Kinderarbeid

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2750 woorden
  • 29 januari 2009
  • 24 keer beoordeeld
Cijfer 6
24 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
INHOUD:
• Inleiding.
• Hoe is mijn onderzoek verlopen.
• Wat waren mijn hoofd en deel vragen.
• Wat wil ik je leren in mijn verslag?
• Deelvraag 1.
• Deelvraag 2.
• Deelvraag 3.
• Deelvraag 4.
• Deelvraag 5.
• Deelvraag 6.
• Mijn bronnen.
• Nawoord.
• Inleiding

Kinderarbeid komt veel voor in de wereld. Veel kun je er niet aan doen, maar je kunt wel proberen te helpen. Je kunt die kinderen helpen door geld aan goede doelen te geven of spullen te kopen die niet door kinderen gemaakt zijn, maar het liefst kom je die kinderen persoonlijk van het werk afhalen. Ik vind dat kinderarbeid over de gehele wereld verboden moet worden, maar dat is onmogelijk. Voor mij betekend kinderarbeid werkende kinderen die ziek en verwaarloosd zijn, en gemiddeld maar 1 euro per dag krijgen. Ik vind dat verschrikkelijk, en ik kan mijzelf niet voorstellen dat ik inplaats van naar school naar mijn werk moet! Vroeger was er ook al kinderarbeid, en vandaag de dag is het er nog steeds.
Arme Thaise kinderen.

• Hoe is mijn onderzoek verlopen?

Mijn onderzoek is heel erg raar verlopen. In het begin toen we de oriëntaties kregen, wist ik totaal niet wat ik wou gaan doen. Ik heb toen heel veel geluisterd naar alles, maar ik wist het nog niet. Pas toen ik hoorde dat al mijn vriendinnen Arts zouden gaan doen, wist ik dat ik ook Arts wou gaan doen. Maar ik realiseerde me pas later dat ik toen heb gekozen voor het gezellige, en niet voor het leren. Ik vond het leuk dat ik kon gaan schilderen, want dat is een grote hobby van mij. Pas aan het eind van de 2e week realiseerde ik me dat. Toen ben ik eerst naar Paul gegaan. Paul zei tegen mij dat ik eerst naar Jos moest mailen, wat en waarom. Toen ik dat had gedaan ben ik de volgende dag naar Paul gegaan. Maar Paul wist het ook niet meer zei hij en toen zijn we samen bij 1A gaan zitten met Linda. Die zei dat zij het eigenlijk ook niet wist! Toen heb ik met Paul een deal gesloten. Ik zou de kernbegrippen en wat ik heb geleerd bij Arts ook in een verslag zetten, en ik zo gaan werken met een hartsvraag. Ik vond het wel goed. En ik ben aan de slag gegaan. Ik had opengegeven moment plopte er een vraag in mijn hoofd. En die vond ik erg leuk. Die ben ik toen gaan uitzoeken. Maar tijdens dat uitzoeken plopte er opnieuw een vraag in mijn hoofd. Die ik eigenlijk veel leuker en leerzamer vond als die eerste. Toen ben ik naar Paul gegaan, en die zei tegen mij, dat hij nu met zijn handen in zijn haar zat. (dat hij niet heeft ). Toen moest ik van Paul na de pauze een spoedgesprek met Jos maken. Tijdens dat gesprek hebben Jos en ik besloten dat ik de nieuwste vraag zou gaan doen, omdat je daar het meeste informatie over kan vinden. Ondertussen had ik nog maar een halve week over! Toen ben ik onmiddellijk begonnen met onderzoeken. En zo is mijn verslag tot stand gekomen!

• Wat waren mijn hoofd en deel vragen?

Mijn hoofdvraag was:
Hoe kan ik verklaren dat kinderarbeid al is verdwenen is of niet?

Mijn deelvragen waren:
• Wat is kinderarbeid?
• Heeft kinderarbeid vroeger ook bestaan in Nederland/Tilburg?
• Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?
• Wie was van Houten en wat heeft hij met kinderarbeid te maken?
• Is er in de wereld nog steeds kinderarbeid? En wat is de oorzaak daarvan?
• Hoe kan ik er voor zorgen dat er geen of minder kinderarbeid komt?

• Wat wil ik je leren in dit verslag?

In dit verslag wil ik je leren kinderarbeid te respecteren. Niet omdat het zo goed is, nee, het is juist hartstikke slecht! Ook wil ik je leren dat kinderarbeid altijd al heeft bestaan, ook in Tilburg. Ook wil ik je leren dat het niet zomaar kan weggaan. Je kunt de kinderen helpen door bijvoorbeeld: geld te geven aan goede doelen en spullen te kopen die niet door kinderen zijn gemaakt.
Een weeskind uit Brazilië.

• Deelvraag 1.
Wat is kinderarbeid?

Van kinderarbeid kun je van alles vinden. De een vind het goed en de ander vind het slecht. Wij in Nederland vinden het meestal slecht, maar in landen zoals: Afrika, India en nog vele andere is het heel gewoon. Voor ons is dat raar, het is toch heel gewoon dat je elke dag naar school moet en dat je soms een klusje doet om je zakgeld wat bij te vullen? Maar voor andere kinderen is dat niet zo. Zij moeten elke dag zwoegen om geld te verdienen voor eten. Maar wat is kinderarbeid nou toch? Kinderarbeid is werk dat kinderen doen om geld te verdienen voor eten. Niet zoals wij voor leuke dingen maar met hun geld hebben ze niet eens genoeg geld voor genoeg eten. Meestal krijgen ze ongeveer een euro per dag. Maar het werk dat ze moeten doen is meestal ook erg lang. De kinderen die moeten werken, werken meestal zo’n negen uur of langer! En dat ook nog eens 7 dagen in de week. In Nederland mogen volwassenen maar 9 uur per dag werken en 5 dagen in de week. Stel je voor die kinderen werken langer en waarschijnlijk ook harder dan je ouders! Meestal is het werk dat die kinderen doen erg zwaar, en vermoeiend en ze werken meestal onder de hete zon.
Er zijn verschillende redenen dat die kinderen moeten werken:

• De kinderen werken omdat het loon van hun ouders te laag is en ze anders niet genoeg eten hebben.
• Sommige kinderen verdienen zo geld om voor zichzelf te zorgen, omdat de kinderen zijn weggelopen of omdat ze geen ouders meer hebben!
• Op plaatsen waar ze geen school hebben werken kinderen om de dag door te komen.
• Andere kinderen werken omdat de ouders schulden hebben bij de baas, zij moeten daar blijven werken totdat de schulden zijn afgelost.

Er zijn ook kinderen, vooral meisjes, die in de prostitutie werken. Die meisjes worden vaak verkocht aan veel oudere mannen om seks met ze te hebben. Het geld dat ze ervoor zouden moeten krijgen, gaat meestal naar hun baas en zij houden er niks aan over behalve, vaak veel verdriet en verwarring.
Er zijn ook kinderen die mee vechten in een oorlog voor hun land. Dat is ook erg gevaarlijk en absoluut verboden.
Ondanks dat die kinderen zo veel werken verdienen ze niet veel. Zo blijven ze toch nog altijd arm. Maar om rijker te worden moeten ze in opstand komen. Maar dat doen ze niet want ze zijn bang om hun baan te verliezen. En geen baan betekent geen eten!

• Deelvraag 2
Heeft kinderarbeid vroeger ook bestaan in Nederland/ Tilburg?

Jazeker! Kinderarbeid heeft zeker bestaan in Nederland, en dan waarschijnlijk ook dus in Tilburg. Eeuwenlang was het namelijk de gewoonste zaak om kinderen mee te laten werken aan het inkomen van een gezin. Zelfs de allerkleinste hielpen mee om geld te verdienen. Ze hielpen mee op het platteland bij bijv. Met het binnenhalen van de oogst, en nog veel meer. Of ze hielpen in de huishoud industrie, daar werden meestal kleren en dat soort dingen gemaakt. Maar rond het midden van de 19e eeuw kwamen er machines. Sindsdien werd kinderarbeid in Nederland echt een probleem. Zonder de machines konden de mensen minder lang werken en gingen ze dus eerder naar huis. Maar toen de machines kwamen moesten de mensen langer werken. Want er waren machines, en machines konden altijd doorgaan en werden dus ook nooit moe. De kinderen gingen toen mee met hun ouders naar de fabrieken en deden daar altijd erg zwaar en vermoeiend werk. Ze werkten toen soms wel eens 16 uur op een dag, en dat is ontzettend veel! Ook deden ze erg gevaarlijk werk toen, en het was geen uitzondering dat er ongelukken in zo’n fabriek gebeurden. Een onderzoek uit 1859 toonde toen aan dat er toen ongeveer 450.000 kinderen tussen de 6 en de 11 jaar werkte in Nederland! Dat is ongeveer een half miljoen kinderen! Ook in Tilburg hebben kinderen gewerkt, want de leerindustrie en de textielindustrie zijn in Brabant begonnen. Er zijn veel kinderen die daar hebben geholpen in de fabrieken. Veel fabrieken van die industrieën van toen zijn al gesloopt en tegenwoordig zijn alle textiel en leer fabrieken, modern en zonder kinderen!

• Deelvraag 3
Hoe is kinderarbeid verdwenen uit Nederland?

Kinderarbeid is verdwenen door eerst een opstand van een leraar die erachter kwam dat bijna alle kinderen uit zijn dorp niet naar school gingen maar naar hun werk! Daarna kwam Samuel van Houten. Hij was een politicus uit de tweede kamer en zag dat er veel kinderen werkte en niet naar school gingen terwijl dat zo belangrijk is. Een paar jaar eerder was er al eens over kinderarbeid gesproken in de tweedekamer maar toen was er gezegd: Wij als regering moeten ons niet met die fabrieken bemoeien. De directeuren van die fabrieken moeten het maar uitzoeken!
Van Houten was het daar niet mee eens en begon er over te praten in de tweedekamer en maakte een wetsvoorstel. Veel mensen waren het er mee eens wat van Houten zei, en de mensen kwamen in opstand. Veel mensen uit de tweedekamer zagen dat en waren onder de indruk. En zo werd er gestemd over het kinderwetje van van Houten. 64 Mensen stemden voor en 6 tegen. Zo werd het kinderwetje van van Houten een echte wet.

• Deelvraag 4
Wie was van Houten en wat heeft hij met kinderarbeid te maken?

Lees:
WET HOUDENDE MAATREGELEN TOT HET TEGENGAAN VAN OVERMATIGEN ARBEID EN VERWAARLOOZING VAN KINDEREN.
(Vastgesteld den 19den september 1874, en uitgegeven den 24sten september 1874, Stbl. no. 130.)
(KINDERWETJE VAN VAN HOUTEN)
Art. 1. Het is verboden kinderen beneden twaalf jaren in dienst te nemen of in dienst te hebben.
2. Het verbod van art. l is niet toepasselijk op huiselijke en persoonlijke diensten en op veldarbeid.
3. Wegens overtreding van art. l zijn aansprakelijk de hoofden of bestuurders der ondernemingen, in of bij welke het kind in dienst is bevonden. Heeft de indienstneming plaats gehad buiten weten van de bij het vorig lid aansprakelijk gestelde, en bewijzen deze, dat zij de overtreding, onmiddellijk na daarvan kennis te hebben bekomen, hebben doen ophouden, dan wordt degene aansprakelijk gesteld, die het kind in dienst heeft genomen.
4. Overtreding van art. l wordt gestraft met geldboete van ƒ 3 tot ƒ 25 en gevangenisstraf van l tot 3 dagen, te samen of afzonderlijk. Bij herhaling van overtreding binnen een jaar na ene vroegere veroordeling wordt altijd gevangenisstraf toegepast.
OVERGANGSBEPALINGEN.
5. Het verbod van art. l dezer wet is gedurende het eerste jaar na haar in werking treden slechts van toepassing op kinderen beneden tien jaren, en gedurende het daarop volgende jaar slechts op kinderen beneden elf jaren.
Wat je hierboven ziet is het wetvoorstel en de wet over kinderarbeid wat Samuel van Houten heeft geschreven en bedacht. Samuel van Houten was een politicus uit de 2e kamer. Hij zag dat de kinderen van Nederland niet naar school gingen maar naar hun werk. Van Houten vond dit erg slecht een deed een wetsvoorstel maar de minister daarvan deed er niks aan en van Houten besloot zelf een wetsvoorstel te maken. Gedreven schreef hij het wetsvoorstel en besprak het in de 2e kamer. Veel mensen in Nederland waren het met hem eens en stuurde hem brieven om hem hun steun te geven. Veel mensen van de 2e kamer zagen dit en waren erg onder de indruk. Zo kwam het kinderwetje van van Houten er. Wat je nu net hebt gelezen, heb je waarschijnlijk net het hoofdstuk hiervoor ook al gelezen. Dat klopt. Maar wat ik heb geschreven is wel iets belangrijks geweest voor van Houten. Het heeft veel invloed gehad op zijn carrière, en natuurlijk ook op Nederland.
Maar wie was van Houten nu eigenlijk precies?
Van Houten was zoals je al hebt gelezen een politicus uit de 2e kamer. Maar hij was nog veel meer. Op 17 februari 1837 werd Samuel van Houten geboren in Groningen. Hij was de zoon van Derk van Houten en van Barbara Elisabeth Meihuizen. Derk van Houten was een houthandelaar en een houtzaag molenaar. Barbara Elisabeth Meihuizen werkte in het huishouden bij hun thuis. Sina van Houten was zijn oudere zus die drie jaar eerder dan hem was geboren. Toen hij 24 was trouwde hij op 298 Juni (1861) met Elisabeth van Konijnenburg. Samen kregen ze 5 dochters en 2 zonen. Maar jammer genoeg overlijd Elisabeth op 16 Juni 1872. Een jaar later hertrouwt Samuel van Houten met Hermine Leendertz op 3 Juni 1873. Met Hermine kreeg van Houten 1 dochter en 2 zoons. Ondertussen werkte van Houten in de politiek in de 2e kamer. In 1874 werd van Houten bekend met zijn kinderwet. Daarna werd Samuel van Houten in 1896 minister van binnenlandse zaken. Op 14 oktober 1930 overleed van Houten in Den Haag.

• Deelvraag 5
Is er in de wereld nog steeds kinderarbeid? En wat is de oorzaak daarvan?

Tegenwoordig bestaat er in Nederland geen kinderarbeid meer. Dit is bij de wet verboden. In de rest van de wereld komt kinderarbeid nog wel veel voor. Het meeste in Azië, met name in India. In dit land worden ongeveer 50 miljoen kinderen gedwongen te werken. Ook in Afrika en Zuid-Amerika is er sprake van kinderarbeid. Dit soort werk komt niet alleen voor in Derde Wereld landen, maar ook in de VS en Europa.
In de industrie en de landbouw werken veel kinderen. In Peru is 20% van de werknemers die in de goudmijnen werken, tussen de 11 en de 18 jaar.

Kinderarbeid heeft verschillende oorzaken:
1) Armoede is de grootste oorzaak. Om als gezin te overleven is er geld nodig. Om zoveel mogelijk geld te verdienen moet iedereen werken dus ook de kinderen. Het is een kwestie van overleven. Het kan ook zijn ouders door de jaren heen schulden hebben opgebouwd en dat deze afbetaald moeten worden.
2) Een 2de oorzaak is de bevolkingsgroei in sommige landen is een vrouw met 5 kinderen heel normaal. Als de ouders de kinderen niet meer kunnen betalen, komen ze op straat of moeten ze gedwongen werken.
3) Ook is er veel kinderarbeid omdat er veel arbeidsintensieve productie plaatsvindt, de productie moet dus zo snel mogelijk verlopen, dus veel arbeidskrachten.
Maar……wel zo goedkoop mogelijk, met kinderen.

Wordt er eigenlijk wel iets tegen kinderarbeid gedaan?
Op 20 november 1989 werd er in New York in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, waarin bijna alle landen van de wereld vertegenwoordigd zijn, het Verdrag van de Rechten van het Kind afgesloten. Hierin staat o.a.: kinderen hebben recht op leven en ontwikkeling. Dit betekent dus geen kinderarbeid, want door de arbeid kunnen de kinderen niet naar school dus kunnen zich niet ontwikkelen. Er is inmiddels 10 jaar verstreken en is er dus het een en het ander gebeurd.
Niet altijd met even grote stappen, maar het is al belangrijk dat de regeringen naar de problemen van kinderen kijken en proberen deze op te lossen. Sommige landen hebben de leerplicht ingesteld, waardoor de werkgevers die jonge kinderen laten werken, gestraft kunnen worden. Alle kinderen hebben het recht onderwijs te volgen.
Jij kunt ook wel degelijk iets tegen kinderarbeid doen door geen producten te kopen die door kinderen gemaakt zijn. Als er bijv. Op tapijten 'Rugmark' staat betekent dat, dat het niet door kinderen gemaakt is. In verschillende winkels zijn deze producten verkrijgbaar bijv. De wereldwinkel.
Door een goede samenwerking kunnen we een einde maken aan kinderarbeid!

• Deelvraag 6
Hoe kan ik ervoor zorgen dat er geen of minder kinderarbeid komt in de wereld?

Kinderarbeid is niet zo 1,2,3 op te lossen. Het is een groot probleem in de wereld. Maar de kinderen die moeten werken kun je het best helpen door bijv. Geld te doneren aan goede doelen. Bijvoorbeeld: plan Nederland en Unicef.
Sites:
www.plannederland.nl/kinderarbeid
www.unicef.nl
Je kunt ook spullen kopen die niet door kinderen gemaakt zijn. Die spullen kun je in speciale winkels kopen, bijvoorbeeld in de wereldwinkel. Ik vind dat die spullen overal te koop moeten zijn.

• Mijn bronnen.

Mijn bronnen:

http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=129628#item129630
http://www.thomissen.net/kinderarbeid/wat%20is%20kinderarbeid.htm
http://www.cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/cultuurwijs.nl/i000907.html
http://members.lycos.nl/kidk/index-2.html
http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20040224_kinderarbeid01
http://www.schooltv.nl/vroegerenzo/pagina.jsp?nr=vz_werkstuk&wsnr=129628

• Nawoord

Ik vond dit verslag erg leuk en leerzaam om te maken, ook al was het een korte tijd. Ik ben trots op mezelf dat ik het nog op tijd inlever en dat het verslag ook nog mooi en netjes is geworden. Wat mijn cijfer ook zal worden. Ik vind mijn verslag top en daar kan geen cijfer tegen op. Dankjewel voor het lezen!

13-12-2008

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.