Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Computercriminaliteit

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 3713 woorden
  • 29 juni 2003
  • 119 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
119 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
De ultieme examengids voor mensen die echt niet willen slagen

Eindexamens. Die periode waar je al tijden naar uitkijkt (not) en waar je je super goed op hebt voorbereid (ook not). Geen paniek: wij hebben de ultieme survivalgids voor je samengesteld. Met deze tips ga je het (waarschijnlijk niet) redden. Maar ze zijn wel leuk. 

Bekijk de tips
Hoofdstuk 1, Wat is de schaal van het probleem?

In 1970 ontstond er een nieuw fenomeen. Het Internet. Het Internet is een leuk overblijfsel van de koude oorlog, waarbij de technologie ineens een enorme stap maakte door computers met elkaar te proberen te verbinden, omdat de informatie sneller van het een naar het andere punt moest worden overgedragen.
Op dat moment hadden de mensen alleen nog niet door hoe groot het zou worden.

In 1970 werden de University of California (Los Angeles), de University of California (Santa Barbera), Stanford University en de University of Utah (Salt Lake City) met elkaar verbonden via het Internet. Langzaam gingen er steeds meer bedrijven hier gebruik van maken in de jaren 80 konden er ook andere rijkere mensen gebruik maken van het internet.
Er kwamen steeds meer computers die met elkaar verbonden werden en mensen werden bang dat hun privacy daardoor een stuk zou verminderen. Daarom werd het Internet vrijwel geheel anoniem gemaakt. Iedereen die wel eens op het Internet is geweest heeft wel een schuilnaam. Door die anonimiteit konden misdadigers ook gemakkelijk op het Internet. De computers werden steeds beter en alles werd steeds gemakkelijker. Je hoeft tegenwoordig geen computerfreak meer te zijn om gemakkelijk met een pc om te kunnen gaan. Maar zijn die ontwikkelingen wel goed?
Het is natuurlijk heel gemakkelijk om op het Internet te kunnen, omdat je heel veel informatie kunt vinden, je kunt op een vrij goedkope en gemakkelijke manier met anderen communiceren, ook als ze aan de andere kant van de wereld zitten. De horizon van vele mensen is verbreed.
In feite is het Internet heel handig en leerzaam, maar er zit ook een slechte kant achter. Het is een bron van criminaliteit doordat het anoniem is. Een misdadiger is vrijwel niet op te sporen, omdat hij geheel anoniem kan blijven, terwijl hij een misdaad pleegt. De criminaliteit op het Internet wordt een steeds groter probleem. Het Internet wordt twee keer zo vaak genoemd als bron van ellende als het gemakkelijke gebruik ervan. De aanvallen via Internet zijn zeer divers: van defacements, waarbij de site van een bedrijf wordt beklad, tot ‘denial of service’ (DoS) aanvallen, die ervoor zorgen dat internetters een site niet meer kunnen bezoeken. Je kunt zelfs, als je de juiste programma’s hebt, in andere computers inbreken, van bijvoorbeeld banken en zo geld op je rekening te laten storten. Of stel je toch eens voor dat je met iemand op Internet hebt ontmoet en dat je een keertje samen afspreekt, en het schijnt een moordenaar te zijn.
Veel mensen hebben hier last van. Natuurlijk in verschillende maten, omdat er veel verschillende misdaden gepleegd kunnen worden. Ongeveer 12 procent van de Internetgebruikers heeft al eens last gehad van virussen. En ongeveer de helft van de Internetgebruikers heeft al eens problemen met het Internet gehad.
Maar niet alleen de gebruikers lijden onder dit groter wordende probleem. Ook bedrijven lijden eronder. Het probleem is al zo groot geworden dat in totaal alle bedrijven en instellingen in de laatste 12 maanden een verlies hebben gedraaid van 455,8 miljoen dollar als gevolg van criminaliteit op het Internet. Dat is een stuk hoger dan vorig jaar, toen er een verlies van 378 miljoen dollar was, en het jaar daarvoor (265 miljoen dollar). Het meeste word verlies gedraaid door diefstal van informatie (170 miljoen dollar schade) en fraude (115 miljoen dollar).
Het Internet is niet alleen maar handig en leuk, maar heeft dus ook zijn nare kanten. Wegen de leuke kanten van het Internet nog steeds zwaarder dan de problemen die het geeft, of moet er nu echt iets aan gedaan worden? Maar wat kunnen we eraan doen en hoe? Of zijn we er te laat achtergekomen dat het Internet niet zo geweldig is, of kunnen we het nog veranderen?
Hoofdstuk 2, Hoe doen ze het?

Je hebt natuurlijk verschillende misdaden op het Internet. Door gebrek aan tijd en ruimte zal ik er maar een paar behandelen.

DoS attack
Dit staat voor Distributed – Denial of Service aanval. Bij een DoS attack wordt een ping gestuurd, dat is een klein beetje informatie dat wordt teruggestuurd, om de tijd tussen het versturen en het ontvangen te berekenen. Maar bij een DoS attack wordt het retour adres fout opgegeven. In plaats van het eigen internetadres, wordt een onbestaand adres opgegeven. Hierdoor blijft de server informatie naar een onbekend adres sturen, die nooit wordt ontvangen. Op zich is dit nog niet zo erg, die kleine hoeveelheid informatie is helemaal geen probleem voor de moderne server. Maar als er duizenden pings worden gestuurd per computer, en als dan ook nog eens miljoenen computers meedoen met de aanval, dan zijn de gevolgen niet te overzien, en worden de servers overbelast. Dit zorgt ervoor dat een site, of een heel concern voor een onbepaalde tijd helemaal plat ligt. Je kunt de site’s niet meer op en vaak worden de computers van het bedrijf beschadigd.Het feit dat er miljoenen computers meedoen aan zo’n attack betekend niet dat er ook miljoenen mensen aan mee werken. Dat doet maar een iemand die een bepaald virus stuurt naar een hele hoop computers. Dat virus nestelt zich in en wacht totdat er een attack komt. Die computers krijgen dan een seintje als het zover is en beginnen pings te sturen naar een bepaald adres. Omdat er zoveel computers aan meewerken is de dader meestal niet te achterhalen, maar elke computer krijgt wel een antivirus opgestuurd, zodat hij de volgende attack niet meer mee kan doen.
Hacken
Wat een stuk gemakkelijker en een stuk bekender is, is hacken. Er wordt tegenwoordig zelfs al een reclame op tv over uitgezonden. Als je goed wilt kunnen hacken moet je vrij veel verstand van programmeren weten. Je kunt bepaalde programma’s downloaden van Internet, maar voordat je die download, moet je eerst je eigen computer beveiligen, anders kunnen bepaalde instanties je opsporen en is er geen anonimiteit meer.
Hacken kun je zien, alsof je in een kluis in wilt breken. Er is een bepaalde code die ervoor zorgt dat de kluis open gaat, maar die weet je zelf niet. Daar zijn bepaalde programma’s voor die je kunt downloaden via het Internet. Vaak zijn die programma’s simpel en kunnen ze niet overal inbreken, alleen bij de kleinere dingen, zoals zelfgemaakte site’s enzovoort. Via je eigen computer log je in op de hoofdcomputer van waar je in wilt breken. Die computer geeft jou niet zomaar toegang, dus moet je inbreken. Dat inbreken doe je met de programma’s. Die zorgen ervoor dat de beveiliging kapot gaat en jij er gemakkelijk in kunt.
Het ligt er natuurlijk aan waar je in hackt, maar je kunt als je eenmaal binnen bent verschillende dingen veranderen.
Andere identiteit aannemen
Er zijn ook mensen die op het Internet een andere identiteit aannemen. Op zich klinkt dat helemaal niet gevaarlijk. Wie heeft er tegenwoordig niet een keer gechat en dingen over zichzelf gezegd die helemaal niet waar zijn? Als je alleen maar kleine dingetjes verandert, zoals je uiterlijk of je leeftijd is dat helemaal niet erg als het alleen maar bij leuk chatten blijft. Maar soms word er onder het chatten een bepaalde band opgebouwd. Je wilt elkaar een keertje zien en je spreekt af op een bepaalde plek. Dat kan goed gaan, maar dat gaat helaas niet altijd goed. Moordenaars, verkrachters of andere misdadigers kunnen je ook misleiden. Ze laten je geloven in iemand die meestal niet bestaat, maar die wel jouw vriend wilt worden.
Je word vrienden, of je wordt misschien wel verliefd en je besluit elkaar te zien op een rustige plek. Je vertrouwd diegene nu zo dat je wel alleen durft te komen. Eenmaal daar aangekomen overrompeld de misdadiger jou en er kunnen vreselijke dingen gebeuren.
Hoofdstuk 3, Waarom doen ze het?

Deze vraag is bijna niet te beantwoorden. Natuurlijk pleegt iedereen een misdaad om een reden, maar er zijn zo veel redenen waarom je een misdaad zou willen plegen, dat die niet zomaar zijn op te noemen. Er zijn wel een aantal zaken die vaak een belangrijke rol spelen, zoals de geldzucht.
Bij dezelfde onderwerpen van het vorige hoofdstuk worden er een paar verklaringen gegeven.

DoS attack
Bij een DoS attack gaat het voornamelijk om wraak. De misdadiger die alles op gang zet heeft vaak zijn eigen reden om dat te doen. In principe is er niets mee te winnen, behalve dat het slachtoffer ernstige schade kan hebben aan zijn computers.
Hacken
Vooral bij het hacken draait het bijvoorbeeld vaak om geld (onzichtbaar geld storten op je eigen rekening), het gratis krijgen van informatie (net zoals illegale cd’s kopiëren, maar dan via het Internet downloaden), het krijgen van geheime informatie (informatie over geheime zaken uit het leger, FBI, enz.) of het wissen van informatie (een telefoonrekening oneens weghalen). En dan heb je nog de kleinere hackers die het gewoon voor de lol doen, omdat ze het leuk vinden anderen te pesten.
Andere identiteit aannemen
Iedereen vertelt wel eens iets met het chatten over zichzelf wat niet waar is. Dat is gewoon voor de lol. Vaak doen ze het ook om uit te vinden hoe ver iemand durft te gaan, dus ook uit nieuwsgierigheid. Echte misdadigers die mensen lokken om slechte dingen te doen zijn vaak ziek in hun hoofd. Ze kicken op dat soort dingen.
Hoofdstuk 4, Zijn er al maatregelen tegen?

Er zijn inmiddels al veel programma’s die particulieren kunnen gebruiken om hun computer te beschermen tegen of te controleren op virussen. Norton antivirus is daar een bekend voorbeeld van. Met Norton antivirus kan je je computer regelmatig controleren op virussen.
Er is ook een verdrag gemaakt die door de Raad van Europa, de Verenigde Staten, Canada en Japan is getekend. Dit betekent dat als Nederland onderzoek doet naar daden die hier strafbaar zijn dat de andere landen mee moeten werken. De ‘dubbele strafbaarheid’, het principe van dit verdrag, wordt in stand gehouden. Dat betekend dat er alleen wordt meegewerkt aan het rechtshulpverzoek als het delict wat wordt onderzocht ook in dat land strafbaar is. Dit is een doorbraak in de internationale samenwerking bij de bestrijding van de computercriminaliteit.
Er zijn veel organisaties die zich met computercriminaliteit bezig houden en waar bedrijven ook kunnen melden dat ze er last van hebben. Toch blijkt er in de praktijk dat veel bedrijven het niet melden als ze met computercriminaliteit te maken krijgen, dat komt omdat ze dan veel publiciteit krijgen en ze hun goede naam die ze hebben gedag kunnen zeggen. Slechts 34% meldt het.
Njama is een bedrijf dat zich ook met computercriminaliteit bezig houdt. Njama levert producten en expertise op het gebied van authenticiteit, viruscontrole, firewalls, intrusion detection, encryptie, Virtual Private Networks (VPN’s) en Public Key Infrastructure (PKI).
De overheid heeft er ook wetten voor gemaakt, omdat het eerst niet strafbaar was. Voor daders die via aanvallen op netwerken of het verzenden van virussen bewust (financiële) schade toebrengen aan particuliere gebruikers, bedrijven en organisaties of overheden geldt nou 4 jaar cel. Hier onder volgt een rijtje met vormen van computercriminaliteit en de straf die daar voor staat. Deze wet is op 14 oktober 1999 goedgekeurd door de ministerraad.

Valsheid in informatica:
HET DELICT OMSCHRIJVING VAN HET DELICT DE STRAF VOOR HET DELICT
VALSHEID IN INFORMATICA (via datamanipulatie juridisch relevante computergegevens vervalsen) Als er gegevens, die via een informaticasysteem worden opgeslagen, verwerkt of worden overgedragen, ingevoerd worden in een ander informaticasysteem, gewijzigd, gewist worden of wordt er op een andere technologische gegevens in een informaticasysteem veranderd, waardoor de juridische gevolgen van zulke gegevens verandert 6 maanden tot 5 jaar gevangenisstraf of 26 frank tot 100.000 frank boete (x 200 door de percentsgewijze verhoging)
VALSE GEGEVENS GEBRUIKEN Als je, terwijl je het weet, gebruikt maakt van valse gegevens. Dezelfde straf als hierboven.
POGING De misdaad proberen te plegen. 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 50.000 frank boete
BIJ HERHALING Als de misdaad binnen 5 jaar wordt herhaald nadat het vonnis is uitgesproken verdubbeling van de straf die al was uitgesproken.
Informaticabedrog:
HET DELICT OMSCHRIJVING VAN HET DELICT DE STRAF VOOR HET DELICT
POGING TOT INFORMATICA BEDROG (jezelf verrijken m.b.v. bedrieglijke gegevensmanipulatie) Als je met de bedoeling om er beter van te worden gegevens, die via een informaticasysteem worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen, invoert in een informaticasysteem, wijzigt, wist of op een andere technologische wijze de gegevens verandert 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 50.000 frank boete.
INFORMATICA BEDROG (computerfraude) Als je, door het delict hier boven beschreven, er beter van wordt 6 maanden tot 5 jaar gevangenisstraf of 26 tot 100.000 frank boete
BIJ HERHALING De straffen die hier boven staan worden verdubbeld als je binnen 5 jaar na het uitspreken van het vonnis het delict herhaald verdubbeling van de straf die al was uitgesproken.
Ongeoorloofde toegang tot een informaticasysteem:
HET DELICT OMSCHRIJVING VAN HET DELICT DE STRAF VOOR HET DELICT
ONGEOORLOOFDE TOEGANG (OUTSIDERS) (mensen buiten de organisatie die hacken) Als je jezelf toegang geeft tot een informaticasysteem of jezelf daarin handhaaft, terwijl je weet dat je dat niet mag. Als het delict, hierboven beschreven met opzet hebt gepleegt. 3 maanden tot 1 jaar gevangenisstraf of 26 tot 25.000 frank boete 6 maanden tot 2 jaar gevangenisstraf of dezelfde geldboete
ONGEOORLOOFDE TOEGANG (INSIDERS) (mensen die toegang hebben tot een deel van het netwerk en dat hacken) Als je met opzet of met de bedoeling om schade aan te richten je bevoegdheid tot een informaticasysteem misbruikt. 6 maanden tot 2 jaar gevangenisstraf of 26 tot 25.000 frank boete
POGING Als je een poging doet om de bovenstaande delicten te plegen. Dezelfde straf die je zou krijgen als je het delict wel had gepleegt.
VERZWARENDE OMSTANDIGHEDEN: Als je 1 van de bovenstaande delicten pleegt en naar aanleiding daarvan: - de gegevens overneemt of kennis krijgt van de gegevens - gebruik maakt van een informaticasysteem, - schade aanricht, zels als het per ongeluk gaat, in een informaticasysteem of aan de gegevens 1 tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 50.000 frank boete
VOORBEREIDINGSHANDELINGEN Bv. paswoordenzwendel, hackertools Als je met opzet of met de bedoeling om schade aan te richten, gegevens opspoort, verzamelt, ter beschikking stelt of verspreid/ verhandeld, zodat de bovenstaande delicten gepleegd kunnen worden. 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 100.000 frank boete
OPDRACHT GEVEN OM TE HACKEN Als je iemand opdracht geeft om de delicten die hier boven staan te gaan plegen 6 maanden tot 5 jaar gevangenisstraf of 100 tot 200.000 frank boete
MISBRUIK MAKEN VAN DATE DIE JE HEBT GEKREGEN DOOR TE HACKEN. Als je gegevens, waarvan je weet dat je ze hebt gekregen door te hacken, bewaard of doorgeeft aan iemand anders. 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 100.000 frank boete.
Data- en informaticasabotage:
HET DELICT OMSCHRIJVING VAN HET DELICT DE STRAF VOOR HET DELICT
POGING TOT SABOTAGE Als je met de bedoeling om schade aan te richten direct of indirect gegevens in een informaticasysteem invoert, wijzigt, wist, of op enige andere technologische manier gegevens in een informaticasysteem veranderd 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 25.000 frank boete
VOLTOOIDE DATASABOTAGE Als je door het plegen van het delict hierboven schade aanricht aan gegevens in dit of enig ander informaticasysteem 6 maanden tot 5 jaar gevangenisstraf of 26 tot 75.000 frank boete
VOLTOOIDE SYSTEEMSABOTAGE Als je door het plegen van het delict hierboven de juiste werking van dit of enig ander informaticasysteem geheel of gedeeltelijk belemmert 1 jaar tot 5 jaar gevangenisstraf of 26 tot 100.000 frank boete
VOORBEREIDINGSHANDELINGEN Als je met opzet of met de bedoeling om schade aan te richten gegevens, die worden opgeslagen, verwerkt of overgedragen via een informaticasysteem, ontwerpt, ter beschikking stelt, verspreidt of verhandelt, terwijl je weet dat deze gegevens gebruikt kunnen worden om schade aan te richten aan gegevens of geheel of gedeeltelijk, de correcte werking van een informaticasysteem te belemmeren 6 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf of 26 tot 100.000 frank boete
BIJ HERHALING Als je de delicten die hierboven staan nog een keer pleegd verdubbeling van de straf die al was uitgesproken.
Hoofdstuk 5, Wat vinden de politieke partijen ervan?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden zijn er verschillende mailtjes gestuurd naar de partijen met de vraag of ze er iets over willen zeggen. Nadat er ongeveer 5 mailtjes per partij verstuurd waren naar verschillende adressen, heeft alleen de SGP op onze vraag gereageerd. Dit stelde ons erg teleur. We hadden ze betere hulp verwacht.

CDA
Het CDA wilt grotere controle op het internet. Ze willen meer rechten op privacy te kunnen schenden. Het internet moet minder anoniem zijn. Ook moeten er meet instanties komen om criminaliteit op het internet aan te kunnen geven.
LPF
De LPF wilt hogere straffen voor de misdadigers. Als ze vaker opgepakt zijn ook zwaardere straffen, zoals levenslang.
VVD
De VDD vind dat mensen die de vrijheid en privacy van anderen beperken, of tegengaan, moet zwaar gestraft worden.
PvdA
De PvdA vindt dat het huidige beleid helemaal afgeschaft moet worden, en dat het internet meer gecontroleerd moet worden. Mensen moeten voor minder geld beschermde software kunnen kopen.
SGP
De SGP heeft grote zorgen over alles op Internet dat eigenlijk geen enkel mens zou mogen zien (geweld, criminaliteit, porno e.d.). De SGP pleit dan ook voor een uitbreiding van de digitale recherche die deze zaken met harde maatregelen te lijf gaat. Internet mag geen vergaarbak worden van allerlei onzuivere rommel, maar moet een functioneel medium zijn in onze samenleving waar op een constructieve wijze mee gewerkt kan worden zonder risico's van spam, criminaliteit e.d.
Hoofdstuk 6, Wat vinden de providers ervan?

Chello controleert preventief tegen misbruik van het netwerk. U kunt hierbij
denken aan spammen, sniffen, hacken en misbruik van ip-adressen. Tevens wordt er speciale software gebruikt om dit op te sporen. De anonimiteit van de klant staat hoog bij chello in het vaandel, vandaar dat ze preventief en actief het netwerk monitoren.
De anonimiteit van een klant die van een misdrijf via internet wordt verdacht,
wordt pas prijsgegeven op het moment dat hier via het ministerie van justitie
een officieel verzoek op komt.
Het is de klant van Wanadoo niet toegestaan om: de software en/of overige geboden voorzieningen van Wanadoo te gebruiken om onbevoegd toegang te zoeken dan wel te verkrijgen tot netwerken of computersystemen van derden. Verkregen informatie mag niet onrechtmatig gebruikt worden en gegevensbestanden en/of programmatuur te beschadigen of gebruiken mag ook niet. Daarnaast is het de klant niet toegestaan om met het gebruiken van de software en/of overige door Wanadoo geboden voorzieningen te handelen in strijd met de wet, de goede zeden, de openbare orde, de richtlijnen van de Reclame Code Commissie, het Abonnement en/of de Netiquette (de wereldwijd gangbare gedragsregels voor het gebruik van (de toepassingen van) het Internet). Onder deze handelingen wordt onder meer, maar niet uitsluitend, verstaan:
a) spam: het verzenden van ongevraagde post per e-mail, al dan niet in grote hoeveelheden;
B) het inbreuk plegen op auteursrechtelijk beschermde werken of het anderszins handelen in strijd met intellectuele eigendomsrechten van derden;
C) het openbaar maken of verspreiden van kinderpornografie;
D) hacken: het tegen de wil van de eigenaar of beheerder opzettelijk en zonder toestemming binnendringen in een computersysteem of een deel daarvan.
Als je als gebruiker van Het Net je telefonische nummerherkenning uitzet, word je de toegang tot Het Net verboden. Zo voorkomen ze dat er misbruik van de dienst wordt gemaakt. De gebruiker is verantwoordelijk voor (on)bevoegd gebruik van het wachtwoord en andere codes door derden en moet zelf maatregelen nemen voorde beveiliging en het veilig gebruik van het wachtwoord en andere codes. Als Het Net er achter komt dat er meerdere mensen van dezelfde gebruikersnaam, gebruik maken, wordt de toegang ontzegd. Als de gebruiker zich niet aan de voorwaarden houdt word de toegang meteen ontzegd en krijgt de gebruiker een boete van EUR 4.537,- opgelegd.

Hoofdstuk 7, Wat is de mening en ervaring van de mensen?

Bij deze vraag hebben we mensen geïnterviewd en de volgende dingen gevraagd:
- Hebt u Internet?
- Maakt u er vaak gebruik van?
- Bent u of iemand anders in huis wel eens slachtoffer geweest van internetcriminaliteit?
- Hebt u zelf wel eens een misdaad begaan via Internet?
- Wat vindt u van internetcriminaliteit?
- Wat moet er volgens u aan gedaan worden?

We zijn er via deze standaard vragen achter gekomen dat er veel mensen last hebben van criminaliteit via het Internet. Ongeveer 70 % van alle mensen beantwoorde vraag 3 bevestigend. Ongeveer 20% van die gevallen waren erg, daarmee bedoelen we dat de slachtoffers er financieel of mentaal er door achteruit zijn gegaan.
Wat ons opviel is dat van de 70% maar ongeveer 30% ook aangifte hebben gedaan bij de politie, of speciale instanties.
Bijna niemand heeft toegegeven zelf een misdaad begaan te hebben. Ongeveer 4% gaf toe dat ze wel eens iets te hebben gedaan, maar geen zware misdaden.
Iedereen vindt dat er iets tegen internetcriminaliteit moet worden gedaan. Veel gaven het antwoord dat het Internet niet meer anoniem moet zijn, maar dat iedereen geregistreerd moet worden. Of dat de politie meer rechten moet krijgen om in te breken in iemands privacy als ze een mogelijke dader hebben.
We hebben ook een interview gehouden met een hacker, die kunt u in de bijlage lezen. En we hebben een interview met een slachtoffer van identiteit vervalsing gedaan, maar zij wilde niet dat het in het verslag zou komen. Wij hebben het wel als informatiebron gebruikt, maar er is geen bijlage van.
Conclusie, Komt er teveel fraude en criminaliteit voor op het internet en is er wat aan te doen?

Er komt zeker erg veel criminaliteit op het Internet voor. Er zijn veel mensen en bedrijven die er zwaar onder lijden. De misdadigers kunnen moeilijk gepakt worden, doordat het Internet zo breed en anoniem is. De afgelopen paar jaar zijn er steeds meer delicten geweest op het internet. Er moet zeker iets aan gedaan worden, anders word het alleen maar erger.
Gelukkig doen heel veel instanties nu hun best om crimineel gedrag op het Internet te laten verdwijnen. Veel providers geven gratis veiligheidspakketten weg om leed bij nieuwe leden te voorkomen. Ook de overheid draagt zijn steentje bij. Nederland heeft de meeste delicten op het Internet gekoppeld aan een strafwet. Zo is het niet meer legaal en kunnen mensen erop gestraft worden. Ook heeft Nederland een verdrag getekend met verschillende landen om samen te kunnen werken bij opsporingen van verdachte internetcriminelen.
De politieke partijen vinden ook dat het nu eens afgelopen moet zijn. Ze eisen hogere straffen en meer controle. Ook willen ze meer instanties aanstellen om de slachtoffers te kunnen helpen. Helaas reageren de slachtoffers hier niet al te best op. Vaak denken ze dat ze toch niet geholpen kunnen worden en geven de schade niet eens aan.

REACTIES

C.

C.

Hackers, het begrip is volgens mij voor jou nog niet erg duidelijk. Hackers zijn niet altijd zoals je gezegd had.
Jouw stukje:
"Vooral bij het hacken draait het bijvoorbeeld vaak om geld (onzichtbaar geld storten op je eigen rekening), het gratis krijgen van informatie (net zoals illegale cd’s kopiëren, maar dan via het Internet downloaden), het krijgen van geheime informatie (informatie over geheime zaken uit het leger, FBI, enz.) of het wissen van informatie (een telefoonrekening oneens weghalen). En dan heb je nog de kleinere hackers die het gewoon voor de lol doen, omdat ze het leuk vinden anderen te pesten."

Volgens mij deugd deze stukje niet. Natuurlijk is het wel een beetje waar, dat er wel wat hackers zijn die draaien om geld, zoals een beroemde hacker KEvin Mitnick, maar toch zijn heel wat andere hackers die anders doen. De 'hackers' die je zogenaamd noemen, zijn gewoon misdadigers. De echte ware hackers zijn vooral mensen die computers inbreken om:
- soms uitdaging geven.
- een andere manier van overtuigen dat de website van die persoon niet veilig is.

Zonder die hackers zullen nog steeds veel beveiligingslekken zijn. Hackers kun je onderscheiden uit witte hackers en zwarte hackers. Witte hackers hacken soms ook computers van zwarte hackers om hun illegale activiteiten tegen te gaan. Zo wordt de ICT maatschappij weer wat veiliger.

Ik zeg dit om de eer van de hackers terug te winnen, en mensen laten zien dat niet alle hackers slecht zijn. Want dat is lang niet bij alle hackers!!!

20 jaar geleden

R.

R.

Wat is het verschil tussen DDoS en DoS?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.