1. Waarom heb ik dit onderwerp gekozen?
Ik ben altijd al geinterreseerd geweest in de muziek van bepaalde films. In dit werkstuk kan ik hier wat mee gaan doen en dat is de reden waarom ik dit onderwerp heb gekozen.
2. Inleiding
Geschiedenis
Filmmuziek is in 1929 ontstaan, daarvoor had je ook wel films, die werden 'stomme films' genoemd, Charlie Chaplin of Stan Laurel en Oliver Hardy. Dat waren films zonder geluid. Er werd bij die films muziek gemaakt door een pianist, maar die muziek paste niet bij de film. Het was bedoeld om het lawaai van de projector te overstemmen. Tussen die films werden soms wel stukjes tekst gebruikt om te vertellen wat er gebeurde.
Daarna had je de bioscooporgels. Daarmee was het makkelijker om geluiden en muziek bij de gebeurtenissen te plaatsen. Een bioscooporgel lijkt op een orgel uit de kerk, er zitten alleen ook nog allemaal toeters, bellen en trommels op. Als er dan bijvoorbeeld op het doek een deur werd dichtgeslagen kon er op een trommel geslagen worden. In grote filmzalen waren zelfs bioscooporkesten, die een behoorlijk aantal muziekstukken konden spelen. Enkel klassieke componisten die muziek voor de stomme film geschreven hebben zijn: Honegger, Milhaud en Shostakovitch.
Toen in 1929 de geluidsfilm zijn intrede deed, werd op grotere schaal de filmmuziek speciaal voor een bepaalde film gecomponeerd. De grote filmindustrieën namen componisten, orkesten, arrangeurs, enz. in dienst. De filmmuziek ging een eigen leven leiden naast de film. En al haalde die muziek veelal de concertzaal niet, de songs eruit leidden een populair leven te midden van de opkomende muziek.
3. Functies van filmmuziek.
Iedereen is wel eens naar de bioscoop geweest. Overal om je heen hoor je dan geluiden die bij de gebeurtenissen in de film horen. Je hoort dan niet alleen mensen praten, maar ook de achtergrond geluiden. Zoals een deur die dichtgeslagen wordt of het verkeer. Die geluiden maken de film realistischer want in het echt zijn al die geluiden er ook. Zonder geluid is er niet veel aan een film. Je ziet dan mensen bewegen, maar je hoort niks. Vroeger was er geen geluid bij een film, er werd wel piano gespeeld, maar die muziek had niks te maken met de film. Die muziek was bedoeld om het lawaai van de projector te overstemmen.
Je hebt verschillende soorten films, bijv. thrillers, romantische films of komedies Bij al deze films hoort een andere soort muziek. Als je bij een enge film een romantisch muziekje zet dan is de hele film niet eng meer. En bij een grappige film hoort ook grappige muziek. Door filmmuziek wordt de spanning in films opgevoerd. Filmmuziek zorgt er dus voor dat de gebeurtenissen in een film extra benadrukt worden.
4. Hoe wordt een film gemaakt.
Naast het beeld van de film wordt een strook vrijgehouden voor het geluid. Dat geluid wordt apart opgenomen. In de studio is het gemakkelijk om het geluid precies gelijk, synchroon heet dat, met het beeld af te spelen. Door het geluid wordt een spiegeltje in trilling gebracht. Een lichtbundel die op dat spiegeltje valt, weerkaatst op de film. Het geluid wordt zo vertaald in een bibberige lichtstrook op de film. Bij het afspelen gaat het precies andersom. Een lichtstraal in de projector valt door de lichtstrook op een fotocel. Die fotocel kan licht omzetten in elektrische stroompjes, die in de boxen worden omgezet in geluid. Zo wordt ervoor gezorgd dat het geluid altijd precies met het beeld samenvalt.
5. Componisten van filmmuziek.
5.1 Midi Shostakovitsj
Dmitri Shostakovitsj werd geboren in Leningrad op 25 september 1906. Zijn vader was muzikaal begaafd en zijn moeder was een getalenteerde pianiste, daardoor kreeg hij al vroeg les in theorie en piano. Toen hij 11 jaar was is hij begonnen met componeren. Hij heeft gestudeerd aan het conservatorium in Leningrad. In 1927 behaalde hij het erediploma van de Chopin-wedstrijd in Warschau en wordt leraar aan het conservatorium in Leningrad. In 1958 laat hij zijn leraarsfunctie vallen en gaat in Moskou componeren. Hij componeerde: concerto's, kwartetten, kamer- en pianomuziek, opera's, operette-, ballet-, toneel- en filmmuziek, 15 symfonieën, oratoria, cantates en liederen. Hij overleed op 9 augustus 1975
5.2 John Williams
John Williams werd geboren op 8 februari 1932 in Queens. Zijn vader was een Jazzdrummer. Vanaf dat hij 7 jaar was kreeg hij pianolessen en bestudeerde hij trombone, trompet en klarinet. In 1952 moest hij in militaire diens. Twee jaar later verliet hij het leger en ging hij studeren aan de Julliard School of Music in New York. In 1960 schreef hij zijn eerste soundtrack voor de film "I Passed For White". Een van zijn bekendste werken is "Star Wars" uit 1977. Van deze soundtrack zijn er over de hele wereld tientallen miljoenen exemplaren verkocht. John Williams is de vaste componist van Steven Spielberg. Zij werkten voor het eerst samen bij "The Sugarland Express" in 1974. John Williams schrijft ook Olympische fanfares en een aantal concertwerken.
6. Vocale filmmuziek sound-tracks
6.1 The Lion King
De muziek van de film “The Lion King” werd gecomponeerd door Hans Zimmer. Het was zijn eerste grote succes.
Het is een aaneenschakeling van populaire en vlotte liedjes die het verhaal maken.
“Hakuna Matata” is een vrolijk, ritmisch lied dat een teleurgesteld of depressief leeuwenjong (Simba) terug blijdschap, zin en moed geeft om verder te gaan in het leven. De twee vriendelijke personages, een stokstaartje (Timon) en een everzwijn (Pumba), proberen Simba op te vrolijken, waardoor ze in allerlei grappige situaties terecht komen.
Het liedje “Can you feel the love tonight” is melancholisch en melodisch opgebouwd. Hierin wordt de liefde tussen Simba en zijn vriendin, van jaren voordien, beschreven en wil de leeuwin Simba overtuigen om zijn koningstitel te aanvaarden.
6.2 muziek IN DE FILM STAR WARS
In de film star wars komt veel muziek voor, maar ook veel geluidseffecten. Er zijn verschillende soorten muziek in de film bij verschillende situaties. Je hebt dreigende, mysterieuze, zielige en gevechtsmuziek.
Dreigende muziek is bijna de hele tijd aanwezig in de film, die komt dus ook het meeste voor. Door dreigende muziek worden spannende stukjes extra benadrukt en komt de dreigende sfeer van de film beter over. Dreigende muziek wordt vooral gebruikt tijdens gesprekken met koningin Amidala, tijdens de overgang tussen de scenes en tijdens vluchten met de ruimteschepen.
Tijdens gesprekken van de slechterikken, de leiders van de Federatie, wordt mysterieuze muziek gebruikt, omdat zij duistere en slechte plannen hebben die de kijker niet precies weet. De film is ook een beetje mysterieus, want je ziet allemaal vreemde figuren en voorwerpen.
De gevechtsmuziek komt eigenlijk alleen maar voor op het eind, als de Federatie aangevallen wordt. Dus tijdens de aanval op het controleschip door gevechtsvliegtuigen, tijdens het gevecht in het paleis en tijdens het laserzwaard gevecht. Dan is er snelle muziek met een duidelijke bas.
Er zijn twee momenten in de film wanneer de muziek zielig is. Dat is wanneer Anakin zijn moeder verlaat en wanneer Qui-Gon-Gin gedood wordt. De muziek is dan langzaam en zacht.
6.3. The Prince of Egypt
Dit is tevens een Disney tekenfilm. Ook hierin zijn de liedjes van groot belang. Hans Zimmer geeft hier weer een enorm goede ondersteuning aan het filmgebeuren, waardoor je, bij het horen van de songs alleen, al bijna kan zien hoe de film verloopt.
De titelsong, “The Prince of Egypt” (gezongen door Maria Carey en Whitney Houston) is meeslepend door de bijzonder hoge tonen.
De zeven minuten durende introductie van “Deliver Us” symboliseert de kabbelende rivier, en evolueert naar een slot dat wordt gezongen door een mannenkoor dat Hebreeuwse slaven vertegenwoordigt.
Hans Zimmer geeft in zijn muziek voor deze film een brede waaier van gevoelens weer: lijden, zorgen, vreugde, speelsheid en verering.
“When you believe” is een melodisch hoogtepunt wanneer het gezongen wordt Michelle Pfeiffer en Sally Dworsky, met ondersteuning door een Hebreeuws kinderkoor. Deze versie wekt veel meer emotie dan deze gezongen door Maria Carey en Whitney Houston.
6.4 The Bodyguard
Uit deze dramatische film is één nummer zeer bekend geworden dat werd gecommercialiseerd, nl. “I will always love you”, gezongen door Whitney Houston. Het is een meeslepend nummer waarin de zangeres veel gevoel legt met de zeer hoge tonen. Het lied is een weergave van de gevoelens die beide hoofdpersonages voor elkaar hebben.
Uit dezelfde film werden nog drie andere songs van dezelfde zangeres/actrice vrij bekende hits: “I’m every woman”, “I have nothing”,en “Run to you”.
3.1 songtekst (the bodyguard)
If I should stay.
I would only be in your way.
So I'll go but I know.
I'll think of you every step of the way.
Refrein:
I will always love you.
I will always love you.
You, you, my darling you (mm).
Bittersweet Memories.
That is all I'm taking with me.
So goodbye please don't cry.
We both know I'm not what you.
You need.
Herhaal refrein:
I hope life treats you kind.
And I hope you have all you dreamed of.
And I wish to you joy and happiness.
But above all this, I wish to you love.
Herhaal refrein: 2x
You, darling I love you.
Oh, I'll always, I'll always love you (oo-oo).
6.5 The Haunting
In deze angstaanjagende en onvoorspelbare film, worden er eigenlijk geen bekende liederen gezongen. Het thema komt in elk lied van de film een stukje terug.
“The Carousel” is met delen heel vervelend om naar te luisteren. Goldsmith gebruikt een zeer koel strijkers-ensemble in dit stuk.
Er zijn ook minder angstaanjagende liederen zoals ”A Place For Everything, The Curtains en Curly Hair” in deze film. Ze zijn veel trager en melodischer dan de rest.
“Terror In Bed” is een assortiment van electronische en stijlende motieven.
“Return To The Carousel” en “Finally Home” geeft het drama aan het eind van de film terug een rustige stijl. Het is de normale muziek die je zou horen wanneer alle geheimen zijn opgelost.
“Finally Home” begint zacht maar bouwt zijn weg traag uit naar een groot thematisch orkest met een uitbarsting met vele echo’s. Uiteindelijk volgt er een geruststellend maar toch griezelig lied:”Home Safe”.
6.6 The Sixth Sense
De muziek van deze film werd gecomponeerd door James Newton Howard.
De cd van “The Sixth Sense” begint met “Run To The Church” met het hoofdthema op piano en bouwt op met zachte stemmen.
Het volgende lied “The Profundis” overschaduwt het hoofdthema, maar herstelt zodat het bruist van spanning en besluit in een aanhoudend slotakkoord.
Alles warmt een beetje op met een andere thematiek in “Malcom’s Story en Cole’s Secret”.
6.7 Philadelphia
De titelsong “Streets of Philadelphia”, gebracht door Bruce Springsteen is een wereldberoemde hit geworden.
Het geeft een beschrijving van het hoofdpersonage, vertolkt door Tom Hanks, zijn gevoelens in de strijd tegen het onrecht dat hem is aangedaan, en getekend door zijn ziekte.
6.8 Op zoek naar de Schat
Uit deze kinderfilm onthouden we vooral het kleuterliedje “De Kabouterdans” dat een echte meezinger is voor groot en klein. In dit verhaal gaan Plop, Klus, Kwebbel en Lui op zoek naar de kabouterschat.
Songtekst (kabouterdans)
Iedereen goed opgelet
Want dit is je grote kans
Luister goed na wat ik zeg
Want hier komt de kabouterdans
Elke jongen kiest nu eerst een kaboutermeisje uit
Neem haar vast bij de hand en doe een stap vooruit
Kom Kwebbeltje
Geef me maar een hand
Oh ja Klus
He zeg ik wil met Kwebbel dansen
Ah nee zeg ik was eerst, zoek jij maar een ander kaboutermeisje
Maar hier zijn geen andere kaboutermeisjes
Ik zal is iets zeggen he Lui
Jij mag straks met mij dansen
Daar gaan we
Refrein:
Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rond als een gans
Zo gaat de kabouterdans
Kom Lui jij mag nu met mij dansen
Dansen, ik word daar zo moe van van dansen
Ik dans niet meer mee
Ik ga slapen
Ja dat ging al reuze goed
Maar we zijn nog lang niet klaar
Wij doen gewoon die dans opnieuw
Maar 2x na elkaar
Refrein:
Draai een keer in het rond
Stap met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stamp nu rond als een gans
Zo gaat de kabouterdans
Herhaal Refrein
Zeg Kwebbeltje
Vind je niet dat ik mooi kan dansen
Ja dat is normaal he
Ah ja he
Ik ben als het ware de beste danser van heel het kabouterdorp
Jullie dansen echt heel mooi
Ploppetjes geloof me maar
Daarom doen we ?t nog een keer
Nu 3x na elkaar
Refrein:
Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rond als een gans
Zo gaat de kabouterdans
Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rond als een gans
Zo gaat de kabouterdans
Draai een keer in het rond
Stamp met je voeten op de grond
Zwaai je armen in de lucht
Ga nu zitten met een zucht
Stap nu rond als een gans
Zo gaat de kabouterdans
6.9 Oesje
De Vlaamse film “Oesje” met de gelijknamige titelsong is ons allen zeker bekend.
Dit nummer wordt uitgevoerd door de hoofdrolspeler Kamiel Spiessens, alias Kris Van Den Durpel. Het is een echte meezinger met een ritmisch metrum dat zelfs de hitparade bereikt heeft.
6.10 Sett It Off
Er komen een aantal zeer goede tracks in deze film. “Buttercrunch” is een boeiend lied in deze actiefilm.; een synthesizer wordt gecombineerd met een vrouw die zingt met haar ziel. Christopher Young heeft ook een schitterend en origineel lied geschreven: “Up Against The Wind”, dat opgevoerd werd door Lori Petty, welke romantisch-tragisch en nogal ingewikkeld moet lijken.
7.Sound-track uitvoerders
7.1 Barbra Streisand
Zij is één van de meest succesvolle vertolkers van filmmuziek en heeft in dat verband een compilatie-CD uitgebracht met de meest bekende soundtracks.
Barbra Streisand is een all-round zangeres die al van eind de jaren 60 actief betrokken is bij de film en de muziek. Zij zingt vooral zeer romantische melodieën, die voor sommigen een beetje te meeslepend zijn, maar zij zijn wel kenmerkend en typisch voor haar repertoire. Zij componeerde tevens haar eigen muziek, bv. de titelsong van de film “A star is born”, waarvoor ze samen met de tekstschrijver Paul Williams een Oscar won.
In de volgende films heeft zij één of meerdere liedjes vertolkt :
Funny Girl
The Way we were
On a clear day you can see forever
The mirror has two faces
Prisoner from the Eyes
A star is born
The price of Tides
Nuts
Yentl
7.2. Whitney Houston
Zij is een populaire popzangeres die in alle hitparades aan de top heeft gestaan met verschillende songs. Ook vandaag nog is zij bijzonder actueel en valt zeker in de smaak, zowel bij de jeugd als bij de iets ouderen.
In de film “The Bodyguard” schittert ze met “I will always love you”, maar zij werd ook gevraagd om in andere films op te treden. Een paar van haar meest bekende uitvoeringen zijn de volgende :
The Bodyguard: I Will Always Love You-I Have Notting-I’m Every Woman-Run To You-Queen Of The Night-Jesus Love Me
The Preacher’s Wife: I Believe In You And Me-Step By Step-Joi-Hold On Help Is On The Way-I Go To The Rock-I Love The Lord-Somebody Bigger Than You And Me-You Were Loved-My Heart Is Calling-Who Would Imagine A King-He’s All Over Me-Joy To The World
I’m your baby tonight: I’m Your Baby Tonight-My Name Is Not Susan-All The Man That I Need-Lover For Live-Anymore-Miracle-I Belong To You-Who Do You Love-I’m Knockin’
7.3 Anne Dudley
Wanneer Anne Dudly , een filmmuziek componiste, aan de film “The Full Monty” aan het werken was dacht ze dat het een kleine Britse film ging worden. Ze had nooit gedacht dat de film zo’n grote aantrekkingskracht ging krijgen. Ze had het wel moeilijk om de liederen te kiezen, maar ze heeft niet alle liedjes zelf moeten kiezen. Zo was “Hot Chocolate” al in de film. In de zeventiger jaren, wanneer ze opgroeide, kende ze al deze liedjes al. Dus had ze wat kans om ze mee te kiezen. Ze heeft de laatste track geproduceerd, daarin zong Tom Jones “You Can Leave Your Hat On”. Anne Dudley had daarvoor al met Tom Jones gewerkt. Daardoor werd Anne waarschijnlijk door de producer gevraagd om mee te werken in de film.
Na de film “The Full Monty” werd er een nieuwe film geproduceerd: “More Monty”. In die film wou Anne Dudley zeker het liedje “A Short Talk About Suicide”, dat is de scène waarin de jongens op de top van de heuvel staan en staan te discussiëren hoe je het beste zelfmoord kan plegen.
8. Titanic
8.1 Samenvatting
De Titanic is een Brits passagiersschip, dat op 14 april 1912 zijn eerste reis van Southampton naar New York maakte. Iedereen zei dat het een schip was dat onzinkbaar was. Op het schip zaten onder andere een rijke dame Rose en een arme heer Jack. Op een dag ontmoeten ze elkaar en worden smoorverliefd op elkaar. De ouders van Rose verbieden Rose om Jack nog te ontmoeten maar ze ontmoetten elkaar toch in het geheim.
Op de Newfoundlandse banken kwam het schip in aanvaring met een ijsberg en zonk toch. Omdat er niet genoeg reddingsmiddelen aan boord waren, vonden 1503 van de 2206 opvarenden de dood. Rose lag op een plank hout waarop ze kon blijven zitten tot ze gered werd. Maar Jack hing aan de plank, in het ijskoude water. Hij is doodgevroren en naar de bodem gezonken zoals vele anderen. Het in tweeën gebroken wrak werd met behulp van een op afstand bestuurde onderzeeër in 1985 op de oceaanbodem ontdekt.
8.2 My heart will go on
Het lied “My heart will go on” is geschreven door James Horner en Will Jennings, en is uitgevoerd door de Frans-Canadese overbekende popster Céline Dion. De stem van Céline Dion komt bijzonder goed tot uiting in dit lied. Zij heeft een zacht maar tevens kordaat stemgeluid, waarmee ze vele toeschouwers in beroering brengt.
In het algemeen verdient Titanic een enorm hoge score voor wat betreft de muzikale oplijsting. James Horner heeft zichzelf hierin sterk overtroffen en zou hiervoor een prijs moeten ontvangen.
8.3 songtekst (my hert will go on)
Every night in my dreams
I see you, I feel you,
That is how I know you go on
Far across the distance
And spaces between us
You have come to show you
go on
Near, far, wherever you are
I believe that the heart does
go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and
on
Love can touch us one time
And last for a lifetime
And never let go till we're one
Love was when I loved you
One true time I hold to
In my life we'll always go on
Near, far, wherever you are
I believe that the heart does
go on
Once more you open the door
And you're here in my heart
And my heart will go on and
on
There is some love that will
not go away
You're here, there's nothing I fear,
And I know that my heart will
go on
We'll stay forever this way
You are safe in my heart
And my heart will go on and
on
8.4 Céline Dion
Céline is een zangeres die heel populair is bij heel veel mensen: jong en oud luisteren naar haar prachtig zangtalent. Zij bracht reeds vele CD’s op de markt, die vrijwel allemaal goed verkocht worden. Haar stijl is kenmerkend, hoewel zij in verschillende talen zingt. Dit is het gevolg van het feit dat Canada, zoals België, twee verschillende officiële landstalen heeft.
8.5 Partituurbespreking
In het begin speelt de tweehandige begeleiding dezelfde melodie op twee noten na. Dus wanneer de bovenste partij een mi speelt, speelt de onderste partij een sol kruis. Het ritme is voor de beide delen van de begeleiding dezelfde totdat Céline Dion (of iemand anders) begint te zingen.
De hele zangpartij is syllabisch en heeft lange noten waarden. De partituur is niet voor koor maar voor één persoon alleen.
Op sommige plaatsen speelt de begeleiding een dialoog.
Waarschijnlijk is de begeleiding voor piano maar de partituur kan ook door gitaar gespeeld of begeleid worden. Misschien ook nog door andere instrumenten.
De noten van de zangstukken kunnen niet tot het hoger register gerekend worden. De hoogste noot is een si, die wordt maar een paar keren gezongen, maar hoger gaat het niet. Er komen vooral re’s, mi’s en fa’s in deze partij voor. De noten en dus ook de tekst moeten matig traag gezongen worden.
8.6 Producer
Deze film werd geproduceerd door James Horner, door hem is ook de muziek gecomponeerd. Hij heeft een bijzonder meesterwerk gecomponeerd. Hij gebruikt twee opvallende elementen: af en toe horen we de doedelzak over de golven blazen en een mysterieus koor à la Enya geeft een tintelend gevoel aan de muziek. Ondertussen heeft hij meer dan vijfentwintig miljoen records gebroken. Diegenen die hebben gezegd dat James Horner zeker niets origineels kon schrijven en produceren hebben duidelijk ongelijk. Nochtans is Horner’s persoonlijke stijl toch een goed bewijs. De stijl van Titanic is duidelijk verschillend van de stijl van de film “The Legends Of The Fall” die Horner ook geschreven en geproduceerd heeft.
REACTIES
1 seconde geleden