Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Inhoudsopgave:

Inleiding

Wat zijn diamanten?

Hoeveel karaat hebben diamanten?

Waar vind je diamanten?

De eigenschappen van diamanten

Wat kun je van diamanten maken?

Conclusie

LiteratuurbronnenInleidingDe diamant is een edelsteen, die altijd glanst. Ze zijn ook zeldzaam daarom zijn ze zo kostbaar. Van diamanten kun je sieraden maken, ze worden er in verwerkt. Ze zijn ook meestal kleurloos. Je hebt verschillende soorten diamanten in verschillende vormen. Diamaten kun je niet overal vinden maar op bepaalde plaatsen b.v in India.Wat zijn diamanten?De diamant wordt wel eens “koning der edelsteen" genoemd. De diamant bestaat uit pure koolstof. Koolstof bestaat uit verbrand hout, ook roet bestaat uit koolstof. Als koolstof stevig wordt samengeperst wordt het grafiet (zwart, glanzend uit de grond gedolven kleine hardheid) dat ook in potloden zit. Als grafiet onder hoge druk en hoge temperatuur wordt samengeperst krijg je diamant. Diamant lijkt op glas maar is veel en veel harder. Je hebt verschillende soorten diamanten. Sommige zijn beroemd geworden door hun grote en schoonheid. Een van de beroemdste is de KOH-I-NOOR (berg van licht) die in 1300 is gevonden. Later kwam hij in bezit van de Perzische Sjah. Daarna werd de KOH-I-NOOR aan koningin Victoria geschonken.De sullivan is de grootste diamant. Hij woog 3106 karaat (612 gram). Ze verdeelde de diamant in 9 grote diamanten en meer dan 100 kleinere steentjes. 2 van 9 horen tot de Britse kroonjuwelen.De eigenschappen van diamantenDe schoonheid van de diamant wordt door de eeuwen heen als iets zeer bijzonders beschouwd. Diamant is de enige edelsteen die slechts uit een element bestaat, namelijk koolstof.

De oorsprong van het woord diamant heeft de betekenis van onoverwinnelijk (komt van het Grieks woord Adamas), ook onverbiddelijk, onverzettelijk. Diamant is het hardste materiaal van de aarde. Het is volkomen splijtbaar en is bovendien een isometrische kristal.

Onder hardheid verstaat men bij mineralen en edelstenen de weerstand tegen krassen en tegen slijpen. De Weense mineraloog Friedisch Mohs (1773-1839) maakte een schaal van 10 hardheidsgraden. Iedere mineraal van deze reeks wordt gekrast door de volgende tabel. Mineralen die even hard zijn, krassen elkaar niet. Stenen met een hardheid 1 en 2 gelden als zacht, van 3 tot en met 6 als middelhard en van meer dan 6 hard. Bij mineralen met een hardheid van 8 tot 10 spreekt men van edelsteen-hardheid

Het soortelijk gewicht is het getal dat aangeeft hoeveel maal een bepaald volume van een stof zwaarder is dan hetzelfde volume water bij 4 graden. Een edelsteen met een soortelijk gewicht van 2,6 is dus 2,6 maal zo zwaar als hetzelfde volume water. Het soortelijk gewicht van edelstenen ligt tussen de 1 en 7. De meer kostbare edelstenen zoals diamant hebben een soortelijke gewicht dat hoger is dan bijvoorbeeld gesteentevormende mineralen zoals kwarts e.d. In de edelsteenkunde zijn een tweetal methoden met behulp van opwaartse druk in een hypodrostatische balans en de zweefmethoden. Voor de verzamelaar is het soortelijk gewicht een nuttig gegeven om hiermee de edelsteen te kunnen determineren (vaststellen). Het determineren gebeurt met name bij het sorteren van edelstenen uit een grote partij onbekende stenen of als men synthetische namaak wil onderscheiden van echte edelstenen. Het soortelijk gewicht van diamant is vastgelegd op 3,47-3,55.De brekingsindex is de verhouding van de lichtsnelheid in lucht en in de edelstenen.

De breking van de lichtstraal in de edelsteen gaat samen met een vermindering van de Lichtsnelheid van de edelsteen. De lichtsnelheid van diamant is 2,4 maal kleiner dan de lichtsnelheid in lucht. Als we weten dat de brekingsindices variëren van 1,2 tot 2,6 kunnen we constateren dat deze bij diamant (2,4) groot is. Het gegeven licht- breking is eveneens van groot belang bij determinatie van edelstenen.Brekingsindex = lucht (300.000 km/sec) / diamant (125.000 km/sec) =2,4In dit kader kan ook dispersie genoemd worden. Als wit licht bij doorgang door een kristal niet alleen gebroken, maar ook uiteenspreid in zijn pectoraalkleuren (regenboogkleuren) is er sprake van dispersie (kleurschifting). Bij diamant is dat voor rood 2,407, voor geel 2,417, voor groen 2,427 en voor violet 2,465. Bij diamant is de dispersie bijzonder groot en daardoor ontstaat het prachtige kleurenspel, het zo begeerde sprankelende vuur, wat door de diamantair ook wel spel genoemd wordt. Uitsluitend -kleurloze edelstenen laten een mooie kleurschifting zien. Denk hierbij naast diamant ook aan fabuliet, rutiel, sfaleriet, titaniet en zirkoon. Deze edelstenen worden bij sieraden ook wel gebruikt als vervanger van diamant.De glans van de diamant ontstaat door terugkaatsing. De glans is afhankelijk van de brekingsindex en de structuur van het steenoppervlak, maar niet van de kleur. Hoe groter de lichtbreking, hoe sterker de glans. De meest gewaardeerde glans bij edelstenen is uiteraard te vinden bij de diamant. Bij de slijpvorm briljant wordt de ideale toestand van een totale reflectie bereikt en daarmee ook de hoogste schittering.Diamanten geschiedenisRuim 2800 jaar geleden werd diamant voor het eerst in India gedolven.

Pas aan het eind van de 19e eeuw begon met vondsten in Zuid-Afrika de moderne diamant industrie. De eerste grote diamantmijn in dit land, de 'Kimberley mijn', ontstond op de plek waar een jongen een ruwe diamant vond van 21,25 karaat. De vondst van deze steen, de Eureka, werd door deskundigen niet serieus genomen. Twee jaar later ontdekte een herder op ongeveer dezelfde plaats een diamant van 83.5 karaat. Dat gaf de doorslag en de Kimberley mijn werd één van de beroemdste mijnen ooit.

Hoewel de diamantproductie in de afgelopen jaren is toegenomen, is er naar schatting in de loop van de geschiedenis in totaal slechts 500 ton diamant gewonnen. Van alle diamanten die nu gevonden worden is ongeveer 15-20 procent geschikt om in een sieraad te verwerken. Het delven van diamant is op de dag van vandaag ondanks alle moderne technieken nog altijd zeer gecompliceerd. Er moet gemiddeld iets meer dan zes ton ruw gesteente verwerkt worden om één gram ruwe diamant te winnen!

Tegenwoordig vertegenwoordigt de top vijf van diamant producerende landen in volume 90 procent van de wereldproductie van ruwe diamant in waarde neemt Zuid-Afrika 16 procent van de totale productie voor haar rekening. De belangrijkste producerende landen zijn: Australië, Zaïre, Rusland, Botswana en Zuid-AfrikaDiamant: symbool van eeuwigdurende trouwDiamant werd tot de 15e eeuw uitsluitend gedragen door koningen en andere machthebbers als symbool van macht, moed en onoverwinnelijkheid. Vandaag de dag is diamant het meest ultieme symbool van romantiek dat we kennen. Gevormd in het diepst van de aarde heeft deze edelsteen een mystiek aura dat ongeëvenaard is. Deze mystiek leidde ertoe dat diamant vanaf het allereerste begin is geassocieerd met liefdesverhalen en legenden. Zo werd er verteld dat de pijlen van Cupido diamanten punten hadden. De Grieken geloofden dat het vuur in een diamant de weerspiegeling van de eeuwig brandende vlam der liefde was. In de middeleeuwen was het geloof dat diamanten een magnetische aantrekkingskracht hadden wijd verbreid. Men dacht dat echtgenoten door het dragen van een ring met diamant naar elkaar toegetrokken werden....

Het woord diamant komt van het Griekse 'adamas' dat onoverwinnelijk betekent en duidt op eeuwigdurende trouw. De traditie van de diamanten verlovingsring dateert uit 1477, toen Maria van Bourgondië een ring met diamant van de aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk kreeg. In navolging van dit beroemde liefdespaar gingen steeds meer verliefde mensen ringen met diamanten dragen. Geliefden schonken elkaar ringen met puntige diamanten en gebruikten deze stenen om liefdesverklaringen in allerlei oppervlakken te krassen. De gewoonte om een ring met diamant aan de derde vinger van de linkerhand te dragen stamt uit de tijd van het oude Egypte. De Egyptenaren waren ervan overtuigd dat de 'vena amoris' (liefdesader) rechtstreeks van het hart naar het topje van de derde vinger aan de linkerhand liep.

Soms werden diamanten beroemder dan mensen. Enkele uitzonderlijk grote stenen, zoals de Koh-I-Noor en de blauwe Hope hebben een rol gespeeld in de geschiedenis van koningshuizen met in hun kielzog verhalen over passie, macht, overwinning en verraad

Tegenwoordig verwoorden het vuur, het mysterie, de betovering, de schoonheid en de romantiek van een diamanten sieraad, alles wat het hart voelt en woorden niet kunnen uitdrukken


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

is dit wel nagekeken?

9 jaar geleden

L.

L.

6.4,,,,,

7 jaar geleden

D.

D.

Weet u ook hoe diamanten worden gevonden?

7 jaar geleden

N.

N.

Hoe diamanten gevonden worden? Dat is echt de simpelste vraag die ik ooit gehoord heb. Gewoon in google typen: "Diamond mines" enjoy.

5 jaar geleden

J.

J.

natuurlijk is dit nagekeken! waarom zou je het anders op een site plaatsen??

4 jaar geleden

L.

L.

heyy ik vind het goede info maar beetje meer zonder de moeilijke woorden anders is het lastig in eigen woorden te zetten.;..... voor de rest goed infoo

3 jaar geleden

D.

D.

Niet slecht hoor!
Eén klein foutje, de grootste ruwe diamant ooit gevonden heet niet "sullivan" maar wel Cullinan.
Anders heel informatief!

3 jaar geleden