Jeugdgevangenis de hunnerberg

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 6900 woorden
  • 21 november 2005
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
141 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Jongeren
Doelgroepen

Door middel van de formule van multifunctionele inzetbaarheid, kunnen diverse jongens en meisjes worden opgenomen binnen de inrichting. De plaatsing geschiedt op basis van voorlopige hechtenis, jeugddetentie, vreemdelingenbewaring en nachtdetentie. Ook kunnen jongeren worden opgenomen die wachten op een plaats in een andere inrichting, de zogenaamde passanten op grond van een civielrechtelijke Onder Toezicht Stelling (OTS) of een strafrechtelijke maatregel tot Plaatsing in een Inrichting voor Jeugdigen (PIJ).

Daarnaast worden civielrechtelijke jongeren opgenomen die in een crisissituatie verkeren en jongeren die vanuit andere inrichtingen worden overgeplaatst. Ook bieden wij plaats aan jongeren die als gevolg van een bijzondere maatregel worden aangeboden.
Binnen De Hunnerberg is er onderscheid gemaakt in de volgende doelgroepen:
- Jongens + 16 jaar
- Jongens – 16 jaar
- Veelplegers – 17 jaar
- Zelfmelders
- Nachtdetentie
- Bijzondere zorg
- Meisjes gesloten crisis.
Van elke doelgroep (behalve jongens + en – 16 jaar) is een korte beschrijving opgenomen.
Eerst wordt uitgelegd wat het verschil tussen strafrechtelijk en civielrechtelijk is.
Strafrechtelijk
- Preventieve hechtenis: de jongere wordt op verdenking van een (ernstig) misdrijf direct geplaatst, in afwachting van de uitspraak van de rechter.
- Jeugddetentie: de tenuitvoerlegging van de opgelegde straf. Voor jongeren van twaalf tot en met vijftien jaar bedraagt de maximale straf één jaar, voor jongeren van zestien tot achttien jaar is de maximale duur twee jaar. Jongeren ouder dan achttien jaar vallen in principe onder het volwassen strafrecht.
- PIJ-maatregel: strafrechtelijke maatregel voor opgelegde behandeling voor twee jaar. De maatregel kan in de meeste gevallen nog eens met twee jaar verlengd worden. Als de jongere ten tijde van het begane strafbare feit een psychische stoornis had kan tot een maximum van zes jaar worden verlengd.
Civielrechtelijk
Een civielrechtelijke maatregel (OTS = Onder Toezicht Stelling) is een maatregel waarbij op verzoek van een ouder of verzorger, de Raad voor de Kinderbescherming of de Officier van Justitie, de jongere onder toezicht wordt gesteld, als hij of zij zodanig opgroeit dat zijn of haarzedelijke c.q. geestelijke belangen of gezondheid ernstig worden bedreigd en andere middelen om deze bedreiging af
te wenden, hebben gefaald. De maatregel wordt voor ten hoogste een jaar opgelegd, maar kan door de kinderrechter, als dit nodig is, telkens worden verlengd met een jaar tot de jongere achttien jaar is. In noodgevallen kan de kinderrechter een Voorlopige OTS (VOTS) uitspreken voor 3 maanden.
Veelplegers -17 jaar

Veelplegers zijn jongeren met vele antecedenten, ongeacht de ernst van de delicten. De maatschappij vraagt een straffere aanpak. Bij veelplegers is het van belang om niet alleen op de afzonderlijke - vaak lichte - delicten te reageren, maar op het totaalbeeld. Een jongere die volhardt in crimineel gedrag moet hiervan de consequenties voelen en van de straat worden gehaald.
Veel van de jonge veelplegers zijn op 12- 13 jarige leeftijd voor de eerste keer in aanraking gekomen met de politie. Kenmerkend voor de veelplegers zijn de veel verschillende typen delicten.

Doel programma:
Door het verplicht deelnemen van de veelpleger aan het kort –of lang programma met daarin opgenomen de specifieke trainingen voor veelplegers, is de verwachting dat het probleemgedrag afneemt. Het STP (scholing en trainingsprogramma) vormt een wezenlijk onderdeel. Het uitgangspunt is dat het programma inclusief het STP bijdraagt aan een succesvollere terugkeer in de maatschappij.
Soorten programma’s:
Er worden 2 soorten programma’s veelplegers binnen De Hunnerberg aangeboden. Er is hierbij onderscheid gemaakt in de duur. De inhoud blijft gelijk.
1. 6 weken verblijf en 4 weken STP
2. 18 weken verblijf en 8 weken STP
Trainingen
Binnen het veelplegersprogramma worden diverse trainingen aangeboden. Het gaat hier om:
- Sociale vaardigheidstraining (basis voor kort en lang/ plus alleen voor lang)
- Communicatie training (basis voor kort en lang/ plus alleen voor lang)
- Agressieregulatietraining
- Funtional Family Therapy
- Morele ontwikkeling
Zelfmelders

Zelfmelders zijn jongeren die een alternatieve sanctie “taakstraf” niet hebben opgevolgd.
Een taakstraf kan worden opgelegd aan minderjarige plegers van een strafbaar feit. Het accent ligt op first-offenders en plegers van minder zware delicten. Bij minderjarigen kan een taakstraf in de plaats komen van een hoofdstraf: jeugddetentie of geldboete. Taakstraffen kunnen bijvoorbeeld worden toegepast bij diefstal, geweldpleging, vernieling en fraude. Plegers van zeden- en vuurwapendelicten worden doorgaans uitgesloten van de taakstraf.

Rechtsgang
Taakstraffen kunnen zowel door de rechter als door het Openbaar Ministerie (OM) worden toegepast. Er zijn vele modaliteiten mogelijk. Voor de rechter zijn dit bijvoorbeeld schorsing van de voorlopige hechtenis met als daaraan verbonden voorwaarde het uitvoeren van de taakstraf, uitstel van vonniswijzigingen of als bijzondere voorwaarde bij de oplegging van een voorwaardelijke vrijheidsstraf.
De officier van justitie kan een taakstraf toepassen als voorwaarde ter voorkoming van verdere strafvervolging.
De taakstraffen voor jeugdigen worden gecoördineerd door de Raad voor de Kinderbescherming. Zij is tevens verantwoordelijk voor de controle op de daarvoor geldende voorschriften en de rapportage aan het OM.
Indien er een taakstraf niet opgevolgd wordt, wordt dit gemeld aan de rechtbank. In een vonnis kan de opgelegde taakstraf omgezet worden in een onvoorwaardelijke detentie.
Als een jongere zichzelf niet meldt om de detentie te ondergaan, neemt de inrichting contact op met bureau Individuele JeugdZaken (IJZ) in Den Haag. Hierop wordt contact gezocht met de jongere. Indien dit niet lukt, wordt het Landelijke Coördinatie Arrestatiebevelen (LCA) ingelicht, waarna een arrestatiebevel uitgevaardigd wordt. De jongere heeft dan niet meer de status van zelfmelder.
Doel programma
Het programma is gericht op het ontwikkelen van vaardigheden op de gebieden arbeid en scholing, (zelfstandig) wonen, vrije tijd en sociaal netwerk en wel op zodanige wijze dat het probleemgedrag afneemt. Deze ontwikkeling vindt plaats in een pedagogische omgeving waarbij morele waarden en normen de basis vormen.
Soorten programma’s
Er worden 3 soorten programma’s zelfmelders binnen De Hunnerberg aangeboden. Er is hierbij onderscheid gemaakt in de duur. De inhoud blijft gelijk.
1. 1 tot 7 dagen verblijf
2. 8 tot 35 dagen verblijf dagen verblijf
3. 36 of meer
Nachtdetentie

De Minister van Justitie heeft besloten om de modaliteit nachtdetentie voor de voorlopige hechtenis in te voeren. Dat betekent dat van opvanginrichtingen gevraagd wordt om deze vorm van voorlopige hechtenis uit te gaan voeren in samenwerking met ketenpartners. Ketenpartners zijn het Openbaar Ministerie (OM), de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdreclassering (onderdeel van Bureau Jeugdzorg).
Onder nachtdetentie wordt verstaan de voorlopige hechtenis waarbij de jeugdige overdag naar school, werk of dagbehandeling gaat, en ’s avonds, ’s nachts en in het weekend in een gesloten opvanginrichting verblijft. Het primaire doel van nachtdetentie is het continueren of het opstarten van onderwijs, werk of behandeling gedurende de voorlopige hechtenis.

Doel programma
De Hunnerberg kiest ervoor om jeugdigen met nachtdetentie te plaatsen binnen de reguliere opvanggroepen. Aan deze keuze liggen de volgende overwegingen ten grondslag:
- het is vooralsnog erg onduidelijk hoe groot de instroom zal zijn van jeugdigen met nachtdetentie. Het is daarom niet verantwoord hiervoor aparte plaatsen te reserveren.
- uit strafrechtelijk oogpunt is het gewenst dat het vrijheidsbeperkende (gesloten) karakter van de voorlopige hechtenis ook voor deze groep jeugdigen gehandhaafd blijft.
- tijdens schoolvakanties moet de inrichting een dagprogramma verzorgen. Dit is het gemakkelijkst op te vangen als de jeugdigen op de reguliere groepen verblijven.
- budgettair is er geen verschil tussen reguliere opvangplaatsen en nachtdetentie.
In het verlengde van bovenstaande is het uitgangspunt dat voor jeugdigen met nachtdetentie zo veel mogelijk hetzelfde regime en dezelfde pedagogische benadering geldt als voor de jeugdigen in reguliere voorlopige hechtenis. Dat wil zeggen dat voor hen in principe dezelfde afspraken en regels gelden. Wanneer de jeugdigen in de inrichting zijn, volgen zij de gebruikelijke dagelijkse routine. Uitzonderingen worden slechts gemaakt voor zover dat in verband met het realiseren van de dagbesteding noodzakelijk is. Een dergelijke eenduidigheid voorkomt dat er door de invoering van nachtdetentie te veel onrust op de groepen ontstaat.
Jeugdigen in nachtdetentie kunnen extra kameruren krijgen om huiswerk te maken.
Indien noodzakelijk, worden de jeugdigen ’s morgens eerder uitgesloten om op tijd op school/werk te kunnen zijn, echter nooit eerder dan 7.00 uur.
Meisjes gesloten, crisis

Voor de binnen De Hunnerberg opgenomen meisjes (in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar) is, door de Kinderrechter, op indicatie van de Raad voor de Kinderbescherming of de gezinsvoogd, een machtiging gesloten crisisplaatsing afgegeven. Deze machtiging is afgegeven voor een bepaalde termijn. Voor verlenging van de termijn is het van belang dat de gezinsvoogd tijdig en voorzien van een advies vanuit De Hunnerberg, een onderbouwde aanvraag tot verlenging bij IJZ indient. Het streven is er op gericht de plaatsing niet langer dan 3 maanden te laten duren. Op deze manier geeft De Hunnerberg uitvoering aan het op landelijk niveau bepaald “Urgentieplan crisisgeplaatste OTS jongeren in JJI”.
De kinderrechter gaat over tot een beschikking voor crisisplaatsing indien sprake is van:
- slachtoffer van gedwongen prostitutie;
- slachtoffer van seksueel misdrijf;
- slachtoffer van geestelijke of lichamelijke mishandeling;
- een situatie waarin politiebemoeienis verdere escalatie van geweld van de jeugdige tegen zijn directe omgeving moet voorkomen en waarin afgezien is van aangifte en strafrechterlijke vervolging wegens bloedverwantschap op angst voor represailles; dreiging om in één van bovenstaande situaties te geraken.

Doel programma
Binnen 2 meisjesafdelingen staan de termen veiligheid, rust, duidelijkheid, eenduidigheid en structuur centraal. Binnen 1 meisjesafdeling (villa I) zijn zelfstandigheid, eigen verantwoordelijkheid en zelfbepaling de belangrijkste aanvullende pijlers, welke met name middels de begeleidingstijl geprikkeld en bewerkt worden.
Alle afdelingen dragen bij aan een succesvolle plaatsing in een vervolgvoorziening of aan een succesvolle terugkeer van jongere in de samenleving. De jongere wordt geleerd om de kennis en vaardigheden die zij binnen De Hunnerberg heeft opgedaan in meer complexe situaties waaronder bijvoorbeeld verlof. Met andere woorden; de jongere wordt uitgedaagd om te laten zien dat zij in staat is om hetgeen geleerd is toe te passen binnen een rijkere dagelijkse routine met grotere vrijheden, zodat ze straks zo zelfstandig mogelijk kan functioneren binnen het vervolgtraject of binnen de maatschappij.
De meisjes kunnen doorstromen naar Villa I mits zij aan een aantal criteria hebben voldaan.
Doelstelling van het verblijf:
- stabiliseren van de crisissituatie en het probleemgedrag van de jongere;
- het analyseren en in kaart brengen van de ontstane probleemgebieden zodat alle betrokkenen hetzelfde uitgangspunt hebben voor de te maken vervolgafspraken;
- in overleg met de plaatsende instantie duidelijkheid verkrijgen welk vervolgtraject binnen de grenzen van de mogelijkheden ligt van de jongere;
- het waar nodig aanleren en/of versterken van vaardigheden waarna een toetsing plaatsvindt van de gerealiseerde gedragsveranderingen en verworven vaardigheden en deze in relatie worden gebracht tot het toekomstperspectief;
- een zo optimaal mogelijke verantwoordelijkheid en zelfstandigheid verkrijgen van waaruit jongeren eigen bewuste keuzes maken.
Trainingen
De volgende trainingen worden aan de meisjes aangeboden:
- Solide basis voor meisjes
- Relaties, seksualiteit en veilig vrijen
- Beauty and the Beast
Bijzondere zorg jongens

De bijzondere zorg betreft een specifieke afdeling/leefgroep, die een veilig en beschut leefklimaat biedt aan de op te nemen jongeren.
Bijzondere zorg is geïndiceerd voor jongens, die meer dan alleen de standaardzorg behoeven.
Het gaat om jongeren, die zich binnen een ‘gewoon’ regime niet tot nauwelijks kunnen handhaven. Ze raken daarin verloren of hebben daar een verstorende invloed vanwege hun uitzonderlijke psychische of psychiatrische problematiek.
Doelgroep
De jongeren, geplaatst op de bijzondere zorg afdeling in de Hunnerberg, behoeven gezien hun kwetsbaarheid een veilige, beschutte omgeving. Een dergelijke omgeving biedt hen de kans om zich in hun eigen tempo en naar eigen vermogen verder te ontwikkelen.

Het doel van het bijzondere-zorg-programma in de Hunnerberg is het verhogen van het welbevinden van de jongeren en het vergroten van hun sociale competentie en zelfredzaamheid. De hulpverleningsactiviteiten zijn gericht op het versterken en uitbreiden van praktische, sociale en cognitieve vaardigheden. Een uitbreiding van deze vaardigheden zal de kwetsbaarheid van de jongere doen afnemen en zijn persoonlijke weerbaarheid vergroten.
Binnen een veilige en beschutte omgeving wordt op een methodische wijze, conform het competentiemodel, gewerkt aan het realiseren van deze doelstelling. Het vraagt een zeer individugerichte, ondersteunende begeleiding, waarbij de jongere zo veel mogelijk succeservaringen op kan doen.
Trainingen
De volgende trainingen worden aan de bijzondere zorg aangeboden:
- Sociale vaardigheidstraining bijzondere zorg
- Zelfredzaamheid bijzondere zorg
- Agressieregulatie
- Functional Family Therapy
- Trauma opvang (nog in ontwikkeling)
Werkwijze
Milieutherapie
In de milieutherapie staat het verschaffen van een veilig milieu met een resocialisatiedoel centraal. Een veilig milieu krijgt vorm door veel aandacht te hebben voor organisatorische, materiële en relationele aspecten. Deze aspecten zijn terug te vinden in een doordacht afgestemd plan van het gebouw, de organisatiestructuur, de formatieverdeling, de communicatiestructuur, het pedagogisch handelen van de medewerkers, de kwaliteit van de medewerkers, de regels en afspraken en de structuur van het dagprogramma.
Uitgangspunt is:
- voor de opgenomen jongeren betekent niet veilig zijn, dat je aan het overleven bent;
- veilig zijn en veilig voelen daarentegen, biedt mogelijkheden voor ontwikkeling;
- veiligheid voor medewerkers geeft vrijheid voor noodzakelijk pedagogisch handelen ten behoeve van de ontwikkeling van de jongeren.
De organisatie biedt een veilig klimaat met een duidelijke structuur in:
- de organisatie van duidelijke taken en bevoegdheden;
- het dagprogramma;
- de totale communicatie, zowel tussen medewerkers en jongeren als tussen medewerkers onderling.
Medewerkers zijn in het professioneel handelen primair gericht op een betrouwbare, transparante en consequente houding. Ze hebben oog voor de specifieke beleving van jongeren. Daarnaast hebben ze zicht op de problemen van de jongeren en kunnen ze interventies plegen. Binnen dit veilig leefklimaat ontwikkelen jongeren sociale competenties. Een gezond milieu is voorspelbaar, betrouwbaar, heeft structuur, geeft verantwoordelijkheid voor eigen handelen, vergroot de keuzevrijheid en leert vaardigheden voor sociale situaties
Competentiemodel
Sociale competenties zijn bekwaamheden waarmee jongeren in verschillende situaties op een maatschappelijk verantwoorde manier doelen bereiken. Zij ondernemen daarbij activiteiten die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de samenleving. Morele waarden en normen spelen een belangrijke rol bij het aanleren van de competenties. Emotionele competenties zijn een voorwaarde.
Als een jongere over te weinig competenties beschikt om een bepaalde ontwikkelingstaak of een subtaak daarvan uit te voeren, spreken we van een geringe competentie. Probleemgedrag is vaak het gevolg. Dit probleemgedrag is vaak reden voor opname binnen een gesloten instelling. Het verblijf is gericht op het vergroten van de competenties van jongeren waardoor hun kansen, op een meer volwaardige wijze te functioneren in de samenleving, toenemen.
De aanpak van probleemgedrag geschiedt op basis van het competentiemodel. Dit vormt het kader waarbinnen het leren van gewenst gedrag vorm krijgt en jongeren de ruimte ervaren hun vaardighedenrepertoire uit te breiden. Om dit te kunnen realiseren, bieden wij de jongeren een therapeutisch leefklimaat aan waarbinnen veiligheid en voorspelbaarheid belangrijke onderwerpen zijn. Binnen dit klimaat worden jongeren aangesproken op hun gedrag en worden ze uitgedaagd om te oefenen met gewenst alternatief gedrag. Het veilig leefklimaat wordt gevormd volgens de principes van de milieutherapeutische benadering.
Het competentiemodel wordt in vele justitiële jeugdinrichtingen gehanteerd.
Vaardigheden
Met behulp van vaardigheidsprofielen leren de jongeren vaardigheden op verschillende terreinen. De elf terreinen waarop de vaardigheden worden aangeleerd zijn:
1. dag- en nachtritme en zelfverzorging;
2. deelname aan maaltijden;
3. verzorging van eigen kamer;
4. groepscorvee dagelijks en wekelijks;
5. omgang met groepsleiding;
6. omgang met groepsgenoten;
7. deelname aan groepsvergaderingen;
8. zelfbepaling;
9. omgang met spanningen en conflicten;
10. omgang met seksualiteit (in ontwikkeling);
11. beseffen wat je doet (in ontwikkeling).
Wanneer een jongere voldoet aan het vastgestelde vaardigheidsprofiel, krijgt deze een diploma en een beloning. Het behalen van het voorliggende vaardigheidsprofiel is een voorwaarde om over te gaan tot beloning van het volgende vaardigheidsprofiel. Elke jongere heeft een mentor die de voortgang van de vaardigheidsprofielen bewaakt, initieert, stimuleert en daarover rapporteert. Op elke leefgroep hangt een bord waarop de behaalde vaardigheidsprofielen per individu zichtbaar zijn. Dit maakt het voor de jongere maar ook voor de groepsleiding inzichtelijk wie waarmee bezig is. Op deze manier kan men elkaar behulpzaam zijn bij het aanleren van de vaardigheden.
Verblijfsprogramma/ trainingen

Verblijfsprogramma

Er zijn negen afdelingen, die elk plaats bieden aan 12 jongeren (een groep heeft 11 jongeren). De opgenomen jongeren verblijven op de volgende afdelingen;
- 16 jaar jongens;
- + 16 jaar jongens;
- veelplegers - 17 jaar;
- meisjes;
- bijzondere zorg jongens;
- nachtdetentie;
- zelfmelders.
De inrichting kent twee verblijfsfasen, namelijk fase 1 en fase 2. Als de jongere de ene fase heeft afgerond, begint hij/ zij aan de volgende fase. Bij binnenkomst doorloopt de jongere eerst de intakeprocedure. Deze duurt één week. In het verblijfsprogramma wordt speciaal aandacht besteed aan de ontwikkelingstaken van de diverse jongeren met daaraan gekoppeld de aan te leren competenties (vaardigheden).
Beperkingen
De officier van justitie of de rechter-commissaris kan de jongere beperkingen opgeleggen. Dit betekent dat de jongere niet in contact mag komen met groepsgenoten en niet deel mag nemen aan de groepsactiviteiten. De jongere wordt op zijn kamer op een zinnige manier beziggehouden door middel van studie– en leesmateriaal. Dagelijks heeft de jongere een gesprek met zijn mentor of een andere groepsleider. Indien mogelijk vinden individuele activiteiten plaats in de vorm van sport en/of scholing.
Opname
Bij binnenkomst in de inrichting wordt de jongere aan kleding en lichaam onderzocht, de urine wordt onderzocht op aanwezigheid van drugs en alle meegebrachte goederen worden gecontroleerd. Tijdens de opname krijgt de jongere een intake bij de Medische Dienst. Bij binnenkomst dient de jongere geld, belangrijke papieren, waardevolle voorwerpen en sieraden af te geven. Het kan voorkomen dat een jongere zonder spullen de inrichting in komt, de inrichting verzorgt dan de basisspullen voor de jongere. Elke jongere krijgt bij binnenkomst een mentor toegewezen als vast aanspreekpunt. De mentor voert een intakegesprek met de jongere waarbij deze uitleg krijgt over de inrichting en de basisgegevens van de jongere worden vastgelegd.
Intake (fase 1)
Als de jongere wordt opgenomen en hij heeft geen beperkingen, komt hij in fase 1. Dit is de kennismakingsweek waarin allerlei zaken worden geregeld. Hierbij valt te denken aan de kennismaking/ intake met de Individueel Trajectbegeleider, de Gedragsdeskundige en Onderwijs. De eerste week brengt de jongere gedeeltelijk op kamer door zodat hij/ zij rustig kan wennen aan de inrichting, de groepsleiders, de andere jongeren, het programma en de regels. Elke dag stroomt de jongere meer in op de groep en bij onderwijs. Als de jongere deze week normaal doorloopt, stroomt hij/ zij door naar fase 2.
Fase 2
In fase 2 heeft de jongere een volledig onderwijsprogramma en een aantal vrije en gestructureerde groepsactiviteiten. De jongere verblijft in principe volledig op de groep en doet overal aan mee. De groepsleiding observeert de jongere en zorgt voor rapportage. In het wekelijks mentorgesprek wordt dit met de jongere besproken. De observaties en rapportages worden gedurende de eerste 4 weken uitgevoerd en zij vormen de basis voor de 1e bespreking van het individueel verblijfsplan (IVP). Naast de groepsleiding nemen ook de Individueel Trajectbegeleider, de Gedragsdeskundige en Onderwijs deel aan het overleg. Hulpverleners van ketenpartners die betrokken zijn bij het voortgangstraject van de jongere, worden tevens uitgenodigd.
Elke volgende 3 maanden na het 1e IVP wordt een 2e IVP opgesteld. Hierin worden de doelen opgenomen waaraan de jongere dient te werken. Samen met de groepsleiding gaat de jongere werken aan de doelen uit het individueel verblijfsplan. De jongere verblijft in de inrichting zolang hij preventief gehecht is of voor de duur van de jeugddetentie of de crisisplaatsing dan wel totdat opname in een andere inrichting mogelijk is.
Voor alle groepen geldt dat de jongere kan doorstromen naar de volgende fase. Maar als het noodzakelijk is, kan de jongere ook weer worden teruggeplaatst in een fase die hij/ zij al heeft gehad.
Voor de verschillende doelgroepen wordt een verblijfsprogramma geschreven waarin beschreven staat wat er met die betreffende doelgroep gedaan wordt, welke trainingen voor deze doelgroep geschikt zijn.
Trainingen
Binnen De Hunnerberg zijn diverse trainingen ontwikkeld, een aantal in samenwerking met externen. Op indicatie kunnen de jongeren deel nemen aan een training. Daarnaast worden een aantal trainingen ook aan de specifieke doelgroepen aangeboden.
De volgende trainingen worden in De Hunnerberg gegeven:
- Sociale vaarheidstraining (basis en plus)
- Sociale vaarheidstraining bijzondere zorg
- Communicatietraining (basis en plus)
- Agressieregulatietraining
- Training morele ontwikkeling
- Functional Family Therapy (FFT)
- Beauty and the Beast
- Middelengebruik
- Relatie, seksualiteit en veilig vrijen
- Budgettering
- Solide basis voor meisjes
- Zelfredzaamheid bijzondere zorg
- Traumaopvang (nog in ontwikkeling)
- Wegwijs na detentie (nog in ontwikkeling)
- Assertiviteitstraining (nog in ontwikkeling)
Work-Wise (WW)

Algemeen
Work-Wise is een arbeidstoeleidend programma, bestemd voor jongeren vanaf 15 jaar.
In 13 justitiële jeugdinrichtingen, waaronder De Hunnerberg, wordt dit programma aangeboden. Work-Wise wordt gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds.
Het programma biedt jongeren een samenhangend geheel van activiteiten op het gebied van
- Arbeid en Scholing
- Wonen en Vrije Tijdsbesteding
- Opbouw sociaal netwerk
Het uiteindelijke doel is dat jongeren bij terugkeer in de samenleving een goede dagbesteding (scholing en/of werk) hebben en dat zij beschikken over voldoende vaardigheden om die dagbesteding te behouden.
De individuele trajectbegeleider maakt samen met de jongere een trajectplan op maat met korte- en lange termijn doelen en de daarbij behorende acties. De individueel trajectbegeleider werkt samen met de (gezins)voogd of jeugdreclasseerder. Een traject kan eventueel voortgezet worden in een vervolginrichting. Wanneer een jongere in de regio blijft wonen, kan de trajectbegeleider nog 3 maanden nazorg bieden.

Omdat jongeren gemiddeld korte tijd in De Hunnerberg verblijven, ligt het zwaartepunt van het aangeboden Work-Wise programma op de oriënterende en motiverende fase, in combinatie met het aanleren van basisvaardigheden.
In het kader van Work-Wise werken de inrichting en de school nauw samen. De school biedt diverse certificerende leerlijnen op assistentenniveau aan (zie informatieboekje onderwijs). Waar mogelijk, wordt aansluiting gezocht met de school waar de jongere vandaan komt. Een beroepeninteressetest behoort tot de mogelijkheden. Een beperkt aantal jongeren kan binnen de inrichting stage lopen om enige werkervaring op te doen op het gebied van techniek/facilitaire dienst en horeca.
In het kader van Work-Wise worden specifieke trainingen aangeboden binnen de verschillende verblijfsprogramma’s, b.v.: sociale vaardigheden (diverse niveaus), agressieregulatie, budgetteren, Beauty and the Beast (loverboysproblematiek), Solide Basis voor de Toekomst (zelfbepaling voor meiden), Slachtoffer in Beeld, Morele Ontwikkeling (voor veelplegers).
Meer informatie over Work-Wise is te vinden op de website van Work-Wise Nederland: www.work-wise.nl
Uitleg dagprogramma
Structuur, orde en regelmaat zijn voor de jongeren van essentieel belang. Dat is de reden dat in De Hunnerberg, elke dag, een gestandaardiseerd programma is opgesteld. Tijdens dit programma wisselen scholing en ontspanning elkaar af. De activiteiten vinden plaats onder begeleiding van de groepsleiders, docenten en medewerkers van vrije tijd en vorming.
Het dagprogramma loopt van 07.15 uur tot 20.30 uur. In het weekend is dit van 11.00 uur tot 20.30 uur.
Een voorbeeld van een doordeweekse dag in De Hunnerberg:
07.15 - 08.30 uur Opstaan, douche, ontbijt en corvee
08.30 - 09.00 uur Luchten
09.00 - 12.00 uur Onderwijs
12.00 - 13.00 uur Middagmaaltijd , corvee, extra luchtmomentje
13.00 - 15.00 uur Onderwijs
15.00 - 16.00 uur Vrije tijd en vorming/ Bibliotheek/ Leefgroep
16.00 - 16.30 uur Luchten
16.30 - 17.30 uur Verblijf op eigen kamer
17.30 - 18.30 uur Avondeten en corvee
18.30 - 20.30 uur Vrije tijd en vorming/ Bibliotheek/ Sport/ Soos/ Leefgroep
20.30 uur Iedereen gaat naar de eigen kamer
23.00 uur Licht en tv uit.
Onderwijs

Het onderwijs wordt verzorgd door de Mr. Johan Visserschool.
De school is een school voor voortgezet speciaal onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen (jongeren). De school is een neutraal bijzondere school. Dat betekent dat politieke en godsdienstige opvattingen van de leerling worden gerespecteerd. Er wordt veel aandacht besteed aan de sociaal-emotionele vorming van de leerlingen. Met sociaal-emotionele vorming wordt geprobeerd de leerling inzicht te verschaffen hoe hij/ zij zelf in elkaar zit en hoe mensen met elkaar omgaan. Hierbij worden de volgende onderdelen onderscheiden:
- het leren van sociale vaardigheden die nodig zijn voor werk en samenleven met anderen;
- het leren omgaan met eigen gevoelens en met die van een ander.
Richtinggevend is het competentiemodel zoals het ook op de afdelingen wordt gehanteerd.
Wanneer een jongere wordt geplaatst, moet hij/zij zo spoedig mogelijk deelnemen aan het onderwijs. De jongeren zijn leerplichtig. Met behulp van een Onderwijs Traject Kaart (OTK) wordt informatie verzameld over de jongere voor en tijdens zijn verblijf. Door middel van het onderwijsprogramma wordt gewerkt aan uitbreiding van sociale competenties, kennisoverdracht en praktische competenties van de jongere.
Het onderwijsaanbod is flexibel en breed georiënteerd. Het volgende onderwijs wordt op maat aangeboden:
- basisvorming;
- regulier voortgezet onderwijs (VMBO, HAVO, VWO);
- KSE kwalificaties ROC;
- programma voor bijzondere zorg jongeren;
- arbeidstoeleiding zonder diplomering;
- arbeidstoeleiding met diplomering/ certificering (ROC trajecten, brancheopleiding).
Naast de theorie- en praktijklessen hebben de jongeren ook gymnastiek, consumptieve technieken en handvaardigheid.

Voor meer informatie over onderwijs, zie informatieboekje onderwijs.
Vrije tijd en Vorming

De discipline Vrije tijd en Vorming (VTV) geeft vanuit het competentiemodel expliciet vorm aan een zinvolle invulling van vrije tijd waarin competenties aan bod komen die een belangrijk hulpmiddel zijn om maatschappelijk te integreren.
Bij vrije tijdactiviteiten moet worden gedacht aan:
- sportieve activiteiten;
- multiculturele activiteiten;
- creatieve activiteiten;
- muzikale activiteiten;
- soosavonden;
- cursusaanbod;
- koken op de groep;
- speluitleg;
- feest- en gedenkdagen;
- de uitleen/ creawinkel
Naast vrije tijdactiviteiten zijn vormende activiteiten van wezenlijk belang. Vormende activiteiten zijn vooral gericht op het geven van informatie op de gebieden die van belang zijn voor de ontwikkeling van de jongeren. Belangrijke thema’s bij vormende activiteiten kunnen zijn: pesten, racisme, mensenrechten, gezondheid, zinloos geweld, vastzitten, het milieu en cultuurinformatie.

Geestelijke verzorging

In De Hunnerberg zijn geestelijk verzorgers werkzaam, met wie de jongere gesprekken kan voeren over alles wat hem/ haar bezighoudt. Deze gesprekken zijn vertrouwelijk.
Ook kunnen de jongeren in kleine groepjes samen met de geestelijk verzorger naar een video kijken, uit de bijbel of de koran lezen of over andere onderwerpen praten. Op grote religieuze feestdagen is hiervoor extra aandacht en is het mogelijk dit te vieren.
Verder kan de geestelijk verzorger worden ingeschakeld en soms adviseren bij de terugkeer van de jongeren in de maatschappij, daar hij op de hoogte is van diverse nazorgprojecten en kerkelijke netwerken die zich inspannen voor de nazorg van gedetineerden. Ook bemiddelt hij als een jongere een geestelijke van zijn eigen godsdiensten denominatie wil spreken.

Bezoek aan jongeren

De jongere mag bezoek ontvangen maar dit is aan bepaalde regels gebonden. Hieronder zetten wij deze voor u op een rij.
Algemene regels:
- voor elk bezoek moet de jongere een bezoekaanvraag indienen. Hierop moeten de namen staan van de personen die hem komen bezoeken;
- alle bezoekers vanaf 14 jaar moeten in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs; paspoort, rijbewijs, identiteitskaart of vreemdelingenpas;
- de jongere kan eenmaal per week onder begeleiding, gedurende een uur maximaal 2 bezoekers tegelijk ontvangen;
- bezoek anders dan ouders/ voogd en broers en zussen, dient eerst te worden gescreend voordat zij op bezoek mag komen.
- minderjarigen (onder de 18 jaar) hebben alleen toegang tot de inrichting als zij worden begeleid door een volwassene van 18 jaar of ouder;
- bezoekers zijn verplicht jassen, tassen, telefoons, foto- en filmapparatuur op te bergen in de daarvoor beschikbare kluisjes in de hal bij de portier. Bezoekers die zich hier niet aan houden, wordt de toegang tot de inrichting geweigerd;
- alle bezoekers moeten zich uiterlijk 30 minuten voor aanvang van het bezoek bij de portier melden. Indien men te laat is, wordt het bezoek niet meer toegelaten tenzij er met een schriftelijk bewijs kan worden aangetoond dat er sprake is van een overmachtsituatie (bijv. van NS of wegenwacht). Indien men te laat dreigt te komen neem dan contact op met De Hunnerberg. De Hunnerberg kan dan aangeven of het nog zinvol is om door te reizen;
- alle bezoekers dienen te worden gedetecteerd;
- onaangekondigd bezoek wordt niet toegelaten;
- mocht er bij de jongere of de ouders behoefte bestaan aan meer contact, dan kan in overleg een afspraak worden gemaakt voor een extra bezoek of extra telefonisch contact;
- in het kader van orde en veiligheid mag bezoek worden geweigerd.
Het bezoek mag goederen meenemen nadat een jongere dit door middel van een invoerbon kenbaar heeft gemaakt.
Wat mag het bezoek meebrengen:
Kleding
10 onderbroeken of strings
6 topjes/ bh’s (plastic beugel) - meisjes
3 truien/ vest
2 rokken (tot op de knie)
3 spijkerbroeken
2 bermuda’s (van 15/04 tot 15/09)
1 jas
8 T-shirts (geen grijs)
2 pyjama’s/ nachthemd
8 paar sokken
2 panty’s/maillot
1 trainingspak
1 badpak/ zwemshort
2 paar schoenen voor dagelijks gebruik
1 paar sportschoenen
1 paar badslippers
1 paar pantoffels
1 muts (van 01/11 tot 21/03)
1 paar handschoenen (van 01/11 tot 21/03)

Verzorging (onaangebroken, doorzichtig en geen glas)
1 fles onaangebroken bodymilk
1 potje onaangebroken dagcrème
1 onaangebroken deo-roller
1 fles onaangebroken crèmespoeling
1 fles reinigingslotion zonder alcohol
1 potje haarvet/ haargel
1 lippenbalsemstift kleurloos
Haarelastiekjes/ knipjes
Make-up
1 klein make-up tasje*
1 mascara
1 doosje oogschaduw (max. 3 kleuren)
1 lipgloss of lipstift
1 oogpotlood
kartonnen nagelvijl
wattenschijfjes
wattenstaafjes
*tasjes moeten bij Etos of Kruidvat aangeschaft worden om ongelijkheid te voorkomen.
Overig
oplaadbare batterijen (4 a 5 stuks)
1 walkman/discman/MP3-speler (formaat discman)
1 brick game
3 telefoonkaarten (bedrag maakt niet uit)
1 adapter t.b.v. walkman/ discman/MP3-speler
10 cd’s
10 cassettebandjes
Studieboeken/ leesboeken/ jeugdlectuur
1 knuffel (klein)
1 ladyshave/ scheerapparaat
1 dagboek
Scooby doo
1 tammagotchi
2 pakjes shag of 3 pakjes sigaretten (< 16 jaar toestemming van ouders)
Bezoek medewerkers
Wanneer u op bezoek komt voor medewerkers moet hij/zij u aanmelden bij de portier. Belangrijke gegevens hiervoor zijn de naam, achternaam, bezoekdatum en tijd.
Wanneer u daadwerkelijk op bezoek komt moet u zich melden bij binnenkomst. U dient een geldig legitimatiebewijs mee te nemen.
U bent verplicht jassen, tassen, telefoons, foto- en filmapparatuur op te bergen in de daarvoor beschikbare kluisjes in de hal bij de portier.
Actueel

100 jaar Hunnerberg
In 1905 zijn de kinderwetten in Nederland opgesteld en in werking getreden. In 1905 is De Hunerberg als tuchtschool voor kinderen geopend. Nu, 100 jaar later is De Hunnerberg een gesloten opvanginrichting voor jongens en meisjes. In 100 jaar tijd is er veel gebeurd met De Hunnerberg. Tijdens de oorlog is het gebouw zelfs bezet geweest door de Duitsers.
In de afgelopen 30 jaar heeft het volgende plaatsgevonden:
- opvang meisjes
- opvang jongens
- behandeling jongeren 1995
- opening Hunnerhegge, opvang jongens 2000
- Hunnerhegge krijgt meisjes erbij 2002
- Sluiting Hunnerhegge 31-12-2003
- De Hunnerberg wordt opvanginrichting voor jongens en meisjes 1-1-2004
- 40 plaatsen voor zelfmelders in De Corridor te Zeeland 1-12-2004
- meerpersoonskamer gebruik als pilot 1-2-2005
Het 100-jarige bestaan willen we uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Derhalve wil De Hunnerberg dit lustrum vieren op diverse manieren. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de jongeren en hun ouders, de ketenpartners en uiteraard de medewerkers.
Meerpersoons kamergebruik (MPK)
Binnen De Hunnerberg is in februari 2005 een pilot gestart met betrekking tot meerpersoons kamergebruik.
Waarom
Binnen de jeugdinrichting zijn er te weinig plaatsen (zowel opvang- al behandelplaatsen). De sector JJI heeft tot taak het aantal plaatsen uit te breiden, maar moet tegelijkertijd flink bezuinigen. Met minder middelen moet er dus meer worden gedaan. Vanuit deze gedachte is de maatregel van meerpersoons kamergebruik ontstaan. Voordat deze maatregel landelijk wordt uitgevoerd, moet bekeken worden of het haalbaar en wenselijk is om meerpersoons kamergebruik uit te voeren. De Hunnerberg heeft zich als pilot aangemeld. Daarnaast zullen er pilots bij RJI De Heuvelrug- Eikenstein (Zeist) en De Hartelborgt (Spijkenisse) gaan plaatsvinden.
Werking
Binnen De Hunnerberg zijn er 2 kamers beschikbaar welke elk door 2 meisjes gedeeld kan worden. Echter voorafgaand aan een bezetting van 2 meisjes op 1 kamer is er een strenge selectie. Elk meisje moet aan een aantal criteria voldoen voordat zij de kamer mag delen met een ander. De criteria zijn door de inrichting bepaald. Hierbij moet je denken aan of het meisje beïnvloedbaar is, hoe zij met conflicten omgaat, of ze kan samenwerken en delen, enzovoort. Door diverse disciplines worden de criteria beoordeeld. Daarnaast moeten de ouders/voogd toestemming geven bij minderjarigheid voor de plaatsing. Het meisje wordt pas beoordeeld na 4 weken. Door een onafhankelijk bureau, begeleid door wetenschappers, wordt in het najaar van 2005 een evaluatie van de pilots uitgevoerd. Op basis van deze bevindingen wordt naar verwachting begin 2006 beslist of MPK binnen jeugd wordt voortgezet.
Tussentijdse beoordeling
De eerste 3 maanden zijn goed verlopen. Tot nu toe hebben er ongeveer 10 meisjes bij elkaar op de kamer gezeten. Er hebben nog geen escalaties voorgedaan of uit de hand gelopen conflicten plaatsgevonden. “Het resultaat valt of staat bij de selectie die je maakt” vindt een groepsleidster. Wanneer meerpersoons kamergebruik daadwerkelijk ingevoerd gaat worden zijn er al een paar kleine puntjes waarmee rekening gehouden moet worden, zoals bijvoorbeeld de druk op de capaciteit.
Veelplegers
Binnen De Hunnerberg loopt een project (tender) voor veelplegers. Er zijn 11 plaatsen beschikbaar voor deze doelgroep. Voor meer informatie over veelplegers wordt verwezen naar het kopje jongeren. De pilot binnen de inrichting verloopt naar wens. De eerste 3 jongens zijn op Scholing- en Training Programma (STP). Dit betekent dat zij weer terug naar huis of een eigen plek buiten hebben. Vanuit hier gaan zij weer naar school of werk. De Hunnerberg begeleidt samen met de reclassering/(gezins)voogd de jongere.

Justitiële Inrichtingen
• Den Hey-Acker
• Den Engh
• Hartelborgt
• 't Nieuwe Lloyd
• Het Keerpunt
• Het Poortje
• Rentray
• Harreveld
• Teylingereind
• JOC
• De Doggershoek
• Work-wise
Overigen
• Dienst Justitiële Inrichtingen
• Forensische psychiatrie
• DJI 4 Kids
Veel gestelde vragen

Hoe wordt De Hunnerberg gefinancierd?
De Hunnerberg wordt gefinancierd naar de capaciteit (aantal kamers) die de inrichting ter beschikking heeft. In het geval van De Hunnerberg is dat 106 plaatsen. Het hoofdkantoor heeft per opvangkind een berekening gemaakt over de kosten. Dit wordt ook wel P*Q-budget genoemd. In deze prijs zit alles berekent, dus ook de kosten voor het personeel, de voeding, het onderwijs, enz. Van deze kostprijs (totaal is dus 106 maal het P*Q-budget) moet
De Hunnerberg alles betalen.
Daarnaast moet De Hunnerberg jaarlijks een jaarplan opstellen. In dit plan wordt aangegeven wat De Hunnerberg denkt te gaan realiseren voor het komende jaar (zowel op financieel gebied als op resultaten zoals arbeidsverzuim). Middels het jaarplan is het afhankelijk van het onderwerp mogelijk om extra geld te ontvangen. Dit is echter iets wat heel zelden plaats vindt.

Hoe wordt omgegaan met overtreding van regels?
Afhankelijk van de regel die overtreden wordt krijgt de jongere een sanctie.
Er zijn 2 soorten sancties die opgelegd kunnen worden:
Disciplinaire sanctie > standaard sanctie voor het overtreden van een regel, bijvoorbeeld het veroorzaken van onrust in de nacht, sanctie: de volgende ochtend verblijft de jongere op zijn/ haar eigen kamer en krijgt 3 dagen geen tv ter beschikking.
Ordemaatregel > sanctie die gegeven wordt in het kader van orde en veiligheid, bijvoorbeeld een geweld tussen jongeren, sanctie: afhankelijk van de overtreding. Een ordemaatregel kan altijd nog gevolgd worden door een disciplinaire sanctie, dit komt zelden voor en alleen bij ernstige overtredingen.
Wanneer een jongere tekenen vertoond dat hij/zij het op dat moment moeilijk heeft om zich fatsoenlijk te gedragen, krijgt hij/zij een time-out. Dit houdt in dat de jongere voor 10 minuten naar zijn kamer gaat om even tot rust te komen. Deze maatregel kan alleen wanneer de jongeren op dat moment op de afdeling zijn.
Wat voor sanctie staat er op het overtreden van een regel?
Dit is dus afhankelijk van de regel die overtreden wordt en of hier een standaard sanctie voor gegeven wordt.
Hoe komen regels tot stand en zijn er individuele regels?
Elke inrichting dient zich te houden aan de Beginselenwet Justitiële Jeugdinrichtingen. In deze wet staan de rechten en plichten van de jongeren die binnen een inrichting verblijven. Ook staat hier bijvoorbeeld in hoe lang een jongere op kamer mag verblijven in het kader van sanctie. In de wet wordt tevens een model gegeven voor de huisregels. Deze regels liggen op elke afdeling ter inzage. Dit is een samenvatting van de gehele beginselenwet en is in simpele taal geschreven zodat de jongeren deze allemaal begrijpen. Daarnaast kent De Hunnerberg nog groepsregels. Dit zijn eigenlijk de standaard huis- tuin- en keukenregels, zoals bijvoorbeeld niet met de schoenen op de bank en met z’n allen aan tafel eten en welke kleren gedragen mogen en welke niet etc.
Er zijn geen individuele regels opgesteld. Wel is het zo een jongere een doseerprogramma opgelegd kan worden. In dit programma wordt dan vastgelegd welke tijden de jongere op de groep mag zijn, onderwijs volgt etc
Hoe gaan de jongeren onderling met elkaar om? Wat voor een sfeer hangt er op de groep?
De onderlinge omgang en de sfeer van de groep zijn afhankelijk van de groepssamenstelling. Deze laatst wisselt regelmatig gezien het feit dat we een opvanginrichting zijn. Uiteraard vinden er groepsdynamische processen plaats waarbij het uitgangspunt veiligheid voor de jongeren en de medewerkers is.
Hoe wordt de nazorg geregeld
Er vindt op een aantal momenten nazorg plaats:
- Wanneer een jongere met STP (scholings en TrainingsProgramma) is. Dan wordt de nazorg door De Hunnerberg in samenwerking met de jeugdreclassering geregeld.
- Wanneer een jongere ontslagen wordt uit de inrichting > de nazorg wordt door de jeugdreclassering/ voogd geregeld. De Hunnerberg heeft niets meer met de jongere te maken.
Wat is de rol van de ouders/verzorgers/voogd?
De ouders kunnen wekelijks op bezoek komen bij hun kind. Tevens vindt er 2-wekelijks een telefonisch gesprek met de mentor van hun zoon/dochter. Tijdens dit gesprek wordt het verblijf van de jongere, voortgang, gedrag, onderwijsresultaten, enzovoort besproken.
Bij incidenten worden de ouders direct op de hoogte gebracht. Daarnaast kunnen ouders uiteraard te allen tijde contact opnemen met de inrichting.
De plaatsende instantie, bijvoorbeeld jeugdzorg, speelt een actieve rol bij het Individueel Verblijfsplan van de jongere. Daarnaast moet deze toestemming geven voor verlof.
Zijn er verschillen tussen jongens en meisjes op het gebied van crimineel gedrag?
Jongens richten hun agressie vaker naar buiten toen, meisjes kroppen dit over het algemeen meer op.
Klachtenprocedure

Heeft u een klacht en wilt u deze kenbaar maken, dan is de onderstaande procedure van toepassing:
- Dien de klacht in bij de inrichting ter attentie van het secretariaat (schriftelijk, via de mail of telefonisch).
- Vermeld duidelijk uw naam, datum, onderwerp en omschrijving van de klacht.
- De schriftelijke klachten en de klachten via de mail worden in het postregistratiesysteem ingeschreven. Het secretariaat verstuurt de klacht door naar de algemeen directeur of pedagogisch directeur.
- De algemeen directeur of pedagogisch directeur bekijkt welke medewerker de klacht afhandelt.
- Indien mogelijk wordt telefonisch contact opgenomen.
- U ontvangt binnen 3 weken een schriftelijke ontvangstbevestiging. In de bevestiging wordt tevens vermeld hoe het verloop van de klachtenprocedure is.
- De klacht wordt binnen zes weken afgehandeld. Mocht het termijn te kort zijn, dan kan de procedure met 4 weken verlengd worden.
- Op de klacht wordt schriftelijk en gemotiveerd gereageerd.

Inhoudsopgave:

Eerst de inleiding en dan
blz.1 t/m 6 jongeren doelgroepen:
-strafrechtelijk
-civielrechtelijk
-veelplegers
-zelfmelders
-nachtdetentie
-meisjes gesloten crisis
-bijzondere zorg jongens

Blz.7 t/m 12 werkwijze:
-milieutherapie
-competentiemodel
-vaardigheden
-verblijfsprogramma/trainingen
-work wise
Blz.12 t/m 14 dagprogramma:
-uitleg dagprogramma
-onderwijs
-vrije tijd en vorming
-geestelijke verzorging
Blz.14 t/m 18 bezoek:
-bezoek aan jongeren
-bezoek medewerkers
Blz.18 t/m 20 actueel:
-100 jaar Hunnerberg
-meerpersoons kamergebruik
-veelplegers
Blz. 20 t/m 22 veel gestelde vragen:
-veel gestelde vragen
Blz. 22 klachtenprocedure:
-klachtenprocedure
Blz. 23 t/m 24 kijk eens binnen…. :
-plaatjes Hunnerberg
Blz. 25, 26, 27:
-informatiebronnen
-samenvatting
-mij eigen bevindingen over de Hunnerberg
Inleiding:

Dit is mijn werkstuk over de Hunnerberg.
De Hunnerberg is een justitiële jeugdinrichting oftewel een jeugdgevangenis, in deze jeugdgevangenis kun je op verschillende manieren komen, dat hoeft niet altijd je eigen fout te zijn, maar dat is meestal wel het geval behalve bij…… dat moet je dan in mijn werkstuk opzoeken. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf 9 maanden in de Hunnerberg heb gezeten en wilde laten zien aan andere mensen hoe het daar was. Ik hoop dat u voldoende informatie uit mijn werkstuk kunt halen over de Hunnerberg (ik denk het wel hoor).

Mijn eigen bevindingen over de Hunnerberg:

De Hunnerberg was toen ik daar zat echt rot, ik zat in een celletje dat echt heel klein was, elke dag om half negen ’s avonds hoorde ik weer die klik dat de deur op slot ging dat vond ik echt niet leuk. Je zit daar dan zo alleen in je cel tv te kijken, want je hebt toch niets anders te doen en dan zit je daar tussen al die muren en hekken.
Als je daar binnen komt in de Hunnerberg als jongere moet je gevisiteerd worden, dat is dat je helemaal uit de kleren moet voor vreemde mensen, dat is echt niet normaal je moet je douchen waar die mensen bij zijn en dat is echt niet leuk voor niemand, maar je kunt het ook niet weigeren want dan worden de kleren gewoon van je lijf afgetrokken.
Maar het was niet alleen maar slecht in de Hunnerberg. Ik heb daar ook heel leuke dingen meegemaakt bv; met 2 op een cel, in het begin toen dat kwam zag ik er echt tegenop maar vervolgens was het zover en toen vond ik het echt gezellig je bent tenminste niet zo alleen.
Wat ik ook leuk vond aan de Hunnerberg was dat het vtv team toch probeerde er wat van te maken voor de mensen die daar zaten, ze organiseerde heel veel leuke activiteiten voor de jongeren bijvoorbeeld in de zomer waren de zomerspelen en in de winter was er een soundmixshow dat vond ik allemaal heel erg leuk ondanks dat ik vastzat. Ook vond ik de mensen waarmee ik daar zat heel erg gezellig, ook niet altijd, maar over het algemeen wel.
En dan heb je natuurlijk nog de begeleiding, de begeleiding daar vond ik ook heel erg goed ze hadden daar echt met je te doen en ze hielpen je ook zover ze dat konden. Als ik nu terugkijk (ondanks dat ik vastzat en natuurlijk liever vrij wilde zij) had ik daar best een leuke tijd gehad ik ben nu overgeplaatst naar de ogh maar ik was liever in de Hunnerberg dan hier daar was het veel beter voor mij maar er is hier wel een ding echt beter; hier mag ik op verlof en dat mocht daar niet.
Dit zijn mijn bevindingen.

Informatiebronnen:

Ik heb mijn informatie over de Hunnerberg verzameld met:
- de google zoekmachine op internet
- informatieboekjes die ik gekregen heb toen ik daar zat
- door mijn eigen bevindingen
- door naar de bibliotheek te gaan

REACTIES

M.

M.

leuk joh....

alleen sommige worden zijn moeilijk
dat moet je ff veranderen maar verder
TOP

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.