modeontwerper

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 1743 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 390 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
390 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
LOB
ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Inleiding

Het werkstuk gaat over het beroep modeontwerper allemaal. Modeontwerpers zijn bijna in alle landen mode is ook overal. Overal woord kleren ontworpen en mensen die het kopen. En elke dag wordt er weer iets nieuws bedacht. Het werkstuk gaat over wat modeontwerpers doen hoe ze moesten zorgen om dit beroep te komen. En een interview met me tante. Welke opleidingen die je kan volgen voor dit beroep. Waar je die opleiding kan volgen en wat een beetje geschiedenis over kleding en van mode. Hoe een modeontwerper aan zijn ideeën komt. En nog veel meer. En waar ik die informatie vandaan hebt.

Modeontwerpen


Als modeontwerper verzamel je informatie en gegevens van een lap stof om daarmee een bepaald beeld te creëren. Je moet een bepaald beeld hebben en basiskennis hebben. Je moet bronnen hebben waar je informatie uit kunt putten tijdens het ontwerpen. Je moet ook steeds aan denken wat nog in de mode is. En wat al uit is. En welke mode weer terug komt en weer in is. Door de eeuwen heen is steeds er nieuwe vormen en thema’s. Die zijn een aanzet om nieuwe vormen te bedenken. Voordat ontwerpers beginnen met ontwerpen doen ze eerst een onderzoek. Dit is informatie winnen. De richtlijnen die bij het ontwerpen gelden hangt af van de thema’s. Er zijn drie selecties die de keuze van een thema bepalen:

1. De tendensen in de mode van dat moment
2. De doelgroep
3. Je eigen smaak en gevoel en je interesse voor een onderwerp

Tijdschriften of modebladen kan je ook op het ideeën aanzetten en zo kan je dus eigen creaties maken. Je bladert even door en kan alle modefoto’s/plaatjes er uit knippen. En dat je alle plaatjes hebt geknipt en hebt verzameld ga je de foto’s even bestuderen en sorteren op stijl, kleur, stof, sfeer enzo. Daarna kijk er weer even naar de plaatjes je maakt keuzes welke je wel wilt en niet wilt. Alle plaatjes die het beeld van een groep die haal je weg omdat je in de eerste instantie dacht dat het belangrijk is. Dan pas komt er een duidelijk beeld wat je wilt hebben. Dat maakt het voor de modeontwerpster een stuk makkelijker om mee te werken. Er wordt ook naar gekeken naar alle facetten van één sfeer en stijl. Tijdens dit zoeken wordt alles verzameld wat er met die groep te maken heeft. Niet alleen maar foto’s van kleding maar ook van kunstwerken, stoffen, tekeningen, natuur, accessoires en kleuren en nog veel meer. Doordat komt er een leuke sfeer. Er wordt ook op manieren gezocht hoe je met stoffen moet bewerken en werken. Bij het ontwerpen van kleding kijken hoe het gemaakt kan worden. Dit halen ook uit boeken zoals kostuumgeschiedenis. Dit kan een aanzet geven tot nieuwe vormen. Of door schetsen te maken. Je kunt ook naar sites gaan met veel lichaams delen en veel kleren sieraden enzo en kun dat bij elkaar zetten en maak je iemand wie je wilt. En kan je ook nieuwe kleding zo bedenken. En er zijn veel van zulke sites.

Wat is mode?

Mode is eigenlijk van alles heel veel tenminste. Je bent al met mode bezig als je aankleed voor een feestje bijv. Of je nu een hip topje, een strak spijkerbroek, een fleurig zomerjurkje, een bikini wilt, een lekkere wollen trui, een paar spannende laarzen of een versleten mooie rok. Eigenlijk ben je elke dag met mode bezig je kleed je elke dag aan en dan denk je weer wat je vandaag aan moet. Maar mode heeft niet alleen met outfitjes maken enzo, maar ook met accessoires netzo als sjaals, mutsen, tassen, riemen en schoenen het zijn allemaal modetrends. Of wat voor mode voor je huis? Bijv. Welke kleur gordijnen wil je bedlakens, wat voor kleuren moet de banken hebben welke vorm dan ben je ook met mode bezig. Maar kleding heeft natuurlijk een veel bredere functie: enerzijds wil de mens zich mooi maken en anderzijds kan de mens zich zo onderscheiden van anderen. De ontwikkeling van mode begon op het moment dat de mens het leuk vond om zichzelf mooi te maken. Het heeft gewoon een groot geschiedenis het begon al toen de mens net bestond. De mens wil in zijn kleding uitdrukking geven aan zijn uniekheid, maar tegelijk moet die kleding ook uitdrukking aangeven dat je bij een groep wil horen of bij een groep bent met de groep. Het is ook modern en dynamisch. Met je talenten kan je ook vele kanten op. Je kunt opleidingen doen en cursussen. En werk je al in de branche verdien al wat veel, maar je kan ook hogerop of meer ontwikkelen in je vak. Opeens maken mensen het plezier van een nieuw en modieus kledingstuk af tegen de functionele eisen. In de mode maak je er gewoon wat van!

Kleding


De eerste kleding werd van dierenhuiden gemaakt. Die kleding gaf bescherming tegen kou, wind en regen. Kleren beschermen ons nog steeds tegen de kou. Maar wij kunnen ons nu helemaal niet meer zonder voorstellen ook niet in de zomer. Veel mensen zijn modieus gekleed. De kleren die in de mode zijn. Zijn over een paar jaar weer uit de mode. Kleding beschermt ons niet alleen tegen kou, regen en wind maar ook tegen warmte. 's Winters dragen we vooral veel wollen kleren. Maar in de warmte van de Sahara dragen de mensen ook wollen kleren. Daardoor blijft het lichaam koel. Heel lang geleden ergens in de oude tijd gingen de kinderen hetzelfde gekleed als hun ouders. Al droegen de moeders een wijde, lange rok dan droegen de meisjes dat ook. En dat is ook met de vaders en de jongens.
Vroeger waren de mensen heel erg mooi gekleed. Eigenlijk niet alleen mooi, maar vooral deftig. Alles moest mooier, groter en heel bijzonder zijn. Het was ook belangrijk dat kleding mooi was en niet zo belangrijk of het wel lekker en makkelijk zat. Een hoepelrok was wel mooi, maar echt niet handig. Het aankleden was vaak een heel werk. Het mooi gekleed zijn, hoorde bij het rijk zijn. Het gaf status. (het maakte je belangrijker)Ook voor feesten wilden de mensen er mooi uit zien. Ook de koningin of de koning zag er heel mooi uit. Als je er mooi uit zag dan dachten andere mensen dat je rijk was. Voor een koning is het natuurlijk ook belangrijk dat hij er goed uitziet. De mensen willen ook geen koning die er niet goed uitziet. Kleding was vroeger, en nu ook nog, makkelijk om iets te verbergen aan je lichaam dat niet zo mooi is. Hele dikke vrouwen trokken bijvoorbeeld een corset aan. Dat werd heel strak dichtgetrokken, zodat je er een stuk dunner uit zag. Als je dat elke dag doet is het natuurlijk niet goed voor je gezondheid.
Sportkleding moet natuurlijk lekker zitten. Maar de kleding kan ook helpen om bijv. harder te gaan lopen/rennen, zwemmen of fietsen . Een sporter zweet veel, als hij zich erg inspant ongeveer een liter per uur. Dat zweet verdampt. Door het verdampen van zweet wordt overtollige warmte afgevoerd. Daardoor koelt het lichaam af. Zweten is dus nodig als je sport. Als je in een zaal sport, wordt er meestal goed geventileerd. Het zweet verdampt snel.

Ongeveer 10.000 tot 12.000 jaar geleden ontdekte de mens dat dieren niet alleen nuttig waren voor het vlees, maar ook om hun beschermde vacht. Ze ontdekten middelen om de huiden soepel en handelbaar te maken. Daarna ontdekten ze hoe ze de huiden aan elkaar konden maken. In diezelfde tijd hadden mensen geleerd om dierlijk haar en plantenvezels te verwerken. Ze ontdekten eerst hoe je van wol vilt kon maken. Daarna hoe ze dierlijk haar en plantenvezels konden gebruiken om te spinnen en te weven. Op die manier ontstonden linnen, katoen en wol. Ze begonnen toen dus al met ontwerpen en verschillende stoffen. Ze haalden hun inspiratie uit de natuur /wat nog steeds wordt gedaan)

Catwalk

Als modeontwerper kan je ook een catwalk presenteren/organiseren. Je kunt dan thema’s verzinnen en je kledingcollectie laten zien mensen uitnodigen. Maar je denkt al wie er gaat lopen waar je een catwalk vandaan haalt wie gaat het presenteren/organiseren. Je moet geluidsapparatuur voor de presentatie, presentator, zanger of zangeres of showballet.
Lampen, rookmachines, decors en vele andere materialen om het een geslaagd evenement te laten worden. Er moet bouw en demontage van het catwalk. Als je modellen hebt moeten die repeteren hoe ze moeten lopen, waar ze moeten lopen, hoe snel ze moeten lopen, wat ze aan moeten hebben. Welke schoenen ze moet dragen. Er is ook een grote ruimte nodig waar ze zich kunnen aankleden. Er zijn ook helpers nodig en mensen die ook wat dingen kunnen regelen. Tenzij je alle materialen kan/mag huren. Alles moet betaald worden. De kledingcollectie wordt dan winter ofzo En ontwerp je kleren wat met winter te maken heeft dus alles moet dik zijn of ook dun, maar hebben ze handschoenen aan en dikke warme schoenen met zo touwtjes met dikke balletjes eraan. Je moet ook een datum prikken wanneer de modeshow is en hoe laat het begint. Alles moet voorbereid zijn. En als alles voorbereid en geregeld is kan de show beginnen. Hoe vaker je een modeshow regelt en beroemde modellen laat lopen en als je kleding goed is kan je nog veel beroemder worden hoe meer je geld dan verdiend.

Opleidingen

Vooropleiding:

VMBO T- , G- of K- leerweg, sector Techniek (overige sectoren + wiskunde of nask1).

Opleiding:

1. De 4-jarige opleiding Middenkadermedewerker commercie
2. De 4-jarige opleiding Middenkadermedewerker ontwikkeling
3. De 4-jarige opleiding Ondernemer/ Middenkadermedewerker breedvak maatkleding.

Bijzonderheden:

In principe kunnen alleen de betere leerlingen van deze opleiding (binnen een ROC- afdeling Mode en kleding (realisatie) in deze beroepen terechtkomen.

Waar:

Da Vinci College ( Dordrecht)
De Mondriaan onderwijsgroep (Den Haag)
Friesland College (Leeuwarden)
Koning Willem I College (Den Bosch)
ROC van Amsterdam
ROC Aventus (Deventer)
ROC Eindhoven
ROC Midden-Brabant (Tilburg)
ROC van Twente
Vitalis College (Breda)

Bijzonderheden:

ROC West-Brabant alleen opleiding 1; Koning Willem I College alleen opleiding 2; ROC Aventus alleen opleidingen 1 en 3; ROC Midden-Brabant alleen opleiding 2.

Plaatsmogelijkheden:

O.a. modeontwerper van unieke kleding of in de kledingindustrie; modetekenaar bij uitgeverijen of reclamebureau’s; stylist/onderwerp in groothandel en modelhandel; stylist/redacteur bij tijdschriften; stylisten van fotoproducten en shows; modetekenaar en –illustrator.

Carrièremogelijkheden:

Zelfstandig ondernemer. Je kunt ook verder studeren door Post-HBO-opleidingen te gaan doen. Dit kan in praktisch alle kunstrichtingen.

Salarisindicatie:

Is erg moeilijk te geven, aangezien deze sterk kan variëren afhankelijk van kwaliteit, wel/niet zelfstandig, soort werkkring, etc.

REACTIES

S.

S.

ik heb ook dit onderwerp gekozen
gr.shelby

12 jaar geleden

K.

K.

IK KIES OOK DIT ONDERWERP

12 jaar geleden

A.

A.

top dankje!
ik heb dit ook gekozen, dit helpt me heel erg!
dankjedankjedankje! (L)

12 jaar geleden

A.

A.

Ik heb dit onderwerp gekozen voor werkstuk en ik heb een 8,7 dankjeee(L)
xx :D

12 jaar geleden

G.

G.

Dit Is Super!!!!!!!.....................Goed

12 jaar geleden

S.

S.

supergoed !,, ik word later modeontwerpster :)

12 jaar geleden

A.

A.

Goed!!! Ik word later mischien ook wel modeontwerpster, en door deze verslag weet ik meer. LOL thanxx

12 jaar geleden

N.

N.

Vet cool ik wordt al modeontwerpster maar ik wist al heel veel over mode ontwerpen
maar ik heb toch dingen geleerd wat eigenlijk helemaal niet wist
dus thanxxxxxx

12 jaar geleden

H.

H.

weet jij ook nog iets over de geschiedenis want ik moet mijn werkstuk binnen een paar dagen inleveren en ik weet niets over gechiedenis help me:$

12 jaar geleden

L.

L.

Cool en bedankt ik word later modeontwerpster.Yeaaaah

12 jaar geleden

I.

I.

Cool en mooi website

12 jaar geleden

A.

A.

cool website ik heb dit aaan mijn zus enwant haar wewrkstuk gaat hierover!!!!!!
oja: Y love You!!!!!!

12 jaar geleden

L.

L.

dankje

11 jaar geleden

L.

L.

super bedankt dat ik mijn spreekbeurt over modeontwerpters mag doen

11 jaar geleden

A.

A.

ik d8 eerst dat myn werkstuk op nix zou slaan,maar dit is fan-ta-stisch ik wed dat ik een 7 haal ofzo,dankjuuuuh voor dit :D

11 jaar geleden

J.

J.

mijn zus d8 dat zij een 0 ga krijge maar zij heeft een 10 yeeeeeeeeee

11 jaar geleden

L.

L.

WAT EEN COOL WERKSTUK IK GA HE OVER SCHRIJVEN HIIIIII

10 jaar geleden

K.

K.

dit i2 coool

9 jaar geleden

A.

A.

ik heb hier veel aan gehad BEDANKT!!!!!!!

8 jaar geleden

L.

L.

Ik wil het later worden en ik ga mijn werkstuk hierover doen?

8 jaar geleden

L.

L.

who ever made this thank u very much it realy helped it a lot

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.