Inleiding
Al sinds de oorlog in Afghanistan komen er steeds meer vluchtelingen richting Europa. Het laatste jaar komen er steeds meer vluchtelingen richting Europa, waarvan een groot deel Syriërs zijn. Het afgelopen jaar meer dan 1 miljoen. Steeds meer landen zeggen dat ze de stroom vluchtelingen niet meer aan kunnen en nemen maatregelen om te zorgen dat er minder vluchtelingen naar hun land komen. Wij vroegen ons af of de landen in de EU zich bij het tegenhouden van de stroom vluchtelingen zich nog wel aan internationale en Europese verdragen houden. Ook vroegen we ons af als landen dat gedaan hebben, of ze daarvoor ook gestraft zijn, of in ieder geval op aangesproken zijn. We vroegen ons ook af wat mensenrechtenorganisaties ervan vonden hoe het in Europa gesteld is met de rechten van vluchtelingen. Daarnaast vroegen we ons af wat mensen in Nederland van de komst van alle vluchtelingen naar Europa vinden.
Wie is een vluchteling?
Er worden vier verschillende redenen onderscheiden waarom je uit je land van herkomst zou vluchten, dat zijn:
- Politieke redenen: oorlog, geweld, onderdrukking;
- Sociale redenen: geloof, ras, seksuele voorkeur;
- Economische redenen: armoede, werkloosheid;
- Ecologische redenen: natuurrampen.
Je bent officieel een vluchteling als je je land moet verlaten omdat je om politieke of sociale redenen uit je land van herkomst moet vluchten. Vaak hebben deze mensen geen andere keus dan te vluchten. Als vluchteling heb je het recht om beschermd te worden in het land waar je naartoe gevlucht bent.
Een migrant is iemand die vanwege economische of ecologische redenen naar een ander land vlucht. Zij kunnen geen bescherming van een ander land vragen en worden vaak ook terug gestuurd naar het land waar ze vandaan komen.
Aantal vluchtelingen
Eind 2014 waren er bijna 20 miljoen gedwongen ontheemden naar anderen landen gevlucht en nog eens bijna 40 miljoen mensen die binnen hun eigen land op de vlucht waren. Dat is een totaal van 60 miljoen vluchtelingen, dat betekend dat bijna 1 op de 120 mensen op de vlucht is. Sinds die tijd zijn er alleen maar meer vluchtelingen bij gekomen. Het grootste deel van de vluchtelingen worden in de regio opgevangen. In 2015 zijn er meer dan 1 miljoen (officiële cijfers zijn nog niet bekend maar zit ergens tussen de 1-2 miljoen mensen) mensen naar Europa gevlucht, waarvan het grootste deel (rond 1 miljoen) Duitsland word opgevangen.
Internationale verdragen
URVM
Na de gruweldaden van de Tweede Wereldoorlog er gevraagd om een verklaring waarin de rechten van elke mens vastgelegd waren. Daarom werd door de VN Commissie van Mensenrechten een verklaring ontworpen die op 10 december 1948 unaniem werd aangenomen, zij het met 8 onthoudingen. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens was de eerste internationale bevestiging van de universaliteit van mensenrechten en hoewel de verklaring niet bindend is, heeft het door de jaren heen een grote morele betekenis gekregen als internationale standaard van de mensenrechten.
In het UVRM staat het volgende over vluchtelingen: 'Mensen hebben het recht hun land te verlaten en er terug te keren. Vluchtelingen hebben recht op bescherming tegen refoulement, dat wil zeggen terugzending naar een land waar men vervolgd wordt. Ze hebben het recht politiek asiel 'te zoeken en te genieten'.
Verdrag betreffende de status van vluchtelingen
Er zijn meerdere verdragen buiten Europa die over vluchtelingen gaan. Veruit de belangrijkste is “het verdrag betreffende de status van vluchtelingen”. Dit verdrag is in 1951 opgesteld door de VN en bepaalt wie een vluchteling is en daardoor hulp verleend moet worden door de landen die het verdrag ondertekend hebben. Het bepaalt ook de rechten die een vluchteling heeft. Anno 2008 hadden 147 staten het verdrag, het protocol of allebei ondertekend.
Wat betreft de rechten komt het verdrag erg dicht in de buurt van het UVRM, maar het grootste verschil is dat in dit verdrag de uitsluiting van personen die de mensenrechten geschonden hebben of oorlogsmisdaden hebben begaan is opgenomen. Het idee hierachter was dat oorlogsmisdadigers uit de tweede wereldoorlog niet zomaar naar een land konden vluchten waar ze niet vervolgd werden en zo hun straf konden ontlopen.
Overtredingen internationale verdragen
Volgens deze verdragen mogen landen geen migranten tegenhouden aan hun grenzen zonder eerst te onderzoeken of het geen vluchtelingen zijn. Sommige landen in Europa doen dit wel omdat zij vinden dat zij al genoeg vluchtelingen opvangen en geen nieuwe vluchtelingen willen hebben. Hoe meer mensen er naar Europa vluchten hoe meer landen vluchtelingen gaan tegenhouden. Dit tegenhouden is alleen verkeerd als het aan de buitengrenzen van Europa gebeurt, want anders is het land waar ze het eerste Europa binnen komen verantwoordelijk voor de asielprocedure (Dublin overeenkomst III). Er zijn geen straffen opgelegd vanwege de overtredingen.
Europese verdragen
ERVM
Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) is een Europees verdrag waarin mensen- en burgerrechten voor alle inwoners van de EU zijn geregeld. In het EVRM staat niets dat direct over vluchtelingen gaat, maar er zijn wel regels in het EVRM die belangrijk zijn bij vluchtelingen.
Volgens artikel 2: ‘het recht op leven’ moet de overheid zich actief inzetten om het leven van mensen te beschermen. Zo kan Nederland niet zomaar vluchtelingen uitzetten naar landen waar het gevaarlijke voor hen is.
In artikel 8: ‘recht op familieleven’ staat dat het familieleven moet worden beschermt. Dit is echter niet heel absoluut en lidstaten mogen dit ook beperken voor algemeen belang.
Schengen
Dit verdrag is een overeenkomst tussen een aantal Europese landen en gaat over het vrije verkeer van personen binnen deze landen mogelijk te maken. Burgers die in lidstaten wonen die het verdrag hebben ondertekend kunnen zonder visum binnen Schengenlidstaten reizen. Er mogen hierom geen grenscontroles langs de binnengrenzen van het Schengengebied gehouden worden. ‘Vliegende controles’ zijn wel toegestaan, korte onaangekondigde controles om te zien of mensen (van buiten Europa) zich daar wel mogen bevinden. Er is ook een tijdelijke ontheffing in het verdrag ingebouwd voor als de openbare orde of de binnenlandse veiligheid wordt bedreigd. Als dit het geval is mag er gedurende ca. 30 dagen lang de bedreiging duur grenscontroles uitgevoerd worden. Dit recht werd in september ook door Duitsland gebruikt om de toestroom vluchtelingen te controleren. Volgens dit verdrag mogen asielzoekers maar in één van de verdragstaten asiel aanvragen en hun gegevens worden opgeslagen in een centrale databank om dit te kunnen controleren.
Dublin verordening III
Dublin verordening III regelt welk land binnen de EU verantwoordelijk is voor een asielaanvraag. Een asielzoeker mag maar in één van de aangesloten landen asiel aanvragen. Het verdrag is vooral bedoeld om te voorkomen dat vluchtelingen asiel gaan aanvragen in meerdere landen of doorreizen naar een land waar de denken dat ze de meeste kans maken op asiel. In het algemeen is dat het land waar de vluchteling het eerst binnenkomt of doorreist verantwoordelijk is voor de asielprocedure van deze vluchteling. Als een vluchteling in een ander land ook asiel aanvraagt mag dit land de vluchteling terugsturen naar het land waar de vluchteling het eerste Europa binnen kwam. Een land is niet verplicht om dit te doen.
Herverdeling vluchtelingen
Omdat er naar verhouding er in Griekenland, Italië en Hongarije veel vluchtelingen werden opgevangen, wilden de anderen landen ze helpen door een klein deel van de vluchtelingen op te vangen. Daarover heeft de Eu in september een akkoord bereikt. 160.00 vluchtelingen uit Italië en Griekenland zouden over de andere landen in Europa verdeelt worde. Het is maar een klein deel van alle vluchtelingen die hier wordt verdeelt, maar met deze verdeling zouden later makkelijker opnieuw vluchtelingen over Europa verdeelt kunnen worden. Sinds dat het akkoord is gesloten zijn er pas 272 herverdeelt.
Overtredingen Europese verdragen
Nu er steeds meer mensen naar Europa vluchten ontstaan er steeds meer problemen met opvangen. Veel landen vinden dat ze genoeg vluchtelingen hebben opgevangen en willen er niet nog meer opvangen. Om te voorkomen dat er meer vluchtelingen het land binnen komen voeren sommige landen opnieuw grenscontroles in. Grenscontroles mogen alleen (op grotere schaal) gedaan worden als er een acute bedreiging van de nationale veiligheid of openbare orde is. Veel landen in Europa vinden dat vluchtelingen geen acute bedreiging van de nationale veiligheid of openbare orde zijn en vinden daarom dat deze landen moeten stoppen met hun grenscontroles. Veel landen spreken dit echter niet hardop uit omdat ze Europa niet verder willen destabiliseren. Een aantal landen binnen Schengen voert beperkte vaak mobiele grenscontroles uit, deze vallen wel binnen het verdrag maar zetten het tegelijkertijd wel onder druk. Er zijn geen straffen uitgedeeld vanwege overtredingen van de verdragen.
Mening Amnesty International
Amnesty International vind dat Europa het vluchtelingenverdrag beter moet naleven. Amnesty vind dat Europa haar grenzen niet moet sluiten voor vluchtelingen en zich meer zou moeten inspannen om vluchtelingen op te vangen. Nu zijn het vooral de arme landen in de regio die de vluchtelingen opvangen. Daarnaast vindt Amnesty het belangrijk dat er veilige routes naar Europa moeten komen, zodat vluchtelingen niet meer hun leven hoeven te wagen om hier te komen. Daarnaast zegt Amnesty dat vluchtelingen op deze manier beter gescreend kunnen worden en zouden terroristen zo beter buiten Europa gehouden kunnen worden.
Onrust rond vluchtelingen
Na de aanslagen in Parijs en de massale aanrandingen op oudejaarsdag in Keulen is er veel onrust ontstaan rond vluchtelingen in Europa. Steeds meer mensen vinden dat tegen alle internationale verdragen in Europa haar grenzen zou moeten sluiten. De angst van mensen wordt alleen maar versterkt door mensen in de politiek die elke keer als er iets gebeurt heel hard roepen dat we de grenzen moeten sluiten. Veel mensen zeggen dat vluchtelingen vooral heel veel geld kosten en niks opleveren. Dit is niet volledig waar, jonge vluchtelingen kunnen goed de plekken opvullen die wij achterlaten doordat er steeds minder kinderen worden geboren. Het Europese continent vergrijst steeds meer en de ouderen zouden zonder jonge migranten later niet onderhouden kunnen worden.
Conclusie
Het zeggen dat de rechtstaat in Europa wordt aangetast door komst van vluchtelingen is erg sterk gesproken, maar er worden in Europa zeker regels overtreden m.b.t. vluchtelingen. Europa zou meer moeten doen om de vluchtelingen op een goede manier op te vangen in plaats van tegen internationale regels veel geld uit te geven om vluchtelingen tegen te houden aan de grenzen van Europa. Daarnaast zou het beter zijn als de vluchtelingen in Europa beter verdeelt worden, zodat het ene land niet veel meer hoeft de doen dan het andere land. Daarnaast zou het goed zijn als er algemene asielregels komen zodat elke vluchteling in elk land evenveel kans maakt om asiel te krijgen en daarmee elke vluchteling gelijk wordt behandelt. Na de recente gebeurtenissen is het ook belangrijk dat het beeld van vluchtelingen wordt verbeterd en laten zien dat het (niet allemaal) terroristen of andere onbeschofte mensen zijn. Daarnaast is het juist heel goed voor Europa als er nieuwe jonge mensen naar Europa komen op een deel van de vergrijzing op te vangen en onze economie ook later van genoeg werkkrachten te voorzien.
Bronnen
EVRM
- http://njb.nl/blog/artikel-1f-vluchtelingenverdrag-het-recht-op.13464.lynkx
- http://wetten.overheid.nl/BWBV0001000/geldigheidsdatum_25-06-2015#VertalingNL
Schengen:
- http://www.cmo.nl/sw/index.php/nl/europese-unie/scholier/2-europa-en-de-vluchtelingen/extra-teksten/schengen
- https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/schengen-akkoord
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdragen_van_Schengen
- http://www.europa-nu.nl/id/vjxejzh2cepg/schengen_onder_druk
- https://opschool.amnesty.nl/sites/default/files/images/ai-15-15_informatieboekje_educatie_vluchtelingen_lr.pdf
Dublin:
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Dublinverordening
- https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/dublin-verdrag
Wie is asielzoeker/vluchteling
- http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/wie-asielzoeker
- http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/wie-vluchteling
- https://opschool.amnesty.nl/sites/default/files/images/ai-15-15_informatieboekje_educatie_vluchtelingen_lr.pdf
Cijfers over vluchtelingen
- http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/cijfers/bescherming-nederland
- http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/cijfers/bescherming-europa
- http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/europees-plan-voor-opvang-vluchtelingen-vereist-vooral-solidariteit
- http://nos.nl/op3/artikel/2055864-zo-groot-zijn-de-europese-landen-op-basis-van-asielaanvragen.html
- http://www.unhcr.nl/unhcr-in-nederland/nieuws/artikel/1cc1385fbd54b5e585d8a12cbdcbe9c1/unhcr-waarschuwt-dat-de-wereld-afgli.html
Verschillen vluchtelingenbeleid:
Politiek Europese landen:
Verdeelsleutel vluchtelingen:
Grenscontroles Schengen:
- http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/01/deze-schengenlanden-controleren-toch-hun-grenzen
Mening Amnesty internatinal:
- https://www.amnesty.nl/nieuwsportaal/nieuws/veilige-en-legale-routes-naar-europa-essentieel-om-vluchtelingenvraagstuk-op-te
- http://weblogs.amnesty.nl/mensenrechtenvandaag/2015/11/18/veiligheid-voor-europa-en-vluchtelingen-na-parijs/
URVM
- https://www.amnesty.nl/mensenrechten/encyclopedie/universele-verklaring-de-rechten-de-mens-uvrm
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Universele_Verklaring_van_de_Rechten_van_de_Mens
Vluchtelingenverdrag
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_betreffende_de_status_van_vluchtelingen
- https://nl.wikipedia.org/wiki/Artikel_1F_Vluchtelingenverdrag
Terugkeer vluchtelingen
- http://www.vluchtelingenwerk.nl/feiten-cijfers/procedures-wetten-beleid/terugkeer/terugkeer
- http://syrianrefugees.eu/?page_id=10
- https://www.youtube.com/watch?v=RvOnXh3NN9w
- http://www.huffingtonpost.com/entry/europe-refugees-not-welcome_55ef3dabe4b093be51bc8824
Vluchtelingen belangrijk
REACTIES
1 seconde geleden