De vleugel en de klavecimbel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 348 woorden
  • 8 mei 2001
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
117 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

De klavecimbel is het grootste en belangrijkste
toets-/snaarinstrument met getokkelde snaren. Door een toets in te drukken, tokkelt een kleine pen de snaar. De eerste, geslaagde exemplaren werden in de 16e eeuw in Italië gemaakt, na ongeveer 200 jaar van experimenteren. Het heldere, zuivere geluid maakte van het klavecimbel een populair solo- en begeleidingsinstrument dat ook zeer geliefd was bij de componisten uit de 17e en 18e eeuw. Het instrument speelde een belangrijke rol in het barokorkest. · Familie, het klavecimbel behoort zowel tot de snaarinstrumenten als de toetsinstrumenten, omdat het instrument snaren en toetsen heeft. · Materiaal, het klavecimbel heeft een houten klankkast (zie afbeelding). De snaren zijn van koper of metaal en de pen die de snaar aantokkeld is een ganzenpen of een leren plectrum. · Grootte, de gemiddelde grootte van de klavecimbel is 1,8m lang, 81cm breed en 91cm hoog. · Afkomst, waarschijnlijk stamt het klavecimbel af van een psalterium (dit is een plankciter uit de Middeleeuwen), die geschikt gemaakt werd voor toetsengebruik. Na lang experimenteren hiermee, ontstond in de 16e eeuw de eerste geslaagde klavecimbel. · Classificatie, hij behoort tot de groep chordofonen (dit zijn instrumenten waarbij geluid wordt voortgebracht door het in trilling brengen van snaren.

De vleugel is zichtbaar afgeleid van de klavecimbel, dit kun je op de afbeelding zien en als je naar de punten onder de afbeelding kijkt, dan zie je ook hier dat de vleugel en de klavecimbel veel overeenkomsten hebben. De vleugel heeft een voller en rijker geluid dan de rechtopstaande piano. Bij concerten van, zowel klassieke muziek als jazz muziek wordt meestal de vleugel gebruikt, omdat het geluid voller is. · Familie, de vleugel behoort net als de klavecimbel zowel tot de snaarinstrumenten als de toetsinstrumenten. · Bespeler, de bespeler van een vleugel heet een pianist(e). · Materiaal, een ijzeren frame, snaren van metaal en net als de klavecimbel heeft ook de vleugel een klankkast van hout (zie afbeelding). · Grootte, de vleugel is maximaal 2 meter en 70 centimeter lang. · Afkomst, de vleugel ontwikkelde zich uit de klavecimbel in 1709. Het eerste vleugelmodel was de pianoforte. · Classificatie, de vleugel behoort net als de klavecimbel tot de chordofonen.

REACTIES

L.

L.

hallo Eline,

ik las je werkstukje over het clavecimbel. Je hebt leuk je best gedaan. toch reageer ik even.
De toonvorming en daarmee de klank van het clavecimbel verschilt wezenlijk van elkaar. De vleugel hoort tot de aangeslagen snaarinstrumenten en het clavecimbel tot de tokkelinstrumenten. Omdat het in de muziek echt gaat om het geluid en de emotie die dat te weeg brent is de toonvorming heel wezenlijk. Misschien kun je met deze kleine aanvulling nog ooit eens iets doen in een werkstuk over muziek.

groetjes

Lodewijk
docent RBC!!!

21 jaar geleden

H.

H.

Hallo Eline, best een interessant werkstukje over de twee snaar-/toets-instrumenten. Jammer dat je het grote verschil tussen die twee niet hebt genoemd. De term piano/forte noemde je al; dit betekent zoals je waarschijnlijk wel weet: zacht/hard. Maar hoe kon dat dan ineens ? Nou, doordat de vleugel een hamertjes mechaniek heeft dat de kracht van elke aanslag omzet in een hardere of zachtere toon en dat is dus het grote verschil (waardoor later veel componisten grote en virtuoze stukken hebben geschreven voor dit "nieuwe" instrument. Groetjes van een muziekleraar (die jouw stukje verder leuk vond!)

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.