Inhoudsopgave
1. Inhoudopgave/ Bronvermelding
2. Inleiding
3. Het leven van Leonardo da Vinci.
4. De geschiedenis van de brug van Leonardo da Vinci.
5. Wat heeft een brug te maken met Natuur/Scheikunde.
6. Foto van de brug.
Bronvermelding.
Wij hebben vooral het internet gebruikt voor ons werkstuk.
Voor de plaatjes hebben we de site www.google.nl en dan afbeeldingen en zo hebben we een hoop plaatjes kunnen vinden.
Voor de informatie hebben we ook de site www.google.nl gebruikt daar hebben we ook veel vandaan kunnen halen. We moesten wel informatie van het internet afhalen want er was niks in de bibliotheken te vinden,
Inleiding.
Waarom hebben we het werkstuk moeten maken?
We hebben dit werkstuk moeten maken omdat we met NASK bezig waren met bruggen van Leonardo da Vinci. Wij vonden het wel leuk om te doen, maar er was erg weinig informatie te vinden over dit onderwerp.
Maar uiteindelijk hebben we toch nog wat informatie kunnen vinden en daar hebben we volgens ons een redelijk werkstuk van gemaakt.
Wij hopen dat u het mooi vindt en goed cijfer geeft. Veel succes met lezen van ons werkstuk
We hebben gelukkig wel veel plaatjes kunnen vinden en de brug is ook gelukt.
Het leven van Leonardo da Vinci
Als kind.
Op 25 april 1452 werd in het dorpje Anchiano, dichtbij het stadje Vinci, temidden van de Toscaanse heuvels, de genie van de renaissance geboren: Leonardo. Eerst bracht hij vier jaar van zijn leven door bij een boerengezin uit de streek, maar daarna werd hij in het huis van zijn vader opgenomen. Vader en zoon zijn nooit echt vredig met elkaar geweest; vele jaren later toen zijn vader stierf, noteerde Leonardo zo kort mogelijk in een van zijn notitieboeken: “Op 9 juli 1504, 's woendags om zeven uur, stierf Ser Pietro da Vinci, notaris aan het hof van de Podesta, mijn vader. Hij was 80 jaar oud en liet 10 zoons en 2 dochters achter.”
Als jongeman.
Hoe ze ook tegenover elkaar stonden, Leonardo's vader zag wel in dat zijn zoon talent had en toen de jongen 15 jaar was, gaf hij hem de toestemming om in Firenze leerling te worden van Andrea del Verrocchio, een zeer talentvol beeldhouwer en schilder. Leonardo had blijkbaar een uitstekende relatie met zijn leermeester, want ook nadat hij was opgenomen in het Lucasgilde bleef hij bij Verrocchio wonen. In die tijd begon hij aan zijn eerste wetenschappelijke werken.
Als volwassene.
In 1476 begon Leonardo een eigen atelier en kreeg hij zijn twee eerste onafhankelijke opdrachten. Leonardo was gewend om door de straten van Firenze te kuieren, op zoek naar mooie, lelijke of opvallende gezichten. Hij was soms zo blij als hij merkwaardige gezichten zag, dat hij iedereen die zijn aandacht trok een hele dag kon volgen en daardoor zo'n duidelijke voorstelling van hem kreeg, dat hij thuis het hoofd tekende alsof de man lijfelijk voor hem stond. Hij had ook altijd een schetsboek bij zich, waarin hij allerlei dingen schetst. Zo maakte hij ook verschillende schetsen van de heilige Hieronymus
Als oude man.
In september 1513 vertrok de vermoeide, 61-jarige, Leonardo naar Rome, waar hij vertrekken in het Vaticaans kreeg toegewezen samen met een kleine geldsom, net genoeg om van te leven.
In Rome werd hij ziek en kreeg een lichte beroerte, maar niet ernstig genoeg om hem zijn wetenschappelijke bezigheden te doen opgeven. Toen hij 62 was, maakte hij het enige zelfportret dat er van hem bestaat, getekend met rood krijt.
In 1516 bood Frans I Leonardo een buitenhuis aan met al wat de oude man wenste, niet ver van het koninklijk kasteel.
Intussen had Leonardo nog een beroerte gekregen waardoor zijn rechterhand en deel van zijn arm verlamd waren.
Toch bleef Leonardo tekenen en wetenschappelijke experimenten uitvoeren,
tot aan zijn dood op 2 mei 1519.
De geschiedenis van de brug van Leonardo da Vinci.
De eerste brug is gemaakt door Leonardo da Vinci in het jaar 1490 na Chr.
Leonardo stuurde naar zijn broodheer Ludovica da Sforza. Hij schreef in een brief aan zijn broodheer “op de achterkant van deze brief heb ik een brug getekend”. Deze brug ontwierp hij voor het leger. De brug zakte in elkaar als je over de brug heen liep.
Omdat het leger die deze brug in gebruik waren ze erg mobiel.
Het bijzondere aan deze brug was dat deze brug opvouwbaar was en dus meegenomen kon worden.
Er was nog iets bijzonders aan deze brug hij had geen constructiepunten dat wil zeggen dat hij geen touw, spijkers of lijm gebruikten om de planken aan elkaar vast te maken
Deze brug werd gebruikt voor het eerst bij de veldslag Codex Atlanticus.
Hij werd gebruikt bij het leger omdat hij gemakkelijk mee te nemen was en hij kon erg snel opgebouwd worden.
Leonardo da Vinci had na deze bijzondere brug nog een paar andere bruggen gemaakt maar deze zijn voor hem niet zo bekend geworden.
Wat heeft een brug te maken met natuur/scheikunde.
Een brug heeft veel te maken met Nask want er zit in een brug allerlei berekeningen in een brug, en niet te vergeten allerlei stoffen waar het materiaal van gemaakt is.
Neem bijv. de brug van Denemarken naar Zweden die staat in de Oostzee, en de Oostzee is natuurlijk zout water.
Eerst wordt er naar gekeken wat voor soort brug er moet komen.
Daarna wordt een brug eerst gemaakt op de computer dan hebben ze een computertekening van de brug, en een voorbeeld van hoe de brug er uit gaat zien. Als ze dit allemaal hebben gedaan gaan ze metingen verrichten de metingen doen ze natuurlijk op de Oostzee.
Bij de metingen kijken ze naar de windsnelheid, Hoe hoog het water word gemiddeld, is het vaak slecht weer over deze metingen gaan soms wel jaren overheen.
Als ze klaar zijn met de metingen gaan ze kijken wat voor soort beton ze moeten gebruiken voor de brug, en wat voor soort asfalt er op de brug moet komen, en als het een hangbrug wordt wat voor soort staalkabels ze moeten gebruiken
Als dit allemaal klaar is gaan ze aan de brug bouwen bijv. gaan ze betonnen palen neer zetten en het weg dek op de betonnen palen plaatsen.
Om de brug de bouwen hebben ze natuurlijk ook allerlei gereedschap en machines nodig dit heeft allemaal weer met natuurkunde te maken.
Het meeste bij zo’n brug is Natuurkunde maar behalve het beton daar moeten ze natuurlijk naar kijken wat voor soort stoffen er in moeten om het zo sterk en zo min mogelijk slijtbaar te maken dit is weer Scheikunde.
REACTIES
1 seconde geleden
G.
G.
dit ownd thnx
dit kan ik wel gebruiken
14 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
dit is best goed :)
kheb er een 8 op gekregen dus help best wel XD
14 jaar geleden
Antwoorden