Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Anne frank

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2176 woorden
  • 15 maart 2011
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdvraag:
Wie is Anne Frank en haar familie?

Deelvragen:
- Waarom moesten Anne frank en haar familie onderduiken?
- Het Achterhuis als woning en hoe waren de verhoudingen tussen de families?
- Hoe was het dagelijkse leven in de concentratiekampen?
- Wat is de reden dat de Joden zo erg gehaat werden?


Wie is Anne Frank, en haar familie?
Anne Frank is een meisje dat geboren is op 12 juni 1929 in Frankfurt Am Main.

Anne Frank heeft ook een zus ‘Margot’.


De ouders van Margot en Anne zijn; Otto Frank en Edith Frank-Holländer.

Otto Frank en Edith Holländer trouwden op 12 mei 1925 in Aken. Na hun huwelijksreis naar Italië kwamen Otto en Edith in Frankfurt Am Main te wonen.

De familie Frank zijn Joods en Duits. Al eeuwenlang woonden de Families Frank en Holländer in Duitsland.

Anne Frank heeft een dagboek bijgehouden dat ze had gekregen op haar 13e verjaardag. Anne heeft geen vriendin met wie zij over alles kan praten, en schrijft daarom in haar dagboek uitgebreide brieven aan een verzonnen vriendin: Kitty. In het dagboek staat wat Anne allemaal heeft meegemaakt voor en tijdens de oorlog. Al snel schrijft Anne Frank lange brieven aan Kitty. Tijdens het onderduiken wordt haar dagboek steeds belangrijker.

De laatste keer dat Anne in het dagboek heeft geschreven is op 1 augustus 1944.

Otto Frank;
werkte in de bank van zijn familie.

Door de andere onderduikers wordt hij Pim genoemd. Hij is zorgzaam en ondernemend. In Amsterdam begint hij verschillende bedrijven, maar deze moet hij opgeven omdat hij als Jood gevaar loopt. Tijdens het onderduiken helpt hij Anne bij het studeren.


Edith Frank- Holländer;

over de moeder van Anne is niet veel bekend. Anne kan niet goed met haar opschieten en heeft het idee dat haar moeder Margot voortrekt.

Margot Frank;
is de oudere zus van Anne. Anne werd vaak vergeleken met haar zus, vooral als ze iets fout deed. Margot is altijd de verstandigste geweest in de ogen van haar ouders, daar heeft Anne het soms best moeilijk mee gehad.



Anne Frank;

heeft grote plannen voor haar toekomst. Ze was zeer ambitieus en ze wilde schrijfster en journaliste worden. Op 1 augustus 1944 schrijft ze echter haar laatste tekst, niet lang daarna gaat ze haar dood tegemoet in concentratiekampen.


Waarom moesten Anne Frank en haar familie onderduiken?

Anne Frank en haar familie zijn Joods. In Duitsland is dat niet zo handig, omdat de Joden overal de schuld van kregen en op alle manieren werd dat ook duidelijk gemaakt. In de bioscoop, kranten, radio, overal werd geschreeuwd hoe slecht Joden waren. Heel veel Duitsers begonnen dat te geloven, zo konden de Duitsers toch iemand de schuld geven.

In 1929 is er een crisisjaar in Duitsland. Veel bedrijven gingen failliet. Ook het bedrijf van de familie Frank zal failliet gaan in 1934.

Vanaf 1932 liepen er soldaten van de SD (veiligheidsdienst) door de straten en zongen liedjes zoals “Als het Jodenbloed van het mes afspat”. Toen werd het echt tijd om te vluchten. De familie Frank besloot om naar Nederland te verhuizen. De bank werd overgenomen door de oom van Anne Frank.

10 maart 1933. In Januari was Adolf Hitler aan de macht gekomen. Er veranderde veel in de loop der jaren, voor de familie Frank maar ook voor veel andere Joden.

Na de zomervakantie van 1941 kregen Joodse kinderen te horen dat ze niet meer naar de school mochten waar ze naar toe wilden. Joden moesten voortaan naar Joodse scholen, en er werd les gegeven door Joodse leerkrachten. Anne en Margot gingen naar het Joods lyceum.

Ook moesten Joden voortaan een Jodenster dragen, hun fietsen afgeven,

mochten niet meer in de tram, niet in een auto, zelfs niet in hun eigen auto!

Joden mochten alleen naar een Joodse kapper, alleen boodschappen doen van 15:00 tot 17:00. Joden mochten van 20:00 ’s avonds tot 6:00 ’s ochtends niet op straat komen. En zo waren er nog veel meer regels.


In juni 1942 werden de eerste oproepen verstuurd naar Joden, om te werken in kampen als Westerbork. Ook Margot kreeg een oproep.

Dat was de druppel voor de familie Frank. Otto Frank besloot met zijn familie onder te duiken in zijn kantoor Prinsen- gracht 263. Het Achterhuis genoemd. Miep Gies regelde dat het Achterhuis bewoonbaar werd.



Het Achterhuis als woning en hoe waren de verhoudingen tussen de families?
De familie Frank dook onder in het achterhuis. Het kantoor van Otto Frank. De familie Frank zat daar van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.

Samen met de familie van Daan (ook wel Pels genoemd) ; Herman, Auguste en hun zoon Peter. Later kwam Fritz Pfeffer er ook bij, een Joodse tandarts.

Je kon naar de families toe, door een boekenkast weg te draaien.

Het was heel moeilijk leven in het Achterhuis. Je kon niet normaal naar de wc gaan, want als de mensen die in het kantoor werkten dat hoorden, was je er gelijk bij! Overdag moesten ze de schoenen uit, omdat je dat dan ook beneden hoorde.

Otto Frank heeft zijn kinderen zelf les gegeven met boeken die ze van de helpers Miep Gies, Beb Voskuijl, Victor Kugler of Johannes Kleiman hadden gekregen. Zo leerden de kinderen toch nog iets.

Niemand kon twee jaar lang naar buiten. Ze konden alleen af en toe uit het raam kijken naar een stukje natuur, vogels en lucht en de kastanjeboom waarover Anne weleens in haar dagboek heeft verteld. Verder moesten ze vaak ook de gordijnen dichthouden om niet gezien te worden.


De verhoudingen:

Anne moest een kamer delen met Fritz Pfeffer, hoewel ze hem helemaal niet aardig vond. Menneer Pfeffer had alleen maar kritiek op Anne.


In deze tijd had Anne vaak ruzie met haar moeder en mevrouw van Daan. De enige met wie Anne kon praten was haar vader en Peter de zoon van Herman & Auguste. Anne vond Peter eerst een hele saaie jongen, maar later werd ze toch verliefd op hem. Ze werd door de andere onderduikers gezien als een vervelend kind dat zich niet kon gedragen. Anne kon ook niet goed met de andere onderduikers overweg.


Hoe was het dagelijkse leven in de concentratiekampen?
Slecht en te weinig eten, werken tot de dood erop volgde, besmettelijke ziekten en totale uitputting. Eindeloze appèls, martelingen, executies. Alleen de allersterksten hebben het volgehouden. Het dagelijkse leven in het concentratiekamp verliep volgens vaste regels.


Westerbork:
Na meer dan twee jaar werden de onderduikers verraden, hun onderduikadres werd ontdekt. De families werden door de Grüne Politzei en de Nederlandse politieagenten gearresteerd. De families werden via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau afgevoerd, en een maand later overgebracht naar Bergen-Belsen. Het is niet bekend wie Anne Frank en haar familie heeft verraden.

Op sommige dagen werden wel meer dan 2000 mensen naar Westerbork gestuurd. Westerbork was opgezet door de Nederlanders om aan het begin van de oorlog de vele vluchtelingen op te vangen. Later werd dit kamp overgenomen door de nazi’s. Het kamp werd als een doorgangskamp gebruikt om de gevangenen naar concentratiekampen zoals Bergen-Belsen en Auschwitz te vervoeren.

In Westerbork werden de families als nieuwkomers geregistreerd. Ze moesten blauwe overalls dragen, omdat ze waren ondergedoken.

Ze werden ‘criminele Joden’ genoemd door de nazi’s. De haren van de mannen werden afgeschoren en die van de vrouwen kortgeknipt. Het eten bestond uit

1 appel ’s ochtends, 1 stuk oud brood en een paar lepels waterige soep ’s middags. Iedereen moest ’s vanaf ´s ochtends 5 uur werken, wat meestal bestond uit het

uit elkaar halen van batterijen wat zeer schadelijk is.

Op 2 september werden lijsten met namen voorgelezen. De gevangenen van wie de naam werd genoemd, moesten de volgende dag met de laatste trein mee, die naar de concentratiekampen zou rijden.

De familie Frank, Pels en pfeffer waren erbij


De volgende ochtend om zeven uur vertrok de trein. In overvolle, slechte wagons, reed de trein drie dagen en stopte in Auschwitz, het meest gevreesde kamp van allemaal.

Auschwitz:
In 1941 werd in Auschwitz geëxperimenteerd met technieken voor massamoord. Het goedkoopst bleek het gas Zyklon B, dat eigenlijk ontwikkeld was voor de bestrijding van ongedierte. Als mensen gingen douchen, kwam er echt gas uit de douche en stierven de mensen. In 1942 begon de aanleg van Auschwitz-Birkenau, een gebied met barakken, gaskamers en crematoria. Hier werden hier bijna twee miljoen mensen vermoord!

Één maal aangekomen in Auschwitz, waren er hoge schijnwerpers en overal rennende kapo’s (gevangen mannen met leidinggevende taken die gedwongen werden het vuile werk op te knappen) Zij schreeuwden dat de mensen snel de trein uit moesten komen of ze trokken zelfs de mensen er uit. Ook koffers werden door kapo’s uit de trein gehaald en aan de andere kant van het perron opgestapeld.

De lijken van de mensen, die tijdens de reis waren overleden, werden ernaast gegooid.

De vrouwen en de mannen moesten gescheiden staan. Zo werden ze naar de kampen gebracht. Voor zieken en kinderen stonden vrachtwagens klaar met rode kruizen erop geschilderd. Niemand heeft deze mensen ooit nog gezien.

Waarschijnlijk zijn ze meteen naar de gaskamers gebracht.

De vrouwen moesten zich in een gebouw douchen, waarna hun hoofd- en schaamhaar werd afgeschoren. Ze kregen schoenen en als kleding een grijze zak-achtige jurk. Hierna werd er een brandmerk gezet in de onderarm van de vrouwen. Als ze niet hard genoeg werkten, werden ze door de kapo’s geslagen.

Op 30 oktober vond er weer een selectie plaats. Dit keer om te beslissen wie er naar het concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland mocht, Wie niet werd toegelaten ging naar de gaskamer. Edith en Rosa werden niet toegelaten. Maar de kampleider vond dat Anne en Margot, ondanks dat ze ziek, kaal en mager waren, wel recht genoeg stonden en werden wel toegelaten.


Wat is de reden dat de Joden zo erg gehaat werden?

Er werd een bevolkingsgroep “gekozen” die de oorzaak zou moeten zijn van alle ellende van Duitsland op dat moment.


Dit kan zijn vanwege:

Economische gronden. Joden bezaten veel macht en waren in het algemeen welgesteld.

De joden werden door andere bevolkingsgroepen gehaat, omdat zij verantwoordelijk zouden zijn voor de dood van Jezus.

Er werd gewoon een zondebok gezocht.

Sommige bevolkingsgroepen zien de joden als een minder ras, anderen weer als een arrogant ras, omdat ze het uitverkoren volk zouden zijn.

Economische gronden:
Veel mensen beweren dat de Joden als een groep te veel rijkdom en macht hebben. Dit wordt het economisch motief van antisemitisme genoemd. Veel andere groepen worden jaloers en dit leidt ook weer tot antisemitisme. Deze vorm van antisemitisme is in de geschiedenis aan de oppervlakte gekomen zonder dat ze het eigenlijk door hadden.

Godmoordenaar:
Christenen hebben heel lang beweerd (en velen beweren het nog steeds) dat de joden, Jezus hebben vermoord of hebben laten vermoorden door de Romeinen. Dit is de reden voor de christenen om de joden te haten.

Zondebok:
De zondebok theorie is meer een oorzaak van het antisemitisme. Zo wordt het Duits antisemitisme verklaard vanaf eind jaren 1930. Hitler vond in de joden een mooie zondebok. Hij zorgde dat joden gehaat werden in de Duitse maatschappij. Dit lukte hem ook! Want een meerderheid van de Duitse bevolking begon de joden te haten.

Uitverkoren volk:

Veel joden zagen zich zelf als het Uitverkoren volk. Dat is voor vele mensen een excuus om de joden te haten. Einde negentiende eeuw beschouwden de joden zich zelf niet als het uitverkorenen volk, maar werden zij desondanks gehaat.


Traditioneel waren Joden anders dan de andere mensen. Ze droegen andere kleding, kenden hele andere wetten (Tora) en spraken soms zelfs een andere taal (Hebreeuws Jiddisch). Je kunt niet goed zeggen of de joden hierom gehaat werden..


Conclusie.

Ik vond het niet erg om dit werkstuk te maken. Het is wel veel werk. Er zit veel opzoek werk in, en natuurlijk de verzorging van het werkstuk.

Ik wist eigenlijk al vrij veel van Anne Frank. Maar ik heb er nu nog meer over gelezen, het is heel interessant, vooral als je over het onderwerp over de concentratie kampen bezig bent. Wat die mensen daar allemaal hebben moeten doorstaan is echt heel erg. Het is ongelooflijk wat die mensen hebben meegemaakt en dat zij ondanks alle problemen en zorgen toch een sociaal leven hebben kunnen opbouwen.


Eigen mening.

Beschrijf wat goed ging en wat niet.
Wat goed ging vond ik het opzoeken van informatie, en alles in elkaar zetten. Er was eigenlijk niet echt iets wat niet goed ging.

Wat heb je van het maken geleerd?
Ik het sectorwerkstuk moest ik de hoofdvragen + deelvragen beantwoorden. Nu moest ik dat nog een keer doen en dan leer je er wel weer van. Hoe vaker je een werkstuk moet maken des te beter het gaat. En met behulp van de deelvragen is het makkelijker om een werkstuk in elkaar te zetten.

Waarop zou je een volgende keer moeten letten?
Geen idee.

Hoe was de samenwerking?
Niet van toepassing, ik heb dit werkstuk alleen gemaakt.


Eventuele bronvermeldingen:

http://www.spreekbeurten.info/frank.html
www.annefrank.nl
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/sociaal/31726-jodenhaatantisemitisme-waarom-haten-antisemieten-joden.html
http://www.annefrank.org/content.asp?pid=318&lid=1
http://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank
http://huiswerk.leerlingen.com/bekijken.php?id=25080
http://www.scholieren.com/werkstukken/25530
http://www.dachau.nl/het_kamp/leven/content.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/10196

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.