'ZINLOOS' GEWELD: WAT KUN JE ER TEGEN DOEN?
Heel veel! Maar het is wel een complex probleem. Nadat de term 'zinloos geweld' opkwam, en er een discussie ontstond over de vraag of er dan ook 'zinvol geweld' is, schokte het waanzinnige geweld waar Marianne Roza (18) en Froukje Schuitmaker (17) in Gorinchem (jan.1999) het slachtoffer van werden de Nederlandse bevolking opnieuw. Dit na de dood van ondermeer Joes Kloppenburg (Amsterdam, 1996) en Meindert Tjoelker (Leeuwarden, 1997). Tijdens een grote herdenkingstocht in Gorinchem (zaterdagavond 16 januari 1999), waaraan ongeveer 25.000 mensen deelnamen, droegen velen een shirt met de tekst "Is er wel zinvol geweld???" Zes scholieren lazen aan het begin van de tocht het gedicht 'Mensen gevraagd' voor, dat begint met de regels: "Mensen gevraagd om de vrede te leren ....... waar geweld door de eeuwen heen model heeft gestaan".
Andere weg Voor mij raakt dit de kern van de zaak. Er zijn een groot aantal 'maatregelen' te bedenken om het 'zinloze geweld' te verminderen, maar om werkelijk als persoon en als samenleving een andere weg in te slaan zullen we een stap verder dienen te gaan. We dienen te gaan beseffen dat we in een maatschappij leven waarin het geweld nog te vaak verheerlijkt wordt en het een consumptie-artikel is geworden. De grofheden die b.v. door de film- en televisie-industrie de samenleving ingegooid worden, zijn terug te horen en te zien in de uitingen van jongeren en ouderen. 'Geweld' is big business, in het klein en in het groot. We raken er steeds meer door ge•nfecteerd. We zullen het geweld in al zijn vormen (verbaal, fysiek, psychisch, structureel, instrumenteel, verbeeld in films) niet meer moeten willen; we zullen er afstand van dienen te gaan nemen; het los te laten. We zullen hiertoe, als persoon en als samenleving, bewust moeten gaan besluiten. Ook dan blijven er nog genoeg momenten over waarop het ons onvoldoende lukt om zonder geweld (dat wil zeggen: zonder afbreuk te willen doen aan de ander) te reageren of te handelen. Maar dan is dit voor ons een signaal dat we een bepaalde situatie nog onvoldoende aankunnen, of dat we b.v. de vaardigheden missen om doeltreffend op een geweldloze manier te reageren of te handelen. Daar kun je dan iets aan doen. Zijn we passievelingen, die ons laten meeslepen en geen maat weten? Zijn we agressievelingen, die snel geprikkeld en ge•rriteerd zijn en ons willen doen gelden? Of zijn we assertieve, krachtige mensen die stevig in hun schoenen staan, sociaal vaardig zijn en geen enkele behoefte hebben aan welke vorm van geweld dan ook.
Agressie of veiligheid Uiterlijke maatregelen (als regelgeving, betere verlichting, video-camera's, strenger overheids-optreden e.d.) zullen een bepaalde bijdrage kunnen leveren aan het beperken van agressief gedrag. Voorlichtings- en educatieve programma's, alsmede trainingen in sociale vaardigheden voor jongeren en ouderen, kunnen in belangrijke mate helpen om het geweld terug te dringen. Maar "de echte oplossing moet komen vanuit mensen zelf", zei de broer van Froukje Schuitmaker tijdens de stille tocht van 16 januari in Gorinchem. Ik zou daaraan toe willen voegen: we zullen als mensen en als samenleving de gewelds-verslaving te boven dienen te komen en de gewelds-dealers (degenen die met hun wapens of hun films, video-spelen, boeken en songs vol geweld geld proberen te verdienen) geen afzet meer laten hebben. In Geweldloos Actief Themanummer "Zinloos geweld een halt toeroepen" komen al deze aspecten aan de orde. Vanuit de realiteit dat er (volgens onderzoeken) een toename en verheviging van agressie tussen mensen (jongeren en ouderen) is, wordt gekeken naar die situatie op straat, in het verkeer, in het openbaar vervoer, in de sport, in het uitgaansleven, in de media. Wat gaat er mis, en wat wordt er aan gedaan? Hoe kunnen we weer veilige situaties krijgen? Situaties waarvan de omstandigheden allemaal verschillend zijn, maar waarin een constante zit: het gaat steeds om mensen, van welke leeftijd dan ook, die zich aanvallend naar anderen opstellen. Wat daarachter zit, en hoe u daar weerbaar op een geweldloze manier mee om kunt gaan, willen we in dit nummer verduidelijken. Laten we er tijd, geld en energie in gaan stoppen 'om de vrede te leren ..... waar geweld door de eeuwen heen model heeft gestaan'. Waarom plegen mensen geweld? Er is nog veel onderzoek nodig voor het beantwoorden van die fundamentele vraag. Toch kunnen we grofweg de volgende motieven en achtergronden onderscheiden.
Incidenteel wangedrag In de meeste gevallen zijn geweldplegers achteraf zelf het meest verbaasd en geschokt over wat ze hebben gedaan. Kleine irritaties die zich ophopen en een gebrek aan zelfbeheersing zijn voldoende om de vlam in de pan te doen slaan. Met name het verkeer blijkt een vruchtbare voedingsbodem. Onder deze groep van geweldplegers vinden we relatief veel daders van volwassen leeftijd.
Voor de ‘kick’ Een goede tweede vormen de geweldsincidenten op straat met veelal jonge mannelijke daders, die ‘niet vies’ zijn van een vechtpartijtje. Geweld is dan een vorm van amusement. Dit geweld valt onder de noemer ‘kickgedrag’. Onder invloed van met name alcohol, uit stoerheid, of eenvoudigweg om de kick, belandt men in ruzies of vechtpartijen. Meestal lopen deze confrontaties met een sisser af en blijft het geweld beperkt tot wat men noemt ‘enkele droge klappen’. Maar niet altijd. In sommige gevallen loopt het volledig uit de hand en vallen er zwaardere klappen. Vooral als er wapens in het spel zijn, kunnen dergelijke min of meer onschuldig begonnen kleine vechtpartijen grote gevolgen hebben. Als deze jongeren ouder worden, stoppen ze meestal met dit gedrag.
Geweld met een ‘doel’ Bij een kleiner deel van het geweld op straat zien we dat geweldpleging onderdeel is van een breder patroon van crimineel gedrag. De groepen waar we op doelen, omschrijven onderzoekers, politici en beleidsmakers als ‘meelopers en de harde kern’. Hier krijgt het geweld een andere functie: men wil er iets mee bereiken. De voorgaande vormen van geweld kunnen we omschrijven als onbedoeld, of niet-intentioneel. Dit meer criminaliteitsgerelateerde geweld is echter doelbewust, intentioneel. Er is nog een duidelijk verschil: het heeft veel minder een emotionele achtergrond en komt voornamelijk voort uit berekening. Daarom spreken we ook wel van instrumenteel geweld. Dat kan overigens breed worden ingevuld. Motieven kunnen uiteenlopen van het benadrukken van macht en status tot beroving. Het is de vraag in hoeverre deze laatste vorm van geweld nog valt onder onze definitie van zinloos geweld. Maar voor een slachtoffer is dat natuurlijk niet relevant.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
A.
A.
En wat voor plaatjes heb je gebruikt?
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
achja het is wel een leuk werkstukeje maar het stelt niet echt veel voor vind ik!!!!
18 jaar geleden
Antwoorden