ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
Het ontstaan van Rock and Roll

Tot aan de vijftiger jaren waren de zwarte en de blanke bevolking van Amerika volledig van elkaar gescheiden, dus ook de muziek. De Country en de westerse muziek werd door de blanke bevolking van Amerika geluisterd. De zwarten hadden hun eigen muziek, de blues.
Wie als eerste de term “Rock and Roll” gebruikte weet niemand zeker. Men gaat er van uit dat de Amerikaanse diskjockey (dj) Alan Freed de eerste was die de term Rock & Roll voor het eerst gebruikte in zijn radioprogramma. De term Rock and Roll is afkomstig van het liedje “My Baby Rocks Me with a Steady Roll”. De eerste Rock and Roll nummers werden opgenomen door vooral zwarte artiesten zoals Chuck Berry. De bekendste Rock and Roll artiest in die tijd was wél een blanke, Bill Haley. Chuck Berry schreef als een van de eerste artiesten zijn Rock and Roll nummers zelf. Net zoals Little Richard. Rock and Roll muziek werd vooral door mannen gemaakt, er waren maar een paar die haar Rock and Roll kanten liet zien, zoals Wanda Jackson, Brenda Lee en Janis Martin.
Rock and Roll werd wereldberoemd toen de film “round up of rhythm” uit kwam. Sommige mensen zeggen dat de muziek pas echt wereldberoemd werd toen Bill Haley in een studio in New York “rock around the clock” op nam.
Omdat er in die tijd natuurlijk nog geen goede verbindingen waren als tegenwoordig en er toen nog geen radio zenders uit Amerika werden ontvangen in Europa, wist Europa niet helemaal wat Rock and Roll precies voor een muziekstijl was. Toch waren er mensen die erg nieuwsgierig waren, en gingen zelf een beetje experimenteren met de muziekvorm. Zo ontstonden er in Engeland en later ook in Nederland nieuwe bandjes zoals de Rolling Stones, Moody Blues, Animals en de Beatles. Deze bandjes hadden toch een iets andere muziekstijl als de Amerikanen. Elvis Presley en de Rolling stones zijn allebei Rock and Roll artiesten, toch zitten er verschillen tussen. De Europese bandjes waren ruiger. Sommige liedjes van de Rolling Stones, werden zelfs geboycot door BBC.

Belangrijke Rock and Roll artiesten

Er waren natuurlijk veel Rock and Roll artiesten zoals Jerry Lee, Little Richard, David Bowie, Chuck Berry en Elvis Presley. Over die laatste twee ga ik wat uitgebreider over vertellen.

Chuck Berry
Chuck Berry was degene die als een van de eerste artiesten zijn Rock and Roll songs zelf schreef. Hij mocht in 1952 een zieke saxofonist vervangen van de ban Sir Johns Trio. Al snel nam Barry de leiding over van de band, en componeerde meteen zijn liedjes samen met Johnson. Een van zijn eerste hits was: “Maybellene” die kwam uit in 1955, dat was een echte Rock and Roll hit. Zijn liedje is een combinatie van countrymuziek en blues en het spreekt tieners aan en het een gitaarsolo heeft. Een typisch Rock and Roll lied bestond meestal uit die 3 elementen. Meer dan 30 liederen van Chuck Berry eindigden in de Top-10 en zijn nog altijd geliefs over de hele wereld. Chuck nam vaak alleen zijn Gibson gitaar mee, hij vertrouwde er namelijk op dat iedereen over de hele wereld zijn nummers wel zouden herkennen. Waar hij ook heen ging.

Elvis Presley
Op 8 januari 1935 wordt Elvis Presley geboren. Aan het einde van de zomer van 1948 vertrekt de familie Presley naar Memphis in de hoop een nieuwe toekomst op te bouwen. In 1954 maakt hij voor $4 een plaatopname in de studio van Sam Phillips. Datzelfde nummer wordt een lokale hit, maar wel een grote lokale hit. Elvis gaat meteen optreden en Tom Parker wordt eind 1955 zijn manager. Op 21 jarige leeftijd neemt Elvis vijf nummers op, en het werden grote hits. Hij trouwt in 1967 met Priscilla Beaulieu en in 1968 wordt zijn kind Lisa Marie geboren.
In Elvis’ come back laat Elvis zien dat hij de enige echte koning van Rock and Roll is en zweert nooit meer een nummer te zingen of in een film te spelen waar hij niet achter staat.
Na zijn scheiding met Priscilla, gaat het steeds slechter met Elvis Presley. In 1977 sterft hij aan een onregelmatige hartslag, met een hartstilstand als gevolg.

Belangrijke Rock and roll Bandjes

Er waren natuurlijk ook veel Rock and Roll bandjes zoals: The monkees, Ramones Shadows, Beatles en de Rolling Stones. Over de laatste twee ga ik wat uitgebreider vertellen.

Beatles
De Beatles bestond uit 4 bandleden: John Lennon (zanger en gitarist), Paul McCartney (zanger basgitarist), George Harrisson (zanger en gitarist) en Richard Starkey (zanger en drummer). Richard starkey werd ook wel Ringo Starr genoemd. Allereerst was er een popgroep die Quarrymen heette, daar zaten John Lennon in en later ook Paul McCartney. Ook George Harrisson kwam bij de groep, toen hij bij de groep kwam was hij pas 13! Ze begonnen met optreden onder de naam Beatles, maar ze zochten een nieuwe drummer, zo hebben ze Richard Starkey gevonden. De groep werd al in 1956 opgericht maar in 1962 werd de Beatles pas echt bekend, het bijzondere aan hun muziek waren de stemmen (omdat ze met verschillende tonen zongen), ook waren de akkoorden die ze gebruikten bijzonder. De beatles hadden in het begin alleen nog nationaal en in Zweden succes. Later veroverde de Beatles ook de rest van de wereld. De beatles maakten ook films. Zoals in de film “A Hard Day’s Night” (1964), “Help!” (1965), “Magical Mystery Tour” (1967), “Yellow Submarine” (1968) en “Let it Be” (1970).

Rolling Stones
De rolling stones waren wel netzoals de Beatles een Rock and Roll bandje, maar er waren toch nog wat verschillen. De Rolling Stones hadden een ruiger uiterlijk. Ze vormden het perfecte tegenwicht voor de ‘gezellige’ indruk die The Beatles gaven.
De Rolling Stones bestond uit 6 bandleden: Mick Jagger (zanger), Brian Jones (gitarist), Keith Richards (gitarist), Charlie Watts (drummer) en Bill Wyman (bassist).
Mick Jagger maakte al vanaf vroege leeftijd muziek, hij maakte met zijn vrienden een bandje: Little Boy Blue & The blue Boys. Mick en Keith ontmoetten elkaar toevallig in de trein. Het klikte al snel, en Mick vroeg of Keith ook in de Little Boy Blue & The blue Boys wilde spelen. Omdat de andere bandleden de band hadden verlaten, zochten ze nieuwe bandleden.
Ondertussen hadden Ian Stewart, Brian Jones en Geoff Bradford en zanger Paul Jones ook een bandje opgericht. Na een concert kwam Mick Jagger Brian Jones tegen. Zij hadden een bandje met Mick Jagger, Keith Richard, Dick Taylor en Cyril Davies. Ze wilden graag dat Charlie Watts en Brian Jones ook in hun Bandje mee ging spelen, Cyril en Dick hadden het bandje verlaten. Uiteindelijk bestond hun band uit: Mick, Brian, Keith, Dick, Geoff Bradford en verschillende drummers. Na een tijd verlieten Geoff Bradford en Dick Taylor de band. De Rolling Stones wilde graag Charlie Watts achter de drums. Via een advertentie leerde ze Bill Wyman kennen, het klikte niet meteen maar na een tijd konden ze goed met elkaar opschieten. Toen drummer Tony weg ging kwam Charlie Watts er uiteindelijk toch nog bij. De Rolling Stones hebben nog jaren gespeeld en muziek gemaakt.

Andere opmerkelijke Rock and Roll artiesten

Brenda Lee
Ik vertel wat over Brenda Leeomdat ze een vrouw is, vrouwelijke artiesten die een Rock and Roll liedje op hadden genomen kwamen namelijk bijna niet voor.

Brenda Lee is op 11-12-1944, in Atlanta geboren. Ze studeerde aan de Maplewoord High School in Nashville, Tennessee en aan de Hollywoord Professional School in Californië. Ze ontmoette haar man tijdens een concert en is dus ook met hem getrouwd. Ze kregen 2 kinderen; Julie en Jolie. Brenda Lee begon al op erg vroege leeftijd met zingen, een van Brenda Lee’s optreden was in de tempel van countrymuziek. In 1948 neemt ze haar eerste plaat op: Ring a my phone. Pas in 1959 begon pas haar echte succes, ze heeft toen onder andere Dynamite opgenomen. In 1964 nam ze in Nashville nog eens 6 liedjes op, deze liedjes zijn Duitstalig. Ze nam toen onder andere ‘Ich will' immer auf dich warten’ op. Met dit liedje belandde ze ook in Nederland in de hitparade.
Brenda Lee had op 13-jarige leeftijd het liedje ‘Rocking Around The Christmas Tree’ opgenomen, maar ze vindt het nog steeds leuk om het liedje te zingen. Ze zegt dat het een makkelijk te zingen nummer is en het blijft een klassieker die er altijd ingaat.

Herman Brood
Het bijzondere aan Herman Brood is, dat hij een Nederlandstalige Rocker is. Ik heb alleen nog maar over buitenlandse Rock and Rollers verteld, daarom nu ook een stukje over Herman Brood.

Herman Brood is geboren op 5 november 1946. Herman ging na zijn middelbare schooltijd naar de Kunstacedemie. Daar richtte hij The Moan op. De band deed veel optredens voor militairen en kreeg wel eens een drugspilletje aangeboden. Zo begon zijn verslaving. In 1967 ging hij naar Cuby and the blizzards. Toen ze erachter kwamen dat hij drugs gebruikte werd hij uit de band gezet. Herman deed in 1974 mee met een reünie van de Cuby and the Blizzards, vanaf dat moment ging hij weer muziek maken. Hij heeft toen nog in een paar bandjes gespeeld, maar uiteindelijk is hij daar allemaal uitgestapt. Hij ging alleen verder; Herman Brood & His Wild Romance. Hij heeft nog een paar singles gemaakt, daarvan werd Saturday Night een grote hit. Hij ging in Amerika op tournee maar het werd geen succes, zijn ‘Wild Romance’ zakte hierdoor in elkaar.
Hij is in 1985 getrouwd met Xandra Jansen, en met haar had hij 2 kinderen. Brood werd schilder, speelde in een toneelstuk en in een speelfilm, maar bleef toch nog actief in de muziekwereld. Door het gebruik van drugs was zijn lichaam helemaal afgetakeld. Hij zou nog maar een paar maanden kunnen leven. Hij wilde niet wachten en pleegde zelfmoord.

De muziek

Rock and Roll is een muziekstijl waarin veel meerstemmige zang in voorkomt. De elektrische gitaren en het drumstel zijn ook kenmerkend. Andere belangrijke instrumenten bij Rock and Roll zijn de piano, tenorsaxofoon en de basgitaar. Er zit vaak een vaste beat in de Rock and Roll songs en het grondritme blijft zich herhalen, een kenmerkend facet is de sterke afterbeat (op de tweede en vierde tel in een 4/4-maat). De muziek is vaak erg hard en snel, en de teksten worden veel emoties beschreven.

Elektrische gitaar
De elektrische gitaar heeft een andere vorm dan een gewone gitaar. De vorm van de gitaar maakt eigenlijk niks uit, voor de klanken. Het grootste verschil tussen de Elektrische gitaar en de gitaar, is dat bij een gewone gitaar er een klankkast inzit. De elektrische gitaar produceert zijn geluid door een luidspreker. De snaren zijn van staal, en de trillingen eran worden opgepikt door elektromagnetische opnemers ookwel pickups. De pickups bestaan uit magneten en spoelen, de verstoringen van het magneetveld worden omgezet in elektrische stroom. Via een kabel worden die naar een versterker geleid. Door een luidspreker die in de versterker zit, worden de signalen een geluid. Op de elektrische gitaar is vaak een tremolo gemonteerd, daarmee kan je de klank van de gitaar laten trillen door de spanning in de snaren afwisselend te verlagen en verhogen.

Tenorsaxofoon
Aldolphe Sax was de maker van de eerste saxofoon, dat was in 1840. Hij wilde een blaaasinstrument die eigenlijk van alles kon. Zo zacht mooi en lieflijk kunnen spelen als op bijvoorbeeld de viool, maar ook waar je lekker hard op kon spelen. De oplossing waren de koperen buisjes met gaatjes en kleppen. De harde tonen kwamen het meest voor in de tijd van Rock and Roll. Er zijn verschillende soorten saxofoons, maar ze hebben een paar overeenkomsten. Ze hebben allemaal een mondstuk, daar zit riet op. Als je op het mondstuk blaast gaat het riet “klapperen” en dan ontstaat de toon. Ze hebben allemaal een hals (nek) dit is de overgang naar het deel met de kleppen. Met de kleppen bepaal je de hoogte van de tonen. En ze hebben allemaal een beker, hier komt een deel van het geluid uit, maar niet alles! Vooral de hoge tonen komen niet uit de beker
De tenorsaxofoon is na de altsaxofoon de meest voorkomende saxofoon. De tenorsaxofoon wordt veel in fanfare orkesten, big bands, harmonieorkesten gebruikt.

De Dans van Rock and Roll

Rock and roll was in het begin heel schokkend, omdat het er allemaal heel anders aan toe ging. De swingende heupen van Elvis Presley was een grote shock! Rock and roll werd vooral geluisterd door de tieners, dit kwam vooral doordat de teksten over seksualiteit gingen, en het ritme van de muziek je liet dansen. En niet stijldansen maar lekker swingen. De dansen waren met wilde sprongen en snelle draaien werden gemaakt. Meestal werden de dames rond gedraaid. Er werd gedanst in paren, rijen en solo. De meeste ouderen vonden dit maar niks.

Boogie Woogie
Dit is een Rock and Roll-dansstijl die oorspronkelijk uit de jaren 50 komt. Bij de boogie woogie wordt er veel gesprongen en gedraaid. Nu wordt Boogie Woogie ook als danssport in wedstrijden gedanst.

Acrobatische Rock and Roll
Populaire dansen hebben altijd de populaire muziek gevolgd. Toen Rock and Roll een populaire muzieksoort werd, ontstonden er dansen als de jive en de boogiewoogie. De jive werd toegevoegd aan de ballroomdansen. De Rock and Roll dansen gingen niet die kant op, maar een heel andere kant op. Het draaien en het springen werden steeds meer acrobatische dingen. Vroeger werd de acrobatische Rock and Roll nog niet gedanst, dit is een modernere dans.

Jive
De jive is de laatst ontwikkelde Latijns-Amerikaanse dans en is rond 1940 ontwikkeld. De jive heeft geen acrobatische aspecten in de dans zitten. Naast de Rock & Roll en de jitterbug hebben ook de bebop en de Americaanse Swing hun invloeden gehad op de jive. Jive is een verzamelnaam voor verschillende dansen zoals de Lindy Hop, Shag, Shag Hop, Jitterbug, Rock 'n Roll, Boogie Woogie, Style Swing.

Mode

Mode voor de vrouw

Kleding
Het was erg in om felgekleurde jurken te dragen. Het bovenstuk was dan strak om je lijf en de onderkant was erg wijd. De jurk kwam ongeveer tot op de knieen. Onder de jurk werden er dan witte kousen gedragen met petticoats, dat is een onderrok bestaande uit diverse lagen ruime stof, hierdoor gaat de jurk of rok erg wijd uitstaan. De vrouwen droegen vooral hoge hakken, en ook de schoenen waren in velle kleuren.

Haar
Het was stoer om lang krullend haar te hebben. Vaak werden de haren opgefleurd met fel gekleurde haarbanden. Ook zag je veel vrouwen met paardenstaarten en opgestoken haar. De reden hiervan was omdat ze het mooi vonden, maar ook omdat het handig was bij het dansen. Het haar werd dan vastgebonden met fel gekleurde strikken.

Mode voor de man

Kleding
Mannen droegen veel nette pakken, met veel glim. Vaak hadden ze hier een stropdas bij. Vooral de artiesten droegen dit soort kleding. Maar ook in de gewone bevolking zag je dit voorbij komen.

Haar
Mannen hadden vaak verkuiven, dat zijn hele grote kuiven met veel gel erin. Je zag ook veel lange bakkebaarden. Eigenlijk was dus het kapsel van Elvis Presley ontzettend hip. Ook kippekontjes waren in. Een kippekontje is een kapsel dat aan de achterkant schuin opgeknipt is.

Tieners

Omdat ik zelf ook een tiener ben, ben ik wel geïnteresseerd in het gedrag van de tieners in de tijd van Rock and Roll. In de tijd van Rock and Roll waren er verschillende groepen tieners. Er waren 3 groepen: De nozems, De provo’s en de hippies. De nozems hadden het meest te maken met de Rock and Roll, maar om goed te kunnen vergelijken vertel ik ook wat over de andere groepen.

Nozems
De nozems waren tieners die echt met de mode meededen, de jongens hadden dus vetkuiven, de meisjes rokken met een fel kleurtje etc. etc. Voor de nozems was merkkleding erg belandrijk en de nozems kleedden zich netzoals hun idolen. De Nozems ontmoetten elkaar vaak in café’s, dat kwam omdat Rock and Roll nog niet veel op de radio gedraaid werd, maar wel in de café’s. De nozemgroepen hadden eigen regels. Als de regel overtreden werd, bijvoorbeeld als een meisje van de ene nozemgroep uitging met een andere nozemgroep, gingen jongens vechten. De meisjes vonden wel spannend, dit komt omdat meisjes dan het gevoel kregen dat ze er echt bij hoorden. Een nozemgroep had vaak een leider. Die leider had dan een bijnaam. Die bijnaam was meestal een naam van een beroemdheid zoals Elvis Presley.
Vaak stond er in de kranten dat de maatschappij zich ergerde aan het gedrag van de jongeren. De maatschappij ergerde zich vooral aan de jongeren die in het openbaar met hun brommer (veel lawaai dus) door de stad reden.

Provo’s
De groep provo’s werd een echte groep tussen 1965 en 1967, er was toen een verzetsbeweging waarin veel jongeren actief waren.
De jongens hadden vaak lang haar, en droegen vaak kleding die erg goedkoop was.
Ook maakten de provo’s vaak hun eigen kleding. Onder elkaar was dat helemaal niet raar, het was juist ‘cool’. De meisjes droegen vooral minirokjes en mini-jurkjes.
Provo’s stonden voor vrijheid, de dingen die ze deden hadden meestal ook met vrijheid te maken. Jongeren gingen bijvoorbeeld met iedereen naar bed, en op de buttons die ze hadden stonden vaak polieke opschriften. De provo’s hadden niet veel dingen te maken met de Rock and Roll, want ze hadden vaak ook een andere muzieksmaak. Zij vonden protestsongs weer erg leuk. De provo’s vonden het belangrijk dat ze sirieus genomen werden. De ouderen vonden dit belachelijk, zij vonden dat jongeren niet mee mochten praten over bijvoorbeeld de politiek.

Hippies
De hippies hadden een aparte stijl van leven. Ze leken meer op de provo’s dan op de nozems, maar toch waren er nog veel verschillen tussen de hippies en de provo’s. De hippies droegen vaak veel fleurige kleren. De hippies gebruikten veel drugs. De muziek- en dans stijl was voor de hippies ook anders. Zij maakten zelf veel muziek met zelfgemaakte instrumenten. De hippies vonden de vrede het belangrijkst.

Rock and Roll films

Er zijn erg veel Rock and Roll films gemaakt. De filmmakers hadden een beetje gekeken wat voor soort films jongeren aantrok. Ze hadden geconstateerd dat jongeren graag naar films keken waar ze zichzelf in konden herkennen. Er zijn films gemaakt in de tijd van Rock and Roll zelf, maar ook later. De films die later gemaakt zijn, gaan dan wel over de Rock and Roll periode. Voorbeelden van films die in de periode zelf gemaakt zijn zijn Blackboard Jungle en Rock around the Clock. Een film die later gemaakt werden maar zich wel in de Rock en Roll tijd afspeeld, is bijvoorbeeld; Grease.

Rock around the clock
Deze film kwam uit in 1956. De film gaat over een Manager Steve Hollis die genoeg heeft van zijn band. Hij ontdekt toevallig in een klein stadje de muziek van Bill Haley en zijn Comets. Steve probeert de groep in New York onder contract te brengen en wordt verliefd op Lisa, de danseres van de groep. Het belangrijkste aan deze film is dat er veel Rock and Roll muziek gemaakt wordt.

Blackboard Jungle
Deze film gaat over brutale leerlingen op een middelbare school. Die leerlingen komen in opstand tegen een ontzettend bazige leraar. In die tijd was dat nog erg ongekend, er komt dus een botsing tussen twee generaties.

Grease
Dat Grease nou echt een Rock and Roll film is, is niet iedereen het mee over eens. Ik zelf vind het wel een Rock and Roll film, omdat je als je naar de kleren kijkt en naar hun manier van doen, je veel overeenkomsten ziet uit de film en de tijd van Rock and Roll. De film gaat over Sandy en Danny. Zij ontmoeten elkaar op vakantie. Ze worden smoorverliefd op elkaar. Als ze elkaar tegenkomen op school, merkt ze dat Danny niet zo lief en romantisch is. Hij is een echte vrouwenverslinder, niemand verwacht dat hij op zo’n braaf meisje als Sandy zou vallen. Tijdens een danswedstrijd komen ze weer dicht bij elkaar, maar hij danst met een ander meisje de eindwedstrijd. Hij wint dus zonder Sandy. Hierna probeert Danny Sandy te versieren, maar deze poging mislukt. Uiteindelijk kan ze toch niet zonder hem, en veranderd ze een beetje onbewust in een coole meid. Zo komen ze aan het einde toch nog bij elkaar.

Het einde en de invloed van Rock and Roll

Einde van Rock and Roll
Het einde van de Rock and Roll periode eindigde in Amerika rond 1959. Dit kwam door vele artiesten. Jerry Lee Lewis was een schandaal want hij was getrouwd met zijn 14-jarige nicht. Dit vonden vondenmensen niet kunnen. Elvis Presley werd opgeroepen voor de militaire dienst, Buddy Holly (Rock and Roll artiest) verongelukte en Chuck Berry kreeg een gevangenisstraf. Het lag niet allemaal aan de artiesten, met vond bijvoorbeeld het gedans van Elvis schandalig. Hij draaide namelijk te veel met zijn heupen. Soms werden zijn optredens verboden, en stonden er politieagenten te kijken of het optreden niet te ruig werd. De ruige periode verdween in Amerika en er kwamen nette, brave artiesten. In Californië braken nu de surfbandjes door zoals de Beach Boys.

De bands zoals Rolling Stones maakten in de jaren zestig van Londen de “rock capital of the world”. Deze periode wordt ook wel de 'British Invasion' genoemd. In deze periode kwam The Jeff Beck Group met hun wel erg opvallende zanger Rod Stewart in de belangstelling. De doorbraak van deze groep zorgde toen voor een nieuwe generatie rock and roll fans die doorliep tot in de jaren zeventig.
Toch werd er ook in de VS nog steeds rock-'n-roll gemaakt. In 1968 kwam onder anderen Creedence Clearwater Revival uit.

Invloed
De Rock and Roll heeft een grote invloed gehad op vooral de maatschappij. Het gedrag van de jongeren is sterk veranderd. Dit komt omdat in de tijd van Rock and Roll de teksten vooral voor de jeugd geschreven waren. In de liedjes kwamen dus erg veel seks en liefde voorbij. De ouderen en de politiek vonden dit echt niet kunnen, maar de jeugd liet zich niet tegenhouden. Pas in de jaren 60 kwam het verzet van de jongeren echt op gang, ze wilde meer vrijheid.
Rock and Roll heeft ook de basis gelegd voor alle latere jeugdculturen. Ook zijn er door Rock and Roll veel verschillende dansen ontstaan.
Door Rock and Roll zijn ook veel verschillende muzieksoorten populair geworden
In de jaren 70 werd hardrock ineens leuk, dit lijkt best op Rock and Roll alleen is dit nog hardere muziek. In de jaren 70 kwamen vele vormen voor van de rock, de jazzrock, latinrock, countryrock, folkrock, southerrock en reggae, funk en disco.
In de jaren 80 was de ‘New wave’ de nieuwe ontwikkeling onder de jongeren. Deze muziek had ook te maken met Rock and Roll omdat deze muziek terug ging naar de hoofdzaak van Rock and Roll.
Rock and roll heeft eigenlijk voor alle ‘beat’ gezorgd in de muziek, alle muziek is eigenlijk afgeleid van de Rock and Roll. Je ziet nog best vaak Rock and Roll voorbij komen, er worden bijvoorbeeld nog steeds films gemaakt uit die tijd. Ook kun je nog naar dansscholen waar Rock and Roll in voorkomt, en naar theaterstukken.

Ik denk dat Rock and Roll over een paar jaar weer terug komt, dit komt omdat je kunt zien dat in de geschiedenis muziekstijlen herhaald worden, en de kleren die ze in die tijd droegen worden binnenkort ook weer mode denk ik.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

Lala

Lala

Cool

2 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

De Stones spelen nog steeds, jammer!

5 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast