De cv ketel die wij hebben
Wij hebben een combi ketel d.w.z dat hij zowel de verwarming verwarmd als het water uit de kraan/douche.onze ketel zit in de zolder dus hij was moeilijk te bereiken maar ik heb mijn best gedaan om het zo goed mogelijk te onderzoeken en ook wat tekeningen ervan gemaakt om het te verduidelijken. Ik weet niet of het helemaal goed is maar zo heb ik het gezien. Er zit wel een kap over onze cv ketel heen maar die lag er al af toen ik ging kijken.
De ketel is een Nefit turbo HR Combi 32 H. Combi betekent dat hij 2 dingen doet hij verwarmd dus zowel het huis als het water uit de douche/kraan.
WIJZE VAN OPENMAKEN
Gelukkig lag de kap er al af toen ik bovenkwam dus dat hoefde ik niet meer te doen, Hij zat vast door een of ander kliksysteem die er langs achter in moest dus om de ketel heen in de muur. Als die klep eraf licht kun je alles zien wat in de ketel zit er zitten veel draden in van de computer van de cv en minder buizen dan ik verwacht had.
DE BUIZEN
De koud en de warm waterbuis zitten er direct onder. Er zitten nog veel meer buizen, de buizen naar de verwarming naar de kraan en douche. de buis naar de verwarming doet ook gelijk de vloerverwarming hij loopt dus in een lus.
DE KETEL
In de ketel zelf zit een boiler waarin +- 15 liter water altijd op temperatuur gehouden word. Bij de ketel hoort een expansievat die de drukverschillen bij het verwarmen van het water opvangt. In dat expansievat zit een membraam dat zich aanpast aan de druk . Anders zou alles door de druk ( het water dat verwarmd word zet uit ) op een gegeven moment ontploffen omdat de druk dan niet wegkan. Als extra veiligheid zit er een overstort ventiel op dat zich opent als de druk te hoog voor de ketel word dan kan al het water weglopen dat anders ontploffingsgevaar oplevert.
DE POMP
De pomp zorgt voor circulatie van het water in het systeem heet water word naar de radiatoren toegevoerd, afgekoeld water komt weer terug de ketel in en word opnieuw verwarmd (kringloop). Het vloerverwarmingssysteem is voorzien van een aparte pomp.
VEILIGHEID
Het systeem is voorzien van diverse beveiligingen.
1. expansievat (drukverschil) 2. overdrukventiel (te hoge druk kan water wegstromen) 3. waterstromingsschakelaar (bij geen waterstroming geen gastoevoer) 4. luchtdrukverschilschakelaar (bij vervuilde ketel geen gastoevoer) 5. maximaalthermostaat (bij te hoge temperatuur geen gastoevoer) 6. computertje (nefit logica) wat alles continu controleert
HET SCHOORSTEENTJE
De buizen van de schoorsteen komen boven uit de cv het zijn er 2. Eentje van aluminium en eentje van hard plastic. die plastic is volgens mij degene die lucht (bestaande uit zuurstof 20% en stikstof 80%) zuurstof (Co2) aanvoert. De zuurstof wordt gebruikt voor de verbranding van het aardgas. De stikstof wordt niet gebruikt en gaat met de rookgassen door de aluminiumbuis naar buiten. Ik denk dat het die is omdat de afvalstoffen misschien wel warm zijn en daarom is aluminium veiliger dan plastic (want dat smelt niet).
DE THERMOSTAAT
Een thermostaat is er om temperatuur in te stellen. De oudste (ronde) thermostaten werken op kwik en zijn niet modulerend de nieuwste thermostaten zijn elektronisch en ze zijn modulerend dat wil zeggen dat ze in tegenstelling tot andere ketels ook op een laag pitje kunnen branden om een vaste temperatuur aan te houden. Hij kan dus een hele precieze temperatuur aanhouden bij een niet-modulerende ketel verlies je veel gas omdat hij alleen vol gas kan. Als hij bijvoorbeeld 22 graden moet stoken en het word 21 graden dan gaat de ketel stoken dus gelijk vol gas de ketel word dan ontzettend heet om aan die 22 graden te komen bij die radiatoren. Het nadeel ervan is dat als het in die kamer 22 graden is de cv wel uitslaat maar de radiator nog steeds warm is waardoor de kamer wel 24 graden kan worden en als de kamer weer afkoelt gaat de ketel weer vol gas stoken dat is een groot energieverlies. De honnywel chronoterm. 3 is niet-modulerend toch is hij een hoog rendement ketel want hij berekent de tijd die hij nodig heeft om te verwarmen naar een gewenste temperatuur. Het verschil tussen een hoog en laag rendement ketel qua energie verbruik is ruwweg 8 % dat scheelt niet zo heel veel meer maar vroeger was dat verschil veel hoger dus toen was dat veel meer van belang want als je auto rijd en je kan alleen maar vol gas geven of vol remmen dan is het verbruik veel hoger en dat kost meer dat is ook zo bij een cv dus er blijft altijd een verschil tussen modulerend en niet modulerend.
DE WAAKVLAM
Niet alle ketels hebben een waakvlam die zorgt voor de veiligheid van het gas als het vlammetje uitgaat dan kan er dus gas ontsnappen als de vlam uitgaat want dan dan word een metaaltje afgekoeld die gelijk een seintje doorgeeft aan een computer dat doet hij dmv een scheikundig effect dat er voor zorgt dat als he metaaltje opwarmd en dan een zwak stroompje uitzend dat bij de computer aankomt als het vlammetje uitgaat koeld het metaaltje af en dan komt er geen stroompje meer het gevolg is dat de computer geen gas meer laat vrijkomen dat voorkomt ongelukken want gas is erg explosief en brandbaar. Bij nieuwere systemen word de waakvlam automatisch ontstoken bij warmtevraag en gedoofd wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.
WATERVERDELING
Een cv staat voor centrale verwarming hij verwarmd heel het huis door middel van radiatoren en soms ook vloerverwarming. Die radiatoren houden het huis warm door dat er buizen warm water vanaf de hittebron (de cv) naar de radiator te laten lopen. Het water stroomt door de radiator heen en komt er langs de andere kant afgekoeld uit het water gaat dan terug naar de cv word verwarmd en pompt door de radiator heen enzovoorts. We spreken dan van een gesloten kring. Het water kan dan niet weg het zou waterverspilling zijn om het water gewoon te laten weglopen want je hebt geen schoon water nodig om een verwarming te laten werken en water word er eigenlijk ook niet vuil van door buizen gepompt te worden. Bij een douche of bad stroomt het vuile water weg (dat zou anders heel vies zijn) dat is een open kring , het water kan dus gewoon weglopen .
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
B.
B.
Snoopaholic, goed werkstuk. Ik kwam dit werkstuk tegen op internet daardat ik zelf problemen heb met mijn cv: de druk loopt na vullen te snel omlaag. Uiteraard heb ik de standaard dingen nagekeken (ontluchten, kijken of er radiatoren lekken). Er is een loodgieter langsgeweest die heeft de ontluchter en het expansievat vervangen. Na verschillende bezoekjes van loodgieters en vele euro's armer is het probleem nog niet verholpen. Heb jij enig idee waarnaar ik zou moeten kijken ? Of heb jij titels van boeken die een goed inzicht geven in deze materie ?
19 jaar geleden
Antwoorden