Profielschets pressiegroep: Greenpeace

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1211 woorden
  • 7 juni 2001
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
123 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
PROFIELSCHETS PRESSIEGROEP
NAAM + VESTIGINGSPLAATS VAN DE PRESSIEGROEP

De naam van onze organisatie is Greenpeace. Greenpeace is een wereldwijde organisatie in meer dan 30 landen voorkomt. Onder andere in Canada, Frankrijk, Groot-Brittanie, Australie, Japan,Rusland, Latijns Amerika, maar natuurlijk ook in Nederland. (zie vervolg *)

WAT VOOR SOORT PRESSIEGROEP IS GREENPEACE

Greenpeace is een actieorganisatie. Je weet dit doordat Greenpeace verschillende acties heeft. Het is geen groep maar een wereldwijde organisatie.

Greenpeace is een internationale, onafhankelijke milieuorganisatie die mondiale milieuproblemen aan de kaak stelt en oplossingen afdwingt die essentieel zijn voor een gezonde, “groene” toekomst. Het doel van Greenpeace is een duurzaam evenwicht tussen de mens en het milieu
“Bearing witness” is een term uit de organisatie het betekent: als getuige aanwezig zijn op de plaats waar de natuur geweld wordt aangedaan en op een opvallende en vooral geweldloze manier laten zien wat er mis is en hoe het anders kan.
HOE WERKT GREENPEACE

Greenpeace signaleert milieuproblemen en roept de veroorzakers ter verantwoording. Door brieven te schrijven, petities aan te bieden en de juiste vragen te stellen, oefent Greenpeace druk uit. Milieuproblemen blijven vaak bestaan door gebrekkige wetten en regels. Daarom probeert Greenpeace ook door lobbywerk en deelname aan internationale overlegorganen milieuproblemen op de politieke agenda te krijgen en de besluitvorming te beïnvloeden Onderzoek is een belangrijke pijler van het Greenpeace werk. Met de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek onderbouwt Greenpeace de argumentatie en vraagt ze aandacht voor (de) milieuproblemen. Greenpeace heeft een eigen onderzoekslaboratorium aan de Universiteit van Exeter (Groot – Brittannie). Daarnaast wordt veel onderzoek uitgezet bij andere wetenschappelijke instituten. Onderzoek is ook belangrijk bij het ontwikkelen van oplossingen en alternatieven.

Naast druk en politieke lobby en onderzoek zet Greenpeace actie in als middel om veranderingen teweeg te brengen. Met spectaculaire, geweldloze actie in als middel om veranderingen teweeg te brengen. Greenpeace gebruikt spectaculaire, maar geweldloze acties om milieuproblemen onder de aandacht te brengen (denk hierbij aan de acties als bezettingen, de rubberbootjes actie en het vastketenen aan dingen). Greenpeace maakt veel gebruik van de publiciteit; zij gebruiken het als wapen om milieumisstanden aan een groot publiek bekend te maken.
GESCHIEDENIS VAN GREENPEACE

De Verenigde Staten kozen in 1971 het eilandje “Amchitka” voor de kust van Alaska uit om atoomproeven uit te voeren. Natuurbeschermers en wetenschappers aan de westkust van de VS en Canada maakten zich ernstige zorgen over deze allesvernietigende nucleaire tests. Onder hen was een groepje Canadezen die bedachten om zelf naar de plek te gaan. Daar wilden zij de aandacht van de wereld vestigen op het enorme geweld dat de natuur werd aangedaan. Ze charterden een oude vissersboot, “de phyllis Cormack”. Ze gingen in september 1971 op weg. Hoewel de actievoerders het eiland Amchitka nooit bereikten, werd hun toch een groot succes: de hele wereld hoorde van het opmerkelijke initiatief en van de atoomproeven. Op de terugweg werden de bemanningsleden in Alert Bay begroet door indianen die hen symbolisch in hun stam opnamen. Mede door deze actie besloot de Canadese regering Amchitka uit te roepen tot een beschermd vogelreservaat. Dit was het begin van de milieuorganisatie Greenpeace. Door deze actie in 1971 ontstond er 30 jaar lang actie, onderzoek en overleg. In 1972 en 1973 verzette Greenpeace zich opnieuw tegen nucleaire tests, ditmaal van Frankrijk, dat hiervoor het atol “Moruroa” in de stille Zuidzee gebruikte.
Eind jaren zeventig richtte Greenpeace zich ook op andere onderwerpen en voerde de organisatie succesvolle acties tegen bijvoorbeeld de jacht op walvissen. Ook waren er acties op de ijsvelden van Newfoundland, waar Noorse en Canadese jagers zeehondenbaby’s afslachtten voor het bont. Deze acties kregen de volle aandacht van de media. De golf van verontwaardiging die de wereld overspoelde, werd het instrument voor verandering.

INTERNATIONAAL

Na de eerste Greenpeace-actie in 1971 in Canada kwamen er al snel kantoren in Frankrijk, Groot-Brittannie en Australie. Acht jaar later, in 1979, werd Greenpeace Internationaal opgericht om de internationale campagnes te coördineren Inmiddels zijn Greenpeace kantoren in ruim 30 landen gevestigd. Miljoenen donateurs over de hele wereld steunen de organisatie. Eén keer per jaar komen afgevaardigden van alle Greenpeace-kantoren bijelkaar. Dan wordt er onder meer overlegd over de strategische plannen voor de grootschalige internationale campagnes. Elk Greenpeace land geeft daaraan vervolgens een eigen culturele kleur en invulling. Zo wordt er in Japan anders actie gevoerd voor de walvis dan in Nederland.

Greenpeace internationaal heeft ook de schepen onder haar hoede. Bekende Greenpeace-schepen zijn de Rainbow Warrior en de Sirius. Soms is er voor een bepaalde campagne een speciaal schip nodig, zoals de Artic sunrise. Dit schip is geschikt om door de ijsvelden rond de polen te varen. Dankzij de schepen komt Greenpeace op plaatsen die niet gemakkelijk te bereiken zijn, bijvoorbeeld de ijsvlakten van Antarctica, het eilandje Moruroa (Stille Zuidzee) en de illegale Russische nucleaire dumpplaatsen bij Nova Zembla. Niet alle Greenpeace-kantoren zijn even draagkrachtig. Daarom draagt onder andere Greenpeace Nederland jaarlijks een flink percentage van haar inkomsten af aan Greenpeace international. Zo kunnen ook financieel zwakkere kantoren in bijvoorbeeld Rusland of Latijns Amerika campagnes voeren. Milieuproblemen houden niet op aan de wal of bij de grens. Zo zijn bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden bij de katoenteelt in het Caribisch Gebied terug te vinden in Noordzee-vis. En schadelijke stoffen uit computers worden teruggevonden op de noordpool. Milieuproblemen gaan de hele wereld aan. Bijvoorbeeld het broeikaseffect waardoor een ingrijpend klimaatsverandering als gevolg is.
Op dit moment erg actueel i.v.m. Kyoto verdrag, Amerika etc.
Ook de internationale handel in gevaarlijk afval laat zien dat een internationale aanpak noodzakelijk is. Daarom werkt Greenpeace samen met andere niet-gouvernementele organisaties over de hele wereld en laat ze haar stem horen tijdens internationale conferenties.
CONFERENTIES

In 1992 was er een milieuconferentie in Rio de Janeiro of de WTO-onderhandelingen in Seattele (1990), of de klimaatconferentie in Den Haag (2000)

GREENPEACE NEDERLAND*

Greenpeace Nederland bestaat sinds maart 1978. Van een klein groepje enthousiastelingen is Greenpeace uitgegroeid tot een professionele organisatie met deskundige medewerkers die ieder hun specifieke bijdrage leveren aan de campagnes.

De organisatie heeft drie campagne – teamsmet specialisten op het gebied van Klimaat & Energie, Toxische stofeen en Biodiversiteit – de drie milieuthema’s waaraan Greenpeace werkt.
Zo’n 650 vrijwilligers ondersteunen Greenpeace jaarlijks bij uiteenlopende activiteiten. Een deel van die vrijwilligers is georganiseerd in lokale groepen. Zij ondersteunen Greenpeace jaarlijks bij uiteenlopende activiteiten. Een deel van die vrijwilligers is georganiseerd in lokale groepen. Zij ondersteunen de Greenpeace-campagnes in hun regio, onder meer door het geven van voorlichting.
Greenpeace Nederland en Greenpeace Internationaal delen een kantoorruimte in Amsterdam.
Op dit moment is Greenpeace nederland een van de grootste milieuorganisaties in ons land.
Er zijn ruim 600.000 donateurs. Je kunt Greenpeace steunen (minimaal 25,- per jaar) liever meer ! Als je dat doet ontvang je vier keer per jaar het greenpeace magazine, met nieuws en achtergrondinformatie over de Greenpeace – campagnes.
FUNFACT

Sinds 1996 bestaat er binnen Greenpeace Nederland een bijzonder project voor kinderen: de greenteams. Een Greenteam bestaat uit kinderen vanaf tien jaar die in actie komen voor een schoner milieu. Greenteams bepalen zelf waarmee ze aan de slag gan, daarbij begeleid door een volwassene. Greenpeace ondersteunt ze met materiaal en informatie. In een paar jaar tijd is het aantal Greenteams gestegen tot 340, met in totaal zo’n 2500 kinderen. Ze hebben al heel veel milieuacties gevoerd.
Voorbeelden van acties:
· Meer afvalbakken in hun wijk
· Chloorvrij papier op school
· Speelgoed zonder gif.

DOELSTELLING:

De doelstelling van greenpeace is: “een evenwicht tussen mens en milieu”

REACTIES

M.

M.

Op welke school heb je je "Profielschets van een Pressiegroep" ingeleverd?

24 jaar geleden

J.

J.

Echt heel goed,

23 jaar geleden

R.

R.

Bedankt voor de info over greenpeace voor mn verslag:) heb er veel aan gehad:)
=xxx= een greenpeaceverslag-maakster uit havo 4

20 jaar geleden

L.

L.

goed werkstuk! veel aan gehad om een arikel over geenpeace te schrijfen, ht telde mee voor einexamen

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.