LEVEN, WONEN EN WERKEN IN WEERT
Inhoudsopgave
1. Inleiding.
2. Waar ligt Weert en hoe kun je Weert bereiken?
3. Het ontstaan van de stad Weert.
4. Hoe groot is Weert?
5. Welke industrie is er in Weert?
6. De oude cultuur van Weert.
7. Welke zorgvoorzieningen zijn er in Weert?
8. Welke onderwijsvoorzieningen zijn er in Weert?
9. Welke sport en recreatie voorzieningen zijn er in Weert?
10. Winkelen en uitgaan in Weert.
11. Het gemeentebestuur en het stadhuis van Weert
12. Welke informatie bronnen heb ik gebruikt?
1. Inleiding.
Voor het vak maatschappijleer dient er onder andere een werkstuk gemaakt te worden. Ik heb gekozen het leven, wonen en werken in Weert. Ik zal aangeven waar Weert ligt, hoe de bereikbaarheid van Weert is (de infrastructuur van de wegen, spoorwegen, waterwegen etc.), wanneer Weert ontstaan is en een stukje geschiedenis ervan.
In de stad Weert en omgeving is er ook veel industrie. Hiervan zal ik voorbeelden geven en een overzicht van de industrieterreinen in Weert is erbij gevoegd.
Om te wonen en te leven in een stad is het natuurlijk belangrijk om te weten welke zorgvoorzieningen er allemaal zijn. Zorgvoorzieningen zijn ziekenhuizen, bejaardenhuizen en andere instellingen waar je voor zorg terecht kunt of waar je verzorging kunt krijgen. In de paragraaf hierover heb ik dit uitgebreid omschreven.
Ook voor kinderen heeft de stad Weert veel te bieden. Er zijn erg veel scholen. Er zijn scholen voor basisonderwijs, speciaal onderwijs, voorgezet onderwijs en zelfs een koninklijke militaire school.
Als je van sport en recreatie houd is er van alles te doen. Er is een heel groot natuurgebied met allerlei voorzieningen en bijna alle sporten die je maar bedenken kunt kun je beoefenen in Weert. Er zijn veel sportclubs waar je sporten in teamverband kunt beoefenen. Ook individuele sporten zijn mogelijk.
Bij goede voorzieningen in een stad horen ook de mogelijkheid voor winkelen en uitgaan. Weert heeft een heel leuk centrum met veel winkels, cafés en restaurants. Hier kun je goed shoppen en als je van stappen houd zijn er mogelijkheden genoeg. De leukste mogelijkheden en plekken in de stad zal ik aangeven.
Natuurlijk is het belangrijk dat een stad goed bestuurd wordt. In een van de paragrafen van dit werkstuk zal ik wat meer vertellen over het gemeentebestuur van de stad.
Ik wens iedereen die dit werkstuk leest veel leesplezier!
2. Waar ligt Weert en hoe kun je Weert bereiken?
Weert ligt in Midden Limburg en heeft goede verbindingen met het gehele land. Weert ligt aan een grote snelweg - de A2 - met verbindingen naar Eindhoven, de Randstad, België en Duitsland. Ook ligt Weert aan een kanaal - de Zuid Willemsvaart - die in België begint en doorloopt naar het westen van het land. Hierdoor is kun je per boot tot aan Antwerpen en Rotterdam varen. Er is een intercity station waardoor Weert een goede treinverbinding heeft met het hele land. Bij het treinstation is er een groot rangeerterrein voor goederen treinen. Hier komen vaak in de nacht grote goederen treinen lossen en laden. Internationale luchthavens liggen op een steenworp afstand in Maastricht en Eindhoven. Vlak bij Weert - in Budel - is er een klein vliegveld voor sportvliegtuigen.
Weert is dus erg goed bereikbaar zowel per auto, per trein, per vliegtuig en met de boot. Het is er dus aantrekkelijk om te wonen. Ook voor bedrijven zijn de verbindingen erg belangrijk. De goederen die ze produceren moeten snel en goed vervoert kunnen worden. Ook moeten de mensen die bij de bedrijven werken gemakkelijk naar het bedrijf toe kunnen gaan. Hiervoor zijn de verbindingen erg belangrijk. Weert heeft een goede infrastructuur en het is dus voor bedrijven aantrekkelijk om zich hier te vestigen.
3. Het ontstaan van de stad Weert.
Weert is al een heel oude stad. Vanaf ongeveer het jaar 1140 heeft Weert de stadsrechten. In een heel oud gevonden document staat dat koning Hendrik IV in 1062 goedkeuring geeft aan een zelfstandig landgoed in Weert en Dilsen. Ook mocht Weert zelf munten slaan. Dit gebouw staat nog steeds midden in de stad en heet De Munt. Nu is er een restaurant in gevestigd. Heel vroeger heette Weert geen Weert, maar Werta. In het jaar 1602 wordt er voor het eerst in de geschiedenisboeken gesproken over Werta. Het lag aan de handelsroutes van Keulen en het Rijnland naar Brabant en Antwerpen. In de 15e eeuw was er veel lakenhandel die welvaart bracht en ook zorgde voor de groei van Werta. Later is de naam in Weert veranderd. Weert is ook beroemd door de heren van Horne. In de 80 jarige oorlog zijn ze onthoofd door de Spanjaarden. Ze wilde zich niet onderwerpen aan de koning van Spanje. Ze zijn onthoofd in Antwerpen. Nu liggen ze begraven in de stadskerk. De grafstenen liggen vlak voor het altaar.
De heren van Horne waren de eigenaren van het Land van Van Horne en de stad Weert. Ze hadden er ook een kasteel. Een gedeelte van dit kasteel staat nog in Weert. Nu is daarin een grote houthandel gevestigd en een gedeelte van het kasteel is herbouwd. Een van de musea in Weert is genoemd naar een van de heren van Horne: het Jacob van Horne museum en dit ligt midden in de stad tegenover de kerk.
Het wapen van de heren van Horne kun je nog steeds terug zien in het wapen van de gemeente Weert. Het is een schild met een blauwe band, een kroon en drie horens erin. Hieronder staat een afbeelding van dit wapen.
4. Hoe groot is Weert?
De totale oppervlakte van Weert is 10.546 hectare en er wonen bijna 50.000 inwoners. Naast de stad Weert zijn er nog vijf kerkdorpen die erbij horen. Dit zijn Stramproy, Laar, Altweertheide, Tungelroy en Swartbroek.
Veel van de grondoppervlakte van Weert is in gebruik als landbouwgrond. Van allerlei gewassen worden er verbouwd. Maar er is ook veeteelt. De meeste bedrijven zijn gemengde bedrijven met landbouw en veeteelt.
Er is ook een groot natuurgebied. Dit heet De IJzeren Man. In dit natuurgebied ligt een groot meer. Het is ontstaan door een grondafgraving die nodig was voor het ophogen van de aanleg van de spoorlijnen. Deze grondafgraving werd gedaan door een grote stoomkraan. De mensen noemde deze stoomkraan De IJzeren Man. Hierdoor is dit natuurgebied aan deze naam gekomen.
5. Welke industrie is er in Weert?
Tot ongeveer in de jaren vijftig was er in Weert veel landbouw. Veel mensen werkten op deze boerenbedrijven. Hierna kwam er meer en meer industrie. Eerst industrie die veel op de landbouw was gericht zoals graanverwerking en een slachterij. Later kwamen er allerlei bedrijven naar Weert. Dit vooral om de goede verbindingen, maar ook omdat er minder mensen in de landbouw wilde werken. Hierdoor waren er veel mensen die ook in de industrie konden gaan werken. Er zijn allerlei bedrijven in Weert zoals bouwbedrijven, betonbedrijven, glashandel, metaalbewerking, vleesverwerking, grafische industrie en elektronica. De laatste jaren zijn er ook veel dienstverlenende bedrijven bij gekomen. Dit zijn bedrijven die diensten verlenen zoals accountantskantoren, administratiekantoren, ontwerpen maken etc.
Er zijn veel bedrijventerreinen in Weert. Dit zijn speciale gebieden waar alleen bedrijven mogen staan.
Dat er vroeger al wat industrie in Weert was kun je zien aan nog wat bedrijven die in en vlakbij het centrum van de stad liggen. Vlakbij de kerk ligt er nog een smid (was vroeger een hoefsmid), een weegschalenbedrijf, een bierbrouwerij (Werta bier), pijpenfabriek (Solly Bergmans), ijzergieterij en vlak bij het centrum ligt er nog een metaalbewerkingbedrijf (Van Wegberg Machinefabriek B.V. al meer dan 100 jaar). De meeste bedrijven zijn nu de stad uit en hebben een nieuw bedrijf gebouwd op een van de bedrijventerreinen.
Weert heeft in totaal 11 bedrijventerreinen. Een aantal namen hiervan zijn; Kampershoek, Centrum-Noord, Vrakker, De Kempen etc.
Hieronder staat een kaartje waarop al deze gebieden aangegeven zijn. Ook staan hierop de kerkdorpen, de spoorlijn, het kanaal en de snelweg (A2).
6. De oude cultuur van Weert.
Weert is een oude stad met veel cultuurhistorische gebouwen. Er is een heel oude kerk. Deze staat midden in de stad. Dit is de Sint Martinuskerk. Er zijn resten gevonden die stammen uit de 8e of 9e eeuw. Nu is het een prachtige kerk waar veel mensen naar toe komen. De kerststal van de Sint Martinuskerk is beroemd in heel Nederland. Het is de grootste en mooiste stal met veel dieren en groenversieringen.
Ook zijn er twee kloosters in Weert. Er is een nonnenklooster (Bregitinesse nonnen) en dit ligt midden in de stad. Veel nonnen zijn er niet meer en binnenkort zal de orde wel weggaan. Net iets buiten de stad is er een klooster van de paters. Dit zijn de paters Franciscanen. Er is een heel groot klooster met een landgoed erbij. Het klooster ligt vlak bij het kasteel, waardoor het vroeger heel beschermd lag.
Nu is het klooster verbouwd tot een bejaardenhuis voor de paters. Veel paters wonen er niet meer en als ze allemaal weg zijn dan wordt het een bejaardenhuis voor iedereen.
Vlak buiten Weert is er ook nog veel gevonden uit de oudheid (uit de prehistorie). Er zijn veel pijlpunten, aardewerk en sieraden gevonden. Er is een heel groot urnenveld gevonden op de Boshoverheide. Dit is het grootste van West - Europa. Ook zijn er opgravingen uit de ijzertijd en de bronstijd. Er zijn veel zwaarden, pijlen, helmen en harnassen gevonden. Veel hiervan is gegaan naar het museum in Leiden. Nu heeft Weert twee eigen musea waarin veel van deze spullen tentoon gesteld worden. Een museum ligt in het centrum van de stad en dit heet het Jacob van Horne museum. Het andere museum ligt in het stadspark en dit heet De Tiendschuur.
Maar er zijn ook cultuurzaken die niet zo oud zijn, maar toch belangrijk zijn voor Weert. Er zijn industriële monumenten zoals molens en fabrieken. In Weert staan er 9 molens. Dit is het grootste aantal in een stad in Limburg. Langs het kanaal staan oude fabrieken. Naast een van de twee bruggen over het kanaal staat een oude pijpoven.
7. Welke zorgvoorzieningen zijn er in Weert?
Weert heeft als stad met 48.000 inwoners ook veel voorzieningen. Er is een ziekenhuis dat een streekfunctie heeft. Bijna alle specialisten zijn in dit ziekenhuis te vinden. De naam is het Sint Jans Gasthuis in Weert en het beschikt over ruim 400 bedden en vijf operatiekamers. Het ziekenhuis is pas helemaal opgeknapt en uitgebouwd. Ook andere diensten zijn er nu vlak bij het ziekenhuis zoals het RIAGG en het Groene Kruis. Al deze voorzieningen zijn op het terrein van het ziekenhuis zodat alles goed dicht bij elkaar ligt.
Ook zijn er twee bejaardenhuizen in Weert. In het ene bejaardenhuis wonen ouderen in flats apart. Wel kunnen ze eten in de eetzaal en spelen in de recreatiezaal. In het andere bejaardenhuis zitten bejaarden die de hele dag hulp nodig hebben. Hier zijn veel verpleegsters. Dit bejaardenhuis ligt vlak naast het ziekenhuis. Als er iets is met de bejaarden, dan kunnen ze snel naar het ziekenhuis gaan. Oudere mensen in Weert kunnen eten krijgen via een centrale. Deze centrale heet “tafeltje dek je” en iedereen kan op bestelling een warme maaltijd thuis bezorgd krijgen. Hiervoor hoef je niet teveel te betalen want het wordt gesubsidieerd door de gemeente.
Voor ontspanning voor de ouderen is er een soos in Weert. Deze soos heet “De Roos”. De hele dag kunnen de ouderen hier terecht. Er kunnen spelletjes gespeeld worden en je kunt er kaarten. Ook worden er vaak activiteiten georganiseerd. Dit kan zijn bijvoorbeeld kantklossen of andere handwerkzaken. Soms worden er ook cursussen georganiseerd om de ouderen mensen te helpen. Bijvoorbeeld wordt er een cursus georganiseerd om te werken met te computer. Laatst was er een cursus voor ouderen om te leren hoe internet werkt. Ook als ze hulp nodig hebben met het invullen van formulieren worden ze geholpen.
Er zijn ook genoeg huisartsen in Weert. In elke wijk zijn er minstens twee of drie zodat je altijd bij een arts terecht kunt. Voor medicijnen kun je naar een van de vijf apotheken die er zijn. Al de apotheken doen mee aan een week end dienst zodat je altijd medicijnen kunt krijgen. Sinds kort is er een huisartsenpost in Weert. Als je in het week end ziek bent moet je daar naar toe. Deze huisartsenpost werkt niet erg goed. Vaak moet je lang wachten aan de telefoon. Ook duurt het lang voor dat je aan de beurt bent. Veel mensen zijn hierover niet tevreden.
Voor gehandicapten zijn er ook voorzieningen in Weert. De gemeente let erop dat winkels en andere gebouwen toegankelijk zijn voor gehandicapten. Er zijn ook verenigingen voor gehandicapten die allerlei activiteiten organiseren. Gehandicapten kunnen naar deze verenigingen toe als ze geholpen willen worden met dingen. Vaak zijn het vrijwilligers die ze helpen. Er is een platform voor gehandicapten die allerlei dingen voor gehandicapten regelen.
8. Welke onderwijsvoorzieningen zijn er in Weert?
Er zijn allerlei scholen in Weert. In totaal zijn er 24 basisscholen in Weert. Je hebt katholieken scholen, drie openbare scholen en een school voor Montessori. Ook is een school voor speciaal onderwijs. Dit is voor kinderen die niet naar een normale basisschool kunnen gaan.
Er zijn twee hele grote scholengemeenschappen. Dit is voor voortgezet onderwijs. Dit is het Bisschoppelijk College en scholengemeenschap Philips van Horne. Op deze scholen zitten per school meer dan 1700 leerlingen. Er zijn afdelingen voor MAVO, HAVO, VWO en Gymnasium. De Philips van Horne scholengemeenschap ligt bijna midden in de stad. Deze school is genoemd naar een van de heren van Horne. De andere school was vroeger de school waar je een opleiding kon gaan volgen als je priester wilde worden. Deze school ligt helemaal buiten de stad. Er zijn ook veel sportvelden bij deze school. Vroeger had deze school een eigen meer waar je in de zomer kon gaan zwemmen. Dit meer lag in een natuurgebied dat het “Tranché” heette. Nu is daar een groot vakantiepark gemaakt.
Er zijn twee scholen voor beroepsonderwijs. Dit is scholengemeenschap Het Kwadrant en Gilde opleidingen. Hier kun je allerlei beroepsopleidingen volgen. Dit zijn helpende in de verzorging, detailhandel, administratie en ITC niveau.
Bij de kazerne in Weert is er een koninklijke militaire school. Hier moet je naar toe als je een militaire opleiding wilt gaan volgen. Deze school ligt op het kazerne terrein. De kazerne ligt vlak bij scholengemeenschap Bisschoppelijk College.
Er is ook een school voor HBO onderwijs in Weert. Dit is een vestiging van een school uit Arnhem. Bij deze school kun je opleidingen volgen voor MBA, SPD, makelaar en office management en toerisme. Dit is maar een kleine school die naast de brandweerkazerne ligt.
9. Welke sport en recreatie voorzieningen zijn er in Weert?
Voor sport en recreatie voorzieningen zijn er in Weert erg veel. Er is voor iedereen wat te doen.
Er zijn drie sporthallen in Weert waar allerlei sportverenigingen gebruik van maken. Er wordt gehandbald, zaalvoetbal, hardlopen, basketbal. De basketbal vereniging van de Weert is nationaal bekend. Deze vereniging heet B.C. Weert. Er spelen ook Amerikanen in mee. Deze komen helemaal uit Amerika om voor Weert te spelen. De sporthallen zijn van de gemeente Weert en de verenigingen huren deze zalen van de gemeente.
Wie voetballen wil kan terecht bij de voetballenverenigingen in Weert. Ook zijn er is er een hockey verenigingen. Er zijn vier grote sportvelden complexen waar alle buitenbal sporten gespeeld kunnen worden.
In Weert zijn ook veel tennisverenigingen. Er zijn er zelfs 8 die allemaal eigen tennisvelden hebben. Ik zelf tennis bij tennisvereniging De Ray Pickers. Dit is de oudste club in Weert en deze bestaat al meer dan honderd jaar! Je kunt ook zien dat het een oude tennisvereniging is, want de tennisbanen liggen midden in de stad. De andere tennisverenigingen liggen allemaal wat buiten de stad.
Er zijn veel sportverenigingen in Weert. Er zijn verenigingen voor atletiek, badminton, beugelen, biljarten, boogschieten, bridge, duiken, zwemmen, gymnastiek, hengelsport, honkbal, korfbal, schietsport, schaken, vecht en verdedigingssport, wandelsport en wielersport. Al deze verenigingen zijn er teveel om op te noemen. Het zijn er wel meer dan 100!
In het natuurgebied De IJzeren Man ligt een groot subtropisch zwembad. Dit is een overdekt zwembad met een golfslagbad en ook nog een wedstrijdbad. In de zomer is er een buitenbad open en kun je op de ligwei in de zon liggen. Dit zwembad is heel erg groot en veel mensen komen hierna toe. Er komen mensen uit heel Limburg en België naar toe.
Als je van kamperen houd kun je terecht op een van de twee campings in Weert. Alle twee de campings liggen in het natuurgebied De IJzeren Man. Er is een gewone camping waar je kunt kamperen met een tent of een caravan. Dit is een hele grote camping met een restaurant is en een zwembad. In de zomer worden er allerlei activiteiten georganiseerd voor de gasten. Er is ook nog een andere camping en dit is de natuurcamping. Hier zijn alleen drie toiletten en twee douches en verder niets dan gras. Deze camping is speciaal voor mensen die van kamperen in de natuur houden. Als het donker wordt dan wordt er vaak een kampvuur gestookt en worden er allerlei verhalen verteld. Dit is de enige camping waar je kampvuur mag stoken. Op de andere camping mag dit niet. In de winter wordt deze camping onder water gezet en kun je er schaatsen (als het hard genoeg vriest).
Als je niet van kamperen houd kun je naar de Weerter Bergen gaan. Dit is een heel groot vakantiepark met huisjes erop. Er is een groot meer waar je kunt zwemmen, vissen en met de kano varen. Het is een heel groot park met een eigen restaurant. Ook kun je sporten. Dit kun je buiten doen of in een heel groot sportcomplex. Hierin is een tennisbal en een zaal voor allerlei zaalsporten. Als het slecht weer kun je zwemmen in een overdekt subtropisch zwembad. Dit is niet zo groot als zwembad De IJzeren Man maar er is ook een golfslagbad.
Als je wilt paardrijden kun je naar een van de drie maneges gaan. Er is een manage bij die heel bekend is. Dit manege De IJzeren Man. Hier worden vaak bekende spring – en dressuurwedstrijden gehouden en ruiters uit heel Nederland en ook uit het buitenland komen hier naar toe met hun paarden.
Midden in het gebied van de “De IJzeren Man” ligt er een natuur – en milieucentrum. Hierin zijn allerlei interessante dingen te zien over de natuur in Weert en omgeving. Soms zijn er ook speciale tentoonstellingen over een onderwerp. Dit kan zijn over bijvoorbeeld bijen en dan zijn er echte bijenkorven met imkers die laten zien hoe alles werkt. Als je wilt kun je dan een pot honing kopen.
Midden in de stad ligt het Muntcomplex. Dit is een heel groot overdekt winkelcentrum met veel winkels. Er is ook een theater. Dit theater heet “De Munt”. Hier worden allerlei toneelvoorstellingen gehouden. Het is een groot en nieuw theater waar bekende artiesten optreden. Er is ook een theater waar je naar toe kunt als je amateur toneel leuk vindt. Dit is het “Waagtheater”. Dit theater heet zo omdat het vroeger in een pand zat waarin weegschalen gemaakt werden. Nu is het theater verhuisd omdat dit gebouw te oud is.
Vlak bij het winkelcentrum ligt er een bioscoop. Deze bioscoop heet “Gotcha” en deze naam komt van een film. De bioscoop is pas gebouwd en heeft 5 filmzalen. Het is een van de grootste bioscopen in Limburg. Alle première films worden hier gedraaid. Als je in de zaal zit kun je drinken en snoep bestellen via een speciaal knopje op je stoel. De bioscoop is erg mooi ingericht. Na de film kun je naar het café gaan dat vast gebouwd is aan de bioscoop.
10. Winkelen en uitgaan in Weert.
In Weert is er een heel groot winkelcomplex met veel winkels. Dit is het Muntcomplex. De naam komt van een gebouw dat daar in ligt. Dit is het muntgebouw. Vroeger werden daar de munten voor de stad Weert gemaakt. In dit gebouw is nu een restaurant. Dit restaurant heet dan ook De Munt. In de rest van het complex zijn allerlei winkels. Er zijn kledingwinkels, boekenwinkels, bloemenwinkels, drankhandel en twee een soort supermarkten. Dit is Albert Heijn en Vroom en Dreesman.
In het hele centrum zijn promenades en hierlangs zijn winkels. Op deze promenades mogen geen auto’s komen en je kunt er dus op je gemak winkelen. Alleen voor 9 uur mogen er vrachtwagens komen om goederen te lossen en te laden. Ook mag je hier dan fietsen.
De winkels die er in Weert zijn, zijn er teveel om op te noemen. Er is van alles te koop. Kledingzaken, computerwinkels, schoenwinkels, juweliers, mobiele telefoons, voedingsmiddelen, radio en T.V. zaken, voedingsmiddelen etc. In het centrum zijn de meeste winkels. In andere buurten van Weert zijn er ook winkels maar dit zijn supermarkten voor eten en drinken te kopen. Voor echt shoppen moet je in het centrum zijn.
In Weert kun je goed stappen. Er zijn meer dan 150 cafés in Weert. De meeste cafés zijn in het centrum. Er is een discotheek en die heet De Carte Blanche”. Op vrijdag en zaterdag zijn er vaak van allerlei party’s waar het erg gezellig is. Maar er zijn niet alleen cafés. Ook zijn er allerlei restaurants waar je goed kunt eten. Er zijn gewone restaurants en ook buitenlandse. Er zijn chinezen, Italianen, kebab zaken, turks, japans etc. Tot voor kort was er zelfs een twee sterren restaurant. Dit was restaurant L’auberge en mensen uit heel Nederland en België kwamen hierna toe. Het restaurant is failliet gegaan en nu zit er een ander restaurant in.
Elke week is er markt in de stad. Hier komen veel mensen naar toe. De markt is in het centrum vlak bij de kerk en de promenades. Het grootste deel van de markt staat op een plein dat heet De Grote Markt. Vroeger werd hier al markt gehouden en daarom heet dit plein ook zo.
Een keer per jaar is er braderie in de stad. Dat is een groot feest. In de hele stad staan kraampjes waar je van alles kunt kopen en eten. Dan staan er overal in de stad muziekbandjes die van allerlei leuke muziek maken waar je leuk op kunt swingen. In de avond uren is het op het beste uitgaansplein erg gezellig. Dan speelt er een goede band en in alle cafés en op alle terrasjes is het dan stampdruk.
Naast de braderie is er nog een groot evenement. Dit is de kermis. Weert is de kermisstad van Nederland en heeft hiervoor allerlei prijzen gewonnen. Er staan meestal meer dan honderd attracties en de mensen komen van heinde en ver. Het leuke van de kermis in Weert is dat de prijzen veel goedkoper zijn dan in de rest van het land. Het gemeentebestuur heeft voorgeschreven dat de kaartjes niet duurder mogen zijn dan € 2,50 voor een grote attractie en € 1,25 voor een kinderattractie.
Dit is echt niet duur als je kijkt dat je op andere kermissen voor een kinderattractie al vaak € 5,00 moet betalen en voor de grote attracties € 7,00 of meer!
11. Het gemeentebestuur en het stadhuis van Weert
De stad wordt bestuurd door het gemeentebestuur van Weert. Dit bestaat uit de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De voorzitter van het gemeentebestuur is de burgemeester van Weert. Dit is de heer Majoor en hij was eerst burgemeester in Meerssen. Er zijn dan nog vier wethouders en een gemeentesecretaris. De burgemeester en de wethouders zijn het dagelijks bestuur van Weert. Het hoofdbestuur van de stad is de gemeenteraad. Hierin zitten de gekozen vertegenwoordigers van de bevolking van Weert. Er zijn een aantal politieke partijen. In de raad zijn de volgende partijen vertegenwoordigd. Het CDA, de VVD, de PVDA, D66, Weert Lokaal en WAP.
Deze laatste twee partijen zijn lokale partijen. WAP staat voor Weerter Arbeiders Partij en dit is een partij de bij de laatst gehouden verkiezingen nieuw opgericht is. Ze hebben al meteen een zetel in de gemeenteraad.
Bij de gemeente Weert werken ongeveer 450 ambtenaren die moeten zorgen voor allerlei voorzieningen in Weert. Het gemeentehuis ligt midden in de stad en voor allerlei vragen kun je naar het stadhuis komen. Ook als je dingen moet hebben kun je naar het stadhuis komen. Je kunt er een paspoort krijgen, een rijbewijs of je kunt er doorgeven dat je gaat verhuizen of pas in Weert bent komen wonen.
Als je een huis wilt gaan bouwen moet je een bouwvergunning aanvragen via de gemeente. Maar ook kun je er veel informatie halen over wonen en werken.
Ook zorgt het gemeentebestuur ervoor dat de stad er goed uitziet en alle plantsoenen en andere openbare voorzieningen goed bijgehouden worden. Hiervoor is er een speciale dienst bij de gemeente en die heet de afdeling Onderhoud Openbare Ruimten. In elke wijk is er een ploeg die alles bijwerkt en onderhoud.
Een keer per week wordt de vuilnis aan huis opgehaald door de reinigingsdienst. Iedereen in Weert heeft een grote plastiek vuilnisbak. Hierin zijn twee vakken. Een vak is voor GFT afval en het andere vak is voor restafval.
Er is een grote milieustraat waar je alle spullen die je niet meer nodig hebt naar toe kunt brengen. Ook tuinafval en andere rommel kun je brengen. Alles wordt gescheiden ingezameld. Dit wil zeggen dat alle rommel gescheiden wordt in hout, rommel uit de tuin, metaal, papier en oude televisies en andere spullen. Chemisch afval kun je er ook brengen. Dit wordt ingezameld in een speciale ruimte die goed afgeschermd is. Voor het brengen van je spullen naar de milieustraat moet je wel betalen. Wat het kost is afhankelijk van de hoeveelheid rommel die je brengt.
Voor dingen die de gemeente voor je doet, moet je betalen. Er zijn allerlei belastingen. Er is reinigingbelasting, onroerend goed belasting, rioolrecht en nog veel meer. Een keer per jaar moet je deze belastingen aan de gemeente betalen.
12. Welke informatie bronnen heb ik gebruikt?
Mijn informatie voor dit werkstuk heb ik gehaald bij de afdeling voorlichting van de gemeente Weert en boeken bij de bibliotheek.
Ik heb informatie gebruikt uit:
Folder “Warm welkom in Weert”;
“De gemeente gids 2002” van Weert;
Folder van zwembad “De IJzeren Man”;
Gids “Bedrijven vestiging in Weert”;
Folder “Wordt een vriend van het gemeentemuseum Weert”;
Boek “Weert, het verleden van een stad”;
Folder natuur – en milieucentrum “De IJzeren Man”;
Boekje “Werken bij de gemeente Weert”;
Boekje “Opgenomen in het ziekenhuis, en dan?”;
Informatiefolder van ouderen soos “de Roos”;
De website van de gemeente Weert.
REACTIES
1 seconde geleden
".
".
Tiendschuur. Deze naam dateert uit de oude tijd dat de boeren hier met hun karren door konden rijden en een tiende van hun lading als een soort belasting af moesten geven.
15 jaar geleden
Antwoorden