Wat is het broeikaseffect?
Letterlijke betekenis:
broei· kas· ef· fect (het ~)
1 algehele temperatuurverhoging door de vorming van grote hoeveelheden kooldioxide in de dampkring
Omschrijvende betekenis:
Het broeikaseffect is het effect dat bij sommige gassen, die aanwezig zijn in de atmosfeer, de temperatuur van de aarde laat stijgen dan bij een kleinere hoeveelheid het geval zou zijn.
Uitleg broeikaseffect:
Het broeikaseffect zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde behouden blijft. Dat komt doordat er gassen in de atmosfeer zitten die daarvoor zorgen. De meeste warmte die de zon uitstraalt houden die gassen vast.
Als het broeikaseffect niet bestond dan zou het op aarde gemiddeld veel kouder zijn dan de huidige wereldgemiddelde temperatuur van ongeveer 15 graden.
Werking broeikaseffect
De aarde wordt verwarmd door de zon. Een klein deel van de zonnestralen worden door de atmosfeer terug naar de ruimte gekaatst, de rest wordt omgezet in warmte. Niet alle warmte blijft op de aarde een gedeelte verdwijnt in de ruimte. Natuurlijke broeikasgassen, zoals waterdamp en CO2, zorgen ervoor dat de warmte die de aarde uitstraalt gedeeltelijk wordt teruggekaatst. Deze gassen leggen een soort warme deken om de aarde heen.
Doordat de mens ook grote hoeveelheden broeikasgassen in de dampkring brengt, wordt het broeikaseffect nog eens versterkt.
Het versterkte broeikaseffect kan een klimaatverandering op de hele wereld tot gevolg hebben. De verenigde naties denken dat klimaatverandering in de 21e eeuw zou kunnen zorgen voor o.a grote overstromingen, extreme weersomstandigheden, droogte en ongeschiktheid van de landbouwgrond.
Op de volgende bladzijde zie je een schematische tekening van de werking van het broeikaseffect.
Oorzaken van het broeikaseffect
De voornaamste oorzaken zijn:
- het energieverbruik
- het verkeer
- de ontbossing
Het energieverbruik:
De grootste oorzaak is het verbruik van fossiele brandstoffen zoals olie. Elektriciteitscentrales, fabrieken en de verwarming bij de mensen thuis zorgen voor de steeds toenemende uitstoot van broeikasgassen, zoals koolstofdioxide (Co2). Koolstofdioxide is voor ongeveer de helft de oorzaak van het (versterkte) broeikaseffect
Het verkeer:
Bij alle auto`s, bussen, treinen of vliegtuigen komen veel broeikasgassen vrij. Bussen, treinen of vliegtuigen zijn relatief minder erg, dan de auto`s, omdat de grotere voertuigen meerdere personen per keer vervoeren. Als je ze met een auto moest laten vervoeren moet het in meerdere keren gebeuren dus dan komen er ook veel meer broeikasgassen in de lucht.
De ontbossing:
Een groot aantal hectares bos (over de hele wereld!) worden platgebrand. Daardoor komt er een flinke hoeveelheid koolstofdioxide (co2) vrij. Doordat er ook te veel bomen worden gekapt dan er bij komen kan de Co2 zich steeds moeilijker uit de atmosfeer verwijderen. (De bomen nemen co2 op en zetten dat om in zuurstof). De regenwouden zijn de belangrijkste bossen op aarde.
Gevolgen voor het broeikaseffect
De precieze gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering zijn erg moeilijk te voorspellen. Het zal op verschillende plaatsen warmer worden en op anderen plaatsen juist kouder, natter of droger. Hierin komt duidelijk naar voren dat het natuurlijke evenwicht uit balans raakt waardoor er “rampen” zoals opeenvolgende oogsten mislukken, een tekort aan drinkwater en de kans op overstromingen toenemen.
Maar niet alléén mensen krijgen problemen met een versterkt broeikaseffect!
Ook het dierlijk leven op aarde krijgt hiermee te maken!
Een internationale groep biologen maakte, in januari 2004, een toekomst-beeld waarin gesteld werd dat 25 procent van het leven op aarde als gevolg van klimaatverandering zal uitsterven. Door de wijzigingen in het klimaat zullen broed- en bloeiseizoenen verschuiven. Planten en dieren hebben echter weinig mogelijkheden om te migreren, omdat de mens steeds meer beslag legt op de beschikbare ruimte.
Maatregelen voor het broeikaseffect
Individuele maatregelen:
Je kunt natuurlijk ook zelf maatregelen nemen voor minder luchtveront-reiniging. Onder andere:
- laat je auto vaker staan en pak de fiets (is ook nog eens gezond!)
- ben zuiniger met energie en water
- neem geen koelkast met CFK`s, HCFK`s of HFK`s
en zo kun je nog veel meer maatregelen verzinnen!
Alternatieven energiebronnen
We gebruiken steeds vaker de energie van de zon, wind, biomassa en water.
voorbeelden:
- windmolens = zorgen voor stroom
- zonnepanelen = energie besparen
- biomassa = biomassacyclus van bomen
- waterkracht = energie bezuinigen
- zuinige(re) auto`s = minder broeikasgassen
- spaarlampen = energie besparen
Het broeikaseffect in Nederland
De nadelen in Nederland als het versterken van het broeikaseffect in een rap tempo doorgaat.
Overstromingen
Door de toegenomen neerslag zullen de rivieren steeds meer water naar Nederland aanvoeren. Met name de IJsseldelta, het noordwestelijke gebied van Kampen en Zwolle kunnen bedreigd worden door een hoge waterstand.
Een natter klimaat
Nederlandse riolen hebben steeds meer moeite met het natter wordende klimaat. Regenwater wordt voor het grootste deel afgevoerd via de riolering. Als het echter te hard regent, kunnen riolen de hoeveelheid niet meer verwerken en wordt een deel van de rioolinhoud overgestort naar sloten.
Exotische plaagdieren en algen
In Nederland zijn vele nieuwe soorten in opkomst. Inmiddels is de rups ook boven de grote rivieren een plaag aan het worden. Door de opwarming van het klimaat kunnen de insecten goed overwinteren. Er zijn bovendien geen natuurlijke vijanden, zodat de soorten zich snel uitbreiden.
Politieke partij voor het milieu
De politieke partij is GroenLinks
Standpunt Klimaatveranderingen (broeikaseffect)
GroenLinks is optimistisch over wat er kan. “We moeten praktisch aan het werk gaan. Zorgen dat de modernste groene technologieën kunnen doorbreken”. De politiek wil grenzen stellen die uitdagen tot het verleggen van technologische grenzen. Ze doen de volgende concrete voorstellen:
1. Schone (energiezuinige) producten worden goedkoper, vuile duurder. Dit geldt bijvoorbeeld voor auto's, tv's en huishoudelijke apparaten;
2. Stroomproducenten worden verplicht om hun energie elk jaar één procent duurzamer te maken: meer groene stroom;
3. Tussen en in de grotere steden komt er snel, comfortabel en betaalbaar openbaar vervoer. Het aantal treinen neemt met 20 procent toe;
4. Er komen tienduizenden nieuwe, energiezuinige woningen, die betaalbaar zijn voor mensen met een laag inkomen;
5. De overheid koopt alleen nog duurzaam in;
6. Al het overheidsgeld voor innovatie gaat naar groene innovaties;
7. Er komt een slimme kilometerheffing. Die vermindert de files en maakt het rijden in een schone auto goedkoper.
Bijna alle partijen willen iets doen voor klimaatveranderingen maar wij denken dat GroenLinks toch de voornaamste partij is voor het broeikaseffect.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Heeey!
Echt superhandig dit, bedankt!
14 jaar geleden
Antwoorden