LDR, NTC, RELAIS
Veel mensen hebben wel een buitenlamp in hun tuin staan of een lantarenpaal in je straat staan die vanzelf aan en uit gaan. Zo’n lamp wordt bediend door een automatische schakeling.
Zo’n automatische schakeling bestaat uit drie verschillende delen. Dat zijn namelijk een sensor, een actuator en een schakelaar.
Hier onder leg ik uit wat die drie verschillende delen doen:
· De sensor: De sensor geeft informatie over de omgeving in de vorm van elektrische signalen door
· De actuator: de actuator doet iets wat prettig is voor de eigenaar van de schakeling.
· De schakelaar: De schakelaar schakelt iets in of uit als de sensor daarvoor het signaal geeft.
Er zijn twee bijzondere weerstanden. Dat zijn de LDR en de NTC. De LDR is gevoelig voor de veranderingen in het licht dat op de weerstand valt en de NTC is gevoelig voor veranderingen in de temperatuur.
Die twee weerstanden worden ook allebei gebruikt in automaten bijvoorbeeld de automaten die je op school hebt met lekkere dingen erin of drinken. De LDR als lichtsensor en de NTC als temperatuur.
De LDR
De weerstand van de LDR is afhankelijk van de hoeveelheid licht. De afkorting LDR betekend lightdepent resistance. In het donker is de weerstand erg groot. Dan kan het wel tot 10 000 000 ohm. Als er fel licht op de LDR valt, is de weerstand kleiner. ( 100 ohm)
Een LDR kan je gebruiken als sensor in een lichtsterktemeter. Hoe meer licht er op de LDR valt:
- des te kleiner de weerstand van de LDR
- en des te groter is de stroomsterkte van de LDR.
De NTC
De weerstand van de NTC wordt kleiner als de temperatuur van de NTC stijgt. NTC weerstanden zijn er in allerlei waarden.
Een vloeistofthermometer is geen geschikte sensor voor een automatische schakeling. Je hebt namelijk een elektrisch signaal nodig. Een NTC kan je daar wel voor gebruiken om zo’n elektrische signaal af te geven. Daarom kun je een NTC wel als thermometer gebruiken in een automatische schakeling.
Hier is de regel van de NTC, hoe hoger de temperatuur
- des te kleiner is de weerstand van de NTC
- en des te groter is de stroomsterkte.
In een automatische schakeling worden verschillende soorten schakelaars gebruikt. Één van de schakelaars is het relais.
Er zijn twee stroomkringen:
1. de stroomkring van de elektromagneet. De stroomsterkte is net erg groot
2. De stroomkring die je wilt openen of sluiten. De stroomsterkte is meestal veel groter dan de stroomsterkte bij 1.
De RELAIS
Een relais heeft in totaal 5 aansluitingen. Twee aansluitingen in het schakelsymbool. Twee aansluitingen voor de spoel. En de op de ander kan je een actuator aansluiten.
NTC’s betekend dat hun weerstand afneemt wanneer de temperatuur hoger wordt. De grootte van hun weerstand geeft dus informatie over de temperatuur. Van deze eigenschap wordt gebruikt gemaakt om op een elektrische manier de temperatuur vast te stellen.
De extra stroom staat in serie geschakeld met de NTC. De spanning over de extra weerstand wordt dan dus ook groter.
Veel grootheden kun je elektrisch meten. Dit doe je met een sensor. Daarmee krijg je een spanning die afhangt van de grootheid die je wilt meten. Als de grootheid veranderd, dan verandert ook de spanning van de sensor.
De weerstand ervan is afhankelijk van de waarde van de grootheid die je wilt meten. Via 2 snoertjes kun je een spanning meten met een spanningsmeter op elke plaats die je wilt. Als de waarde te groot wordt, zoals bijvoorbeeld een weersatelliet, heb je een zender nodig om de gegevens over te brengen.
Dus wat je met een sensorschakeling kunt doen is de waarde van een grootheid omzetten in een spanning.
LDRs worden vaak gebruikt als buitenverlichting. Dat zie je heel vaak. Als het donker begint te worden, gaan de lampen aan. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Gaan ze gewoon vanzelf aan? Hebben ze ogen die zien wanneer het donker begint te worden? Dat ga ik nu uitleggen.
LDRs hebben sensoren. Een sensor is een zogenaamde ‘voeler’. Het is een kunstmatige uitvoering van iets dat in de biologie een zintuig heet. In de techniek heet het gewoon een sensor.
Ook kan je sensoren afstellen op tijd. Op een bepaalde tijd begint het natuurlijk donker te worden. Dat kan je met een LDR instellen.
Je hebt ook LDRs die voelen wanneer er iemand langsloopt. Als je langsloopt, gaat de lamp aan. De sensoren voelen dan trillingen en ze zijn dan zo geprogrammeerd dat de lamp aanspringt. LDRs hebben dus geen ogen of oren, alleen een simpele sensor.
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
super site, veel aan gehad danku (:
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Geweldig
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
geen idee wat ik aan het doen ben
6 jaar geleden
Antwoorden