Ben jij weleens opgelicht?

Wij doen onderzoek naar online oplichting onder jongeren. Vul de vragenlijst in (ca 5 min) en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro (echt waar!)

Anders Celsius

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 400 woorden
  • 7 april 2004
  • 147 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
147 keer beoordeeld

Celsius

- Wanneer geleefd
- Wat heeft hij is zijn leven gedaan
- De schaal
- Iets Grappigs

- Anders Celsius (27 november 1701 - 25 april 1744)
Zweeds astronoom. Hij werd geboren in Uppsala.
Anders Celsius overleed jong (42) aan tuberculose in Uppsala

- Hij leefde in Uppsala waar hij in 1730, net als zijn vader, hoogleraar in de astronomie werd. In 1741 richtte hij met een aantal anderen de sterrenwacht aldaar op.

Het meest bekend is Celsius vanwege de temperatuurschaal Celsius die hij in 1742 invoerde. Hij definieerde het kookpunt van water bij 0 ° en het vriespunt bij 100 °. In 1749 keerde zijn opvolger Martin Stromer (1707–1770) de schaal van Celsius om. Anderen zeggen dat dit Carolus Linnaeus of Daniel Ekström is geweest.

- Celsius is een temperatuur schaal. Hoewel tegenwoordig de temperatuur officieel in de SI eenheid Kelvin moet worden uitgedrukt, is graden Celsius (°C) nog steeds een veel gebruikte, en officieel toegestane, eenheid. Enerzijds omdat we er heel erg aan gewend zijn. Maar ook omdat de dagelijkse temperaturen om ons heen met deze schaal in handzame getallen worden uitgedrukt. Engelstalige landen gebruiken veelal nog de schaal van Fahrenheit.
Oorspronkelijk was de Celsius gedefinieerd met twee ijkpunten:
• De temperatuur waarbij water bevriest is gedefinieerd als 0 °C.
• De temperatuur waarbij water kookt is gedefinieerd als 100 °C.
Het bereik hiertussen wordt verdeeld in 100 gelijke delen.
Een graad Celsius is even groot als een Kelvin. Echter 0.00 °C komt overeen met 273,15 K, en 100.00 °C met 373,15 K. Een temperatuur in Kelvin wordt naar graden Celsius omgerekend door er 273,15 van af te trekken.
Omdat zowel het vriespunt van water als het kookpunt afhankelijk zijn van de heersende luchtdruk ontstond op termijn behoefte aan een betere definitie. Sindsdien is de schaal van Celsius gedefinieerd door de volgende twee punten:
• Het tripelpunt van water ligt per definitie bij 0.01 °C.
• Het verschil tussen twee graden is gedefinieerd aan de hand van het gedrag van een ideaal gas.
Het tripelpunt is een punt waar de drie fasen water, gas, vloeistof en vaste stof, bij elkaar kunnen bestaan. Het tripelpunt is een vaste combinatie van temperatuur en druk.
De graad Celsius is genoemd naar de Zweedse astronoom Anders Celsius , die deze schaal voor het eerst voorstelde in 1742. Oorspronkelijk had Celsius voor ogen dat het vriespunt van water bij 100 graden zou liggen, en het kookpunt bij 0 graden. Anderen, mogelijk Carolus Linnaeus of Daniel Ekström zagen de 0 en 100 graden liever omgekeerd.

REACTIES

K.

K.

klopt het dat het kookpunt eerst op 0 graden zou liggen?
en het vriespunt op 100graden?
ik vond het een beetje raar

groetjes kimberley

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.