Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Dwarsfluit

Beoordeling 8.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 453 woorden
  • 24 oktober 2009
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 8.1
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Dwarsfluit

Geschiedenis van de dwarsfluit
De eerste fluiten komen uit de prehistorie, deze fluiten waren van bot gemaakt. Al snel daarna werden de fluiten van hout gemaakt, deze fluiten hadden geen kleppen maar alleen gaten zoals op een blokfluit. Deze fluit werd ongeveer 3000 jaar geleden in China gemaakt. Die fluiten heten Traverso’s. Deze fluiten klonken nog erg vals omdat het erg moeilijk was om alle gaten te bedekken met je vingers, want de gaten zaten ver uit elkaar. In de negentiende eeuw was er een fluitenbouwer: Theobald Boehm die bedacht dat als je op de gaten kleppen zou doen, je alles makkelijker zou kunnen sluiten. De fluit die hij bedacht leek erg op de fluit die we nu hebben, maar tegenwoordig zijn (bijna) alle fluiten van koper of zilver gemaakt.

Zo ziet de dwarsfluit eruit
Een dwarsfluit heeft 3 delen:

- Kopstuk
- Middenstuk
- Voetstuk

- Het kopstuk
Het kopstuk is ongeveer 22 cm lang, 4 cm van het kopstuk schuift in het middenstuk. Op het kopstuk zit een mondstuk en in het kopstuk zit een soort kurk om de fluit af te sluiten.
- Het middenstuk
Het middenstuk in ongeveer 36 cm lang, 0.5 cm van het middenstuk schuift in het voetstuk. Op het middenstuk zitten 9 gewone kleppen, 2 duimkleppen, 3 hulpkleppen en 1 gis- klep.
- Het voetstuk
Het voetstuk is ongeveer 12, 5 cm lang en heeft 3 gewone kleppen, 2 pinkkleppen en 1 rollertje.

Dwarsfluit spelen
Als je goed dwarsfluit wilt spelen zijn een paar dingen belangrijk:
- Ademhaling
- Houding (van vingers en lichaam)
- Mondstand

Ademhaling
Als je dwarsfluit wilt spelen, dan is je ademhaling erg belangrijk, je moet namelijk een speciale manier leren: de buikademhaling
Buikademhaling werkt zo:
• Eerst trek je je onderbuik in terwijl je uitademt.

• Dan laat je je buik vallen( je buikspieren ontspannen) terwijl je inademt,
• En dan kan je spelen! Als je weer ademhaalt begint het eigenlijk weer opnieuw.

Deze manier van ademhalen kan moeilijk zijn om te leren, want als je gewoon diep in ademt dan, gaat je buik net andersom: Als je inademt wordt je buik dunner en als je uitademt dikker, dit heet een geforceerde borstademhaling en dan kan je moeilijker spelen.

Houding van je lichaam
Als je dwarsfluit speelt moet je rechtop zitten of staan, je schouders naar beneden doen en je voeten iets uit elkaar. Je dwarsfluit is altijd rechts van je.

Houding van je vingers
Je speelt dwarsfluit met je linkerhand boven en je rechterhand daaronder/ naast. Je rechterhand is dus het verst van je mond af. Je gebruikt al je vingers tijdens het spelen behalve je rechterduim, die ondersteunt alleen.

Mondstand
Je zet je onderlip tegen het mondstuk aan, en dan blaas je door een klein gaatje in je lippen langs het mondstuk. Als je er in blaast krijg je geen geluid, wel kan je erin blazen om je dwarsfluit warm te maken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.