Alzheimer
Inleiding+wat is de ziekte van Alzheimer
Ontstaan+geschiedenis van Alzheimer
Verzorging van de ziekte
Andere vormen van dementie
Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek

Inleiding + wat is de ziekte van Alzheimer?
Wij houden onze spreekbeurt over de ziekte van Alzheimer omdat we er eigenlijk niet veel van wisten en we wilden er wel iets over weten en omdat Alzheimer nu erg actueel is. Iedereen kan de ziekte van Alzheimer krijgen, maar nog niet op onze leeftijd, maar meestal vanaf een jaar of 50. Ik weet niet of jullie allemaal weten wat Alzheimer is. Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte waarbij hersencellen is sommige delen van de hersenen ophouden met functioneren. Alzheimer is ontdekt door een Duitse neuroloog Alois Alzheimer, daar gaat Joris dadelijk iets meer over vertellen. In Nederland hebben 130.000 mensen Alzheimer.
De ziekte van Alzheimer begint vaak onschuldig, je vergeet af en toe iets en je reageert wat langzamer. Meestal denken mensen dat dit ouderdomsverschijnselen zijn, maar het geheugenverlies bij Alzheimer is veel heftiger. De symptomen van Alzheimer zijn vergeetachtigheid, verandering van het karakter, je kan je niet goed meer oriënteren en je verliest je spraak.

De ziekte van Alzheimer kun je in 3 fasen verdelen.
- De eerste is geheugenverlies, Je vergeet wat kleine dingetjes, je leert de dingen trager en je bent minder spontaan. De spraak verslechterd en halverwege stop je met de zin, soms treedt er ook depressiviteit en irritatie op. Als je in het eerste stadium van de ziekte zit dan kan je nog wel voor jezelf zorgen.
- De 2e fase is geestelijke invaliditeit, Dat houdt in dat het kort termijngeheugen steeds slechter gaat functioneren, terwijl ze dingen die lang geleden gebeurt zijn wel goed kunnen herinneren. In dit stadium gaan de patiënten zelf woorden verzinnen en ze herkennen hun familie en vrienden niet meer, dit kan soms pijnlijke situaties opleveren. Professionele hulp is hier in dit stadium nodig want de patiënt zelf redt het niet meer alleen, ze kunnen bijvoorbeeld gevaarlijke dingen aan laten, bijvoorbeeld het gas niet uitdraaien enzovoorts.
- Het laatste stadium noem je volledige afhankelijkheid, de patiënten hebben 24 uur per dag verzorging nodig, ze zijn hier echt heel afhankelijk van andere mensen. Ze krijgen last van slaapstoornissen, hallucineren, slaapwandelen, ze hebben geen controle meer over hun ontlasting. Ook kunnen ze vaak niet meer kauwen en slikken en zijn snel vatbaar voor infecties. Ook word ademhalen steeds moeilijker. Uiteindelijk leidt alles tot een onvermijdelijke dood.
Als een patient nog leeft kan je nooit 100% zeker weten of hij de ziekte van Alzheimer heeft, dat kunnen ze pas na de dood onderzoeken in de hersenen.

Geschiedenis van Alzheimer+ontstaan
De ziekte van Alzheimer is ontdekt en genoemd naar een vooraanstaande Duitse zenuwarts, Dr. Alois Alzheimer,uit Markbreit bij Würzburg.Alois leefde van 1864 tot 1915. In 1906 hield hij een, wat later erg beroemd zou worden, lezing over een 51-jarige patiënte met symptomen van ‘een ongewone ziekte van de hersenschors’, die in die tijd als ‘ouderdomsgekte’ werd beschouwd. Hij kon de vrouw, Auguste D genaamd, niet genezen. Auguste had jaren problemen gehad met haar geheugen, kwam verward over,en had moeite met het begrijpen van vragen. Na haar dood deed hij een autopsie(onderzoek naar de hersenen, dat je ze onder de microscoop legt, en onderzoekt wat er mis is) op haar hersenen en merkte opeenhopingen op buiten en rondom de hersencellen. Binnenin de hersencellen merkte hij de aanwezigheid van een kluwen vezels op Vijf jaar later kreeg deze ziekte z’n naam:
Alzheimer.
In zijn geboortehuis,Ochsenfurterstarasse 17, in Markbreit dus, is tegenwoordig een museum gevestigd. Het dient als wetenschappelijk conferentieoord.

Er is geen geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of stopzetten. Wel zijn er middelen verkrijgbaar die het verloop van de ziekte vertragen. Bij de behandeling van de ziekte staan daarom twee andere doelstellingen voorop. De eerste bestaat uit symptoombestrijding, zoals de gedragsstoornissen. Voor het bestrijden hiervan zijn verschillende middelen beschikbaar; regelmatig komen hier nieuwe producten bij. De tweede doelstelling is het remmen van het ziekteproces.

Hoe verzorg je iemand met de ziekte van Alzheimer?
Iemand met Alzheimer heeft constant hulp nodig. Als je een Alzheimer patiënt verzorgd moet je erg geduldig zijn het is een erg zware taak, niet alleen de dingen die je moet doen maar ook emotioneel is het zwaar, omdat je toeziet hoe een mens langzaam afsterft. Als je iemand met Alzheimer verzorgt moet je korte zinnen gebruiken en altijd de patiënt aankijken zodat die zeker weet dat je het tegen hem hebt. Je moet voor de patient koken, wassen, hem naar bed brengen, af en toe naar de dokter, en je moet zorgen dat de patiënt geen seconde alleen is. Daarom is het erg moeilijk om in je eentje ervoor te zorgen, als het in een gezin gebeurt kun je de taken nog wel verdelen.

Andere vormen van dementie
Alzheimer is een vorm van dementie. Dementie is eigenlijk een soort van verzamelnaam voor geheugenverlies en gedragsverandering. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer, maar je hebt ook andere vormen. Zoals de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en CreuzfeldJacob. In Nederland lijden 11000 mensen aan de ziekte van Parkinson, de ziekte van Parkinson kan wel op jongere leeftijd voorkomen. Bij parkinson gaan net zoals bij Alzheimer de hersencellen afsterven. Als je de ziekte hebt dan krijg je erg veel fysieke klachten, je lichaamshouding word vreemd, spierverstijfheid, je hebt geen controle meer over je bewegingen, je gaat trillen en je bent heel traag in doen. De ziekte van Parkinson is niet dodelijk. Ik denk dat jullie allemaal wel eens van het syndroom van Down hebben gehoord. Als je dat hebt ben je eigenlijk een beetje een mongooltje, je hebt een handicap, je bent erg emotioneel en je hebt vaak ook epilepsie. Je kunt geboren worden met het syndroom van Down, maar dat is meestal als er dementie in je familie zit.

Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek
feiten:

ISAO - 1993, november
Internationale Stichting Alzheimer Onderzoek
-houdt zich bezig met het overwinnen van de ziekte wetenschappelijke onderzoeken naar Dementie (Alzheimer)
-informatie aan mensen geven
acties - belangrijk om geld te storten
-52 wetenschappelijke projecten
3.67 miljoen
-ISAO maakt veel reclame , verwachtingen:
nu, 130.000 lijdt aan dementie, 70% Alzheimer
2050 - 412.000

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

goed verslag ik heb er veel aan gehad!

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

D.

D.

supergoed werkstuk

8 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast