over de reis met Stefan en Shura. Samen met de agent aangekomen in Omsk vindt hij wederom een baantje als muzikant. Als hij op de eerste avond dat hij moet spelen de pianiste ontmoet waar hij mee samen moet spelen schrikt hij. De pianiste blijkt Shura te zijn. Pjotr is bang dat de agent binnenkomt, want hij vindt haar nog steeds erg aardig. Ze doen alsof er niks aan de hand is. De volgende morgen is Shura verdwenen. Pjotr weet niet waarheen. Hij vindt het allemaal best zolang ze maar niet in de handen van de agent valt. De agent zegt hem de volgende dag dat hem is verteld dat ze naar Tomsk is vertrokken. Daar zou een oud familielid wonen. Ze vertrekken direct per trein naar het 500 kilometer oostelijker liggende Tomsk. Er woont daar een oud vrouwtje, Warwara. De agent gaat er op bezoek en ondervraagt haar. Shura staat in de keuken van Warwara en weet zich gelukkig goed te verbergen. Wanneer de agent weg is heeft het oude vrouwtje zich zo sterk gehouden door alles te verzwijgen dat ze een hartverzakking krijgt. Ze zou een paar dagen later sterven. Pjotr verzint een list om de agent weg te krijgen uit Omsk. Dat lukt. Toen gingen ze samen verder reizen naar Irkoetsk. Op de dag dat ze er bijna zijn besluiten ze een bergpad te nemen, want dan kunnen ze dezelfde dag nog in Irkoetsk aankomen. 's Avonds begint het plotseling heel hard te regenen. Ze besluiten te overnachten in een huisje dat ze in de verte zien staan.Diezelfde dag wil Sergei het niet afgemaakte huisje van de commandant weer eens bezoeken, want het is precies een jaar geleden dat hij de beer had gedood. Plotseling begint het te regenen. Hij versnelt zijn pas, maar als hij vlak bij is en gegil en geschreeuw hoort ging hij rennen. Zo heeft had hij al in geen jaren meer gerend, hij hoort namelijk de stem van Pjotr.
Eenmaal in het huisje ziet hij dat een grote beer zijn zoon en een vrouw aanvalt. Hij doodt ook deze beer met zijn mes en verzorgt ze alle twee. Dan gaan ze terug naar de stad. Hier blijven Shura, Pjotr, Sergei en Victor allevier wonen.
Leeservaring
Onderwerp:
Het onderwerp sprak me erg aan, ik wist erg weinig van Rusland tijdens deze periode. Ik heb wel wat dingen geleerd over deze periode en het land. Het onderwerp vrienschap sprak mij ook wel erg aan. Ook vindt ik het leuk dat boek anders dan anders is.
Taalgebruik:
Het leest erg makkelijk weg en er worden weinig moeilijke woorden gebruikt en het is allemaal heel erg vlot. Alles wordt precies voldoende beschreven en er zijn geen dramatisch lange zinnen. Als er een woord is waar de betekenis lastig van is dan wordt dat meestal wel uitgelegd (voorbeeld: “Pojtr woonde met zijn vader in een klein dorp, zo’n vijfhonderd werst ten zuiden van Moskou .(Een werst is iets meer dan een kilometer.)”). Er wordt uitgelegd wat een werst is. Er zijn meerdere van deze beschrijvingen. Ze vertragen het leestempo een beetje, maar ze zijn wel nodig. Er zijn niet erg veel gesprekken in het verhaal. Voor het grootste deel is de schrijver eigenlijk de verteller. Als er wel een gesprek in voor komt zijn dit juist hele leuke gesprekken.
Gebeurtenissen:
De gebeurtenissen wisselen vaak af, per hoofdstuk is er wel een spannend en een saai stuk. Het is niet zo dat je de hele tijd bij een onderwerp blijft hangen. Het verhaal loopt vrij vloeiend, je kunt lekker doorlezen. Bijna alle gebeurtenissen hebben een bedoeling. In het hoofdstuk ‘Pjotr wordt pyromaan’ steekt hij een huis in brand. Een huis in brand steken is een grote misdaad, dus dacht hij: Als ikdat huis in brand steek en wordt opgepakt wordt ik misschien ook wel verbannen naar Siberië. Deze gebeurtenis heeft dus een reden. De belangrijkste gebeurtenis is dat Sergei de marskamer Nikolai doodslaat, helemaal in het begin van het boek. Hierdoor wordt hij verbannen naar Siberië.
Meeleven:
Ik kon goed meeleven met de hoofpersoon, dat kwam doordat je veel over Pjotr te weten komt. Je snapt vaak goed zijn beslissingen, hij onderbouwt ze goed.
Het is heel naar dat ze vader naar Siberie moet en het is niet raar dat Pjotr erachter aan gaat, aangezien hij in zijn eentje eigenlijk niks kan.
Het einde:
Het boek heeft een mooi en rechtvaardig einde. Het liep grotendeels ook precies af zoals ik verwachtte. Ik had het ook niet anders willen zien.
Algemeen:
Zeker een aanrader, leest heel vlot weg en is niet moeilijk. Een heel creatief geschreven en bedacht verhaal, zekr een van mijn lievelingsboeken.
Verwerkingsopdracht
Beste Pjotr,
Hoe gaat het met je en met je vader en Shura? Ik heb je hele verhaal gevolgd. Het is ongelofelijk spannend geweest. Je hebt een aantal beslissingen genomen die ik een beetje onverstandig vond. Allereerst het geld dat je verstopt had op je kamer in Moskou. Het geld was opgegeten door de ratten. Een flink bedrag van 20 roebel. Je wist dat er ratten op je kamer waren. Net zoals jij hadden die honger en dan eten ze werkelijk alles. Het geld had ook wel gestolen kunnen worden. De gehuurde zolderkamer was afgeschermd met oude lappen. Iedereen had zo naar binnen kunnen gaan. Je had het beste die 20 roebel in je zelfgenaaide tasje kunnen bewaren die je om je nek droeg. Het huis dat je in de brand stak om voor elkaar te krijgen dat je ook naar Siberië verbannen zou worden vond ik heel riskant. Voor zo’n daad word je niet naar Siberië gestuurd. Wel had je gevangenisstraf kunnen krijgen en dan had je Sergei nog langer niet kunnen zien. Gelukkig liep het goed voor je af en kreeg je juist waardering voor je “heldendaad”. Toch vond ik het een ondoordacht plan omdat je niets afwist van de brandkast die vol zat met gestolen goederen.
Je gaf het zelf al aan Pjotr, maar de afspraak die je met Shura had gemaakt bij de brug in de stad Kansk was niet slim. Het zat je erg tegen en je werd zonder rechtspraak voor een maand opgesloten in de gevangenis. Van de rechtspraak in Rusland klopt niets maar goed je had met Shura een plan moeten bedenken voor als het fout zou gaan. Afzonderlijk van elkaar reizen en elkaar ergens in een onbekende stad weer ontmoeten kan altijd verkeerd gaan. In jouw tijd waren er maar weinig middelen om elkaar te bereiken. Shura heeft in angst gezeten toen je niet op kwam dagen op de brug. Zij had wel de beslissing kunnen nemen die ervoor had gezorgd dat jullie elkaar nooit meer terug zouden zien. Het laatste voorval onderweg naar Irkoesk gingen jullie lopen terwijl er zwaar weer opkomst was. Jij kiest dan ook nog voor de langere route door de bergen. Dom dat jullie door de bergen verder gingen met dat nood weer. Jullie wilde schuilen in een berghutje maar daar overwinterde een berin. Als jullie niet gered zouden worden hadden jullie wel dood kunnen zijn. Dan was de hele reis voor niets zijn gemaakt en had je vader naast zijn vrouw ook een kind verloren. Jullie hadden nog geld over dus ik had met de trein naar irkoesk gegaan.
Gelukkig is het allemaal goed afgelopen en ben je bij je vader samen met Shura. Ik vond je wel moedig.
Groeten,
Joris
Achtergrondinformatie
Jeugd
Terlouw was de oudste zoon thuis en had nog twee broers en twee zussen. Hij groeide op in de Veluwse dorpen Garderen en Wezep, waar zijn vader Gereformeerde Bonds-predikant was.
Studie en werk als natuurkundige
In 1948 begon hij zijn studie wis- en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht, waarin hij in 1956 zijn doctoraalexamen behaalde. Tijdens zijn studie vervulde hij zijn eerste echte bestuursfunctie, als bestuurslid van studievereniging A-E, voorloper van het huidige A-Eskwadraat. Vervolgens deed hij dertien jaar lang wetenschappelijk onderzoek. Terlouw promoveerde in 1964 op onderzoek naar kernfusie aan het FOM-Instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen.
Politiek
Na jaren van onderzoek besloot Terlouw dat hij andere dingen wilde doen in het leven. Hij werd kinderboekenschrijver en politicus. In 1970 debuteerde hij met zijn eerste boeken 'Pjotr' en 'Oom Willibrord', en werd hij actief als gemeenteraadslid. In 1971 kwam hij voor de D66 in de Tweede Kamer. Twee jaar later werd hij fractievoorzitter. Onder zijn leiding kwam D66 uit een diep dal, en de partij behaalde in 1981 een grote verkiezingsoverwinning. Terlouw werd minister van Economische Zaken, en vicepremier, in de kabinetten-Van Agt II en III. Het laatste kabinet was slechts een kort leven beschoren. Dat hij bij de formatie had ingestemd met Joop den Uyl als minister van Sociale Zaken beschouwde Terlouw als "de grootste fout van mijn politieke loopbaan".
Na de verkiezingsnederlaag van D66 in 1982 verliet hij de politiek. Hij ging in 1983 in Parijs werken, als secretaris-generaal van de Conferentie van Europese transportministers. In 1991 werd hij benoemd tot Commissaris van de Koningin in Gelderland. In deze functie liet hij in januari 1995 grote gebieden tussen de grote rivieren evacueren in verband met dreigend hoog water. Eind 1996 ging hij met pensioen. In 1999 werd Terlouw senator in de Eerste Kamer.
Sinds 2009 is Terlouw voorzitter van de projectgroep Aalherstel, waar hij zich samen met onder meer natuurorganisaties, geadviseerd door wetenschappers, inzet voor het herstel van de bedreigde aal.
Terlouw is actief voorvechter van mensen- en dierenrechten en was ambassadeur van Stichting Varkens in Nood.
Tijdens de Waterschapsverkiezingen van 2008 voerde Terlouw campagne voor de partij Water Natuurlijk. Water Natuurlijk kreeg tijdens deze verkiezingen de meeste zetels: 101 van de 502 zetels.
Schrijver
Jan Terlouw is gaan schrijven door zijn vrouw. Hij vertelde eerder altijd zelfverzonnen verhalen aan zijn kinderen. Zijn vrouw Alexandra van Hulst kwam op het idee om ze te gaan publiceren. Zijn eerste boek was Pjotr in 1970.
Terlouw heeft een aantal boeken geschreven; voornamelijk jeugdliteratuur. Zijn politieke achtergrond schijnt door omdat zijn boeken vaak eigentijdse problemen aan de orde stellen, zoals het milieu, de politiek of de geschiedenis. Ook dringt in de boeken vaak de boodschap van de democratie, het vrije woord, het liberalisme en anti-extremisme door. Hij laat zien dat aan deze onderwerpen meer kanten zitten, dat je problemen van alle kanten moet bekijken voor je een beslissing neemt. Zijn hoofdpersonen zijn inventieve jongeren, die op een originele manier met die problemen omgaan. De jongeren leren veelal de zaken niet simpelweg te accepteren, maar kritisch te bekijken. Vaak is er een jongere aanwezig die het verkeerde pad op is gegaan en aan het eind van het boek besluit dat kritisch blijven denken toch het belangrijkste is. De boeken van Jan Terlouw zijn talloze malen herdrukt, bekroond, en vertaald in vele talen, tot in het Welsh en het IJslands aan toe.
De laatste jaren schrijft Terlouw sommige boeken samen met zijn dochter Sanne Terlouw. Dat zijn er tot nu toe 6. Dit zijn detectiveachtige boeken rond een vader en een dochter die samen moorden oplossen. Het derde boek is eerst als feuilleton verschenen in de Wegener kranten. Hun laatste thriller speelt zich af in Twente.
In een interview in december 2012 zei Terlouw dat hij geen kinderboeken meer zal schrijven. Hij ziet dat de wereld van de jeugd gevuld is met "computerspelletjes, twitteren en mobiele telefoons. Dat staat te ver van mij af. Als ik daarover moet gaan schrijven komt het gekunsteld over".
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Er staan heel wat spelfouten in dit verslag en dit is voor het vak nederlands.
7 jaar geleden
Antwoorden