Experiment .2.3, magnesiumlint

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 322 woorden
  • 24 maart 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Inleiding:

met deze proef gaan we kijken hoe magnesium reageert tegen waterstofchloride oplossing doet in verschillende hoeveelheid. Magnesium is een scheikundig element met symbool Mg en atoomnummer 12. Het is een zilverwit aardalkalimetaal. Waterstofchloride is andere naam voor zoutzuur (HCI) die opgelost is in het water. Vaak gebruiken men het woord zoutzuur in plaats van waterstofchloride.

Onderzoeksvraag:

- Wat is het verband tussen de hoeveelheid waterstofchloride in de oplossing en de reactietijd met magnesium.

Uitvoering/manier van werken:

we moesten deze proef samen met z’n tweetjes doen. Ik deed ’t met ..... Eerst geven de leraar nog wat instructies wat we allemaal moesten doen en waar de proef ongeveer overgaat. Daarna moeten we een laboratoriumjasje aan en bril op. We kregen dan van de leraar drie stukjes magnesiumlint van 1cm lang in de reageerbuis, drie reageerbuizen waarin 5ml van waterstofchloride- oplossing is gedaan. In de eerste is 90ml waterstofchloride opgelost, in de tweede 180 ml en in de derde 360ml. En een placemat en een stopwatch. Ik deed dan een stukje van magnesiumlint in de eerste reageerbuis (van 90ml waterstofchloride ) en laat zachtjes het buisvallen zo dat het goed in het waterstofchloride zit, terwijl ...... op het stopwatch druk toen ze ‘klik’ hoort als ik het buis liet vallen. Er ontstaan dan kleine luchtbelletjes, je ziet eerst dat magnesium wit wordt vervolgens langzaam verdwijnt. We houden in die tijd dan aan of er nog luchtbelletjes is te zien. Zo niet drukt ...... op stop. En zo komen op de reactietijd. Dat deden we ook met de andere twee buizen. Ook hebben we een tabel van gemaakt. Als je klaar bent met het experiment moet je de spullen op ruimen.

Waarneming:

Hoeveelheid waterstof chloride oplossing (ml/l) Reactietijd (sec.)
90 540
180 22
360 39

Uitwerking:

van de resultaten uit de tabel(fig.1) heb ik een grafiek gemaakt om het verband tussen hoeveelheid waterstofchloride en de reactietijd beter zichtbaar te maken (zie blz.4)

Conclusie:

hoe meer waterstofchloride -oplossing des sneller het magnesium oplost.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.