Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Mozart

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 706 woorden
  • 6 juli 2007
  • 60 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 60 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
INLEIDING

Mozart, Wolfgang Amadeus is geboren in Salzburg op 27 jan. 1756 en overleden in Wenen op 5 dec. 1791. Mozart is denk ik de bekendste componist uit de muziekgeschiedenis. In zijn leven heeft hij heel veel muziek gecomponeerd, zoals opera’s, symfonieën, concerten, kamermuziek, pianomuziek, liederen en kerkmuziek. Zijn composities waren van hoge kwaliteit, dit is waarschijnlijk ook de reden waarom hij zo beroemd is en was.

Inhoud:

-De tijd

-Problemen
-Reizen
-Mozart (persoonlijkheid)
-Einde

HST 1 De tijd
Mozart was een componist in de pruikentijd, de 18e eeuw. Zowel mannen als vrouwen droegen pruiken en gebruikten make-up. In die tijd waren er grote verschillen tussen arm en rijk; je had de rijke adel, de arbeiders en bedienden. Mozart hoorde eigenlijk bij de wat armere. Men woonden in grote vorstenhuizen die luxueus waren ingericht, kroonluchters ter verlichting, mooie krukjes met zijde en gouden pootjes en noem maar op. Alles was voor het aanzien, omdat de adel vaak hoog bezoek kreeg.

HST 2 Problemen
In alle tijden zijn problemen, dus hier ook. Men had nog geen medicijnen uitgevonden tegen onder andere de ziektes pokken en roodvonk, waardoor sommige kinderen op 10 jarige leeftijd al dood waren. Mozart trad vaak op koninklijke families en feesten en er waren vaak mensen die jaloers op hem waren, omdat hij zo goed muziek kon maken. Een hofcomponist in Wenen heeft hem zelfs geprobeerd te vergiftigen. Dat was natuurlijk ook nogal een probleem. Ook kon hij niet goed met geld omgaan, dit ging ten koste van


HST 3 Plaats
Mozart heeft veel gereisd met zijn familie om zijn muziek aan veel mensen te laten horen. Hij heeft eigenlijk 4 grote reizen gemaakt:
Naar Londen( 1763-1766), Italië (1770), Mannheim naar Parijs(1777-1778) en Praag naar Berlijn (1789).
In de herfst van 1762 ook nog een reis naar Wenen, Mozart trad op voor keizerin Maria Theresia (film)
In Italië:
*Een opera componeren voor het carnaval van 1770/1771
*Een serenade voor het huwelijk van een aartshertog

HST 4 Mozart (de persoon).
Mozart begon al heel vroeg met muziek en schreef zijn eerste muziekstuk toen hij vijf was. Zijn vader wist natuurlijk Mozart begon al heel vroeg met muziek en schreef zijn eerste muziekstuk op zijn vijfde. Zijn vader wist al heel vroeg dat Mozart muzikale aanleg had en gaf hem dan ook extra les en uitleg. En hij reisde met hem mee. Mozart was slordig met geld, hij had vaak geen geld om zich fatsoenlijk te kleden. Hij gedroeg zich vaak wat asociaal, ook in het bijzijn van anderen.

In Mannheim ±1777 ontmoette hij Alysia Weber, zijn eerste grote liefde; haar zutster Konstanze Weber werd later zijn vrouw. Uit Mozarts huwelijk met Konstanze Weber werden zes kinderen geboren, vier gingen er binnen 1 jaar dood.
Zoals iedereen weet heeft Mozart heel veel stukken gemaakt, wel 626! Bijvoorbeeld:Eine kleine Nachtmusik (dit vind ik zijn beste compositie), enz enz enz…………..
Maar ja hoe kan nou zo’n goede componist dood gaan? Dat komt waarschijnlijk door Salieri. Hij heeft Wolfgang in 1791 vergiftigd, waardoor hij overlijdt aan een nierziekte op 35-jarige leeftijd. Hij wordt begraven in massagraf, omdat de familie nier genoeg geld had voor een mooi graf………

HST 5 Einde.
Mozart oogst in Wenen in oktober en november 1791 veel succes met zijn opera Die Zauberflöte (KV 620) gecomponeerd voor het gezelschap van Emanuel Schikaneder. Hoewel hij uitgeput is door het vele werk aanvaardt hij niettemin nog een geheime opdracht van graaf Walsegg zu Stupagg: een Requiem in d-klein (KV 626). Achtervolgd door wanen en depressies overlijdt hij ten slotte in de vroege ochtend van 5 december 1791, een halve dag na een door hemzelf op zijn ziekbed meegezongen repetitie van het onvoltooide 'Requiem', op 35-jarige leeftijd. Mozart krijgt een eenvoudige uitvaart en wordt begraven op de begraafplaats St. Marx te Wenen. De precieze locatie van zijn laatste rustplaats is niet bekend: de doodgraver kon zich achteraf niet meer herinneren waar hij begraven was.

Slot

Ik moest dit werkstuk maken voor Meneer Dobbelsteen, muziekleraar op Het Amsterdams Lyceum. Omdat ik er niet was met het opvoeren van de muziekpresentaties. Ik heb er een uur overgedaan met behulp van een ander werkstuk. Hieronder staan mijn bronnen die ik heb gebruikt voor dit werkstuk.

BRONNEN

Wat is er gebruikt voor het maken van dit werkstuk???

• Wikipedia; zoekwoord ‘Mozart’
• www.scholieren.nl (niet letterlijk over getypt)
• Google voor verdere informatie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

U.

U.

Goed stuk, kan er echt wat mee. Ik weet nu veel beter wat er wel en niet belangrijk is in mijn werkstuk.. eerst sloeg het helemaal nergens op wat ik geschreven had.

11 jaar geleden

T.

T.

thnx echt goed hoor ik heb er erg veel aangehad

9 jaar geleden

P.

P.

dank je wel ik hoop op een goed cijfer!

3 jaar geleden