Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Flowerpowertijd

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 529 woorden
  • 3 juni 2003
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
53 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Tussen de jaren 60 en 70 bloeide de flowerpowertijd op; een tijd die je kon uitdrukken in vele woorden: langharige hippies op sandalen, love, peace, drugs e.d. De muziek was vooral zweverig en zoet maar vooral rustgevend. De liederen gingen over moeder aarde, maar ook over de natuur in het algemeen. Dat de muziek enigszins zweverig was kwam onder andere door de vele drugs die werden gebruikt. In de muziek zat vooral zacht gitaarwerk. De flowerpowermuziek ontstond uit de beatmuziek, enkele popgroepen waren the byrds, tee set, maar ook the beatles maakten in de jaren 60-70 “hippiemuziek”. Scott mckansy en Jimi Hendrix waren ook grote popidolen van die tijd ( zie lp op volgende bladzijde). Een bekend hitnummer van Jimi Hendrix was: Burning of the midnight lamp. Er werden vanaf deze tijd ook erg grote popfestivals gehouden een voorbeeld hiervan is WoodStock Music and Arts Fair (in Amerika), dit was het grootste evenement van het flowerpowertijd perk. Er kwamen wel ongeveer een half miljoen jongeren op af. De flowerpowertijd was een tijd die veel zaken in beweging zetten: er waren veel protestacties, de jongeren protesteerden o.a. tegen milieuvervuiling, armoede in de 3e wereld en de oorlog in Vietnam. Maar ook werd onafhankelijk zijn erg belangrijk voor jongeren. Vrijheid van meningsuiting, kwam daarbij. Er was een 2e feministische golf; dat wil zeggen dat de vrouwen op kwamen voor hun rechten, ze wilden volledige gelijkheid op het gebied van banen en lonen(dolle mina’s werden ze genoemd). De regel seks voor het huwelijk is verboden, werd niet nagestreefd en taboes werden minder of verdwenen (echtscheiding, abortus. Jongeren gingen hun eigen gang, gingen in kraakpanden wonen en droegen hun eigen kleding (hippies). De ouders waren heel erg tegen de hippies, de jongeren daarentegen vonden het geweldig. De jeugdcultuur die hoorde bij de hippies was totaal verschillend van wat men gewend was. Het was een snelle opkomst, normen en waarden verdwenen en er kwamen anderen voor in de plaats. Het werd ook een soort drugscultuur, met de bijbehorende hardheid en kilheid. De eerste hippies vestigden zich in San Francisco in de Verenigde Staten. Ze waren vaak vriendelijk in omgang, en hadden lange haren en fel gekleurde kleren, sommige mensen zeiden dat het hun doel was om te stimuleren. Het modebeeld van de flowerpowertijd was zeker niet eenzijdig. De twee meest voorkomende kapsels bij hippies waren het zogenoemde “afro”-kapsel, en de lange haren, dit kapsel was vooral bij de jongens heel populair, vaak zat er nog een fel gekleurd lint in het haar. De musicas “hair” gaat ook over de haardracht van de hippies
Bij de meiden was niet echt een heel populair kapsel, de meeste meiden hadden dus gewoon lang haar. Lange losse blousen waren ook erg populair, soms hadden deze blousen ook nog wijd uitlopende mouwen. Maar ook de (nu weer terug kerende) wijde broeken waren erg in en waar de sandalen weer onderhoorden. Verder droegen de hippies ook nog geborduurde schoudertassen en parelsnoeren. En om niet te vergeten ook vaak nog een Afghaanse jas. Natuurlijk droeg niet iedereen precies die kleren maar het was wel voor een lange tijd in de mode. En er zaten op alle kleren natuurlijk bloemen.

REACTIES

A.

A.

niet zo geweldig goed maarj

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.