1.1 De pressiegroep die wij gaan behandelen is proefdiervrij. Het hoofdgebouw is gevestigd aan de Gevers Deynootweg 61 te Den Haag. Verder hebben ze het land opgedeeld in regio’s en die werken dan samen. Ze voeren actie op lokaal niveau, dat doen ze voornamelijk om het leed van dieren onder de aandacht te brengen en om meer leden te krijgen. Er zijn in totaal 26 regio’s. Bij ons in de buurt is in Zwolle een groep van de vereniging proefdiervrij.
1.2 Het is een belangen groep want ze komen op voor de belangen van dieren.
1.3 Voor 1931 was er een groep die opkwam voor de belangen van dieren. In 1931 kwam er een afsplitsing. Er ontstond een aparte groep genaamd de Anti-Vivisectie Stichting. Pas in januari dit jaar zijn ze weer samen gekomen tot een organisatie die samen gaat strijden voor een proefdiervrij Nederland. Ze zijn weer herenigd omdat het meningsverschil waarom ze uit elkaar zijn gegaan is opgelost en twee organisaties kosten meer geld dan een. Ze hebben in de tijd dat ze al bestaan al veel bereikt, en dat is al meer dan honderd jaar want ze zijn in 1897 opgericht. Om even een voorbeeld te geven, in 1981waren er nog meer dan 140000 proefdieren en in 1997 waren er nog maar 700000 proefdieren.
1.4 De naam van vereniging zegt al wat voor een organisatie het is, een vereniging. De vereniging heeft een bestuur van zeven mensen. Die zijn in loon dienst. De rest zijn leden van de vereniging, en die betalen een contributie. De vereniging is op lokaal niveau actief in regiogroepen. Er zijn daar 26 van. Op landelijk niveau spreekt de vereniging geregeld met de regering over proeven die door de overheid worden betaald. Europees is de vereniging ook actief
1.5 De vereniging telt 22.500 leden
1.6. Proefdiervrij wil het aantal proefdieren verminderen om op den duur alle dierproeven afgeschaft te krijgen. Het doel is dus om alle proefdieren in Nederland af te schaffen. Ze vinden niet dat je niet mag onderzoeken tegen ziektes als aids en kanker maar omdat er al lang nieuwe en ook goede alternatieve zijn voor dierproeven, zoals nabootsen op de computer, vinden ze dat je dat niet op dieren moer doen.
De vereniging weet ook wel dat dit doel niet in en keer te bereiken is. Daarom doen ze dit stap voor stap. Ze hebben geprobeerd proefdieren uit de cosmetica te halen, daarom hebben ze de campagne ‘stop dierproeven voor cosmetica’ opgericht. Zo hebben ze ook de campagne ‘studeer proefdiervrij’ opgericht voor dierproeven in het onderwijs te stoppen
2.1. De vereniging proefdiervrij heeft veel te maken met de politiek en de overheid. Aan de ene kant omdat de overheid zelf de grootste opdrachtgever is voor dierproeven. Aan de andere kant omdat de overheid zich bezig houdt met de wetgeving. Om over het eerste punt te beginnen, de overheid is de afgelopen tien jaar flink bezig geweest met het stoppen of verminderen van dierproeven in bijvoorbeeld in het onderwijs. Er zijn altijd wel kamerleden te vinden die vragen stellen aan de minister of proberen een wetsvoorstel in te dienen. Dit gebeurt natuurlijk op landelijk niveau. Op lokaal niveau hebben de regiogroepen niet veel te maken met de politiek.
2.2 De media besteedt niet veel aandacht aan de vereniging. Ze komen wel af en toe in het nieuws met acties of met cijfers die uit onderzoeken zijn gekomen. De vereniging zelf zou liever zien dat ze iets meer in het nieuws zouden komen dan ze nu doen.
2.3 De vereniging heeft zijn eigen tijdschrift waarin je de ontwikkelingen kan volgen en welke acties ze gaan doen of al mee bezig zijn. Elk jaar publiceert de inspectie Gezondheidsbescherming, Waren en Veterinaire zaken cijfers hoe de proefdieren gedaald zijn. Deze cijfers gebruikt de vereniging proefdiervrij heel veel voor campagnes en voorlichting
2.4. De inkomsten van Proefdiervrij bestaan uit contributies, donaties, schenkingen, erfenissen en legaten. Proefdiervrij is een onafhankelijke vereniging, die geen subsidie krijgt van de overheid. De vereniging financiert en stimuleert het onderzoek naar de ontwikkelingen voor alternatieven van het gebruik van dierproeven In 1997 hebben ze 235.000 gulden gebruikt voor betere communicatie met de bevolking. Ook gebruikt de vereniging het geld voor acties tegen proeven met dieren.
2.5 De acties die ze gebruiken zijn vaak om er voor te zorgen dat de proefdieren uit een tak van de maatschappij te krijgen. Zo proberen ze dieren uit het onderwijs te krijgen en uit de cosmetica. Ze proberen dit doel te bereiken door middel van de publiciteit. Daarna gaan ze proberen om een verbod tegen dierproeven te krijgen in die bepaalde tak. Ze proberen dan dat het onderwerp wordt besproken in de tweede kamer. Dan hopen ze maar dat er een verbod komt. Dit stukje tekst hieronder geeft vel informatie over een actie van de vereniging. We hebben het van de internetsite van proefdiervrij gehaald:
Met de campagne Leef proefdiervrij wijzen wij individuen op hun mogelijkheden zelf iets te doen aan het lot van proefdieren
Campagne Leef proefdiervrij
De campagne Leef proefdiervrij maakt het grote publiek bewust. Voor veel mensen blijven dierproeven een abstract onderdeel waar je in je eentje weinig tegen kunt doen. AVS Proefdiervrij wijst mensen er via de Productgids op dat er proefdiervrije producten (vooral cosmetica) te koop zijn. En dat je door die te kopen een vuist maakt tegen de bedrijven die nog steeds bij de ontwikkeling van producten gebruik maken van dierproeven. En natuurlijk kun je als individu bedrijven en instellingen ook aanspreken op hun dierproefbeleid. Dat alles probeert AVS Proefdiervrij te bereiken door mensen aan het denken te zetten op een laagdrempelige en sympathieke manier. In de komende jaren zal AVS Proefdiervrij deze publiekscampagne dan ook blijven verstevigen en uitbouwen.
Onder overige activiteiten vielen in 1997 onder andere de activiteiten in het kader van het Honderdjarig bestaan. Dankzij veel creativiteit en efficiënte inzet van middelen kunnen wij de benodigde kosten van leden- en fondswerving laag houden en toch een ledengroei van netto 10 % realiseren. Hier zijn enkele ethische bezwaren:
De mens heeft niet het recht om een mededier te misbruiken, want ook een dier ervaart pijn en angst. Dierproeven zijn één van de ergste vormen van dierkwellerij. Je verlaagt daarmee het dier tot een gebruiksvoorwerp, dat je "op voorraad" kunt houden en waar je in kan prikken en snijden. Terwijl een dier een gevoelig wezen is dat pijn kan lijden en angst kan voelen.
Wetenschappelijke bezwaren
Proefdiervrij heeft bedenkingen over de wetenschappelijkheid van dierproeven.
- Geen enkel dier kan worden gereduceerd tot een wetenschappelijk aanvaardbaar model van de mens. Daarvoor zijn de fysiologische verschillen te groot.
- Een proefdier wordt moedwillig ziek gemaakt, een mens wordt spontaan ziek. Als de oorzaak zo verschilt, hoe kan men er dan zo van overtuigd zijn dat de symptomen op dezelfde ziekte wijzen.
- Een proefdier leeft voortdurend onder stress in een uitzichtloze situatie, een ziek mens kan nog hoop hebben en daarom meewerken aan zijn genezing.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
L.
L.
Om even een voorbeeld te geven, in 1981waren er nog meer dan 140000 proefdieren en in 1997 waren er nog maar 700000 proefdieren.
er staat 700000 en dat is meer dan 140000, maar het toch minder zijn?(70000)
16 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Hoi Ronald,
Wij moeten precies dezelfde opdracht als jij doen en nu was onze vraag: Waar heb je de informatie vandaan? behalve van Proefdiervrij.nl. Wil je ons er alsjeblieft zo snel mogelijk over mailen?
groetjes,
marieke en eline
21 jaar geleden
Antwoorden#.
#.
hey, wil je ff alle bronnen geven waar je alles vandaan hebt? maail maar naar mijn hotmail.com
21 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Hallo Ronald,
Bedankt voor je PO maatschappijleer over de pressiegroep Proefdiervrij. Het enige wat ik mis is een bronvermelding, zodat ik nog wat meer informatie kan zoeken. Misschien kun je dat naar mij op sturen? Alvast bedankt. Groeten Annemarie
21 jaar geleden
Antwoorden