Grease

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 2614 woorden
  • 11 juni 2003
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
81 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stem nu op jouw favoriete fotoserie! 📸

Zo’n 200 scholieren en mbo-studenten hebben meegedaan aan de Rijksmuseum fotowedstrijd met als thema toerisme. Welke foto’s vind jij het mooiste? Stem nu en wie weet hangt jouw favoriet straks in het Rijksmuseum met zijn eigen expositie.

Stemmen!Ons werkstuk gaat over de musical Grease. Het was de opdracht om in een groepje van vier personen een werkstuk over een muziektheaterproductie te maken. In dit werkstuk moest onder andere informatie komen te staan over: het verhaal; de acteurs; de regisseur; de producent; alle andere mensen die eraan meegewerkt hebben; de muziek; het decor en enkele recensies.

Tijdens de muzieklessen hebben we verschillende fragmenten uit musicals gekeken, ook een stukje uit de musical Grease. Dit sprak ons heel erg aan en het leek ons dan ook leuk om ons werkstuk over deze musical te doen. Over de musical Grease wisten we dan ook al het één en ander en dit leverde nog wat meer motivatie op.

Hoe de taken in de opbouw van het werkstuk verdeeld zijn:

- Informatie/ Plaatjes: Inge (informatieboek/ plaatje)
Wendy (plaatjes, informatie, recensies)
Nicky (plaatje)
Rachèl (informatie)

- Geluidsopname: (videobanden, cd)

- Titelblad:
- Inhoudsopgave:  Inleiding:
- Hoofdstuk 1:  Hoofdstuk 2:
- Hoofdstuk 3:
- Hoofdstuk 4:

- Hoofdstuk 5:
- Knipselpagina musical:
- Extra Hf: de film:
- Extra Hf: Filmmuziek:  Extra Knipselpagina …:  Extra: Hoe optimaal…

- Nawoord:

- Bronnen/ Literatuur: /

- Uitwerking/ Lay-out: en

Aan het kladwerkstuk hebben gewerkt.

Wij hebben gekozen voor de musical Grease. Grease heeft te maken met vetkuiven, het woord "grease" betekent dan ook "vet".

De auteur is Jim Jacobs, hij is geboren in Chicago. Tijdens het gouden tijdperk van de Rock'n Roll (van 1956 tot 1960), was hij een Greaser op Taft High School, waar hij gitaar speelde en zong. Zijn nieuwsgierigheid naar muziek leidde hem al snel naar de hotspots van Chicago's South Side en de Maxwell Street buurt. Daar leerde hij onder andere blues te spelen. Gedurende de volgende vijf jaar verscheen hij in meer dan vijftig theaterproducties rond Chicago, terwijl hij overdag in zijn levensonderhoud voorzag als een reclametekstschrijver. Professioneel werkte Jim als acteur en als schrijver voor theater, film en commercials. Behalve Grease schreef Jim samen met Casey "Island of Lost Co-eds", een musical over de B-films uit de vijftiger jaren.

De tweede auteur is Warren Casey, hij is geboren in Yonkers, New York en studeerde kunst aan de Syracuse University. Na werkzaam te zijn geweest in het onderwijs in de staat New York, verhuisde hij in 1962 naar Chicago. Eerst was hij verkoper, maar al snel spitste hij zich toe op het acteren en het schrijven van songs. Hij is verschenen in tientallen producties. The Kingston Mines was de eerste theatergroep die het vertrouwen had dat er publiek wilde luisteren naar Grease. Samen met Jim Jacobs schreef Warren ook nog andere musicals. Hij is overleden in 1988.

De naam van de vertaler is Edwin de Jongh. Als tekstschrijver werkte hij o.a. mee aan de cd's van Danny de Munk en Ernst- Daniël Smid. Onlangs deed hij de nasynchronisatie voor de rol van 'Prins' in de Nederlandse versie van Walt Disney's 'Doornroosje' en nam uitgeverij de Geus een kort verhaal van zijn hand op in de bundel 'Nieuwe Maatjes'. Edwin de Jongh Speelt tevens de rol van Roger in Grease.

De arrangeur/ componist/ muzikale leiding/ bewerking orchestratie is Peter Stöve. Hij volgde twee opleidingen eerst tot tubaspeler en bastrombonist in Amsterdam en Utrecht en vervolgens tot arrangeur en componist van lichte muziek in Hilversum. Daarnaast had hij een cursus koordirectie van lichte muziek. Hij deed als instrumentalist ervaring op in onder andere orkesten van de omroep, waaronder het Metropole orkest. Gedurende de afgelopen zeven jaar was hij leider van zijn eigen orkest en tevens assistent- dirigent van de Big Band van Ruud Bos. In het seizoen 1997-1998 had hij de muzikale supervisie over twee shows: 'Annie' en 'Grease'.

De eerste voorstelling in New York was op 14 februari 1972, in het Eden theatre.
De Nederlandse première was in het Chassé Theater in Breda op 12 oktober 1997. In het Chassé theater heet de grootste zaal de Holland Casino zaal en biedt plaats aan 1300 mensen. De kleinste zaal heet de ABN- AMRO zaal en biedt plaats aan 200 mensen en de middelste zaal biedt plaats aan 800 mensen.

De solisten: Dennis van de Klundert/ Brigitte Nijman/ Sophia Wezer.
Dennis van de klundert speelde Danny Zuko. Hij volgde vroeger Jazzlessen en ging na de middelbare school naar de Dansacademie Brabant waar hij in 1994 afstudeerde. Hij deed musicalervaring op in de Andrew Lloyd Webber musical 'Joseph and the Technicolor Dreamcoat'. Vanaf februari 1997 speelde hij de rol van Danny in het Capitol Theater in Düsseldorf.
Brigitte Nijman speelde de rol van Sandy Dumbrowski. Ze is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Lichte Muziek. Van 1987 tot 1992 was ze leadzangers bij diverse bands. En in 1989 nam zij deel aan de voorronden van het Nationale Songfestival. Verder was ze sinds 1996 onafgebroken te zien in musicals zoals 'Evita' en de 'Sound of Music'.

Sophia Wezer speelde Betty Rizzo. Ze heeft na de havo en de éénjarige MEAO in 1996 de Docent- Dans en Show- musical opleiding aan de hoofdstedelijke Stichting Amsterdamse Ballet Academie afgemaakt. Als solozangeres scoorde ze drie top- 40 hits en won ze het Songfestival van Slovenië in 1993.

Sandy en Danny hebben elkaar tijdens de vakantie op het strand ontmoet en zijn stapelverliefd op elkaar, helaas moesten ze afscheid van elkaar nemen omdat ze zo ver van elkaar vandaan wonen. Sandy verhuisd na haar vakantie met Danny, met haar ouders en weet nog niet naar welke school ze gaat. Op school maakt Sandy nieuwe vriendinnen en komt erachter dat Danny ook op Rydell High zit. Hij deed heel erg koel tegen haar alsof hun relatie niets had voorgesteld. De Pink Ladies (een populaire meidengroep op Rydell High) nodigden Sandy uit voor een Pyama Party, maar die pakte anders uit dan Sandy verwachtte, er werd gedronken en gerookt, wat Sandy niet gewend was. Rizzo vond Sandy maar een tuttje en wilde haar eigenlijk helemaal niet bij de Pink Ladies hebben. Toen Sandy Danny voor de tweede keer sprak deed hij weer heel normaal tegen haar alsof er niets gebeurd was, hij vroeg haar zelfs mee naar de dansavond. Sandy werd alweer snel boos op hem toen ze er achter kwam dat hij 's avonds bij een ander meisje was geweest en toen hij alleen maar zat toe te kijken op het moment dat Rizzo en Sandy aan het vechten waren, kon hij helemaal haar rug op. Sandy ging niet naar de dansavond, ze had niets meer van Danny gehoord en had van Marty gehoord dat hij Rizzo had meegevraagd. Na een tijdje had hij Sandy opgebeld om zijn excuses aan te bieden voor dat gedoe in het park en om haar mee te vragen naar de film. Tijdens de film had hij haar een ring gegeven en vroeg haar verkering, maar toen zij ja had gezegd kon hij zijn handen niet meer thuishouden en gooide Sandy de ring terug. Sandy besloot van het ene op het andere moment totaal te veranderen, ze wilde een stoerdere indruk maken op Danny zodat ze samen konden zijn en Danny zich niet hoefde te schamen tegenover zijn vrienden.

De belangrijkste personages zijn: Danny Zuko; Sandy Dumbrowski; Frenchy; Rizzo; Jan; Marty; Kenickie; Doody; Roger en Sonny.

Danny Zuko werd gespeeld door Dennis van de Klundert (zie hoofdstuk 1, voor verdere informatie).

Sandy Dumbrowski werd door Brigitte Nijman gespeeld (zie ook hoofdstuk 1 voor meer informatie over Brigitte Nijman).

Frenchy's rol werd gespeeld door Anneke Beukman. Anneke studeerde in 1990 af aan de Maria More Akademie voor Jazzdans. Tijdens haar studie ging haar interesse ook uit naar zang en toen ze in 1991 als leadzangeres bij de theatergroep Jeans kwam, had ze de mogelijkheid zang en dans te combineren. Ze was met Jeans te zien in zes tv-specials en bovendien maakte ze met deze groep een viertal cd's van verschillende shows. Een hele periode heeft ze van alles wat gedaan, maar het mooist leek het Anneke ooit eens een dragende rol in een musical te spelen, waarbij ze vanaf het begin tot het eind bij de productie betrokken zou zijn. Die gelegenheid kreeg ze in de rol van Frenchy en als understudy van Sandy.

Betty Rizzo werd gespeeld door Sophia Wezer (zie weer hoofdstuk 1 voor verdere informatie over Sophia Wezer).

Jan werd gespeeld door Tanja de Nijs, die de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans aan de Theaterschool, onderdeel van de Amsterdamse Hoge School voor de Kunsten volgde. In 1994 behaalde zij haar diploma. Gedurende haar laatste leerjaar zat zij op een school in Engeland. Na de afronding van haar studie werkte zij mee aan de sprookjesshows van de Efteling. In het seizoen van 1998 speelde zij mee in de West Side Story als Joanne.

Marty werd gespeeld door Lone van Roosendaal, zij werd op 12 juni 1969 geboren en studeerde af in 1993 in Amsterdam. Haar eerste theaterproductie was 'The Sunshine Boys' in 1994 en in de musical 'My Fair Lady' had zij ook een kleine rol. Bij de VPRO presenteerde zij de programma's Stesters, 'Tijd van Leven' en 'Niemand de Deur uit'. Ook speelde zij in Sam Sam en in Allstars.

Kenickie werd gespeeld door Dirkjan Jansen, hij volgde een vooropleiding zang en dans in Enschede en aansluitend volgde hij een jaar de Academie voor Show en Musical in Amsterdam. Hij deed hier veel tv ervaring op, vervolgens werkte hij gedurende anderhalf jaar als zanger en presentator voor Disney, Benelux en Duitsland. In 1996 en 1997 was hij op tournee met de groep Jeans.

Doody werd gespeeld door Peter Stoelhorst, hij studeerde Psychologie in Groningen en vertrok toen hij zijn diploma had naar Amsterdam waar hij aan De Theaterschool de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans ging doen. In 1993 studeerde hij af en ging toen in New York wonen. Toen hij in 1994 terug was ging hij lesgeven in Jazz- en Showdans. Zijn eerste musicaldebuut maakte hij met de musical 'Evita'. Vervolgens speelde hij nog in' Singin in the Rain'.

Roger werd gespeeld door Edwin de Jongh (zie hoofdstuk 1 de vertaling).

Sonny werd gespeeld door Louis- Fritz Maurer. Hij volgde zijn musical opleiding aan de Akademie voor Kleinkunst in Amsterdam. Sindsdien was hij in het theater te zien met Jeans en Cats.

Hoe het zit met de onderlinge relaties:

Op Rydell High zijn 2 populaire groepen, de Pink Ladies en de T-Birds.
- Tot de Pink Ladies behoren: Rizzo, Frenchie, Jan en Marty. (Later behoort Sandy hier ook bij).
- En tot de T- Birds behoren: Danny, Kenickie, Roger, Sonny en Doody

Deze twee groepen gaan verder ook heel veel met elkaar om. Sandy en Danny hebben een knipperlicht relatie en Kenickie en Rizzo gaan ook 'samen'.

 De T- Birds   Danny en Sandy

De song die we hebben uitgekozen heet "Summer Nights" en wordt gezongen door de personages Danny Zuko (een tenor) en Sandy Dumbrowski (een mezzosopraan). Het wordt gezongen in de pauze op school, het is in het begin van de musical, dus er is haast niets aan vooraf gegaan, enkel de vakantie waarin ze elkaar hebben ontmoet, maar dat is maar een heel klein stukje.

Summer Nights Zomernachten (de vertaling)

Summer lovin', had me a blast Zomerliefdes, bezoedelen me
summer lovin', happened so fast Zomerliefdes, gingen zo snel
I met a girl crazy for me Ik ontmoette een meisje dat gek van mij was
I met a boy, cute as can be Ik ontmoette een jongen, oh zo schattig
Summer days driftin' away, Zomerdagen gingen voorbij
to uh-oh those summer nights naar uh-oh die zomernachten

Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
did you get very far? ben je ver gekomen?
Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
like, does he have a car? zoals, heeft hij een auto?

She stood by me, Ze kwam bij me staan,
she got a cramp ze had een kramp,
he went by me, hij kwam bij me langs
got my suit damp kreeg m'n pak nat
I saved her life, Ik redde haar leven,
she nearly drowned ze verdronk bijna
he showed up, hij verscheen
splashing around in het water spartelend
Summer sun, Zomerzon,
something's begun, iets is begonnen,
but uh-oh those summer nights maar uh-oh die zomernachten

Tell me more, vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
was it love at first sight? was het liefde op het eerste gezicht
Tell me more, vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
did she put up a fight? stribbelde ze tegen?

Took her bowlin' in the Arcade Nam haar mee bowlen
we went strollin', drank lemonade we gingen rondtrekken, limonade drinken.
We made out under the dock We zoenden onder de haven
we stayed up until ten o'clock we bleven tot 10 uur op
Summer thing don't mean a thing, Zomerding betekend niets
but uh-oh those summer nights maar uh-oh die zomernachten

Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
that you don't got her preg dat je d'r niet zwanger hebt gemaakt
Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
cause he sounds like a drag want het klinkt als een sleur

He got friendly, Hij werd vriendelijk,
holdin' my hand hield m'n hand vast
well she got friendly, nou ze werd vriendelijk,
down in the sand in het zand
He was sweet, Hij was lief,
just turned eightteen net achttien geworden
well she was good, nou ze was goed,
you know what I mean je weet wel wat ik bedoel
Summer heat, Zomerhitte,
boy and girl meet, jongen en meisje ontmoetten
but uh-oh those summer nights maar uh-oh die zomernachten

Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
how much dough did he spend? hoe veel gaf hij uit dan?
Tell me more, Vertel me meer,
tell me more, vertel me meer,
could she get me a friend? zou ze een vriendin voor me hebben?

It turned colder, Het werd kouder,
that's where it ends dat is waar het eindigde
so I told her we'd still be friends dus zei tegen haar dat we vrienden zouden blijven
Then we made our true love vow toen maakte we onze liefde plechtig
wonder what she's doin' now vraag me af wat ze nu aan het doen is
Summer dreams ripped at the seams, Zomerdromen uit de schijn weggerukt
but oh, those summer nights maar oh, die zomernachten

Tell me more, Vertel me meer,
tell me more. vertel me meer

Het wordt gezongen door Danny en door Sandy, ze vertellen in het lied aan hun vriend(inn)en hoe hun vakantie is geweest. Sandy vertelt het romantische verhaal aan haar vriendinnen, dit is eigenlijk het echte verhaal. Danny daarentegen schept op bij zijn vrienden over wat voor een gewillig meisje hij wel niet gescoord heeft. Hij vertelt over hoe ze aan het zoenen waren en dat zij hem helemaal adoreerde, Sandy vertelt dat hij zich aan het uitsloven was en dat het een romantische en liefdevolle vakantie was. De begeleiding wordt door een hele grote groep gespeeld:
- drum-/ slagwerk
- elektrische gitaar
- basgitaar
- tenorsaxofoon
- synthesizer
- keyboard
- trombone
- bügel
1De basgitaar ondersteunt overal de stemmen.

Wendy

Ik vind de musical heel erg leuk, al heb ik de musical zelf niet gezien in het theater maar alleen op video. Maar omdat het verhaal bijna hetzelfde is, wat ik gehoord en gezien heb met het maken van dit werkstuk, lijkt mij de musical in het theater ook heel erg leuk om te zien.

Zelf ben ik nog nooit naar een musical geweest behalve naar die van mijn zus en broertje. Mijn zus speelde de musical Minoes en mijn broertje speelde de musical De kinderen van groep acht. Zelf heb ik meegedaan in de musical De doem van Gunder. Maar dit alles kun je natuurlijk niet vergelijken met een ec

- Inleiding Blz. 2

- Hoofdstuk 1: algemene gegevens Blz. 4

- Hoofdstuk 2: het Plot Blz. 7

- Hoofdstuk 3: personages Blz. 8

- Hoofdstuk 4: muziek Blz. 11

- Hoofdstuk 5: recensie Blz. 15

- Knipselpagina van de musical Blz. 17

- Extra hoofdstuk, "de film" Blz. 19

- Extra Hoofdstuk, filmmuziek Blz. 22

- Extra: Knipselpagina van de film Blz. 24

- Extra: Hoe optimaal genieten van Grease? Blz. 27

- Nawoord Blz. 28

- Bronnen/ Literatuur Blz. 30

REACTIES

C.

C.

Ja, ik zag dat u Sandy Dumbrowski noemde, maar volgens mij heet ze Olsson, met haar achternaam.
Ik kan het fout hebben, met vriendelijke groet claudia

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.