Gitaar

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 617 woorden
  • 28 mei 2003
  • 367 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
367 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De gitaar Hoe ziet de gitaar eruit? De gitaar hoort bij de snaar- en tokkelinstrumenten. Meestal heeft de gitaar een holle houten klankkast. In die klankkast zitten steunbalkjes, waardoor de geluidstrillingen er op zo´n mooie manier uitkomen. In de gitaar zit een gat: het klankgat. Over het gat zitten 6 snaren. Aan de gitaar zitten ook 6 stemgroeven.

De toonhoogte wordt bepaald door:  De lengte van de snaar; lange snaren lage tonen, korte snaren hoge tonen.  De spanning van de snaar; strak gespannen hoge tonen, los gespannen lage tonen  De dikte van de snaren; dikke snaren voor lage tonen, dunnen snaren voor hoge tonen  De trilling van de snaar; snelle trilling hoge tonen, langzame trilling lage tonen. Hoe moet je zitten/staan? Natuurlijk haalt het niet echt uit hoe je houding is, maar bij bepaalde stijlen (gitaren) hoort een bepaalde houding  Een elektrische gitaar: je staat met een draagband om.  Een country and western/folk gitaar: je zit met je rechterbeen over het linkerbeen geslagen.  Een klassieke/Spaanse gitaar: pak een voetensteun en zet daar je linkerbeen op en lege dan je gitaar op je linkerbeen. Manieren van spelen:  Tokkelen: het Tirando-spel; je slaat met je vingertoppen de snaren aan.  Vallende wisselslag: het Apoyando-spel; je slaat met je vinger de ene snaar tegen de andere aan zo krijg je een versterkt geluid.  Akkoorden: je gebruikt dit vooral als je begeleidt; je zet een paar linkervingers op de toetsen (in de fretten) en slaat dan met je rechterduim aan.

Pima
Met het Tirando en het Apoyando spel krijgen je vingers een andere naam: Pima
Pulgar= duim
Indice= wijsvinger
Medio= middelvinger
Anular= ringvinger Wat heb je nodig bij een Spaanse gitaar? Veel gitaristen hebben een capodastro, dat is een klem die je op de hals zet. Met deze klem kun je hoger spelen zonder dat je moeilijkere (barré) akkoorden moet gaan spelen. Zo´n capo geeft Spaanse stukken een fel effect en het laat klassieke stukken luider klinken. Een voetenbankje op je linkerbeen op te zetten. Dit is niet echt noodzakelijk. Een muziekstandaard. Zo heb je de muziek op een handige manier op je eigen hoogte voor je.

Je kunt stemmen door middel van:  een piano  een stemvork  een stemfluitje  een stemapparaat (dit is heel handig)  je eigen gehoor (dat is erg moeilijk, zeker in het begin) Als je gitaar ontstemd is draai je aan de stemgroeven die helemaal aan het eind van de hals zitten. Draai je naar links dan worden de snaren strakker gespannen en wordt hij hoger. Draai je naar rechts dan worden de snaren ontspannen en dan krijg je lagere tonen.

Elektrische gitaar: Een elektrische gitaar heeft 6 snaren, maar het geluid komt niet uit de klankkast. Nee, het komt uit de versterker. Onder de snaren zit namelijk een element. Dat element zet de trillingen van de snaren om in stroom. Deze stroom gaat naar de versterker en de versterker zet het weer om in geluid.

Basgitaar
Een basgitaar heeft maar 4 snaren. Deze snaren zijn dikker dan die van de Spaanse gitaar, dat zorgt er voor dat ze nog eens extra laag klinken.

Big, bigger, biggest
De grootste gitaar ter wereld waar ook nog op te spelen was, is 11,6 meter hoog en weegt 446 kg. Hij werd gemaakt op een school in Jasonville (VS) in 1991.

De duurste…. gitaar werd op 25 april 1990 geveild voor: 198000 pond ( ruim 30000 euro). Merk: Fender Stratocaster (elektrische gitaar. Vroegere eigenaar: Jimmy Hendrix. Geschiedenis: In de 16e eeuw kende men de gitaar al in Spanje; de huidige Spaanse/klassieke gitaar. De gitaar is een instrument om lekker bij te zingen. Maar ook de Grieken waren al snel weg van de gitaar, waar je zulke mooie heldenliederen op kon maken. Het woord gitaar hebben de Grieken bedacht.

REACTIES

G.

G.

leuk hoor ik vond het wel leuk leuk hoor rg leuk heel erg leuk hoor erg leuk
groeten van MR erg leuk

19 jaar geleden

G.

G.

Ik zit zelf op gitaarles dus ik wist zelf al veel maar een paar dingen wist ik niet.
Best goed gedaan

18 jaar geleden

A.

A.

hoi,

ik vind het wel goed gemaakt maar je gebruikt veel moeilijk worden en dat is wel jammer

18 jaar geleden

C.

C.

Leuk gemaakt. Ik heb jouw afkortingen PIMA gekopieerd. Dat wilde ik als gitarist weten.
Hartelijk dank daar voor. Succes met alles.

Dhr. C. Roemersma

10 jaar geleden

D.

D.

Bedankt voor de info. Ik kan nu veel meer over de gitaar vertellen. Ik speel zelf ook gitaar, wist er niet veel van maar nu wel XD

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.