Inleiding.
A waarom heb je juist dit onderwerp gekozen?
We moesten een werkstuk maken over vergrijzing. Je mocht zelf een onderdeel daarvan uitzoeken. Ik heb vergrijzing in Nederland gekozen, omdat het een heel actueel onderwerp is en omdat mijn ouders behoren tot de generatie die binnen nu en 15 jaar met pensioen gaan.
B welke leerdoelen heb je geformuleerd?
Wat is vergrijzing?
Wat zijn de gevolgen?
Wat zijn de oorzaken van de vergrijzing van nu?
C wat heb je allemaal gedaan om het dossier te maken?
Ik heb op internet informatie opgezocht, artikelen op internet uit kranten opgezocht, het werkstuk uitgetypt.
D de antwoorden op de vragen van het wwww-model.
Zie bladzijde 6.
Wwww-model.
3a) wat is het probleem?
Vergrijzing in Nederland
3b) wie zijn erbij betrokken & waarom houden zij zich bezig met dit probleem.
• Ouderen van nu (geboren tijdens babyboom)
De ouderen houden zich bezig met dit probleem omdat deze mensen de “oorzaak” zijn van het probleem.
• Familie van deze doelgroep
De familie is natuurlijk ook betrokken omdat de overheid van plan is een deel van de zorg van de ouderen bij de familie te leggen. Dat zal alleen in het nadeel van de familie werken. Deze zullen minder moeten gaan werken om ‘op de ouderen te passen’. Het zal ze meer geld kosten etc.
• Politiek
De vergrijzing zal grote consequenties hebben voor de kosten van onder meer de AOW, de pensioen, de gezondheidszorg en de ouderenzorg. De regering is moet ervoor zorgen dat Nederland niet in de problemen komt financieel gezien.
Het kabinet heeft enkele standpunten betreffende het oplossen of reduceren van de ernst van het probleem omtrent vergrijzing. Deze standpunten zijn als volgt.
- De premies en belastingen die door de werkenden moeten worden opgebracht zullen sterk stijgen.
- Het verhogen van de arbeidsparticipatie een belangrijk punt is om de vergrijzingdruk te verminderen. Dat zal Nederland in staat stellen om de oplopende kosten over meer mensen te verspreiden, en zo de stijging van de kosten per werkende te beperken.
- Het aflossen van de overheidsschuld creëert een rentevrije val die gebruikt kan worden om de kosten van de vergrijzing op te vangen.
*Burgers in Nederland
Deze zullen meer belasting etc moeten betalen zodat de regering de kosten beter kan dekken. De burgers zullen, wat nou al het geval is, overlast ondervinden van hangouderen op straat.
• Welzijnssector
De welzijnssector zal ineens veel ouderen krijgen, wat uiteindelijk zal leiden tot een personeels tekort. Dat betekent langere wachttijden voor de ouderen. Zo blijft de cirkel rond gaan.
3d) welke opvattingen hebben de betrokkenen?
Alle betrokken wachten op een goede regelgeving af om dit probleem zo goed mogelijk, voor alle partijen, op te lossen.
3e) wat vind je zelf? Waarom vind je dat?
Over vergrijzing zelf kan je geen mening hebben, dat is een feit. Maar over de gevolgen ben ik het niet eens. De burgers zouden meer moeten gaan werken zodat de regering de kosten kan dekken, maar de familie moet juist minder gaan werken, omdat er ook “toezicht” moet zijn bij de ouderen. Ik vind dat wij er nu de dupe van zijn, omdat er nu toevallig veel ouderen zijn.
Wat is vergrijzing:
Vergrijzing betekent heel simpel: er zijn meer ouderen in Nederland dan de andere leeftijdscategorieën.
Volgens het woordenboek: stijging van de gemiddelde leeftijd vergroening
Oorzaken van vergrijzing.
Er zijn meerdere oorzaken voor de vergrijzing.
1. Geboortebeperking
Vroeger waren de leefomstandigheden slecht. Bijna evenveel kinderen stierven als dat er geboren werden. Daardoor werd op een natuurlijke manier het aantal opgroeiende kinderen beperkt. Door betere levensomstandigheden stierven er minder kinderen en nam de gemiddelde leeftijd toe. Met als gevolg een bevolkingsexplosie. Wetenschappers voorspelden dat als deze voortdurende bevolkingsgroei bleef doorgaan, de leefomstandigheden weer slechter zouden worden. Men adviseerde om het aantal geboorten te beperken. Eerst gebeurde dit door onthouding maar later door het gebruik van voorbehoedsmiddelen zoals de pil en het condoom.
Ook de vrouwen zelf, wilde niet meer zo’n kinderrijke gezinnen hebben.
Voor de Tweede Wereldoorlog verbood de Katholieke kerk geboortebeperking. Je was een goede christen als je veel kinderen kreeg.
Tegenwoordig is het heel normaal als een gezin uit twee of meer kinderen bestaat.
2. Babyboom.
Natuurlijk speelt ook de babyboom een grote rol. Tussen 1945 en 1954, de na-oorlogse periode, werden veel baby’s geboren. Deze generatie bereikt vanaf 2010 de leeftijd van 65 jaar.
3. De verbeterde medische zorg en hygiëne
Door terugdringing van de kinderziekten, verbetering van de hygiëne, schoon drinkwater, riolering en betere huisvesting is de levensverwachting van de Nederlandse bevolking verdubbeld. Van 40 jaar in 1900 tot 78 jaar een eeuw later. In Nederland worden mannen gemiddeld 75,9 en vrouwen 80,7 jaar oud. De individuele levensverwachting varieert tussen 0 en meer dan 100 jaar. De oudste vrouw tot nu toe, Jeanne Calment, was 122 jaar toen ze in 1997 overleed.
Vroeger waren er geen badkamers of fatsoenlijke toiletten. Rotzooi werd gewoon op straat gegooid daar kwamen ratten en allerlei andere ongedierte op af, er waren openbare toiletten. Dieren verspreiden allerlei ziekten en bacteriën. Dodelijke ziekten zoals de pest, tyfus en cholera heersten toen erg. Door de slechte hygiënische toestand stierven veel mensen aan infecties.
Door de medische technologie, gespecialiseerde opleidingen van artsen en nieuwe geneesmiddelen, neemt de levensverwachting toe
4. De veranderde leef- en werkomstandigheden
In de tijd van de industriële revolutie had men geen tijd voor huisnijverheid. Mensen moesten meer dan 12 uur in de fabriek werken ook kinderen werkten mee in de fabrieken. De kinderarbeid was dan ook een wereldwijd probleem. Kinderen moesten vaker meer dan 16 uur in de fabriek werken. De omstandigheden in de fabrieken waren slecht en gevaarlijk. Voor de lange dagen die ze maakten kregen ze maar een laag loon. Door de sterke bevolkingsgroei in de buurt van mijnen en fabrieken raakte de steden overvol. Er werden steeds meer huizen rond de stad gebouwd, deze waren voor de welvarende mensen. De stadscentra waren voor de armen. Vanwege hun lage lonen konden ze zich vaak maar een kamer permitteren. Door de opgehoopte mensen waren de omstandigheden erbarmelijk. De overheid zag in dat dit niet kon en men begon met de bouw van fatsoenlijke woningen. De vraag naar huizen was groot maar men kon genoeg huizen bouwen om de mensen onderdak te bieden.
Wat zijn de gevolgen van de vergrijzing.
1. Door de vergrijzing ontstaat er een groot tekort aan passende woonruimte. Er zijn de laatste jaren niet genoeg bejaardenwoningen, aanleunwoningen en flats voor oudere beschikbaar. Vroeger zorgden de kinderen voor hun ouders. Tegenwoordig worden ze niet meer door hun familie verzorgd maar onder gebracht in bejaardentehuizen. Door het tekort aan personeel in de zorgsector is de zorg minder goed.
2. Te weinig arbeidskrachten. Door de geboortebeperking van na de jaren 60 zijn er nu procentueel minder mensen actief op de arbeidsmarkt.
3. De oplopende kosten van de zorg- en welzijnsvoorzieningen.
De AOW, Algemene Ouderdoms Wet, is een volksverzekering voor ouderen boven de 65 jaar die niet meer werken. Door de vergrijzing is het de vraag of de overheid die AOW-uitkering kan blijven bekostigen.
REACTIES
1 seconde geleden
W.
W.
Heey simoone,
bedankd voor dese informatiefe stuk.
Ik ben van de sgool.
Bedankd!!
15 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
debiel
10 jaar geleden
G.
G.
een goeie samenvatting alleen af en toe nog wat foutjes maar ik heb er veel aan gehad nu alleen nog naar het Engels vertalen :).
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Een trots gevoel heerst in mij, dat wij als Verenigde Nederlanden in staat zijn zo'n capaciteit te leveren voor zo'n groot begrotingssaldo, wat natuurlijke onze internationale concurrentiepositie verbetert..
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Heey waar heb je deze info vandaan? Kun je alsjeblieft de bronnen vermelden?
9 jaar geleden
Antwoorden