Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Belgie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 887 woorden
  • 30 mei 2010
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
59 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Bier

In België worden meer dan 450 verschillende bieren gebrouwen: blonde, bruine, witte of rode bieren, met spontane gisting, trappist of abdijbier, alcoholvrij. Ons land telt nog bijna 115 brouwerijen. Het Belgische bier, is een belangrijk exportproduct en wordt over de hele wereld uitgevoerd. Op basis van hun bereiding, kunnen we de Belgische bieren als volgt indelen:

- Bieren van lage gisting

Dit zijn de zogenaamde pilsbieren. Hier zit ongeveer 5% alcohol in. Dit soort bier, dat fris gedronken wordt, blijft zeer populair in de hele bevolking van België.

- Witbieren


Naast de vier hoofdingrediënten water, mout, hop en gist gebruiken de brouwers van witbier ook graan, zoals voor het eerst gebeurde in de streek van Hoegaarden, in Brabant.

- Trappist en abdijbieren

Dit bier werd vroeger gebrouwen door monniken. Er bestaan slechts zeven echte trappistbieren in de wereld, waarvan er zes uit België komen: Orval, Rochefort, Chimay, Westmalle, Westvleteren en Achel. Het wordt ook heel streng naar gekeken bij alcoholcontroles langs de weg bijvoorbeeld.

- Lambiek, geuze en kriek

De geuzelambiek is een typisch Brussels bier. Het gaat om brouwsels van spontane gisting, zonder toevoeging van gist. Door vruchten (kersen, frambozen, perziken of zwarte bessen) in het geuzebier te laten weken, krijgt men fruitbieren waarvan de kriek de meest bekende is.

-Amberbieren

Deze bieren worden zo genoemd vanwege hun kleur. Ze hebben een lichte hopsmaak door de toevoeging van zachte aromatische hopsoorten.

Dit zijn de heerlijke bieren waarvan elke Belg bij elkaar gemiddeld meer dan 100 liter per jaar van verbruikt!

Schilderkunst

Over het algemeen wordt aangenomen dat de Belgische schilderkunst begint in 15de eeuw. In de 14de eeuw haalt de schilderkunst vanaf het einde van de een indrukwekkend niveau zoals het werk van Melchior Broederlam bewijst.
Het werk van Jan Van Eyck en zijn tijdgenoten zijn iets heel anders gaan schilderen dan er toen internationaal werd geschilderd.
Het werk van Kwinten Metsys kondigt de overgang naar een andere manier van schilderen aan. Tijdens deze periode doen vele Belgische schilders studiereizen naar het buitenland en vooral naar Italië voor Breugel de Oude unieke schilder.

Hij brengt op een unieke manier het Vlaamse en Italiaanse samen met de Belgische Antoon Van Dyck de grote meester van de Vlaamse. In de 19de eeuw bevrijdt de Belgische schilderkunst zich van de invloed van de Franse manier. Er ontstaan verschillende stijlen en scholen.

Wielrennen

De wielersport in België is een legendesport. Waarschijnlijk de moeilijkste die er bestaat. Een sport die buitengewone menselijke en atletische kwaliteiten eist. Om zichzelf te overtreffen, omdat de overwinning aan het eind van jezelf ligt. De wielersport is ook een sport van de natuur die lichaam en leefmilieu in evenwicht brengen. Een sport op maat van het menselijk wezen. Voor zijn gezondheid en zijn geest. Een recreatie- en ontspanningsport die een diep gevoel van vrijheid bezorgt.

De wielersport bestaat uit grote verschillende dingen zoals: ontmoetingen, wedstrijden, tochten enz. Duizenden mannen en vrouwen delen hun passie voor de fiets. Alleen of in groep gaan ze door de mooie natuurgebiedden in België fietsen. De Koninklijke Belgische Wielrijdersbond wil de wielersport in België in al haar vormen verbeteren. Ze zullen de renners bijeenbrengen en ze vragen of ze sportief zijn of niet. Want met wielrennen word ook doping gebruikt.

Moppen

Er worden vaak moppen gemaakt over Belgen vooral door Nederlanders het gaat meestal over dat Belgen heel dom zijn of dat ze niks kunnen. Hier zijn een paar van zulke moppen.

Wat staat er altijd op de bodem van een Belgisch zwembad?
Een bordje 'niet roken’!

Er staan twee Belgen voor het stoplicht. Zegt de een tegen de ander: 'het is groen'.
Zegt de ander: 'een kikker'.

Waaraan kun je een Belgische spookrijder herkennen? Aan het witte laken over de auto.

Waarom zijn Belgische bierglazen vierkant? Zodat er geen kringen op de tafel komen

Maar daar trekken de belgen zich niks van aan, ze gaan gewoon ook moppen maken oven de Nederlanders of over andere landen. Het zijn meestal gewoon precies dezelfde moppen, maar dan zijn belgen: Nederlanders. Wij horen deze moppen niet zo vaak maar in België zijn ze helemaal in. Dit zijn er een paar.

Vraagt de een aan de ander: "Waarom hebben Nederlanders z’on grote neusgaten?" Antwoordt de ander: "Omdat de lucht gratis is."


Twee Nederlanders zien op straat een spiegel liggen. De ene Nederlander pakt de spiegel beet en kijkt erin en zegt: hé, die ken ik. Waarop die andere Nederlander zegt, laat mij eens kijken. En dan zegt: hé, ja dat ben ik.

Bibliografie

Het boek die ik gebruikt heb.

Het boek België, een manier van leven, uitgeverij Lannoo en de tekst is van: Olivier Mouton, Marie-Anne Wissenns, frederic Antoine en Marc reynebeau.

De websites die ik gebruikt heb.

De website www.belgium.be en een andere website www.belgen.nl.

Ik ben ook naar België geweest en daar heb ik wat interviews gehouden met een paar mensen. Ik heb ook musea bezocht en het was allemaal heel mooi. Hier heb ik ook info van ik mijn werkstuk gedaan.

Nawoord

Ik vond het erg leuk om mijn werkstuk te doen over België. Ik heb er ook veel van geleerd. Ik denk dat ik Belgen nu ook beter begrijp zo hetzelfde als ik naar het nieuws zit te kijken en het gaat over België. Nu zal ik ook allemaal vragen kunnen beantwoorden. Ik heb er dus heel leuk gevonden om dit werkstuk te maken.

REACTIES

H.

H.

je hebt een leuk en leerzaam werkstuk gemaakt, voor de kinderen uit mijn klas.

groetjes:
meester Hassan

13 jaar geleden

J.

J.

onbeschoft om er moppen in te doen

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.