Nederlandse Antillen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 468 woorden
  • 19 februari 2004
  • 139 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
139 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Nederlandse Antillen.
De eilanden:

De Nederlandse Antillen bestaan uit 6 eilanden onderverdeeld in 2 groepen: de boven- en benedenwindse eilanden. De 6 eilanden zijn eerlijk verdeeld, dus 3 in elke groep. Bij de benedenwindse eilanden horen: Aruba, Bonaire en Curaçao. Ook wel genoemd de ABC- Eilanden. Bij de bovenwindse eilanden horen: Saba, St. Maarten en St. Eustatius, ook wel genoemd de S-eilanden. Het eiland Aruba heeft sinds enkele jaren een 'status aparte', oftewel bestuurlijke autonomie.

Cultuur:

Omdat de Antillen een Nederlandse kolonie is geweest vind je nog altijd Nederlandse gebruiken terug, hoewel langzaam maar zeker Amerikaanse invloeden sterker worden.
Daarnaast zijn er ook typisch Caribische aspecten, die zie je vooral in de muziekstijl en in de leefstijl (voordat de Nederlanders naar de Antillen kwamen werd alle muziek gemaakt met trommels, raspen en fluiten.

Geloof:

De belangrijkste godsdienst op de Nederlandse Antillen is het rooms-katholicisme. Dit is deels het gevolg van het feit dat alleen katholieke priesters zich vroeger inspanden voor de zwarte slavenbevolking.
Op Aruba, Curaçao en Bonaire is bijna 90% van de bevolking rooms-katholiek, op Saba bijna 70% en op St. Maarten 40%.
Op St. Eustatius is de methodistische kerk met ruim 40% de grootste kerk, gevolgd door de zevendedag-adventisme (30%) Op de Bovenwindse eilanden zijn daarnaast grote groepen anglicanen te vinden.
Animistische, van oorsprong Afrikaanse geloofspraktijken die vergelijkbaar zijn met de Haïtiaanse voodoo en de Surinaamse winti, worden nog op kleine schaal gepraktiseerd.

Taal:

De moedertaal van de Benedenwindse eilanden is het Papiamento, een taal die alleen op deze drie eilanden en door Antillianen in Nederland gesproken wordt. Het Papiamento ontstond onder de slaven die vanuit West-Afrika naar de eilanden werden getransporteerd. Zij grepen in de vreemde omgeving terug op hun Afrikaanse achtergrond en cultuur en ontwikkelden een eigen taal, waarin ze hun meesters konden beledigen en bekritiseren zonder dat deze er erg in hadden. Langzamerhand werden er woorden uit de andere bevolkingsgroepen in opgenomen en werd het Papiamento de taal van de Benedenwindse eilanden. In de taal komen woorden uit verschillende Afrikaanse landen, het Portugees, het Nederlands, het Engels, het Spaans en de Arawak-talen voor.
Zo’n 90% spreekt op de Benedenwindse eilanden het Papiamento. Van de overig 10% spreekt zo’n 7% Nederlands en zo’n 3% Engels.
Op de Bovenwindse eilanden is het Engels de moedertaal. Het Papiamento wordt door minder dan 5% van de bevolking gesproken. In het onderwijs wordt daar voornamelijk Nederlands gesproken en les gegeven. Het Nederlands wordt overigens meer en meer vervangen door de moedertaal (het Engels).

Wanneer en waarom naar Nederland:

Vanaf ongeveer 1986 zijn er veel mensen van de Antillen naar Nederland gekomen.
Dat kwam voornamelijk door de “status aparte” van Aruba (dat was in 1986). De overige 5 eilanden waren nu de Nederlandse Antillen en dus behoorden die bij Het Nederlandse Rijk.
Er waren ook andere redenen zoals arbeid of studie.

Aantal in Nederland:

Er zijn in Nederland ongeveer 70.000 Antilianen.

REACTIES

N.

N.

dit is echt een top werkstuk Xd:-P haha!!!!

11 jaar geleden

L.

L.

ik vind hem wel goed alleen niet alles staar er in ook geen echte geschiedenis.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.