Warmte in het heelal

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 912 woorden
  • 9 november 2015
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Warmte in het heelal

TTM0pUbjQFHoOXxG_SidrXjn9RNNyPyuFww6V4-KG7izhfL-8NbZyz4hY89-Ozs_tSfggo4OM3JWRnKI67vJhdcDSR_-RRtkz1LIefCxkxBQP2ZyYMcGywsRjFzxVZ-nRZO3PFih7PkQliPNXtDVrQHfY7UJu4tHsGVUWrf9oJI6Nj88ej3KUQRXiNKklnWNZmKZQk1SY29x1xji1veZoN7VxFQrdr4dbPNV4ctO6dLhcb9fonylKG2_snROAu7OFEpI73Z2o8pmznSH

43dXnwNxQWdF9g0zDUnmuiuFm4e5m5ZouLu7UWqv-ppdlTwx2e2pLVG2Cr4itKINnTI3HS15haJIsfKQHbmWOIL9E04IrAcgXjohxrE6ONfysDvzYPe4CNpvxumD0xvA0cvsjllbYMPvaxlVQzDVuwqkB-FgKzyScueuFFoTe4g9Xk_5FD4QDhIWeITKeK0c3VL74s5R0V1Y3z9f3fFzeirzCgxJOJEHylxLveK2vYJx-0XxW4UG_g_53MTTvxYOsje-4QaevKAUdW6I

iKcw1yEoA4kLQYY6syWdEuPO72u1-J2iWBTi4jNEEPlShAwb-f_8oEsnOm024uhSpDEx4s61yvOlNw2hxMsRCEnz8ocKEAgAgxWYENJwPOJzfL21Dah0G9h6bs8A1xlNfM8EWaa0

  1. Inleiding

Het heelal is een oneindig groot “gebied”, maar hoe wordt het verwarmt en hoe kan het dat er zo veel verschillen zijn tussen de temperaturen in het heelal? Vaak denken mensen er niet zo over na, maar wat ze niet beseffen is: hoe kan het dat het in mijn dorp zo koud is maar in de woestijn niet. Ik hoop met dit werkstuk een beter beeld voor mezelf en anderen te creëren over hoe de warmte werkt in het heelal.

  2. Warmte op de aarde

Warmte op de aarde is heel verschillend, want waarom is het op de noordpool zo koud, maar in de woestijn dan zo warm?

Op de aarde is een evenaar dat is de “lijn” die precies op het midden van de aarde ligt, dan heb je nog de zon die schijnt op de aarde.

Als de aarde ronddraait schijnt de zon ongeveer op het midden van de aarde een daarom is het op de evenaar ook het warmst.

De noordpool bijvoorbeeld ligt helemaal op de bovenkant van de aarde dus daar komt de zon het minst goed bij en daarom is het daar ook zo koud. De aarde is opgebouwd in lagen, het begint allemaal bij de binnenkern, daar omheen zit de buitenkern, daaromheen zit de binnenmantel en weer daaromheen zit de buitenmantel en tot slot heb je de aardkorst en daar liggen alle landen op. Al die lagen hebben hitte de binnenkern is het warmst die is maarliefst 7000 graden celcius. Hoe meer je naar de aardkorst toe gaat hoe kouder het wordt.

  3. Warmte op andere planeten

Warmte op andere planeten werkt heel anders dan op de aarde.

Het is wel zo dat elke planeet een zon heeft. Planeten zitten in een baan rond een ster, zoals de zon. De planeten die het dichtstbij de zon liggen zijn het warmst en de planeten die er het verst van weg liggn die zijn dan uiteraard het koudst. De tempraturen op planeten kunnen extreem heet zijn maar ook heel koud, op Pluto is het dan ook bijvoorbeeld -220 graden, maar op Venus is het dan weer 480 graden zo erg kan het dus verschillen.

De Gemiddelde temperaturen op planeten zijn:

Planeet

Gemiddelde temperatuur

Mercurius

167 graden Celsius

Venus

462 graden Celsius

aarde

0.7 graden Celsius

Mars

-52,5 graden Celsius

Jupiter

-145 graden Celsius

Saturnus

-178 graden Celsius

Uranus

-210 graden Celsius

Neptunus

-220 graden Celsius

Pluto

-228 graden Celsius

zon

5500 graden Celsius

maan

-62 graden Celsius

 4. Warmte in de ruimte

De koudste temperatuur die ooit is gemeten in het heelal was -273,15 graden, het heet het absolute nul punt, dat wordt ook wel 0 kelvin genoemd. In de ruimte kan het niet zo koud worden. Iets kan in de ruimte wel extreem afkoelen, de laagste temperatuur die in de ruimte gehaald kan worden is 3 graden celcius, dat is dus ongeveer ook de temperatuur van de ruimte. Er is geen temperatuur als er niks trilt in de lucht, als er wel iets trilt in de lucht kan je pas de temperatuur bepalen, dus eigenlijk bepaald de massa welke temperatuur het is.

  5. Warmte op de zon

De zon is iets wat iedereen kent, ook weet iedereen dat de zon warm is, maar hoe warm dan en waarom is het zo warm?

De zon is net zoals de aarde opgebouwd in lagen dat zijn: de kern, de stralingszone, de confectiezone en de fotosfeer (het oppervlak). Ook is hetzelfde dat de kern het warmst is en het oppervlak het koudst.

De kern is namelijk wel 15.600.000 graden, terwijl het oppervlak 5500 graden is. Allebei super heet dus, maar er zit wel een gigantisch verschil tussen het oppervlak en de kern.

  6. De warmte op de maan

De warmte op de maan is gigantisch verschillend, dat komt doordat de atmosfeer van de maan geen warmte vast kan houden. Op de maan is het ongeveer 13,5 dag dag en evenlag nacht, dus de maan draait heel sloom. Als de donkere kant van de maan ijskoud is kan de lichte kant juist super heet zijn. De maan is 1,54° graden  gekanteld terwijl de aarde 23,44° graden is gekanteld, daardoor zijn er ook geen seizoenen op de maan en er zijn delen op de maan die helemaal geen zonlicht krijgen.

Op de maan kan het -238° graden Celsius worden en in “donkere kraters” kan het nog kouder worden namelijk -247° graden Celsius.

De maan is net als de aarde opgebouwd in lagen zoals de kern, die is ook het warmst waarschijnlijk is die 1327 tot 1427° graden Celsius.

  7. Waarom kan de zon de aarde beter verwarmen dan de maan?

De zon kan de aarde eigenlijk niet beter verwarmen dat doet de atmosfeer want die kan warmte vasthouden (broeikaseffect). De maan heeft geen atmosfeer dus ontvangt de maan veel meer warmte maar raakt het ook veel sneller kwijt. De aarde heeft misschien wel een hogere gemiddelde temperatuur dan de maan, maar dat komt door de eigenschappen van de aarde.

    Bronnenlijst:

REACTIES

H.

H.

Hoi Elka ik geef jou een 7

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.