Piano
Hoe werkt het?
Bij een piano moet je op de toetsen drukken. Als je op zo’n toets drukt, tikt er een hamertje op de snaar die er bij hoort. De snaar gaat dan trillen en zo ontstaat de klank.
Dempers op de snaren zorgen ervoor dat de toon niet te lang doorklinkt.
Over de toonomvang
Alles wordt genoteerd in solsleutel en fa -sleutel.
Hoogste noot: do
hoogste noot: la
Tussen deze 2 noten ligt 7 ½ octaaf.
Speciale speelwijze
De pedalen:
De pedaal om de tonen door te laten klinken:
Je houdt de noot aan, drukt de pedaal in, laat de toets los, maar omdat de pedaal de dempertjes op de snaren omhoog heft, blijft de noot langer doorklinken.
De demper -pedaal:
Die pedaal dient om de tonen te dempen en wordt maar weinig gebruikt.
De geschiedenis van de piano
Hoe ontstond de piano?
Bijna 1000 jaar geleden maakten de mensen hakkeborden. Een hakkebord is een stevige houten plank met strak gespannen snaren erover. De mensen sloegen met 2 hamertjes op de snaren en zo maakten ze muziek. Daarna werd de klavecimbel uitgevonden. Een klavecimbel lijkt een beetje op een piano, maar je kunt er niet hard of zacht op spelen.
De eerste piano werst omstreeks 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori. Hij was met experimenten bezig om een klavierinstrument te bouwen waarbij de snaren niet aangetokkeld werden zoals bij het klavecimbel, maar aangeslagen.
Hij kwam waarschijnlijk op het idee doordat hij de beroemde hakkebordspeler Pantaleon Hebenstreit had horen en zien spelen.
Het idee om deze met de hand aangeslagen hamers te verbinden met de toetsen om zodoende de snaren aan te slaan is in feite de geboorte van de piano.
Er bestond rond 1550 al een toetseninstrument dat op de piano lijkt, namelijk het clavichord. Bij dit instrument werden door middel van toetsen metalen staafjes (tangenten) tegen de snaren aangedrukt.
Het was klein, klonk zeer zacht en men kon één snaar door verschillende toetsen laten bespelen. Nu hebben we 1, 2 of 3 snaren op een toets en dat is veel praktischer.
Wat was er nu zo bijzonder aan de net uitgevonden piano?
Voor het eerst kon je op een toetseninstrument alle dynamische gradaties tussen hard en zacht laten horen. Op een klavecimbel kon dat immers niet! Gravicembalo col piano e forte, zo noemde Cristofori de piano, later werd hij pianoforte genoemd en wij hebben alleen nog maar het woordje piano.
De moderne piano
De moderne piano bestaat in 2 vormen, de vleugel die we vaak in concertzalen zien en de buffetpiano voor in de huiskamer.
Ook bestaat er al lange tijd de elektrische piano, een volwaardig instrument. Het is ideaal voor in kleine huizen en in flats, want je kunt met een koptelefoon je eigen concertzaal creëren.
Een combinatie van de traditionele piano en de elektronica is het disc- klavier, een gewone piano die echter ook aangestuurd kan worden door software.
De piano heeft zich in de loop der eeuwen ontwikkeld tot één van de populairste instrumenten. De mogelijkheden zijn zo goed als onbeperkt. Voor alle mogelijke muziek, van jazz tot pop, van klassiek tot avant-garde muziek, er is in elke denkbare stijl voor de piano geschreven.
Een paar componisten…
o D. Scarlatti 1685-1775
o J.S. Bach 1685-1750
o W.A. Mozart 1756-1791
o Beethoven 1770-1827
o Schubert 1797-1828
o Chopin 1810-1849
o Schumann 1810-1856
o Liszt 1811-1886
o Brahms 1833-1897
Ze hebben allemaal fantastische muziekstukken geschreven, maar als ik die allemaal moet opnoemen, kan ik bezig blijven. Met andere woorden: ze hebben er enorm veel geschreven.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
supergoede spreekbeurt
alleen mischien een beetje kort?
14 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
ik vind het wel goed want ik moet een presentatie houden van 3 minuten
14 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
goed werkstuk!
maar over de toonomvang, ik speel zelf piano en ik speel geen do en la! hoe kom je daar bij?
12 jaar geleden
Antwoorden