Popmuziek

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 613 woorden
  • 4 november 2014
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Wat is popmuziek?
Popmuziek komt van populaire muziek. Popmuziek ontstond omdat de jeugd op zoek ging naar een eigen ding om zichzelf te uiten. Het is een verzamelnaam voor heel veel stijlen in de muziek. Bij pop is het de bedoeling een zo groot mogelijk publiek aan te spreken.
 

Hoe het allemaal begon
Het begin van de popmuziek ligt in Afrika.
Toen de slaven uit Afrika naar Amerika werden gehaald, namen ze muziek mee. Vanuit Amerika  heeft popmuziek de hele wereld veroverd. Maar popmuziek is door de jaren heen erg veranderd. Daardoor is het nog steeds niet duidelijk wat de echte betekenis is.

Hoe wordt popmuziek uitgebracht?
In de eerste jaren werd popmuziek vooral uitgebracht op de grammofoonplaat. De eerste plaatjes waren vooral singletjes, met een nummer aan beide kanten, of soms meer. Die nummers waren kort: 2 - 3 minuten.
De langspeelplaat kwam op in de jaren zestig, waarin een band meer nummers te horen bracht in een tijd van ongeveer een drie kwartier of korte. De cd kwam pas later uit, de platenindustrie greep de gelegenheid om de langspeelplaten opnieuw op cd uit te brengen, voor een hogere prijs.  De jeugd van toen was rijker.  Maar de single blijft populair, omdat die nog altijd het goedkoopste is.

De instrumenten.
Instrumenten die je bijna altijd hoort in popmuziek zijn de trommels, drums en de basgitaar. Daardoor heeft het een sterk ritme. Maar ook andere muziekinstrumenten zoals een gitaar, een piano of een ander toetseninstrument worden gebruikt.
De muziekinstrumenten kunnen ook elektrisch versterkt worden.
 

De stijlen
In popmuziek zijn er verschillende stijlen.
Rock, trance, soul, hip-hop, r&b, techno, beat, house, punk, funk, reggae, disco, new wave en bleus. Dit zijn maar enkele want er zijn er nog veel meer. Bij elke nieuwe stijl horen andere kleren, een ander uiterlijk en bij verschillende soorten popmuziek hoort soms ook een eigen manier van dansen. De stijlen evolueren door de jaren heen.

 

 

 

 

 

Bekendste popiconen

 

Elvis Presley

Was een Amerikaanse zanger en acteur. Hij is wereldwijd bekend onder de bijnamen The King of Rock. Elvis geldt als een van de succesvolste en populairste soloartiesten aller tijden. Hij verkocht meer dan 500 miljoen platen en na zijn dood kwamen er nog eens 80 miljoen bij.

Daarmee was hij de best verkopende artiest tijdens zijn muzikale leven. Elvis was tijdens zijn carrière ook een van de rijkste mensen in de Verenigde Staten.

 

Tina Turner

Is een Amerikaans zangeres en actrice. Inmiddels heeft ze ook een Zwitsers paspoort. Ze heeft de bijnaam Queen of Rock. In de jaren '60 en '70 werd ze met haar toenmalige echtgenoot bekend als het duo         Ike & Tina Turner. In de jaren '80 brak ze door met een uiterst succesvolle solocarrière. De zangeres is met 180 miljoen verkochte platen de best verkopende vrouwelijke rockartiest en verkocht de meeste concerttickets van alle soloartiesten ter wereld. Tina Turner staat bekend om haar krachtig stemgeluid en om haar energieke optredens

 

Michael Jackson

 Ook bekend als The King of Pop, was een Amerikaans zanger, danser en componist. Hij geldt als een van de succesvolste artiesten van de 20e eeuw. Jackson onderscheidde zich door zijn herkenbare stem en zijn typische dansbewegingen. Jackson stond al op zeer jeugdige leeftijd als lid van The Jackson 5 op het podium en startte als tiener een solocarrière. In het begin van de jaren 80 was hij internationaal een van de grootste popsterren. Hij bereikte zijn grootste succes met het album Thriller, dat met 65 miljoen verkochte exemplaren geldt als het bestverkochte album aller tijden. Jackson heeft wereldwijd tussen 300 en 400 miljoen albums en singles verkocht.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.