Aardwarmte

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 852 woorden
  • 12 juli 2007
  • 120 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 120 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Help nu jouw favoriete goede doel door jouw mening te geven!

Hoe? Heel simpel. Geef je op voor het panel van Young Impact en geef jouw mening over diverse onderwerpen zoals gelijke kansen, diversiteit of het klimaat. Voor iedere ingevulde vragenlijst (+/- 1 per maand) ontvang je een bedrag dat je direct mag doneren aan een goed doel naar keuze. Goed doen was nog nooit zo easy!

Meld je aan!
Voorwoord

De samenwerking verliep heel vlot. Laura zocht informatie op over de werking van aardwarmte en waar dit voorkomt in België. Phebe maakte het voorblad, het voorwoord en zocht paar voor- en nadelen op. En Sarah verzamelde alle bronnen en de geschiedenis van aardwarmte. Informatie zoeken was moeilijker. Op het internet vond je steeds dezelfde info terug en in de bibliotheek waren er geen boeken over aardwarmte. Na veel zoekwerk hebben we toch genoeg info gevonden over elk onderdeel.

Geschiedenis

Het idee om de warmte van de aarde te gebruiken is niet nieuw. De allereerste gebruikers van aardwarmte of geothermische energie waren waarschijnlijk eerder dieren dan mensen. Tegenwoordig leeft er zelfs in Japan een zeldzame apensoort in de buurt van een paar hete bronnen, die ze gebruiken om zich in de winter warm te houden. In de oude beschaving, bijvoorbeeld die van het oude Griekenland en Japan, hield men er al van om in warme bronnen te baden. De Romeinen waren ook heel enthousiast over warme bronnen. Overal in hun grote rijk bouwden ze badplaatsen of kuuroorden. En ze gebruikten warmwaterbronnen en geisers in Pompeï voor warme voeten via vloerverwarming. Het oude Italiaanse stadje Larderello, was de plaats waar de eerste geothermische energiecentrale werd gebouwd. Dit was in 1904.


Werking
- inleiding
Aardwarmte of geothermie is een duurzaam energie, dat gebruik maakt van onze opgewarmde aardbodem. Om deze energie te gebruiken, moeten we ze dan ook naar boven kunnen brengen. Op sommige plaatsen op de aarde gebeurt dit vanzelf door vulkanen en geisers. Dit fenomeen ziet men in vulkanische streken zoals IJsland. In andere gebieden brengt men het grondwater naar boven. Om hier aardwarmte toe te passen komen er enkele producten bij kijken: een warmtepomp, een bronsysteem en lage temperatuur verwarming zoals wand- en vloerverwarming. Het begint allemaal bij het aanleggen van een bronsysteem. Een bronsysteem zorgt voor het omhooghalen van de warmte en tevens het transporteren naar de warmtepompinstallatie.

De warmtepomp moet vervolgens deze warmte gebruiken om de gewenste temperatuur te behalen en stuurt dit vervolgens door naar de lage temperatuur verwarming. Dit gebeurt in landen als IJsland, indien het water niet warm genoeg is hiervoor, kan het toch nog gebruikt worden om gebouwen of kassen (tuinbouw) mee te verwarmen. Om gebruik te kunnen maken van deze warmte moet er een watervoerende laag zijn. Naargelang de temperatuur van de watervoerende laag, kunnen we er meer of minder energie uit halen. Bij het vervoeren van dit warme water gaat veel energie verloren. Het is dus van het grootste belang dat de afnemer dicht bij de bron zit.

- een open bronsysteem
Een open bronsysteem maakt gebruik van het grondwater. Grondwater bevat dezelfde temperatuur als de aardbodem en kan eenvoudig naar boven worden gehaald. Daarom is dit systeem gemakkelijk en goedkoop. Er wordt bij een open bronsysteem alltijd met minimaal twee bronnen gewerkt. De eerste bron is voor het oppompen van het grondwater en de tweede bron voor de terugweg van het grondwater. Het terugkeren van water is verplicht zodat het grondwaterpeil niet verstoord wordt. Dit systeem wordt al sinds 1981 gebruikt.

- een gesloten bronsysteem
Een gesloten bronsysteem werkt op basis van circuleren. Er worden gesloten leidingen in de grond aangebracht; waar heel de tijd ‘glycol’ (antivries) doorheen stroomt. Tijdens het circulatieproces neemt het glycol de warmte in zich op en transporteert dit naar een waterpomp.


- warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst van een plek met een lagere temperatuur naar een plek met een hogere temperatuur. Ze maken gebruik van omgevingswarmte en afvalwarmte. Warmtepompen leveren nuttige energie zonder het milieu te belasten, er komen dus geen schadelijke gassen vrij. Ze verminderen zelfs de koolstofdioxide-uitstoot met 40 tot 50 procent ten opzichte van een cv-ketel. Je kunt er door 1kW elektrische energie toe te voeren, 5 kW aan thermische energie weer uit halen. Een warmtepomp heeft dus ook een enorme energiebesparing als gevolg. Ook kunnen ze zowel gebruikt worden voor verwarming als koeling.

Voor- en nadelen
- voordelen
Aardwarmte is schoon en het is een (bijna) onuitputtelijke energiebron. Dit zijn niet de
enigste voordelen. Zo zijn aardwarmte-installaties eenvoudig van opzet. Ze bestaan uit een verticale of horizontale ondergrondse leiding waardoor een vloeistof wordt gepompt naar een warmtepomp. Deze installaties zijn praktisch onderhoudsvrij. Ze kunnen over de gehele wereld ingezet worden. Aardwarmte is bijzonder milieu-vriendelijk. Bij de productie is er geen CO2-uitstoot. Zij verbruikt ook veel minder fossiele brandstoffen, omdat enkel de warmtepomp elektriciteit verbruikt.
De warmtepomp is duidelijk de energiebron van de toekomst!

- nadelen
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan aardwarmte, veel ervan te diep, waardoor winning economisch te duur is. Het moet ook gebruikt worden dichtbij de plaats waar het gewonnen wordt, om warmteverlies te voorkomen.

Voorkomen in België
In ons land is de temperatuur van het opgepompte water vrij laag en kan men er geen elektriciteit mee opwekken. De toepassing voor verwarmen van gebouwen en kassen is echter wel mogelijk.
Het afgekoelde water wordt teruggepompt in een ander reservoir. Van hieruit kan het gekoelde water weer opgepompt worden in de zomer om gebouwen weer af te koelen. Het grootste voordeel van deze energiebron is dat ze proper en duurzaam is.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.