Jeugdcriminaliteit

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1741 woorden
  • 1 januari 2006
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
38 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
1

Die jeugd van tegenwoordig…… De jeugdcriminaliteit is nog nooit zo groot geweest. Bijna elke jongere heeft ooit wel is iets crimineels gedaan denk maar aan het stelen van lippenstift, het schoppen van een verkeersbord. Maar dit betekend niet dat je meteen als een crimineel opgesloten moet worden. De meeste jongeren stoppen na een paar cd’s al. Er worden heel veel onderzoeken gepleegd om er achter te komen hoe het komt dat sommige jongeren uiteindelijk het echte criminele pad op gaan. Maar hoe groot is die criminaliteit van de jeugd eigenlijk. Dat zul je toch echt eerst moeten weten verder moeten we ook weten welke factoren een grote rol speelt. Ligt het nou aan de opvoeding aan de woonomgeving of gaat het om een rotkind.
Niemand weet precis waarom jongeren jeugdcriminaliteit plegen. Iedereen die criminaliteit pleegt heeft een eigen reden. Bij jongeren zijn er 3 redenen te noemen waarom ze criminaliteit plegen.

1.1
Vanaf groep 7 van de basisschool vinden jongeren belangrijk wat hun klasgenootjes van hun denken. Misschien erken je dit wel, je hebt een nieuwe broek gekregen, waar je heel blij ermee bent. Als een paar klasgenoten zeggen dat hij niet mooi is dan draag je hem nooit meer op school terwijl je hem zelf toch heel mooi vindt. Dat komt omdat jongeren het erg belangrijk vinden wat anderen van hun vinden, en willen bij een groepje horen.
1.2
Sommige jongeren plegen jeugdcriminaliteit om aandacht te trekken.
Zo kan het zijn dat een jongen/meisje thuis helemaal geen aandacht krijgt van hun ouders. Zijn ouders interesseren zich niet voor hem/haar en laten de jongen of meisje nooit zien dat ze van hun houden. Omdat hij of zij het thuis niet naar zin heeft, hangt hij/zij vaak op straat rond.
1.3
Vooral jongen mannen plegen nogal eens criminaliteit voor de lol.
Want ze vinden het soms nog leuk om te vechten. Daarmee willen ze stoer doen of een kick krijgen. Meestal zijn hun vechtpartijen niet zo erg en raakt er niemand gewond.
Maar toch loopt het af en toe een beetje uit de hand vooral als ze wapens hebben.
Als de jongeren ouder worden, stoppen ze meestal met deze vechtpartijtjes voor de kick.
2

Halt staat voor alternatief dat betekend een andere mogelijkheid als je iets gedaan hebt wat volgens de wet niet mag. Dan kunnen er namelijk 2 dingen volgen 1: een straf van de officier van justitie of van de rechter dat wil vaak zeggen dat je een boete moet betalen, en dat je bij justitie in de boeken komt te staan.

De andere mogelijkheid is HALT. Op het HALT bureau krijg je toch weer de kans om je fout weer te herstellen. Daarvoor moet je in je vrije tijd werken,klusjes doen. Als je een schade hebt veroorzaakt dan moet je zelf die schade betalen of zelf de schade herstellen. Als je je daarbij goed hebt gedragen en aan de afspraken houdt die je met HALT hebt gemaakt wordt je zaak niet naar justitie gestuurd.
2.1
De politie stuurt dan gegevens wat je hebt gedaan door naar HALT.
Een medewerker zal je een of twee keer uitnodigen voor een gesprek samen wordt dan besproken wat je moet doen om je fout te herstellen. De medewerker vraagt dan waarom je de fout hebt gedaan. Dan worden er afspraken gemaakt over werk en schadevergoeding.
Ook je ouders worden op de hoogste gesteld. Ben je jonger dan 16 dan moeten
zij ook toestemming geven voordat je je werk kunt doen.
Daarna moet je aan het werk. Dat werk houd veel rekening met wat je gedaan hebt. Vaak gaat het om schoonmaak werk, klusjes opknappen. Maar je mag 20 uur in het werk gezet worden.
HALT zorgt ook dat je tijdens het werk wordt begeleid. Dit werk doe je in je vrije tijd dus ook in vakanties.
Als je klaar bent laat HALT aan de politie weten hoe het werken,klusjes opknappen is gegaan. En of je je goed aan de afspraken hebt gehouden. Daarna is de zaak nog steeds niet klaar. Is het helemaal niet goed gegaan dan stuurt de politie je naar de officier van justitie. Die zal dan de echte straf geven.
2.2
Je kunt niet altijd naar Halt als je door de politie bent aangehouden. Dat kan namelijk alleen in de volgende gevallen:
• je hebt iets gedaan dat in de wet verboden is; in de regel gaat het om baldadigheid, vandalisme of diefstal;
• bij vandalisme mag de schade niet hoger zijn dan €. 1.500,-
• bij diefstal mag wat je gestolen hebt niet meer dan €. 250,- waard zijn;
• je bent tussen de 12 en 18 jaar oud;
• je hebt de feiten waarvoor je bent aangehouden bekend;
• je bent maar één keer eerder bij Halt geweest zijn;
• als je al eerder bij Halt was, is dat langer dan één jaar geleden.
3

De politie mag je maar 6 uur op het politiebureau vast houden voor verhoor en vragen.
Tijdens het verhoor wil de politie van je weten wat je hebt gedaan en waarom.
De politie stelt je dan vragen maar je hoeft geen antwoord geven maar dat is niet verplicht. De politie schrijft op wat je gedaan hebt en leest het dan voor aan jezelf.
Je moet dan zeggen of het verhaal klopt wat de politie heeft opgeschreven.
Als er getuigen zijn dan moeten hun ook hun verhaal vertellen. Dat wordt dan ook opgeschreven in het proces verbaal. De politie stuurt het proces verbaal op naar de officier van justitie. De officier bekijkt het proces verbaal of jij schuldig bent. hij beslist dan of je voor de kinderrechter moet verschijnen. Dan bepaalt uiteindelijk de kinderechter of je een straf krijgt.

3.1
Nadat het proces-verbaal is opgemaakt, kan de politie je naar huis sturen. Dat hoeft niet te betekenen dat je geen straf krijgt. Misschien moet je later toch naar de kinderrechter toe. Hij moet beslissen of je wel of geen straf krijgt.
4

Iedereen weet wat wel of niet mag. Je mag niet stelen, spullen van anderen vernielen (vandalisme), of nog erger. Als je te hard van stapel loopt zal de officier van justitie beslissen dat je voor de rechter mag komen. Bij jongeren meestal de kinderrechter kijkt wat voor straf je moet krijgen. Je kunt een boete krijgen, of een alternatieve straf. Dan moet je bijv. Werken of een cursus volgen. In het ergste geval moet je naar de jeugdgevangenis. Je kunt ook op een andere manier met de rechter te maken krijgen. Als je het slachtoffer bent. Dat kan bijv. van geweld. Dan kan je een vergoeding voor de schade vragen. Een vergoeding is bijv. dat je naar het ziekenhuis moet, door een auto-ongeluk, dat je dan geld krijgt voor de overheid.

4.1
Je kunt om 2 redenen voor de rechter komen.
Nummer 1 omdat je van een strafbaar feit wordt verdacht.
Nummer 2 of omdat je een conflict heeft met een persoon of instantie en het niet lukt om er samen uit te komen.
Als je een conflict aan de rechter voorlegt, doet de rechter een uitspraak waaraan jij en je tegenpartij je aan moet houden. Wordt je verdacht van een strafbaar feit dan vraagt de officier van justitie de rechter om te bepalen of je schuldig bent of niet. Het is nauw jammer genoeg de rechter die de beslissing neemt.
Nederlandse rechters bedenken het recht niet zelf. Hoewel ze onafhankelijk zijn, zijn ze gebonden aan het geldende recht. Dit betekent dat de rechter zijn uitspraken baseert op de volgende bronnen van het recht:
• Wetten
• Internationale verdragen
• Jurisprudentie, dat zijn eerdere rechterlijke uitspraken
• Gewoonten en gebruiken
4.2
Kleine zaken worden altijd door een rechter besproken , behandelt. Ergere zaken worden door ongeveer 5 of 6 rechters besproken
Als een rechter een zitting heeft noem je dit een enkelvoudige kamer en een alleensprekende rechter. Alleensprekende rechters bespreken of behandelen een zaak alleen zelfstandig zonder hulp van andere rechters. Daarom zijn alleensprekende rechters bijna altijd rechters met ervaring.
5

Als je een misdrijf hebt gepleegd krijg je een strafblad. Dat wordt bijgehouden in een soort archief. Een strafblad betekend dat je later een paar beroepen later niet mag uitoefenen. Maar als je nog minderjarig bent, dan mag de rechter bepalen dat de straf die je hebt gekregen hebt niet op jouw strafblad komt te staan. Een strafblad moet je minstens 4 jaar bewaren. Maar als je voor gevangenisstraf bent veroordeeld worden die 4 jaar bij elkaar opgeteld die tijd die je hebt vastgezeten. Maar een strafblad van een jeugdige wordt 2 tot 4 jaar bewaard.
5.1
Een rechter kan verschillende straffen geven.
Die straffen kunnen zijn: gevangenisstraf en hechtenis of een taakstraf.
Er kan ook een taakstraf worden gegeven in plaats van een gevangenisstraf.
En soms is een taakstraf in plaats van een boete. Taakstraffen worden begeleid door de raad van kinderbescherming. Als de jongere vaker straf heeft gehad van HALT dan zijn er bijvoorbeeld de volgende maatregelen:
*Elektronisch toezicht voor jeugdigen. Overdag gaat de jongere naar school of naar zijn werk, maar in zijn vrije tijd is hij/zij dan onder elektronisch toezicht. Dit zijn ze nog aan het uitproberen.
*Nachtdetentie. Overdag gaat de jongere naar school of naar zijn werk en ’s nachts moet hij/zij naar een jeugdinrichting.
*Justitiële Jeugdinrichting. Hierin verblijven jongeren die nog niet en die al wel door de kinderrechter zijn veroordeeld. Als je al wel bent veroordeeld heet die straf jeugddetentie. Als de straf is uitgezeten, dan kan de jeugdreclassering de nazorg regelen om op die manier te voorkomen dat er herhaling van het criminele gedrag plaats zal vinden.

5.2
Als de kinderrechter vindt dat hij je nog langer vast moet houden dan houdt hij je in voorlopige hechtenis (hechtenis is : dan wordt je niet zo lang in een politie tiecel gehouden. Maar je wordt dan naar een justitie jeugdinrichting gebracht waar jongeren zijn die in hechtenis zijn gesteld.) Daar verblijven jongeren vanwege hun gedrag of hoe ze zich gedragen thuis. Als je groter bent en je je dan nog niet kunt gedragen dan ga je naar een huis waar ook andere ouderen verblijven. Stel je voor als er in dat huis heen plaats is dan mag je minimaal 3 of 4 dagen blijven maar je moet wel tussen de 12 en 16 zijn. De hechtenis die je krijgt bestaat uit 2 delen.
De inbewaringstelling en de gevangenhouding. Als je de inbewaringstelling hebt duurt dat ongeveer 10 dagen dan vraagt de kinderrechter aan de officier of je nog langer moet blijven.
6

woord pagina verklaring
baldadigheid vernielzuchtig
conflict verschil van mening
crimineel misdadiger
geweld met kracht dwingen dat iets gebeurt.
jeugdigen van de jeugd te verwachten
kick prettig, opwindend gevoel
officier van justitie Ambtenaar bij de rechtbank
vandalisme vernieling

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.