Opwekking van Elektriciteit
Als brandstof kan steenkool, cokes uit steenkool, stookolie uit aardolie, aardgas of biogas gebruikt worden.
Deze brandstoffen zijn allemaal koolstofhoudend. Het zijn verbindingen met daarin de atoomsoort C. Bij een verbranding ontstaat er koolstofdioxide (CO2), wat kan bijdragen aan het broeikaseffect. Bij verbranding ontstaat er een hoge temperatuur. Hierbij verbrand en deel van de stikstof uit de lucht. Dan ontstaat er een mengsel van stikstofdioxiden (NOx), één van de oorzaken daarvan is zure regen.
Steenkool en stookolie
Steenkool en stookolie raken op. Bij verbranding van een van deze zwavelhoudende stoffen komt er ook nog zwaveldioxide(SO2) vrij. Ook SO2 is een veroorzaker van zure regen.
Aardgas
Ook aan de voorraad van aardgas komt een einde. Aardgas is meestal niet zwavelhoudend, dus er ontstaat bij verbranding ook geen SO2.
Biogas
Biogas ontstaat onder andere uit mest. Het is een duurzame energiebron, er wordt steeds biogas vervormd is niet eindig. Bij een verbranding van biogas ontstaat er ook geen SO2. Een nadeel van biogas is dat een biogasinstallatie duur is.
Wind- en waterkracht
Door met wind- en waterkracht energie op te wekken is goedkoop en duurzaam. Het opwekken van energie op deze manier is niet alleen goedkoop en duurzaam maar ook nog eens milieu vriendelijk.
Windenergie
Aan wind energie opwekken zitten een aantal voordelen maar ook natuurlijk nadelen. Een aantal nadelen zijn:
- Windmolens zijn erg duur.
- Windmolens leveren betrekkelijk klein vermogen per windmolen.
- Windmolens maken lawaai.
- Veel mensen vinden windmolens in hun leef omgeving niet mooi.
Waterkracht
Stromend water kan gebruikt worden om de turbine van een generator aan te drijven. Aan zee kun je gebruikmaken van het hoogte verschil tussen eb en vloed. Per ruim 24 uur is het twee maal eb en twee maal vloed. In Bretange wordt waterkracht toegepast in een getijdencentrale, het verschil tussen eb en vloed in Bretange is maar liefst 11 meter. Per z4es uur stroom het water door zo’n elf meter omhoog en weer omlaag. Dit stromende water brengt de turbine van de generator in beweging. Een Nadeel van getijdencentrales is dat ze erg duur zijn om te laten bouwen.
Aardwarmte
Diep in de aarde is de temperatuur hoog. Aardwarmte kan ook gebruikt worden bij het maken vaan elektriciteit. Dat gebeurt ongeveer al volgt: Er wordt koud water inde grond gepompt. Daar wordt de aarde door verwarmd. Het wordt opgepompt en opgevangen in een warmtewisselaar. Door een warmtewisselaar wordt dit water verwarmd. Na de warmtewisselaar wordt het hete water verder verhit zodat er stoom ontstaat voor de aandrijving van een turbine. Omdat het water heet is, kost deze verhitting minder brandstof end at is beter voor het milieu.
Kernenergie
In een kerncentrale wordt ook water verhit zodat er stoom ontstaat voor de aandrijving van de turbine. De energie die hiervoor nodig is, ontstaat door kernsplijting van atoomkernen. Hierbij wordt uitgegaan van de radioactieve stof uranium. Bij de kernsplijting vallen de uraniumkernen in brokstukken uiteen. Hierbij komt zeer veel energie vrij. Wanneer je alleen let op luchtvervuiling is het opwekken van elektrische energie in een kerncentrale erg schoon. Het probleem is echter dat er stoffen overblijven die radioactief zijn. Die stoffen zenden uit zichzelf ioniserende straling uit.
REACTIES
1 seconde geleden