Inhoudsopgave ‒ Verantwoording van mijn keuze
‒ Inleiding op mijn probleem
‒ De krantenartikelen
‒ Conclusie
Waarom heb ik gekozen voor het onderwerp: Kabinet Balkenende, met de probleemstelling of Nederland links of rechts moet worden geregeerd?
Ik heb gekozen voor dit onderwerp, omdat het een belangrijk punt is voor onze samenleving. Acht jaar lang voor de komst van Kabinet Balkenende heeft Nederland een paarse regering gehad. Veel mensen waren hiermee tevreden, maar er waren ook behoorlijk wat mensen die er wat op aan hadden te merken. De Paarse regering zou te soepel zijn, ze zouden teveel bureaucratische regeltjes hebben, ze zouden niet de mening van het volk vertegenwoordigen. Kortom, er was een behoorlijk meningsverschil. Echter met de komst van de nieuwe partij, de LPF (lijst Pim Fortuin), kwam er een einde aan het 8 jaar lange paarse kabinet. Mensen stemden massaal op de nieuwe partij, niet alleen omdat ze hem zo goed vonden, maar ook als een soort van proteststem. De politiek werd veel meer een alledaags onderwerp, vooral bij jongeren. Jammer genoeg werd de leider van de LPF, Pim Fortuin, neergeschoten in het Mediapark. Dit, omdat mensen dachten dat hij discriminerend was, dit zogenaamde discriminerende van hem was echter opgeblazen door de pers en was grotendeels niet waar. Maar met de komst van kabinet Balkenende kwam er dus een rechtse regering. Nu vond ik het wel eens interessant om me wat in dit probleem te verdiepen, zodat ik hierover ook een sterkere mening kon krijgen. Mijn mening die ik al had was dat Paars er een puinhoop van had gemaakt, of ik hierbij ben gebleven is te lezen in mijn conclusie. Maar voordat ik mijn conclusie schrijf heb ik eerst een schets van de politieke situatie gegeven van Nederland.
Het onderwerp wat ik heb gekozen heeft te maken met politiek, de politiek neemt beslissingen over wat er met de samenleving moet gebeuren. Deze beslissingen worden genomen door politici. Deze hebben als taak verantwoorde keuzen te maken bij maatschappelijke kwesties, niet iedereen is het met deze keuzes eens, maar da ga ik het later over hebben. Eerst zal ik aangeven hoe het politieke bestuur geregeld is in Nederland.
Zoals iedereen wel weet is Nederland een democratie, het land wordt geregeerd door vertegenwoordigers van het volk. Ook is Nederland een land waarin de machten zijn gescheiden. (Trias politica) Dit houdt in dat de politieke macht gescheiden is in:
‒ De wetgevende macht: deze stelt wetten vast waaraan de burgers zich moeten houden ‒ De uitvoerende macht: deze macht zorgt ervoor dat de eenmaal goedgekeurde wetten ook worden uitgevoerd ‒ De rechterlijke macht: deze beoordeelt of de wetten wel goed worden nageleefd.
Het Parlement (Eerste en Tweede kamer) controleert de regering (koningin + ministers). Eens in de vier jaar worden er verkiezingen gehouden. De burger mag dan kiezen voor drie bestuursorganen. (2e kamer, provinciale staten, gemeenteraden) Deze drie keuze’s komen vanwege het feit dat Nederland opgedeeld is in drie soorten bestuurslagen: Als eerste het hele land (het Rijk), daarna de provincie en als laatste de gemeente. De burger mag voor al deze bestuurslagen mensen kiezen die zijn mening het beste kan vertegenwoordigen. Ik noemde hier kort de 1e en 2e kamer, wat die kamers inhouden heb ik hieronder beschreven:
Eerste kamer: Deze vormt samen met de tweede kamer de Staten-Generaal. De kamer bestaat uit 75 leden die eens in de 4 jaar worden gekozen door de Provinciale Staten
Tweede kamer: Er kan geen politieke beslissing worden genomen zonder instemming van dit politieke orgaan. De belangrijkste functies van de kamer zijn:
‒ Controle van de regering &
‒ Mede-wetgeving
Voor het uitoefenen van deze functies hebben ze een aantal mogelijkheden tot hun beschikking:
‒ Recht van interpellatie (vragen stellen aan de minister)
‒ Recht van enquête (onderzoek naar de handelwijze van de regering en haar ambtenaren)
‒ Recht van initiatief ( met een wetsvoorstel komen)
‒ Recht van amendement (wetsvoorstel veranderen)
De eerste kamer heeft alleen de eerste 2 rechten (interpellatie en enquête)
Maar, om verder te gaan waar ik gebleven was, het volk kiest dus via de verkiezingen mensen die hun mening mogen gaan vertellen in de politiek. Er zijn twee soorten kiesrecht in Nederland. Als eerste heb je het actief kiesrecht, dit houd simpelweg in dat je het recht hebt om te kiezen. Maar je kan zelf ook gekozen worden als je dat wilt, dit noemt men het passief kiesrecht. Als je zelf gekozen wil worden mag dat niet zomaar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn:
Je eigen partij moet staan ingeschreven in elk kiesdistrict waar ze stemmen willen krijgen. Nederland is verdeeld in negentien kiesdistricten. (4 in Z-Holland, 3 in N-Holland, 2 in Gelderland & N-Brabant, de rest van de provincies tellen allemaal voor 1 district mee)
‒ De partij moet in elk kiesdistrict 25 handtekeningen van sympathisanten inleveren
‒ De partij moet per kiesdistrict een waarborgsom van duizend gulden betalen. Dit bedrag krijgen ze terug als ze minstens 1 zetel halen.
Voor beide soorten kiesrecht geldt (vanzelfsprekend) wel dat je 18 jaar of ouder moet zijn.
Naast kiezen kan een inwoner van Nederland ook op een andere manier invloed uitoefenen op de politiek. Je kan persoonlijk contact opzoeken met politici, je kan een verzoek indienen, je kan de pers benaderen, ook kan je lid worden van een actiegroep (en daar heb je er veel van in Nederland), of je kan mooi gezegd: “overgaan tot je burgerlijke ongehoorzaamheid”, wat inhoud dat je kan protesteren tegen bepaalde beslissingen van de politiek.
Het kiezen zelf in Nederland is ook tot in de puntjes geregeld. Nederland heeft een evenredig kiesstelsel, d.w.z. dat als je bijv. 20% van de stemmen haalt, je ook 20% van de zetels haalt. Hier zitten voor- en nadelen aan verbonden. Een voordeel is dat iedere stem echt meetelt, een
nadeel is dat het een puinhoop kan worden in de politiek als je heel veel kleine partijtjes in de kamer krijgt die ieder hun mening willen geven. Voordat je gaat kiezen wil je natuurlijk wel weten wat de ideeën en standpunten zijn van de verschillende partijen.
De meeste partijen die meedoen aan verkiezingen hebben een verkiezingsprogramma waar de belangrijkste standpunten en ideeën staan van die partij. Dit kan dus zeer omvangrijk worden (met uitzondering van de partijtjes zoals partij voor het dier misschien) en wordt waarschijnlijk mede hierdoor niet gelezen door de meeste kiezers. De laatste tijd speelt de media een belangrijke rol in de verkiezingen. Iedere partij heeft een lijsttrekker die op nummer 1 van de partij staat en die moet zo goed mogelijk de mening van partij duidelijk maken. Op tv kun je dan naar verkiezingsdebatten kijken en naar allerlei uitzendingen over de partijen. Er wordt vaak heel wat beloofd in dit soort programma’s, maar veel wordt niet waar gemaakt. Dit vaak tot grote ergernis van de kiezer.
Nu ik de politieke structuur duidelijk heb gemaakt zal ik een proberen duidelijk te maken wat voor soort partijen er zijn en wat hun ideeën zijn.
Je zou alle partijen in Nederland eigenlijk in tweeën kunnen de delen, namelijk de progressieve kant en de conservatieve kant. Progressief betekent vooruitstrevend en de partijen die dit zijn benadrukken vaak de gebreken in de samenleving en pleiten voor grondige veranderingen.
Conservatief betekent behouden en de partijen die dit zijn benadrukken vaak was al is bereikt. Zij hebben vaak meer aandacht voor de traditionele waarden en hebben (meestal) meer contact met kerken.
De benaming die je echter het meest hoort is links en rechts. Links sluit aan op de progressieve standpunten en gaat er vaak voor om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Rechts is meer conservatief en legt vooral de nadruk op vrijheid. Zij vinden dat de overheid zich zo min mogelijk moet bemoeien met het dagelijkse leven en alleen moet ingrijpen als dat noodzakelijk is.
Dit zijn een beetje de algemene achtergronden van de partijen, nu zal ik de verschillende partijen opnoemen met hun ideeën. Dit doe ik van Links naar Rechts.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden