Alan silvestri - Forrest gump suite

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 671 woorden
  • 20 februari 2006
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De Galaxy Chromebook maakt je (school)leven makkelijker!

Met de Galaxy Chromebook Go kun je de hele dag huiswerk maken, series bingen en online shoppen zonder dat 'ie leeg raakt. Ook kan deze laptop wel tegen een stootje. Dus geen paniek als jij je drinken omstoot, want deze laptop heeft een morsbestendig toetsenbord!

Ontdek de Chromebook!
1 Biografie Alan Silvestri

Alan Silvestri is geboren in 1950 in New York. Hij was reeds sinds jonge leeftijd geïnteresseerd in muziek. Zo waagde hij zijn eerste stappen in de muziek reeds op zijn derde, wanneer hij het drumstel ontdekte. Op iets oudere leeftijd leerde hij zichzelf ook saxofoon, klarinet en fagot aan.

Op zijn veertiende kreeg Alan Silvestri een gitaar van zijn vader. Dit instrument fascineerde hem. Rond zijn vijftiende begon Alan Silvestri meer en meer te denken in de richting van een muziekcarrière. Aan filmmuziek maken dacht hij echter nog niet, Alan wou jazz studeren.

Zogezegd, zo gedaan dus. Na zijn middelbaar wil Alan Silvestri vorm geven aan zijn muziektalent. Alan gaat jazz studeren aan het Berklee College of Music in Boston. Toch bleef hij maar twee jaar op deze school. De muziekmicrobe had hem immers gebeten en Alan wou muziek spelen. Als 20-jarige gitarist kwam hij dan uiteindelijk in Las Vegas terecht, waar hij zou spelen bij de blues band Wayne Cochran and the C.C. Riders. Alan studeerde al die tijd tijdens het touren wel verder.


Maar hoe is Alan Silvetri dan filmcomponist geworden?
Dit zou een avontuur worden. In Las Vegas werd Alan toevallig ontdekt door iemand die met hem een contract wou afsluiten. Voor dat contract te ondertekenen moesten ze wel naar Phoenix. Maar achteraf bleek het contract niet erg gunstig te zijn. Het contract was immers bindend voor het leven maar een ontbrak wel een belangrijk detail: er bleek namelijk niets in te staan over een vergoeding. Dus uiteindelijk ging het duo op zoek naar hun bedrieger in Los Angeles en kochten met hun laatste geld het contract terug. Resultaat: de twee hadden bijna al hun geld verloren en kenden niemand..

Gelukkig kende Alan toch nog een liedjesschrijver, Mike Jarret. Die bracht hem in contact met Bradford Craig. Aan hem hadden ze dan gevraagd om muziek te schrijven voor een nieuwe film. Maar er was een probleem: Bradford Craig is een tekstschrijver, maar geen componist. En zo gebeurde het dat Alan Silvestri op 20-jarige leeftijd muziek maakte voor zijn allereerste film: ‘The doberman gang’.

Dit was het begin van een succesrijke muziekcarrière. Alan maakte niet enkel filmmuziek, maar stond ook in voor de muziek van enkele tv-series. De muziek van onder andere Starsky and Hutch werd geschreven door onze componist. Maar de echte doorbraak kwam er toen men hard op zoek was naar muziek voor de film ‘Romancing the stone’. Hierna volgde nog een indrukwekkend lijstje van films. Het stuk dat waarschijnlijk iedereen wel bekend in de oren klinkt, is de filmmuziek van de kaskraker ‘Forrest Gump’. Ander werk van de componist is te horen in de films ‘the polar express’, ‘Back to the future’, ‘Cast away’ en nog vele andere. En zijn muziekcarrière is nog niet afgelopen. Alan Silvestri werkt inmiddels aan volgende filmprojecten.

2 Kunstperiode en stijl

Alan silvestri werd bekend door het maken van filmmuziek in de jaren 70. Ook nu is hij nog steeds actief. Hij maakt vooral klassieke stukken.

3 Bespreking Forrest gump suite

Bezetting:

instrumentaal: Piano, viool, drum,trompet en trombone op het einde
meerstemmig
homofonie

Klank:

Toonherhaling: toonhoogte wordt herhaald
Stijgende en dalende melodie
Eerst staccato, geleidelijk meer legato
Melodische muziek

Tempo: eerst vrij traag, daarna gematigd
toonsterkte: wisselend zacht en harder = dynamiek
crescendo en diminuendo
klankkleur: zacht
toonaard: majeur

4 Toelichting

Ik heb gekozen om muziek van Alan Silvestri te bespreken omdat ik het mooie muziek vind. Ook de keuze van een muziekstuk was niet moeilijk. Forrest Gump klinkt iedereen bekend in de oren en ik vind dit ook zijn mooiste stuk. Ik kan me bij het beluisteren van dit stuk ook meteen beelden herinneren van de film en dus vind ik dat Alan Silvestri prachtig is geslaagd in zijn opzet. Ik kan me bijvoorbeeld bij de muziek perfect visueel voorstellen hoe het pluimpje langzaam maar zeker naar beneden valt (begin van de film). Het is ook lichte muziek en het blijft hangen eens je het beluisterd hebt.

5 Bronnen

www.alan-silvestri.com
http://www.bttf.com/silvestr.htm

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.