Automutilatie

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2837 woorden
  • 7 mei 2009
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inleiding
Ik maak mijn werkstuk over automutilatie. Automutilatie is jezelf opzettelijk pijn doen. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat destijds ik daar veel mee te maken had(niet persoonlijk maar wel mensen om mij heen). Ik wist er wel wat vanaf maar nog niet alles. Om het onderwerp staan veel vraagtekens en begrijpelijk; het is ook vreemd. Waarom zou iemand zichzelf pijn doen?
Op deze vraag is niet een specifiek antwoord te geven. Ik zal het zo goed mogelijk uitleggen, maar helemaal begrijpen is volgens mij heel lastig. Wel kan ik andere vragen rond dit thema beantwoorden zoals:
Heeft automutileren gevolgen? Hoe ga je hier mee om als omstander?
Ik zal beginnen met het thema wat meer te belichten, met onderwerpen zoals pijn en depressie. Daarna zal ik overgaan naar het eigenlijke onderwerp van het werkstuk, automutilatie. Veel lees en leer plezier!

Wist je dat...
- Snijden het meest wordt gedaan van alle manieren?
- Er veel meer vrouwen zijn die automutileren?
- Dat velen mensen die automutileren niet begrijpen (en pesten)?
- Dat er een stichting zelfbeschadiging bestaat?
- Een laag zelfbeeld verband houd met automutileren?
- Er een stof bestaat die endorfine heet die vrijkomt bij zelfbeschadiging?
- Automutileren een manier van uitten is?
- Er bepaalde ziektes zijn waarbij mensen snel automutileren?
- Automutileren verslavend is?
- Artsen soms weigeren mensen die automutileren te behandelen?

Algemeen
Voordat ik daadwerkelijk ga beginnen met het onderwerp automutilatie behandel ik een paar algemene onderwerpen. Dit doe ik omdat het toch handig is deze dingen te begrijpen.

Pijn
Pijn is een signaal van het lichaam dat aangeeft dat er iets niet goed is. Zodra het gevoel pijn komt reageert het lichaam. Als je in een verkeerde houding zit, ga je verzitten, de pijn houd dan op. Als je je brandt, trek je je hand terug, het doet nog steeds pijn maar er is verkomen dat de brandwond erger werd. Als je je bezeert en er komt bloed uit de wond, druk je op de wond om het te stelpen. Dit is allemaal een automatisme. Maar waarom zou iemand zich dan opzettelijk pijn willen doen?
Mensen die automutileren gaat het juist om de pijn. Ze hebben zichzelf geleerd om de pijn te doorstaan en vinden dit zelfs prettig. Niet op een blije manier, maar voor de meeste is het een manier om uit te drukken hoe ze zich voelen. Het maakt hun niet uit dat het pijn doet, dat ze misschien er littekens aan over houden of dat het bloed hun kleding vies maakt, wat ‘normale’ mensen wel nog hebben.
Wanneer pijn genegeerd wordt kan de pijn overgaan(als de verwonding meer geneest), verergeren(als er onvoorzichtig mee om wordt gegaan) of verdoven. De pijn kan worden verdooft door een natuurlijke stof die endorfine heet. Meer daarover vind je bij: Gevaren>>>Verslavingen>>>Lichamelijke verslaving; endorfine & adrenaline(pagina ...)

Genezingsproces van wonden
Er zijn drie groepen wonden: de rode(normale wond), de gele(onstoken) en de zwarte(afgestorven weefsel). Bij rode wonden wordt het vanbinnen uit schoon gemaakt(het bloed reinigt de wond), de gele wond wordt van buiten af schoongemaakt(het pus moet eraf worden gewassen) en de zwarte wond moet worden genezen door een specialist. Als een wond niet goed wordt gereinigd komen er bacteriën in die gaan infecteren. Als dat stadium is gepasseerd word de wond zwart. Er is een hele tijd een discussie geweest over of mensen die zichzelf met opzet pijnigen wel het recht hadden op medische hulp.
Uiteindelijk is deze discussie onbeslist.

Van een Dip tot een Depressie
Een depressie is een toestand waarin je je kunt verkeren. Mensen met een depressie zien het leven somber in en kunnen nergens meer plezier aan beleven. Maar nog niet bij iedereen is dat zo erg. Hoewel mensen algauw zeggen dat ze depressief zijn is het meer gebruikelijk om in een dip te verkeren. Dit is vrij normaal. Je verkeert dan een tijdje(variert tussen een paar uur en een paar dagen) in een zwartgallige stemming. Wanneer je in een dip(en soms zelfs in een depressie) verkeert zullen velen van deze kenmerken voorkomen:

-Afsluiten van buitenwereld
-Alles somber inzien
-Nergens zin in hebben
-Neigingen tot roken, drinken, snijden etc.
-Negatief zelfbeeld hebben
En nog veel meer kenmerken.

Vaak worden mensen die in een depressie zitten niet begrepen of als associaal beschouwd. Echter komt het steeds vaker voor dat mensen depressief zijn en vaak al op jongere leeftijden. Depressie onder jongeren komt veel voor, maar de meeste mensen die depressief zijn zitten in de overgang/midlifecrisis. Een dip hoort bij het leven, maar als mensen depressief raken worden vaak middelen als antidepressiva gebruikt.

Manieren
Bij automutilatie denken de meeste mensen aan snijden. Echter zijn er vele manieren hoe mensen zichzelf met opzet pijnigen.

- Krabben
- Snijden
- Branden
- Hoofd tegen muur stoten
- Knijpen
- Schoppen en slaan tegen harde voorwerpen (muur, kast, bomen etc.)
- Haren uittrekken
- Botten breken
- Stoppen ademen( bewust of door jezelf te wurgen)
- Hete olie of kaarsvet op huid druppelen
Enzovoorts...

Maar dit zijn niet de enige vormen van automutilatie, ook mensen die de pijn niks kunnen schelen en verergeren automutileren.
Er zijn ook meerdere manieren om jezelf te beschadigen, niet alleen het ‘nuteloos’ beschadigen van het lichaam, maar vaak worden er ook woorden gevormd. Woorden die uitdrukken hoe diegene zich voelt. Ze vinden het op dat moment niet erg dat die woorden misschien wel voor eeuwig in het lichaam zullen staan gekrast.

Redenen
Er is veel onbegrip over de redenen waarom iemand zichzelf met opzet pijn wil doen.
Hiervoor is niet een specifieke reden, het hangt erg van de persoon zelf af, net als de gevolgen verschillen.
Mensen die automutileren zijn niet van plan om zelfmoord te plegen, eerder willen ze zelfdoding voorkomen en er niet langer over denken.
Mensen die automutileren kunnen dat doen om een recente gebeurtenis, maar ook om een gebeurtenis uit het verleden.
Veel mensen die overgaan op automutilatie hebben erge dingen meegemaakt in het verleden of willen sterke emoties van angst, woede, jaloezie, schuld of eenzaamheid onderdrukken. Er zijn nog meer redenen, die zal ik hieronder noemen.
De redenen die ik hieronder noem zijn de redenen van "gezonde" mensen (dus geen mensen met psychische stoornis).
Later in mijn werkstuk zul je een stuk lezen over verschillende persoonlijkheidsstoornissen.

Innerlijke pijn omzetten in fisieke
De voornaamste reden om jezelf pijn te doen is om de innerlijke pijn die je voelt om te zetten in fisieke pijn.
Als mensen pijn voelen diep van binnen en er geen raad mee weten, lijkt het hunzelf pijn doen de beste oplossing.

Om het lichaam weer te voelen
Ook doen mensen het om zichzelf eraan te herinneren dat ze nog leven. Zelfs zo erg dat ze het automutileren gebruiken om depersonalisatie te verbreken.
Depersonalisatie is het gevoel buiten je lichaam te staan, dat je geen controle hebt over je leven en dat je het gevoel hebt in een droom te leven/een robot te zijn.

Voor aandacht
Het automutileren kan een manier zijn om aan te geven:
"Help! Het gaat niet goed met me!" Het is een manier om aandacht te vragen.
Ze willen als aandacht geen hulp uit medische hoek of een psycholoog of zelfs een psychiater, ze willen iemand die om hun geeft en hen op een liefdevolle manier behandelt.

Als straf
Sommige mensen die automutileren gebruiken het om hunzelf te straffen, soms zelfs voor kleine dingetjes waar ze zelf niks aan kunnen doen.
Bijvoorbeeld: het kwijtraken van iets(of gestolen), jaloers zijn, iets vergeten en soms zelfs voor positieve dingen zoals blij zijn en genieten van het leven.
Dit komt vaak voor bij mensen met een minderwaardigheidscomplex(mensen die zichzelf minderwaardig achten dan anderen).
Ze vinden dan dat ze niet blij mogen zijn omdat ze dat niet verdienen, ze hebben het idee dat blijdschap een teken van eigen dunk is.

Voor een machtsgevoel
Ze willen de pijn doorstaan en voelen zich dan sterk. Als ze automutileren hebben ze het gevoel dat ze de hele wereld aankunnen. Het kan ook zijn dat de reden om te automutileren is omdat je de pijn kan verdragen en dan toch nog wat waard bent.

Het verdrijven van eenzaamheid
Dit is iets wat minder vaak voorkomt. Door te automutileren lijkt het alsof je niet meer alleen bent. Je staat niet meer alleen in de wereld:
Jij en de pijn zijn beste vrienden.

Voor de endorfine
Endorfine is een stof die kan vrijkomen bij erge pijn. Deze stof werkt niet alleen pijnstillend het veroorzaakt ook het gevoel van blijdschap en geluk.
Dit is erg verslavend(meer daarover bij gevolgen).

Normale Automutilatie
Dingen zoals epileren, harsen, tatoeeren, piercen etc.

Psychiatrische stoornissen
Er zijn een aantal psychiatrische stoornissen waarbij automutilatie een symptoom is. Deze mensen kunnen hun snijgedrag aan hun stoornis wijden.

Borderline
Iemand met bordeline heeft heel erg last van stemmingswisselingen en wispelturigheid. Ze denken vaak in zwart-wit(of iets is vreselijk stom of iets is super leuk).
Ze zijn bang dat ze in de steek worden gelaten en voelen zich constant alleen.
Ze hebben hele erge woede in hun, ze zijn gauw agressief en kunnen hun woede met moeite controleren.
Ook kunnen ze paranoïde ideeën hebben. Ze zijn in alles heel impulsief. Mannen met bordeline uiten dat vooral in alcohol en drugs en vrouwen meer met eetbuien.
Door al die spanningen die iemand met borderline voelt wordt er maar al te vaak geautomutileerd. Zoals ik al zei, zijn ze bang om alleen gelaten te worden en voelen zich vaak alleen. Op deze momenten kan zo’n persoon heel erg in paniek raken en zichzelf heel ernstig verwonden waaraan ze soms zelfs(met opzet) overlijden. Mensen met borderline zijn vaak depressief en stuurloos.

Psychose
Mensen met een psychose horen stemmen in hun hoofd die hun bepaalde dingen opdragen.
Of dit nou daadwerkelijk een psychiatrische stoornis is, is al een discussie opzich.
Vanuit de medische kant bekeken zijn de stemmen die mensen met psychose horen iets wat je in je hoofd crieert, andere geloven weer dat het boze geesten zijn die bezit van een lichaam willen nemen.
De stemmen in het hoofd stellen bepaalde eisen en geven opdrachten. Zo kunnen de stemmen opdragen de persoon te laten snijden bijv.. De stemmen worden zo vervelend dat een persoon vaak ook doet wat ze zeggen. Mensen met psychose kunnen zichzelf heel erg toetakelen, op de vreemdste manieren en soms zelfs tot stervens toe.

Gevolgen
Automutileren heeft meerdere gevolgen. Niet alleen het gevaar van doodbloeden, ontstekingen en op blijvende litekens, maar ook iets wat vaak onderschat wordt:

Verslaving
Na een keer automutileren kan je al verslaafd zijn. Of dat daadwerkelijk zo is, hangt heel erg van de persoon af, net zoals dat is bij bijvoorbeeld roken.
Wat je reden ook is om te automutileren, het is een soort van vluchtweg van je dagelijkse leven. Het is een manier om jezelf te uitten en als eenmaal deze manier is ontdekt hebt wordt die waarschijnlijk wel vaker dan eenmalig gebruiken. Vaak als mensen zichzelf verminken leven ze in een soort van roes. De pijn voelen ze nauwelijks en de gevolgen kan ze niks schelen. Deze roes komt meestal door een natuurlijke stof die “endorfine” heet, die vrij komt als er diep genoeg wordt gesneden.
Er zijn eigenlijk twee soorten manieren om verslaafd te raken aan automutileren:
Een persoon die geestelijk verslaafd is en iemand die lichamelijk verslaafd is.
Hoewel meestal zo’n verslaving bestaat uit een combinatie tussen die twee, behandel ik ze hieronder appart zodat duidelijk is dat er ook verschil is tussen deze twee.

Geestelijke verslaving
Het automutileren is een manier om je te uitten. Vaak maakt de manier hoe je het ontdekt niet uit, meestal na één keer gebeurt het vaker. In het begin is er een neiging om als er iets gebeurt waar je je ‘kut’ over voelt jezelf pijn te doen. Vaak zijn dit nog niet hele erge verwondingen. Pas later gebeurd dit steeds vaker en worden de verwondingen ook steeds erger gemaakt. Mensen met een geestelijke verslaving hebben het idee niet meer zonder te kunnen. Vele nemen hun mesje overal naar toe ‘voor het geval dat het nodig is’. Vaak hebben ze het al wel door maar verkeren in de waan dat ze het niet meer zonder kunnen. Het automutileren is nu eenmaal in hun routine opgenomen. Hoewel ze het uit instinct doen zijn ze toch bewust op zoek naar een plek, naar een attribuut en een geschikt tijdstip om te automutileren. Bij het afkicken moeten ze ineens iets wat ze als gewoon beschouwden afzweren en een leegte blijft achter. Velen vallen terug omdat ze geen andere oplossing weten om met hun gevoelens om te gaan. Het is een zwaar proces om zonder enige professionele hulp door te maken. Praatgroepen met meerdere ‘lotgenoten’ helpen hierbij goed.

Lichamelijke verslaving; endorfine
Endorfine is een natuurlijke drug en werkt pijnstillend. Dit stofje komt vrij wanneer het lichaam veel pijn ondergaat. Dit werkt niet alleen pijnstillend maar geeft ook een gevoel van macht en geluk. Het is daarom ook niet gek dat je daaraan verslaafd kan raken. Vooral als je je ongelukkig voelt is endorfine heel fijn. Door jezelf te (laten)verminken wordt die stof opgewekt. Iemand die geniet van pijn wordt een masochist genoemd. Masochisten zijn meestal mensen die verslaafd zijn aan SM.
Het is niet mogelijk een overdosis endorfine te nemen, bij te veel pijn val je flauw.
Maar er komen ook ontwenningsverschijnselen als er geen mogelijkheid is om dat gevoel op te wekken. Verschijnselen zijn bijvoorbeeld: chagrijnigheid, depressiviteit, agressiviteit, verstrooidheid, dissociatie(tijdelijk niet ‘aanwezig’), verstrooidheid en trillen. Ook topsporters hebben weleens last van een endorfine verslaving(dit vaak in combinatie met adrenaline).
Als iemand begint met automutileren komt dit waarschijnlijk niet zo gauw voor, aangezien de verwondingen nog niet ernsitg genoeg zijn meestal.
Pas als je dieper gaat en de verwondingen erger worden zal deze stof vrijkomen. Het hangt van de persoon af hoe snel je eraan verslaafd bent.
Het afkicken van endorfine is waarschijnlijk gemakkelijker dan afkicken van een geestelijke verslaving aan automutilatie, maar dat maakt het nog niet makkelijker.
Als iemand die gewend was regelmatig een grote portie pijn te ondergaan ineens dat niet meer kan zal die in een enorm ‘gat’ vallen. Dit is te vergelijken met een cold turkey bij drugsgebruikers die afkicken.

Littekens
Natuurlijk kunnen er littekens ontstaan als gevolg van zelfverwonding. Hoe dieper er wordt gegaan, hoe duidelijker de littekens. Vaak vinden mensen die automutileren het in eerste instantie niet erg dat ze misschien wel voor eeuwig getekend zullen zijn, pas later komt de spijt. Woorden die ze destijds erin hebben gekrast zullen ze houden als herinnering aan die periode. Ook anderen kunnen zien dat iemand zichzelf heeft pijn gedaan. Dikwijls wordt hier negatief op gereageerd en worden mensen hiermee gepest wat weer kan leiden tot nieuwe verwondingen.

Van flauwvallen tot overlijden
Wanneer iemand teveel bloed verliest trekt het lichaam bij wijze van spreken de hoofd schakelaar eruit. Iemand kan dan flauw vallen(buiten westen raken) en in het ergste geval overlijden. Als iemand flauw valt komt er te weinig of geen bloed bij de hersenen waardoor de hersenen niet goed kunnen functioneren en de persoon zijn bewustzijn verliest. Wanneer een persoon niet op tijd wordt geholpen(het bloeden stelpen) of op tijd bij komt zodat hij zichzelf kan helpen kan iemand overlijden aan teveel bloedverlies.

L.S.Z
(Landelijke Stichting Zelfbeschadiging)

Er is een stichting die zich bezighoud met automutilatie. Hun doel is automutilatie meer bekendheid te geven. Deze stichting is van mening dat automutilatie als een overlevingsstrategie erkend moet worden. Ze willen dat het beschadigen van je eigen lichaam aanspreekbaar gemaakt kan worden. Ze willen dat bij het ‘afkicken’ niet de nadruk wordt gelegd op het direct stoppen maar meer op het zoeken naar oorzaken. Ze willen dat mensen weten waarom ze ermee zijn begonnen en willen dat ze opzoek gaan naar alternatieven.
Ze willen mensen met elkaar in contact brengen en hebben daarom een forum gestart waar je heen kan gaan als je contact wilt hebben met lotgenoten. De stichting heeft ook een telefoonlijn die je kan bellen als je erover wilt praten of er meer over wilt weten.
Deze stichting is best klein en niet erg bekend. De telefonische hulplijn is niet heel goed bereikbaar omdat er een tekort is aan vrijwilligers.
De stichting is in maart 2005 opgericht en is een voortzetting van ‘Steungroep Automutilatie’ die was opgericht in het jaar 1998.
Ze hebben in het verleden gezorgd dat hulpverleners mensen met wonden die ze zelf hebben gemaakt niet meer bestraffen om hun gedrag. De stichting wil mensen die automutileren het wat dragelijker maken en hun ervanaf helpen. Dat artsen soms weigeren mensen te behandelen vinden ze een slechte zaak en ze willen zorgen dat dat niet meer gebeurt. Eigenlijk willen ze dat anderen mensen die zichzelf beschadigen respecteren en niet pesten. Ze moedigen zelfbeschadigers niet aan om zichzelf te beschadigen maar willen ze er juist van af helpen door ze positief te behandelen.

Conclusie
Automutilatie is verslavend. Endorfine is een stof die zorgt dat je geen pijn voelt en er blij van word. Automutileren is een manier om je te uitten. Je begint er gemakkelijker mee dan je ermee kunt stoppen.

REACTIES

E.

E.

heey,

Wat goed dat je dit werkstuk maakt, ik automutileer zelf ook al heel lang en ik herken er heel veel dingen in.ik vindt het goed dat er wel onderzoek naar wordt gedaan zowel door jongeren als ouderen.
bedankt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.