Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Psychologie

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 1474 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 94 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
94 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoudsopgave
Blz. 2 Inhoudsopgave
Blz. 3 Kinderpsychologie
Blz. 4 Opleiding kinderpsychologie
Blz. 5 Mijn mening
Blz. 6 Achtergrond informatie psychologie
Blz. 7 Bibliografie

Wat doen psychologen eigenlijk? Psychologen houden zich bezig met zo’n beetje alles wat met het menselijk gedrag te maken heeft. Psychologie betekend dan ook kennis van het menselijk denken en reageren. Psychologen kijken vanaf verschillende punten naar het gedrag van mensen. Het gedrag van mensen kun je bepalen door te kijken hoe mensen informatie verwerken of hoe hun hersenen de informatie verwerken. Psychologen zijn heel praktijk gericht en ze leren mensen beter met zichzelf en hun omgeving om te gaan. Een kinder-psycholoog richt zich op kinderen, eigenlijk is het doel hetzelfde alleen er komt een andere aanpak aan te pas. Met volwassen en tieners kan men duidelijk praten en er op deze manier achter komen wat de psychische problemen zijn. Bij een kind werkt dit net even anders. De kinderpsychologen richten zich meer op het bestuderen van het gedrag van het kind en hoe het kind op bepaalde situaties reageert. Vanuit deze informatie probeert de psycholoog te beredeneren wat nou het probleem van het kind is. Natuurlijk doen gewone psychologen dit ook bij volwassen maar met volwassen gaat het beredeneren ook af op wat de mensen vertellen.

Er zijn een paar veel voorkomende problemen bij kinderen die tot psychische problemen kunnen leiden. Bijvoorbeeld ADHD, dyslexie en autisme. ADHD is een veel voorkomend probleem. Kinderen met ADHD hebben een nogal druk en chaotisch gedrag, waarop de naaste omgeving veel negatieve reacties op kan hebben. Deze kinderen zijn ook veel minder is staat om positief over zichzelf te blijven denken. Daarom worden sommige van deze kinderen naar een kinderpsycholoog verwezen. Deze kan de kinderen dan gedragstherapie geven om zichzelf in bedwang te kunnen houden en om het zelfbeeld weer een beetje op te bouwen. Kinderen met dyslexie hebben problemen met lezen of met bepaalde klanken of woorden. Ze kunnen dyslexie niet door hersenonderzoeken vaststellen maar dat kan wel door een individueel onderzoek met een psycholoog. Deze gaat dan de oorzaak zoeken en kijken of het een zware of een lichte vorm is van dyslexie. Mensen of kinderen met autisme hebben ontwikkelings problemen meestal ook daar bij gedragsproblemen. Ze zijn niet helemaal ontwikkeld zoals mensen op die zelfde leeftijd of kunnen bijvoorbeeld niet praten of horen. Als men probeert die mensen te behandelen kijken ze bijvoorbeeld naar de voeding of het omgaan met andere mensen of de werkelijke zwaarte van de ontwikkelings probleem op basis van deze gegevens proberen ze een reden te vinden van de probleem. Dit zijn voorbeelden waar een kinderpsycholoog zich mee bezig kan houden. Het werk van een kinderpsycholoog is niet in een hokje te plaatsen. Het is heel erg veelzijdig en veel afwisseling van elk kind is anders en elk kind heeft weer een ander soort van probleem. Waarvoor je als psycholoog de oorzaak en de oplossing moet proberen te vinden.


De opleiding is een algemene opleiding psychologie. Je hebt veel verschillende vormen van psychologie een daarvan is kinderpsychologie. Die richting kan je pas kiezen na je hoofdopleiding psychologie. Het is dus een heel veelzijdige opleiding. Je hoeft dus pas na deze opleiding te kijken waarin je jezelf werkelijk wilt specialiseren.Je vooropleiding moet voor zien zijn van een vwo diploma (atheneum of gymnasium), een hbo diploma en een propedeuse diploma (WO of hbo). De verplichte vakvereisten zijn wiskunde a of b, engels en in mindermate biologie gewenst. Na deze diploma’s in je bezit te hebben moet je een universiteit kiezen waar je psychologie kan gaan studeren bij de volgende universiteiten is dit mogelijk:

Universiteit Amsterdam Roetersstraat 15, 1018 WB Amsterdam
Maatschappij en gedrags wetenschappen, www.psy.uva.nl

Vrije Universiteit Amsterdam Van der Boechorststraat 1, 1081 BT Amsterdam
Psychologie en pedagogiek, www.psy.vu.nl

Universiteit van Tilburg Warandelaan 2, 5037 AB Tilburg
Studie psychologie, www.uvt.nl/studiekiezers/bachelors/studiemogelijkheden/psy.html

Erasmus Rotterdam Burgemeester Oudlaan 50, 3062 PA Rotterdam
Studie psychologie, www.eur.nl/fsw/onderwijs/

Rijks Universiteit Groningen Grote Kruisstraat 2/1, 9712 TS Groningen
Gedrags en maatschappij wetenschappen, www.ppsw.rug.nl

Universiteit Leiden Wassenaarseweg 52,2333 AK Leiden
Sociale wetenschappen, psychologie,
www.psychologie.leidenuniv.nl

Universiteit Maastricht Universiteitssingel 40, 6229 ER Maastricht
Studie psychologie, www.-psychology.unimaas.nl

Raboud Universiteit Nijmegen Comeniuslaan 4, 6525 HP Nijmegen
Sociale wetenschappen, psychologie, www.socsci.kun.nl

Universiteit Twente Cubicus gebouw Twente Postbus 217 7500 AE Enschede
Studie psychologie, www.psy.utwente.nl

Universiteit Utrecht Heidelberglaan 1, 3584 CS Utrecht
sociale wetenschappen, psychologie, www.fss.uu.nl

De toelating van studenten op het gebied van psychologie is beperkt. De opzet van de studies op de verschillende universiteiten is meestal gelijk, maar er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Meestal gaat dat over de laatste 2 jaar die kunnen afwijken. Er is nu een ander systeem in de weer die steeds vaker voorkomt het zogenaamde bachelor systeem. De opleiding in het algemeen duurt dan 4 jaar, na 3 jaar ben je bachelor en na 4 jaar een master.
Psychologen zijn redelijk in de maatschappij, de arbeidsmarkt is dan ook redelijk. De studie kan op heel veel verschillende sectoren worden toegepast in de maatschappij. Je vind psychologen niet alleen in het wetenschappelijk onderzoek maar ook in het onderwijs, de gezondheidszorg, het bedrijfsleven, de sport en in de rechtspraak. De opleiding is dus hel breed en je kan er verschillende kanten mee op.


Informatie bronnen voor psychologie opleiding
- studiegids NTI voor hbo opleiding - de sites van de bovengenoemde universiteiten
- opendagen - studenten
- www.opleiding.net

Psychologie is een heel breed vlak. Zeker met de studie kan je allerlei kanten op. Je bent dus niet verplicht om kinderpsycholoog te worden. Die keuze is voor later. Kinderpsycholoog vind ik een vak opzich. Het is een heel breed beroep en het werken met kinderen moet je natuurlijk wel liggen. Ik vind het heel leuk om met mensen te praten en zeker met kinderen. Het omgaan met kinderen is gewoon heel leuk. Als kinderpsycholoog probeer je achter hun probleem te komen, dat lijk mij gewoon heel erg boeiend om te leren hoe je die kinderen echt kunt begrijpen door op hun gedrag te gaan letten. Ook lijkt het me boeiend om dus meer te leren wat er in de mens om gaat. Dit vind ik ook heel belangrijk voor in het dagelijksleven. Om te weten hoe mensen denken en hoe ze met hun gedachten omgaan.
Ik denk dat het zeker wel bij mij past. Ik ben geïnteresseerd in mensen. En kan goed met mensen praten. Ik houd er van om met kinderen om te gaan, en met dit beroep doe je dit alles in 1. Als je dit beroep wilt beoefen vind ik het belangrijk dat je je als psycholoog goed kunt concentreren en naar mensen kunt en wilt luisteren. Je moet mensen leren begrijpen. Je moet goed dingen kunnen plaatsen met wat je al eerder hebt onderzocht of hebt meegemaakt.
Kinderpsycholoog lijkt mij gewoon weg een heel leuk en leerzaam beroep. Ik ga me er dan ook echt nog wel eens een keer in verdiepen.

Je hebt heel veel verschillende soorten psychologie waarin je na je studie psychologie in kunt gaan verdiepen het is dus niet alleen kinderpsychologie maar nog veel meer. Hieronder een paar voorbeelden:

- Cognitieve psychologie:
In de cognitieve psychologie bestudeer je hoe je zintuigen werken. Je doet vooral onderzoek naar waarnemen: en verder naar leren, denken, onthouden en een taal aanleren. Voorbeelden die je door die onderzoeken kunt vormgeven: bijvoorbeeld het weerbericht, de inrichting van een cockpit van een vliegtuig en de afstelling van verkeerslichten.
- Biopsychologie en neuropsychologie

In de biopsychologie ga je na wat de biologische basis is voor gedrag. Een belangrijk deelgebied is de neuropsychologie. Daarbij gaat het om vragen zoals: wat gebeurt er in onze hersenen als iemand kwaad of verdrietig is? Is er een logisch verschil tussen avond en ochtendmensen?
- Sociale psychologie
Bij sociale psychologie kijkt met naar relaties tussen mensen. Ze richten zich op verschillende onderwerpen, zoals criminaliteit, groepsgedrag en vandalisme
- Organisatie psychologie
De organisatie psychologie heeft veel gemeen met de sociale. Alleen deze richt zich meer op bedrijven. Ze bestuderen de structuur en de arbeidsomstandingheden.
- Klinische psychologie
In de klinische psychologie richten ze zich op problematisch gedrag. Dit kan variëren van hoogtevrees tot zware depressies.
- Gezondheidspsychologie
Dit is nou verbonden met de klinische psychologie. Deze richt zich op het gedrag in verband met de gezondheid, ziekte en functioneren. Ze proberen ziektes te voorkomen.
- Ontwikkelingspsychologie
Hier bestudeer je de ontwikkeling van baby tot bejaarde. Op sociaal en emotioneel vlak en op normen en waarden, denkvermogen en motoriek.

Mijn informatiebronnen zijn niet zo uitgebreid van wegen tijdelijk sluiting van de bibliotheek in mijn dorp. Ik heb dus alleen maar gebruik kunnen maken van het internet. Mijn exuses hiervoor.

Sites:

www.psy.uva.nl
www.psy.vu.nl
www.uvt.nl/studiekiezers/bachelors/studiemogelijkheden/psy.html
www.eur.nl/fsw/onderwijs/
www.ppsw.rug.nl
www.psychologie.leidenuniv.nl
www.-psychology.unimaas.nl
www.socsci.kun.nl
www.fss.uu.nl
www.psy.utwente.nl
www.ptg.nl/faq.php
www.psycholoog.net/
www.psyonline.nl/index.php
www.psychowijzer.nl/ - 2k
wwww.psychologie.pagina.nl vanaf hier verder gezocht

REACTIES

E.

E.

Ehm oké grappig dit wist ik niet

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.