Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Friese taal

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1365 woorden
  • 13 oktober 2014
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Is het politiek-juridisch verantwoord om het Fries spreken binnen Friesland af te schaffen?

Niets is natuurlijk onmogelijk, maar het is wél praktisch onmogelijk om de Friese taal binnen Friesland af te schaffen. Iedereen die Fries wil spreken mag Fries spreken, tenminste dit is mijn mening. Ik denk dat elke geboren en getogen Fries dit met mij eens zal zijn. De Friese taal is niet alleen belangrijk voor de Friese cultuur en economie, maar het is ook belangrijk om jezelf te kunnen uiten in de taal die je prettig vindt. In 2010 heeft de tweede kamer al ingestemd voor een wet over de Friese taal, deze wet zegt dat men vrij mag zijn in het spreken van hetzij Fries of hetzij Nederlands in bijvoorbeeld de rechtbank of in het bedrijfsleven. Stel een Fries wordt opgepakt wegens diefstal en moet daarvoor voor de rechter komen in Amsterdam, deze man of vrouw heeft dan het recht om zich te uiten in het Fries. Wanneer de rechter geen Fries kan verstaan of het niet begrijpt zal deze er een tolk bij moeten halen, de Fries is namelijk vrij in het spreken van zijn moedertaal.

 

Heeft het Fries invloed op de Friese economie?

In een zekere zin heeft de Friese taal wel degelijk een invloed op de Friese economie. In plaatselijke winkels of supermarkten word vaak Fries gesproken, dit geeft een bepaalde huiselijke sfeer aan de winkels of supermarkten. Zou er geen Fries mogen worden gesproken gaat de mentaliteit van het dorp of de stad ten onder, het Fries brengt mensen bij elkaar, zowel op straat als in de winkels. Ik zou niet durven zeggen of het een grote invloed heeft op de Friese economie, maar ik durf wel te zeggen dat er bepaalde winkels zijn die er last van zouden kunnen krijgen als het Fries afgeschaft zou worden. Het Fries brengt ook wel degelijk toerisme met zich mee, mensen buiten Friesland of zelfs buiten Nederland vinden het interessant om eens een kijkje te nemen in Friesland of zich eens te verdiepen in de Friese taal, eigenlijk alles binnen Friesland heeft ook met de Friese taal te maken.

 

Is het sociaal-cultureel belangrijk dat elke Fries Fries mag spreken?

Elke Fries zou hetzelfde zeggen, zonder de Friese taal is Friesland niet compleet. Het Fries heeft een belangrijkere plaats in Friesland dan ieder ander zou durven denken. Binnen Friesland gaat alles om de Friese taal, veel mensen spreken het en bijna iedereen verstaat het. Voor elke vrijwel elke Fries is het Fries zijn of haar moedertaal, ze spreken het vaak thuis en in het openbaar zoals in winkels. Praktisch zou het al helemaal niet mogelijk zijn om het een Fries te verbieden zijn taal nog te spreken. De Friese taal is belangrijk voor zowel jong en oud, het is een stukje cultuur wat niet verbroken zou kunnen en moeten worden. Een gedeelte van de Friezen vind dan ook dat iedereen in Friesland zich aan moet passen aan de Friese cultuur en taal. Woon je net een jaar in Friesland is het te begrijpen dat je nog geen Fries spreekt en het misschien een beetje kunt verstaan. Woon je al 10 jaar in Friesland en kun je het nog niet verstaan of spreken is het een andere kwestie, dan vinden veel Friezen het juist onbeschoft, je woont al zo lang in Friesland en wilt/kunt het niet verstaan dat is toch echt wel heel erg.

 

 

Vergelijkend en veranderend.

Het Fries is de tweede taal van Friesland, deze is er dus naast de voertaal. Bij bijvoorbeeld Wales werkt dit het zelfde. Wales is een gedeelte van Engeland waar ze een eigen taal spreken, Wels. Net als de Friese taal bestaat deze al sinds men weet. De bevolking van Wales spreekt deze taal alleen, en vindt het ook minder leuk om aangesproken te worden met een Engelsman, ze zijn echte Welshmen. Eigenlijk alles van de Welshmen komt wel overeen met de Friezen, de Friezen willen liever geen Nederlander genoemd worden en spreken het liefst hun eigen moedertaal.

 

Als ik de baas van de wereld was zou ik graag willen veranderen dat iedereen de taal mag spreken die hij of zij graag wil spreken. Vandaag de dag is er veel kritiek op mensen die een andere taal spreken dan wat de voertaal van het land zelf is. Wanneer de Welshmen Wels willen spreken mag dat, zolang het zichzelf of anderen niet belemmerd is dit denk ik juist een goede les voor de bevolking van het land. Iedereen mag zijn wie hij of zij wil, als je dit met het spreken van een andere taal beter kan maken moet dit mogelijk zijn volgens mij.

 

Is het belangrijk dat er in een kerk of religieuze bijeenkomst Nederlands wordt gesproken?

 

De kerkdiensten op zich worden vandaag de dag in het Nederlands gedaan. Praktisch is dit ook wel veel handiger dan als je de kerkdiensten in het Fries zou doen. De meerderheid in Friesland is Friestalig, maar de overige bevolking van Friesland kan niet of nauwelijks Fries verstaan/spreken. Aangezien er voor een groot deel ook Nederlanders naar de kerk gaan in Friesland is het handig dat ze de kerkdiensten in het Nederlands doen. Hierbij wil ik niet uitsluiten dat de kerkdiensten niet in het Fries mogen worden gedaan of kunnen worden gedaan. Als Nederlander moet het te doen zijn om een Friese kerkdienst bij te wonen, en moet het ook kunnen mogen om de kerkdienst in het Fries voort te zetten.

 

Tegenstanders en voorstanders van de Friese taal.

Ik kan mij persoonlijk heel goed voorstellen dat er mensen binnen en buiten Friesland zijn die vinden dat er geen Fries meer mag worden gesproken, of in ieder geval het merendeel Nederlandstalig moet worden. Er is zo gezegd ook een grote groep mensen die in tegenstelling daarvan vinden dat het Fries nuttig is en iedereen het moet mogen blijven spreken, ook in deze mensen kan ik me heel goed verplaatsen. Er is altijd nog een meningsverschil tussen de Nederlanders en Friezen over het Fries, dit meningsverschil zal er ook altijd blijven. Om me eens beter voor te kunnen stellen hoe het vanuit beide kanten is heb ik me eens verdiept in de standpunten van mensen van beide kanten.

 

Standpunten mensen tegen Friese taal:

Standpunten mensen voor Friese taal:

Het betalen van de kosten van Friese les op scholen en andere aparte dingen moet ook gebeuren, en dat moeten wij ook doen.

Friezen zijn er mee opgegroeid en weten niet anders dan dat ze ook Fries spreken.

Er is al een taal die door heel Nederland gesproken wordt, waarom dan het Fries er nog bij.

Het Fries brengt een bepaalde sfeer met zich mee, het hoort bij de cultuur en zonder zou Friesland niet compleet zijn.

Mensen die nieuw in Friesland komen wonen kunnen geen Fries spreken of verstaan, dit is niet handig.

Er is geen reden om het Fries te verbieden, zouden ze dat wel doen zullen ze ervaren dat het Fries nooit uit zal sterven.

 

 

De Friese taal uit perspectief van voorstanders en tegenstanders.

Ik kan mij wel vinden in mensen die de Friese taal onzin vinden, maar ik als diep Fries begrijp dat ook weer niet. Het beeld van Friezen tegenover Friezen is heel anders dan dat van Nederlanders tegenover Friezen, dit werkt het zelfde met de Friese taal. De Friezen zelf kunnen heel goed het nut van de Friese taal inzien, de Nederlanders integendeel zien het nut er niet zo erg van in. “Het is leuk dat het daar gesproken wordt, maar gewoon Nederlands kan ook” aldus een tegenstander van de Friese taal.

 

Mijn mening

Ik weet niet of het eerlijk is om hier als volbloed Fries antwoord op te geven, maar ik vind dat iedereen gewoon de taal mag spreken die hij of zij graag wil. Binnen Friesland is er een bepaalde sfeer en mentaliteit die het gevoel geeft alsof we allemaal familie zijn, de taal is daar ook een belangrijk onderdeel van. Het Fries is een stukje cultuur van Friesland, dit vind ik persoonlijk genoeg redenen om gewoon Fries te mogen spreken waar ik ook ben, binnen of buiten Friesland.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.