Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Kranten artikels

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1578 woorden
  • 5 februari 2009
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Artikel 1 Wethouder Hupkes stapt op

WASSENAAR - Wethouder Hans Hupkes (PvdA, welzijn en sociale zaken) legt zijn werkzaamheden per direct neer.
Zijn gezondheid is daarvan de reden.
„Het beroep dat het wethouderschap op mij doet is té groot,’’ zegt Hupkes (60), die in april van dit jaar een herseninfarct kreeg. „Je kunt in deze functie niet zeggen, ’ik volg het even niet’.’’ Hij keert niet terug in de Wassenaarse politiek.

dinsdagochtend maakte hij zijn beslissing bij burgemeester en wethouders bekend. „Die reageerden begripvol, al was het geen verrassing. ’’ Woensdag brengt hij de gemeenteraad middels een brief op de hoogte.


Hupkes is de tweede Wassenaarse bestuurder die in korte tijd aftreedt, nadat in oktober burgemeester H. van den Muijsenberg plots opstapte. Hij benadrukt echter dat in zijn geval er, ’van een politiek meningsverschil geen sprake is.’

a) Bronvermelding: http://www.ad.nl/denhaag/stad/article88912.ece

b) deze wethouder stapt op omdat zijn baan niet goed was voor zijn gezondheid.
Hij heeft een functie waar je niet even een paar weken vrij kunt nemen, omdat je gewoon een grote verantwoordelijkheid hebt.

c) dit artikel Gaat over het begrip:welzijn
we hadden het er in de les over dat als je een hoog salaris hebt, wat deze man waarschijnlijk ook heeft, dat je dan niet gelijk gelukkig hoeft te zijn.
De druk die deze baan op deze man legt is te hoog vandaar zijn gezondheidsklachten.
Een betere gezondheid zorgt vaak voor een hogere welzijn.

d) ik vind het verstandig van die man dat hij opstapt.
Zijn gezondheid is gewoon belangrijker dan zijn baan, en waarschijnlijk heeft hij wel genoeg geld om nog even zonder werk door te kunnen leven.

e) ik denk dat er in de bijbel wel iets staat van dat je goed voor je lichaam moet zorgen en dat je gezondheid dus belangrijker is dan dat hoge salaris.

Artikel 2 Natuurpad voor mindervalide

LEERSUM

Fietspaden, wandelpaden, ruiterpaden; het bos biedt de mobiele mens van alles. Maar ben je niet zo mobiel, dan is er niks.’’ Jan de Groot, boswachter in Leersum, wil aan die ongelijkheid iets doen. Op Landgoed Broekhuizen in Leersum moet een mindervalidenpad komen.

Het idee is niet nieuw. Er zijn al meer van dat soort paden in Nederland. Maar het pad in Leersum moet een toegevoegde waarde hebben, vindt de boswachter. De Groot zit vol ideeën voor de inrichting van het pad dat zo’n drieënhalve kilometer lang wordt. ,,Het moet meer zijn dan een betonnen pad met hier en daar een bankje. Ik denk aan geur- en kleurkastjes en informatieborden in braille. Je zou ook silhouetten van dieren in het bos kunnen maken. Silhouetten van spechten, uilen, dassen, een ree... De mensen moeten dan de silhouetten zien te herkennen.’’ De filosofie erachter? ,,Kijk eens wat dieper in het bos; daar leeft van alles.’’
Ook een stek om te vissen behoort tot de mogelijkheden. Alles is bespreekbaar, mits het het landschap, de natuurwaarde niet aantast.
Landgoed Broekhuizen is volgens de boswachter een ideale plek voor een mindervalidenpad. Het bezit tal van elementen: het landhuis is van cultuurhistorische waarde, er zijn solitaire bomen en boomgroepen die heel indrukwekkend zijn, er zijn grasvelden, vergezichten, waterpartijen, oud loofbos en de Londo-tuin (tuin waarin Nederlandse landschapstypen met hun beplanting zijn samengebracht).
Jan de Groot hoopt dat volgend jaar het mindervalidenpad gerealiseerd kan worden. Er is 65.000 euro nodig. 35.000 euro zit al in de knip, afkomstig van onder andere Staatsbosbeheer, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, en de opbrengst van verscheidene sponsoracties.
Het pad is niet exclusief voor mindervaliden, maar het pad en de manier waarop informatie wordt aangedragen is wel toegesneden op rolstoelers, blinden en verstandelijk gehandicapten. ,,We willen geen groepen uitsluiten.’’

a) bronvermelding: http://www.ad.nl/utrecht/heuvelrug/article32354.ece

b) dit artikel gaat over het begrip: ongelijkheid
in Leersum willen ze iets doen aan de ongelijkheid dat de mensen die gewoon gezond zijn, en dus ook mobieler zijn, dat de minder mobiele mens ook kan genieten van de natuur. Door middel van geur en kleur kastjes en informatieborden in braille door silhouetten in het bos en een visstekje. Is het voor de invalide mensen ook leuk om door het bos te wandelen of te rijden. Het pad is niet alleen voor geschikt voor invaliden maar ook voor gezonde mensen het is wel makkelijker begaanbaar voor rolstoelen.

c) in de les hebben we geleerd dat ongelijkheid soms eerlijk kan zijn en soms niet.

In dit geval is het niet eerlijk want er zijn mensen die gewoon van de natuur willen genieten maar dat niet kunnen vanwege hun handicap.

d) ik vind het wel goed omdat er mensen zijn die gewoon van de natuur willen genieten als dat dan niet kan omdat je een handicap heb en je erg van de natuur houd zou ik best balen lijkt mij.

e) er staat in de bijbel dat je goed moet zijn voor je naaste en dat je niemand mag buitensluiten.

Artikel 3

maandag 09 januari 2006
Artikel I. Buren hand in hand in de Schilderswijk
Door MARLIES VAN LEEUWEN

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL

De gemeente weet niet goed wat ze met hen aan moet. Een buurtvereniging? Dat is toch van vroeger? Roland Meivogel (39) en zes andere Krimpenaren uit de Schilderswijk vinden dat helemaal niet uit de tijd.

Roland Meivogel (zittend links) en de andere oprichters van de buurtvereniging Schilderswijk. FOTO ROB KAMMINGA
Eind januari moet alles officieel zijn en bestaat de Buurtvereniging Schilderswijk, de enige buurtvereniging die in Krimpen actief is. ,,We willen de sociale contacten in de wijk verbeteren,’’ vertelt voorzitter Meivogel, werkzaam als jeugd- en jongerenwerker bij Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Midden-Holland. ,,Er wordt weinig gedaan in de buurt. Niet alleen voor jongeren, maar ook voor ouderen.’’

De buurtvereniging organiseert niet alleen activiteiten voor jong en oud, maar is ook het aanspreekpunt voor de gemeente als het gaat om de Schilderswijk. Meivogel: ,,Zoals onlangs bij de inspraakavond over de bouwplannen van de flat op het veldje bij de Rembrandtlaan. Wij maken ons dan hard voor de belangen van de wijk.’’


Twee jaar geleden - nadat de wijk op de schop was gegaan - organiseerde Meivogel een buurtfeest. Dat was een succes, dus het jaar erop kwam er weer één. ,,Steeds heb ik de vergunning aangevraagd onder het hoedje van mijn baas. Het is beter geregeld wanneer je officieel een buurtvereniging bent.’’ Volgens de bestuursleden juicht de buurt de oprichting van de vereniging toe. ,,Daar moeten we nog wat op verzinnen, want ook bewoners van andere wijken willen lid worden. Ze zeggen: waarom alleen de Schilderswijk?’’

a) bronvermelding: http://www.ad.nl/rotterdam/oost/article96493.ece

b) dit artikel gaat over het begrip: belangengroep de mensen in dit artikel vinden dat er te weinig word gedaan voor de jeugd en de ouderen in de wijk zij willen daar wat aan veranderen en ze willen de sociale contacten in de buurt verbeteren. Ze hebben de zelfde belangen en dus is het een belangengroep.

c) In de les hebben wij geleerd dat een belangengroep een groep is met de zelfde wensen in hun voordeel. De mensen uit deze wijk willen allemaal dat er meer activiteiten georganiseerd worden en dat de sociale contacten in de wijk verbeterd worden. Dus is hier sprake van een belangengroep.

d) Ik vind het wel goed dat er zo’n groep is gewoon om te zorgen dat het een beetje leuk en gezellig blijft in de wijk ik vind het alleen wel een beetje overdreven dat de mensen uit een andere wijk niet lid mogen worden maar ja het heet niet voor niets een buurtvereniging.

e) Er staat in de bijbel dat je moet omzien naar elkaar dus dat je de contacten onderling goed en gezellig moet houden.

Artikel 4
Provincie onderzoekt analfabetisme
UTRECHT - De provincie Utrecht gaat onderzoeken hoe groot het analfabetisme in deze contreien is.

De CDA-fractie kaartte het probleem gisteren aan tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Een vooronderzoek naar functioneel analfabetisme is nodig, omdat op dit moment onduidelijk is hoeveel provinciegenoten te slecht lezen en schrijven om goed te functioneren op hun werk of om de noodzakelijke (bij)scholing te krijgen.

Bekend is dat in Nederland circa 1,2 miljoen mensen functioneel analfabeet zijn. Ze weten dat doorgaans goed te verbergen, maar het belemmert hen wel.


Volgens het CDA kan de provincie een bijdrage leveren aan het terugdringen van de laaggeletterdheid. Provinciale Staten steunden het voorstel en willen dat zowel de economische als de sociale kant van het probleem in beeld gebracht wordt.

Het vooronderzoek mag maximaal 50.000 euro kosten.

a) bronvermelding: www.ad.nl

b) de provincie Utrecht wil gaan onderzoeken hoeveel mensen er in de provincie Utrecht niet kunnen lezen en schrijven. Ze willen het onderzoeken omdat het op dit moment niet duidelijk is hoeveel mensen er in die provincie analfabeet, er zijn in Nederland 1,2 miljoen geregistreerde analfabeten.
De meeste weten dat goed te verbergen maar het stoort hen wel. Provinciale Staten steunden het onderzoek en willen dat de economische en de sociale kant van het probleem onderzocht word.

c) in de les hebben we geleerd dat je sociale positie vooral woord bepaald
door je opleiding. Als je niet kan lezen en schrijven heb je dus helemaal
geen opleiding gehad. Dat betekend dus dat je socialle positie erg laag is.

d) ik vind het goed dat ze dat gaan onderzoeken omdat het heel erg is als je
niet kan lezen en schrijven. Je hebt er bij alles last van televisie krant,
verkeersborden.

e) voor God zijn alle mensen gelijk dus iedereen moet de kans krijgen om
goed te leren lezen en schrijven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.