Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Waterkrachtenergie

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 483 woorden
  • 23 januari 2002
  • 281 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
281 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Om te laten zien hoe eigenlijk een waterkrachtcentrale werkt heb ik dit van internet afgehaald. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk als de meeste mensen denken. Het is niet veel meer dan een grote turbine die onderwater hangt en die inwerking word gebracht door het stromende water. Hier onder staat het water kracht proces in 7 stappen duidelijk uitgelegd.

1. De stuw van Maurik wordt gemiddeld 318 dagen per jaar in de rivier neergelaten. De waterkrachtcentrale produceert dan elektriciteit. De waterkrachtcentrale van Alphen levert gemiddeld 354 dagen per jaar elektriciteit.

2. Om het water door de waterkrachtcentrale te leiden, is een stroomkanaal aangelegd van in totaal ruim 600 meter lang. Dit kanaal zorgt ervoor, dat de bodem van de rivier niet uitslijt en dat het water zo goed mogelijk door de turbines wordt gestuurd.

3. Grofvuilroosters houden drijvend afval tegen.

4. De waterkrachtcentrale is grotendeels onder water gebouwd. Het diepste punt ligt 16 meter onder de waterspiegel. Het installatiegebouw heeft drie verdiepingen. Medewerkers van de centrale kunnen alle onderdelen van de installatie van binnenuit bereiken.

5. De waterkrachtcentrales hebben elk vier turbines. De turbines hebben een zeer hoog rendement: 80 tot 90 procent van de kracht in het water wordt benut. De turbines draaien vrij langzaam. In Maurik draaien ze 78 toeren per minuut. Die in Alphen draaien 94 toeren per minuut. De turbines zijn niet allemaal in gebruik. Als de rivier weinig water geeft, werkt er soms maar één. Andere keren zijn er twee, drie of vier in bedrijf.

Een moderne waterkrachtinstallatie werkt met turbines. Zo'n turbine heeft een diameter van ongeveer vier meter.

6. Iedere turbine is verbonden met een tandwielkast. Dit is een soort versnellingsbak. Deze zorgt ervoor dat de draaisnelheid wordt omgevormd naar een constante snelheid van 750 toeren per minuut.

7. De tandwielkast is op zijn beurt gekoppeld aan een generator. De vier generatoren in de waterkrachtcentrale van Alphen hebben een vermogen van 3.500 kilowatt (3.500.000 watt) per stuk. Hiermee wekt de centrale gemiddeld 57 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar op. Dat komt overeen met het verbruik van 18.000 huishoudens. De generatoren in de waterkrachtcentrale van Maurik hebben een vermogen van 2.500 kilowatt per stuk. Zij produceren gemiddeld 32 miljoen kWh per jaar. Dat komt overeen met het verbruik van 12.000 huishoudens.

En zo komt het water er weer uit aan de achterkant van een waterkrachtcentrale.

De waterturbine is een krachtwerktuig waarin water- `kracht' wordt omgezet in mechanische energie en dan vaak weer in elektrische energie. Bij valhoogten groter dan 400 m gebruikt men de peltonturbine, bestaande uit een rad met een aantal half-eivormige bekers aan de omtrek. Het water wordt via een pijpleiding toegevoerd en spuit onder hoge druk uit een mondstuk. Voor valhoogten van 50 tot 600 m wordt de francisturbine toegepast, waarbij het water langs de gehele omtrek van het rad wordt toegevoerd. De turbine heeft verstelbare leischoepen. De kaplanturbine wordt toegepast als de valhoogte kleiner is dan ca. 70 m. Het rad heeft de vorm van een scheepsschroef met verstelbare bladen. De as hangt verticaal in een cilindrische schacht met leischoepen

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.